Sayfa: 1/4 123 ... SonSon
Toplam 33 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 10 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Konu: Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihinin son 5 yıllık ara sınav soruları

  1. Konu Sahibi : ela. #1

    Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihinin son 5 yıllık ara sınav soruları

    arkadaşlar gelin burda son 5 yılın çıkmış ara sınav soru ve cevaplarını paylaşalım ben 2008 buldum diğerleri parça parça eğer burda soruları cevaplarıyla paylaşırsanız inanın çok makbule gececek...


  2. Konu Sahibi : ela. #2
    Giriş tarihi
    Nov 2009
    Mesajlar
    5,688
    Benim yapmayı düşündüğüm şeyi yapmışsın canım çok iyi olur gerçekten buldukça paylaşalım kaydirigubbakcemile5
    ameliee is back!!!

  3. Konu Sahibi : ela. #3
    1. Ulusal Kurtuluş savaşı’nın başlatılmasının karara bağlandığı yer aşağıdakilerden hangisidir?
    cvp: Amasya

    2. Devletin üstün gücünü gösteren en önemli nitelik aşağıdakilerden hangisidir?
    cvp: Hukuk kuralları

    3. ıtilaf Devletleri’nin 1915 yılında Osmanlı Devleti’ni saf dışı bırakarak savaşı bitirmek amacıyla uygulamaya koydukları plan aşağıdakilerden hangisidir?
    cvp: Boğazların ele geçirilmesi

    4. Aşağıdakilerden hangisi Aydınlanma Çağı ile birlikte devletle ilgili olarak ortaya çıkan düşüncelerden biri değildir?
    cvp:Kölelere ayrıcalıklı statü verilmesinin temel yasa olarak kabul edilmesi gerekliliği

    5. Aşağıdakilerden hangisi son Osmanlı Mebusan Meclisi üyelerinin barış için ileri sürdüğü koşullardan (Misak-ı Milli Kararlarından) biri değildir?
    cvp: Osmanlı devletindeki Arapların çoğunlukta olduğu yerlerde bağımsız Arap devletlerinin kurulabileceği
    6. I.Dünya savaşının tüm katılımcı devletler açısından en önemli genel sonucu aşağıdakilerden hangisidir?
    cvp: Amerika dahil savaşa katılan tüm ülkelerde büyük bir ekonomik bunalımın başlaması

    7. 23 Nisan 1920’de toplanan 1.TBMM’yi Osmanlı parlamentosundan ayıran en belirgin özellik aşağıdakilerden hangisidir?
    cvp: Ayan ve Mebusan meclisleri yerine tek meclisten oluşması

    8. Osmanlı ıslahat hareketlerinin çok uzun sürmesine rağmen toplumu kurtarıcı somut hiçbir sonuç vermemesini temel nendi aşağıdakilerden hangisidir?
    cvp: Islahat hareketlerini yürütenlerin ileri bir toplum modelinin hangi esaslara dayandığını kavrayamaması

    9. TBMM’nin çoğunluğunu oluşturan Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Derneği üyelerini üzerinde görüş birliğine vardıkları tek nokta aşağıdakilerden hangisidir?
    cvp: Yurdun kurtarılması

    10. Osmanlı Meclis-i Mebusanının hiçbir zaman doğrudan doğruya ulusun sahip olduğu bir egemenlik anlayışını yansıtamamış olmasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
    cvp: Meclisin yetkilerini kısmak ve genişletmek hakkının kesin olarak padişahta olması
    11. Düzenli ordu ilk başarılı sonucunu hangi cephede kime karşı almıştır?
    cvp: Doğuda Ermenilere

    12. TBMM’nin saltanatı kaldırırken saltanatın geçersizliğine başlangıç olarak aldığı olay aşağıdakilerden hangisidir?
    cvp: Anlaşma devletlerinin 16 Mart 1920’de ıstanbul’u işgal etmesi

    13. 1924 anayasasına göre savaş ilanı ve barış ve uluslararası anlaşma kime aittir?
    cvp: TBMM

    14. Aşağıdakilerden hangisi 23 Şubat 1921’de toplanan Londra konferansının sonuçlarındandır?
    cvp: TBMM hükümetinin varlığının kabul edilmesi

    15. Aşağıdakilerden hangisi I.Dönem TBMM’nin özelliğini yansıtmaz?
    cvp: Kadınların meclise girmiş olması

    16. Belirli bir kültür düzeyine erişmiş toplumların ortaya çıkardıkları kuruma ne ad verilir?
    cvp: Devlet

    17.Düzenli ordu ilk başarılı sonucu hangi cephede almıştır?
    cvp: Doğuda Ermenilere

    18.TBMM’nin çoğunluğunu oluşturan Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti üyelerinin üzerinde görüş birliğine vardıkları tek ortak nokta aşağıdakilerden hangisidir?
    cvp: Yurdun kurtarılması
    19-Hangisi düzenli ordu kurulurken olumsuzlukları ortadan kaldırmak için başvurulan yöntemlerden biri değildir?
    cvp:ıngilizlerden yardım alınması

    20-Türkçülük akımı Osmanlı Devletinde öncelikle hangi alanda kendisini göstermiştir?
    cvpil

    21.A. hangisi 1950-60 yılları arası iktidarının en belirgin özelliğidir?
    cvpevrim adımlarının bir bütün olarak benimsenmemesi

    22-A. hangisi Son Osmanlı mebusan meclisi üyelerinin barış için ileri sürdükleri (Misakı milli) ilkelerinden biri değildir?
    cvp:Arapların çoğunlukta olduğu bölgelere bağımsızlık verilmesi

    23.Ulusal kurtuluş savaşının karara bağlandığı yer?
    cvp:Amasya Tamimi (Genelgesi)

    24-1. dünya savaşında yapılan gizli anlaşmalarda Ürdün,Irak hangi devlete verildi?
    cvp:ıngiltere

    25-Osmanlı Parlementosunun bir danışma meclisi olmaktan öteye gidememesinin nedeni?
    cvp:Meclisi açma ve kapama yetkisinin Padişaha verilmiş olması

    26-A. hangisi Aydınlanma Çağının getirdiği öemli sonuçlardan biridir?
    cvp:Tüm yurttaşların devlet gücü üzeinde hakkı olduğu görüşünün belirmeye başlaması

    27-Hangisi Lozan Barış Konferansında alınan kararlardan biri değildir?
    cvp:Boğazlar üzerine Türkiye'nin tam anlamıyla savunma ve denetim hakkının tanınması

    28-kuvayi milliye birliklerini yerine düzenliordunun kurulmasının sebeplerinden brir değildir?
    cvp:anlaşma dewletlerinin kuvayi milliyeyi istememesi

    29-hangisi lozan anatlaşmasının sonuçlarından biri değildir?
    cvp:boğazlar üstündeki denetim hakkının tamanlamıyla turklere verilmesi

    30.1921 anayasındaki değişmez madde hangisidir?
    cvp:egemenlik kayıtsız şartsız miletindir

    31.hangisi ismet inönü nün cumhurbaşkalığında gerçekleşmemiştir?
    cvp:halk ewlerini açılması

    32. Mondros ateşkesini ateşkes kavramından çıkaran aşağıdakilerden hangisidir?
    cvp: Yenenlerin istedikleri toprakları işgal etmesi

    33. 1950–60 dönemi iktidarlarının en belirgin özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
    cvp: Türk Devrimini bir bütün olarak benimsememek

    34. Aşağıdakilerden hangisi I.Dünya savaşı sonunda kurulan dünya düzeninin kalıcı olamayacağını gösteren özelliklerden biri değildir?
    cvp: Almanya’nın ekonomik ve askeri yönden üstün güç olması

    35. Mondros ateşkesini ateşkes kavramından çıkaran aşağıdakilerden hangisidir?
    cvp: Yenenlerin istedikleri toprakları işgal etmesi

    36. ıstanbul Hükümetinin Heyet-i Temsiliye yi kendisine denk siyasal organ olarak gördüğü olay aşağıdakilerden hangisidir?
    cvp: Salih Paşa’nın Amasya görüşmesine gönderilmesi
    __________________

    .................................................. 2007 ara sınavvvv

  4. Konu Sahibi : ela. #4
    2009 ve 2006 bulan varsa allah rızası için eklesin.

  5. Konu Sahibi : ela. #5
    Atatürk ılkeleri ve ınkılap Tarihi

  6. Konu Sahibi : ela. #6
    Giriş tarihi
    Nov 2009
    Mesajlar
    5,688
    ATATÜRK ıLKELERı VE ıNKILAP TARıHı 2006 BÜTÜNLEME SORULARI

    1.Devrime ihtiyaç duyulan toplumlarda devrimin yürütülmesi için ilk önce hangi alanda yenilik yapılmaktadır?
    Yanıt: Hukuk

    2.Osmanlı Devleti'nde bütün yurttaşları kapsayan bir ceza yasasının yapılacağını dile getiren ilk belge aşağıdakilerden hangisidir?
    Yanıt: Tanzimat Fermanı

    3.I nci Dünya savaşı sırasında Doğu cephesinin kapanmasına neden olan olay aşağıdakilerden hangisidir?
    Yanıt: Rusya’da ihtilal çıkması

    4.Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti'nin paylaşılması ile ilgili değildir?
    Yanıt: Paris Barışı

    5.Ulusal bilincin doğması ve başlatılan kurtuluş hareketinin ulusa mal edilmesi konusunda kesin karara varılması aşağıdakilerden hangisi ile olmuştur?
    Yanıt: Amasya Tamiminin hazırlanması

    6.TBMM’nin çoğunluğunu oluşturan Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti üyelerinin üzerinde görüş birliğine vardıkları tek ortak nokta aşağıdakilerden hangisidir?
    Yanıt: Yurdun kurtarılması

    7.Aşağıdakilerden hangisi Lozan Antlaşması kapsamında değildir?
    Yanıt: Türkiye'ye Boğazlar üzerinde savunma ve denetim hakkının tanınması

    8.Yürütme gücünün parlamento içinden çıkarak hükümete serbestlik, parlamentoya denetleme hakkı veren sistem aşağıdakilerden hangisidir?
    Yanıt: Parlamenter sistem

    9.ıkinci Dünya savaşının Türkiye üzerindeki olumlu etkisi aşağıdakilerden hangisidir?
    Yanıt: Döviz stokunun oluşması

    10.Avrupa'yı demokratik değerlerin işlediği bir ülkeler topluluğu haline getirmek, insan haklarını ve özgürlüklerini el birliği ile korumak amacıyla kurulan uluslararası örgüt aşağıdakilerden hangisidir?
    Yanıt: Avrupa Konseyi

    11.ınsanların kendi içlerine kapanıp yüzlerce yıl aynı değerleri saklamalarını önleyen kültür öğesi aşağıdakilerden hangisidir?
    Yanıt: Bilim ve sanat

    12.Ulusçuluk akımının dünyaya yayılmasına neden olan ilk olay aşağıdakilerden hangisidir?
    Yanıt: Fransız ihtilali

    13.Siyasal Liberalizmin ilk zafer kazandığı yer aşağıdakilerden hangisidir?
    Yanıt: Amerika

    14.Aşağıdakilerden hangisi, belli başlı insan haklarından biri değildir?
    Yanıt: Özgürlükleri sınırsız kullanma hakkı

    15.Bir devlette bir zamanda yürürlükte olan, uygulanan hukuk kurallarının tümüne ne ad verilir?
    Yanıt: Pozitif Hukuk

    16.Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti'nde demokratik bir hukuk devleti kurulamamasının nedenlerinden biridir?
    Yanıt: Kur'an ve Hadis'te saptanmış suç ve cezalara dokunulamaması

    17.Yeni Türkiye Devleti'ndeki bütün okulların Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlanması aşağıdakilerden hangisi ile olmuştur?
    Yanıt: Tevhid-i Tedrisat Kanunu

    18.Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı eğitim sistemi için söylenemez?
    Yanıt: Devlet eliyle bilim adamları yetiştirmek üzere vakıf medreseleri kurulmasına önem vermek

    19.Türk ınkılâbı aşağıdakilerden hangisi hakkında yasal bir zorunluluk getirmemiştir?
    Yanıt: Kadınların uygar bir kılıkta dolaşması

    20.Aşağıdakilerden hangisi demokrasinin özelliklerinden değildir?
    Yanıt: Sistemli bir düşünceler bütünlüğünün olmaması

    21.Aşağıdakilerden hangisi Atatürk'ün yaptığı ulus tanımında yer almaz?
    Yanıt: Demokratik değerlere bağlılığa inanmak

    22.Aşağıdakilerden hangisi, Atatürk'ün Halkçılık ile ilgili düşüncelerinden biridir?
    Yanıt: Halkın mutluluğunun yine halk tarafından sağlanması

    23.Aşağıdakilerden hangisi Türkiye Cumhuriyetini Laikliğe götüren gelişmelerden biri değildir?
    Yanıt: Sağlık işlerinin bakanlık dizeyinde örgütlenmesi

    24.Aşağıdakilerden hangisi Türk devrimini korumanın yollarından biri değildir?
    Yanıt: Devrimin temelinin değiştirilmesi

    25.Avrupa konseyine üye devletlerin vatandaşlarının kendi devletlerini uluslararası bir mahkemeye dava edebilmelerine olanak sağlayan belge aşağıdakilerden hangisidir?
    Yanıt: ınsan Hakları ve Ana Özgürlükleri Korumaya Dair Sözleşme

    26.Aşağıdakilerden hangisi, Türk Devrimi sonrasında meydana gelen kültürel gelişime örnek gösterilemez?
    Yanıt: Karayolu yatırımına ayrılan payın artırılması
    ameliee is back!!!

  7. Konu Sahibi : ela. #7
    Giriş tarihi
    Nov 2009
    Mesajlar
    5,688
    2006 ara sınav
    1-Türk-Irak sınırı aşağıdakilerin hangisinde çizilmiştir?
    *Uluslar Kurumu'nda
    *Ankara Antlaşması'nda
    *Lozan Antlaşması'nda
    *Moskova antlaşmasında
    *Mudanya Ateşkesi’nde

    2-)-Aşağıdakilerden hangisi Doğu illerinin temsilcilerinden oluşan bir kongrenin Erzurum'da yapılmasının yararlarından biri değildir?
    *ıstanbul Hükümeti'nin Erzurum'da yapılacak bir kongreye müdahale edebilecek bir olanağa sahip olmaması
    *Erzurum'da elde edilecek başarının Sivas'ta toplanması planlanan kongreye büyük moral olacağı düşüncesi
    *Erzurum ile birlikte önemli bazı Doğu illerinin henüz işgal edilmemiş olması
    *Kongre sonucu oluşacak örgütün, Ermeni saldırıları karşısında savunma için 15. kolorduya daha çabuk yardım sağlayabilecek olması
    *Yurttaki tek derli toplu askeri gücün Erzurum'da bulunması dolayısıyla burada bütün yurda örnek olacak bir örgütlenme modelinin kurulabilecek olması

    3-)Osmanlı Meclis-i Mebusanı'nın hiçbir zaman, doğrudan doğruya ulusun sahip olduğu bir egemenlik anlayışını yansıtamamış olmasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
    *Kadınların parlamento içinde yer alamaması
    *Güçler ayrılığı ilkesinin çok katı kurallarla işletilmesi
    *Parlamentonun, Mebusan ve Ayan olmak üzere ikili bir nitelik taşıması
    *Milletvekili seçimlerinde belli oranda vergi verir olma şartının aranması
    *Meclisin yetkilerini kısmak ve genişletmek hakkının kesin olarak padişahta olması

    4-)1950-60 dönemi iktidarlarının en belirgin özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
    *Dış politikada denge politikası izlemek
    *Türk Devrimini bir bütün olarak benimsememek
    *Askeri harcamaları kısmak
    *Gereksiz fabrikalar açmak
    *Hesapsız bir ithalat rejimi izlemek

    5-)Aşağıdakilerden hangisi I. Dünya Savaşı sonunda Avrupa'daki siyasi gelişmelerden biri değildir?
    *Çekoslovakya'nın kurulması
    *Yugoslavya Krallığının kurulması
    *Alman sömürgelerinin ıngiliz, Fransız ve ıtalyanlar arasında bölüşülmesi
    *Trollerin ıtalya'ya bağlanması*Polonya'ya Alman topraklarından büyük bir pay verilmesi

    6-)Aşağıdakilerden hangisi, ıtalya'nın Birinci Dünya Savaşı başladığında taraf değiştirerek ıtilaf Devletleri yanına geçmesinin doğurduğu sonuçlardan biridir?
    *Avusturya-Macaristan ordularının Kuzey ıtalya'ya yayılması dolayısıyla cephelerin genişlemesi
    *Trablusgarp’ın kesin olarak Osmanlı Devleti'nin elinden çıktığının anlaşılması
    *Osmanlı Devleti'ne Almanya'dan gelen yardımın önünün kesilmesi
    *ıtilaf Devletleri'nin Ruslara savaş malzemesi yardımının kolaylaşması
    *ıtilaf Devletleri'nin Ruslara savaş malzemesi yardımının kolaylaşması
    *Almanya'nın sömürgeleri ile bağlantısının kopması

    7-)Aşağıdakilerden hangisi son Osmanlı Mebusan Meclisi üyelerinin barış için ileri sürdüğü koşullardan (Misak-ı Milli Kararlarından) biri değildir?
    YANIT: Osmanlı devletindeki Arapların çoğunlukta olduğu yerlerde bağımsız arap devletlerinin kurulabileceği

    8-)Erzurum kongresi öncesi kent halkını örgütlenmeye iten neden aşağıdakilerden hangisidir?
    *Ermeni tehlikesinin yaklaşması*Fransızların kenti işgal etmesi
    *Rum çetelerinin bölgede katliamlar yapması
    *Ali Galip’in olumsuz tavrı
    *Amerikalı inceleme heyetinin bölgedeki nüfus çoğunluğunu Ermeni olarak göstermesi

    9-)Avrupa'yı demokratik değerlerin işlediği bir ülkeler topluluğu haline getirmek, insan haklarını ve özgürlüklerini el birliği ile korumak amacıyla kurulan uluslararası örgüt aşağıdakilerden hangisidir?
    *Birleşmiş Milletler
    *NATO
    *Avrupa Konseyi
    *Avrupa Topluluğu
    *CENTo

    10-)Lozan Antlaşması ile ımroz, Bozcaada ve Tavşan Adası dışındaki Ege adalarının geri alınamamasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
    *Lozan'daki Türk temsilcilerinin başarılı bir politika izleyememesi
    *Ege adalarında nüfus yoğunluğunun Rumlarda olması
    *Yeni Türk Devleti'nin Adalar konusunda ısrar edememesi
    *Adaları vermek istemeyen Yunanlıların ıngilizler tarafından desteklenmesi
    *Ege adalarının Misak-ı Milli ile saptanan sınırlar içinde olmaması

    11-)Aşağıdakilerden hangisi Ulusal Ordu'nun kurulma aşamasında karşılaşılan para sıkıntısını gidermek amacıyla TBMM Hükümeti tarafından başvurulan yollardan biri değildir?
    *Vergi oranlarının artırılması
    *Bankalardaki paralara el konulması
    *ıngilizlerden parasal destek sağlanması
    *Posta havalelerinin geciktirilmesi
    *Halka yeni vergiler konması

    12-)Düzenli ordu ilk başarılı sonucunu hangi
    cephede kime karşı almıştır?
    *Doğuda Ermenilere
    *Güneyde Fransızlara
    *Batıda yunanlılara

    13-) TBMM’nin çoğunluğunu oluşturan Anadolu
    ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk derneği üyelerini
    üzerinde görüş birliğine vardıkları tek nokta
    aşağıdakilerden hangisidir?
    YANIT: Yurdun kurtarılması

    14-)Aşağıdakilerden hangisi 1930–1945 arasında Türkiye’nin ekonomik durumu için
    söylenemez?
    YANIT: Tarımsal üretimin pazarlarda değer kazanması

    15-) Osmanlı devletinin kuzey Afrika’daki son topraklarını kaybetmesine neden olan antlaşma hangisidir?
    *Uşi antlaşması
    *Londra antlaşması
    *Sevr antlaşması
    *Berlin antlaşması

    16-) ıslam ihtilali komitası kimlere karşı kurulmuştur?
    *Rumlara
    *Fransızlara
    *ıngilizlere
    *Ruslara

    17-)Aşağıdakilerden hangisi Doğu Karadeniz’de bir devlet kurmak istemiştir?
    YANIT:Pontus

    1 Aşağıdakilerden hangisi aydınlanma çağının getirdiği en önemli gelişmedir?
    *Yurttaşların devlet gücü üzerinde hakkı olduğu düşüncesi
    *Bireyin devlet için var olduğu düşüncesi
    *Toplumsal evrimin geçersiz olduğu düşüncesi
    *Dinsel planların öne çıkması

    19-)Belirli bir kültür düzeyine erişmiş toplumların ortaya çıkardıkları kurum
    *Parlamento
    *Adalet sistemi
    *Hükümet
    *Devlet*Siyasal parti

    20-) Aşağıdakilerden hangisi, 23 Şubat 1921 tarihinde toplanan Londra Konferansı'ndan sonra ortaya çıkan durumlardan biridir?
    *ızmir'in Yunanistan'a verileceğinin kesinleşmesi
    *Anlaşma Devletlerinin ıstanbul'dan çekilmek istemesi
    *TBMM Hükümeti'nin varlığının, itilaf devletlerince kabul edilmesi
    *Sevr Barışı'nın tanınması
    *ıngiliz-Yunan işbirliğinin sona ermesi

    21-)Aşağıdakilerden hangisi Ankara’nın ulusal kurtuluş hareketinin merkezi yapılmasının sebeplerinden değildir?
    *milletvekillerinin Ankara olması yolunda oy vermesi
    *m. Kemalin Ankara’yı ziyaretinde hoş karşılanması
    *halkın mücadeleye ilgisinin olması
    0lması
    *batı cephesine yakın olması
    *dinsel değerlerin ön plana çıkması

    22-)Aşağıdakilerden hangisi Lozan antlaşmasından sonra Türkiye de yaşayan Rumların Yunanistan’daki Türklerle değiş tokuş edilme nedenlerinden biri değildir?
    *Rumların kurtuluş savaşı sırasında yunanlıları desteklemiş olması
    *Rumların Türkiye’de kalmaları durumunda sürekli tedirginlik içinde yaşayacak olmaları
    *Rumların kurtuluş savaşı sırasında insanlık dışı tutumlarının Türkler tarafından unutulamayacağı
    *Yunanistan’ın ileride Türkleri tekrar kışkırtabileceği düşüncesi
    *Rumların Türkiye’de kalmaları durumunda önemli ekonomik sorunlara yol açabilecek olması

    23-)Ulusal bilincin doğması ve başlatılan kurtuluş savaşının halka mal edilmesi kararı nerede alınmıştır?
    *Amasya’da*Havzada
    *Sivas’ta
    *Erzurum’da

    24-)Aşağıdaki ülkelerden hangisi ile dolaylı ya da dolaysız savaşılmadı
    YANIT: Amerika

    25-)Aşağıdakilerden hangisi Lozan antlaşmasının kapsamında değildir?
    *devlet borçlarının ödenmesi için her türlü yabancı denetime son verilmesi
    *azınlıkların Türk uyruklu olması
    *kapitülasyonun her türlü sonuçları ile birlikte kaldırılması
    *Musul sorununun ikili görüşmelere bırakılması
    *Türkiye’ye boğazlar üzerine savunma ve denetim hakkının tanınması

    26-)Türkçülük akımı ilk kez hangi alanda olmuştur?
    YANIT il alanında

    27-)1961 anayasasının askeri bir darbe sonucu kabul edilen bir anayasa olarak sayılmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
    *Milli birlik komitesi tarafından hazırlanan anayasanın meclis ve halkoyuna sunularak meşrulaştırılmış olması
    *askerlere geniş siyasal haklar tanınmış olması
    *siyasal özgürlüklerin çok sınırlı olması
    Cumhuriyet senatosunu kurmuş olması
    *tek parti rejimine geri dönüşü kararlaştırmış olması

    28-)Hangisi 1.dünya savaşı sonuçlarından değildir?
    *Alman sömürgelerinin Fransa ve ıngiltere arasında paylaşılması

    29-)16. Aşağıdakilerden hangisi, I. Dönem TBMM'nin özelliklerinden biri değildir?
    *Yürütme gücünün doğrudan doğruya TBMM içinde olması
    *Her vekilin kendini seçen meclise karşı sorumlu olması
    *Ordu ve Kolordu komutanlarının milletvekili olabilmesi
    *Vekillerin, milletvekilleri arasından ve doğrudan doğruya TBMM tarafından seçilmesi
    * Başbakanın milletvekilleri arasından oy çokluğu ile seçilmesi

    30-)Manda ve himayenin kabul edilmeyeceğinin açıklandığı kongre hangisidir?
    YANIT:Sivas Kongresi


    1)a 2)a 3)e 4)b 5)d 6)a 8) 9-)C 10)e
    11)c 12)A 15)a 16)a 18)a 19)D 20)c
    21)b 22)e 23)a 25)E 27)a 29)e
    ameliee is back!!!

  8. Konu Sahibi : ela. #8
    Giriş tarihi
    Nov 2009
    Mesajlar
    5,688
    AÖF 2. Sınıf ınkılap Tarihi Final Soruları

    1. Halkın mevcut siyasal düzeni bazı güçlü önderlerin öncülüğününde zorla değiştirilmesine ne ad verilir?

    A) ıhtilal
    B) Islahat
    C) Reform
    D) ınkılap
    E) Evrim

    2. XVII. Yüzyılda Avrupalıların, ortak düşman olarak gördükleri Osmanlılara karşı birleşmesinde etkili olan aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Güçlü bir sanayi oluşturulması
    B) Mezhep savaşlarının uzlaşma ile bitirilmesi
    C) Paylaşılacak sömürgeler konusunda uzlaşılması
    D) Doğuya giden ticaret yollarının ele geçirilmesi
    E) Rönesans ve reform ile akla ve bilime dayanan devlet yapısının oluşturulması

    3. Bulgaristan’ın bırakışma imzalayarak I.Dünya savaşından çekilmesi, aşağıdakilerden hangisine neden olmuştur?

    A) ABD�nin ıtilaf Devlilerinin yanında savaşa girmesi

    B) Almanya’nın Osmanlı Devletine yaptığı yardımın kesilmesi

    C) Avusturya Macaristan ımparatorluğunun savaştan çekilmesine

    D) hilaf Devletlerinin Rusya’ya daha kolay yardım ulaştırması

    E) Rumeli’de yeni bir cephe açılmasına

    4. Aşağıdakilerden hand’si, ıttihat ve Terakki’nin devlet yönetimme doğrudan yüklenmesine neden olmuştur?

    A) 31 Mart Olayı

    B) Balkan Savaşı

    C) I.Meşrudiyet’in ilanı

    D) Babiali Baskını

    E) Trablusgarb Savaşı

    5. Amasya Genelgesinin imzalanma-sından sonra Mustafa Kemal Paşa’nın ıstanbul’da güvendiği kişilere gönderdiği mektuplardaki temel düşünce aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Kurmluş mücadelesinin önderi olduğu

    B) Manda ve himaye gibi düşüncelerin asla kabul edilmemesi gerektiği

    C) Damat Ferit Kabinesi’nin düşürülerek yerine yurtsever bir hükümet oluşturulması gerektiği

    D) Kendisini görevde almak isteyen ıngilizlerin çabalarının önlenmesi isteği

    E) ıstanbul’daki siyasal gücün Anadolu’ya bağlı olması gerektiği

    6. Hangisi Sivas kongresi öncesinde Damat Ferit Paşa’nın Kongreyi engellemek amacıyla uygulamaya koymak istediği taktiklerden biridir?

    A) Ali Galip’i Atatürk’e suikast için göndermek

    B) Atatürk’ün ıngiliz.ajanı olduğunu yaymak

    C) Ege’deki Yunanlılarla anlaşmak

    D) Atatürk’ü 9. Ordu Müfettişliğinden almak

    E) Doğu Anadolu’daki Ermenileri kongre aleyhinde kışkırtmak

    7. Aşağıdakilerden hangisi 20-22 Ekim 1919 tarihleri arasında yapılan Amasya protokolümün içeriğinde yer almaz?

    A) Osmanlı parlamentosu’nda üyeleri halk tarafından seçilen mebuslar meclisi içinde bir müdafaa-i hukuk grubunun oluşturulmasının karara bağlanması

    B) ıstanbul Hükümeti’nin Heyet-i Temsiliye’yi tanıması

    C) Meclis-i Mebusan’m toplanması

    D) Heyet-i Temsiliye’nin yurdun bütünlüğüne zarar gelmemesi koşulu ile ıstanbul Hükümeti’ne karşı bir harekette bulunmayı yükümlenmesi

    E) ıstanbul Hükümeti’nin Anadolu hareketinin temsilcileriyle iyi geçineceğini belirtmesi

    8. ılk TBMM’nin vatana ihanet yasasını kabul etmesi ve ıstanbul Hükümetimi tanımaması aşağıdakilerden hangisi-nin göstergesidir?

    A) Güçler birliği sistemini benimsediğinin

    B) Kendisinin üstünde bir güç tanımadığını

    C) Saltanat sistemini kaldırdığının

    D) Kararları oybirliğiyle aldığının

    E) ıc avaklanmaları bastırdığının

    9. TBMM Hükümeti ile Ermenistan arasında imzalanan gümrü barışının en önemli maddesi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Ermenilerin Serv Barışını Tanımadığını belirtmeleri

    B) Eskiden Türkiye sınırları içinde yaşamış olan Ermenilerin geri dönmesine izin vermesi

    C) Ermenistan Türkiye’ye karşı yapılacak anlaşmalarda yer almayacağını belirtmesi

    D) TBMMmm kurduğu devletin Türkiye adıyla anılması

    E) TBMM Hükümeti dilediği taktirde Ermenistan’a yardım edebilecek

    10. Çerkez Ethem ile ilgili bir değerlendirme yapıldığında aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

    A) ıç ayaklanmaların bastırılmasında önemli hizmetleri bulunmuştur

    B) Düzenli ordunun kurulmasına karşı çıkmıştır

    C) Ulusal birliklere yenildikten sonra Yunanlılara sığınmıştır

    D) Yunanlılar tarafından isyana kışkırtılmıştır

    E) Bir isyan başlatacağını önceden Yunanlılara bildirmiştir

    11. Aşağıdakilerden hangisi Lozan Antlaşması kapsamında değildir?

    A) Türkiye’ye boğazlar üzerinde savunma ve denetim hakkının tanınması

    B) Kapitülasyonların her türlü sonuçlan ile birlikte kaldırılması

    C) Azınlıkların Türk uyruklu sayılması

    D) Devlet borçlarının ödenmesi yönündeki her türlü yabancı gözetim ve denetimine son verilmesi

    E) Musul sorununun ikili görüşmelere bırakılması

    12. Ulusal Kurtuluş Savaşı siyasal zaferle sona erdikten sonra TBMM içindeki muhalif güçlerin Mustafa Kemal Paşa’yı devre dışı bırakmak amacıyla meclise verdikleri yasa önerisinin konusu aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Mustafa Kemal Paşa’ya halifelik makamının verilmesi

    B) Çok panıli siyasal hayaıa geçme isteği

    C) Milletvekili olma şartlarının yeniden düzenlenmesi

    D) Askerlik mesleği ile mebusluğun birlikte yürütülmemesi

    E) Başkomutanlık makamının kaldırılması

    13. Aşağıdakilerden hangisi parlamenter sistemin özelliklerinden biri değildir?

    A) Devlet başkanının parlamentoyu dağıtma yetkisinin olmaması

    B) Parlamentodan güvenoyu alan hükümetin çalışmalarında serbest olması

    C) Yargının bağımsız olması

    D) Yürütme gücünün parlamentonun içinden çıkması

    E) Parlamentonun hükümeti istediği zaman aüvenovu ile düsürebilmesi

    14. Aşağıdakilerden hangisi Demokrat parti döneminin uygulamalarından biri değildir?

    A) Köy Enstitüleri ile. Halkevlerinin kapatılması

    B) Atatürk’ün’ anısını yasayla korumak yolunun Tutulması

    C) Devrimci bir siyaset ızlenmemesi

    D) Yargıç güvencesinin sağlanarak mahkemelerin bağımsızlaştırılması

    E) Ezanın Arapça okunmasının serbest bırakılması

    15. Aşağıdakiîerden hangisi, I. Dünya Savaşı sonunda kurulan dünya düzeninin kalıcı olmayacağını gösteren özelliklerden biri değildir?

    A) Yeniden kurulan Polonya’ya pek çok Alman toprağı verilmesi

    B) Yeni kumlan Çekoslovakya’nın içinde pek çok Alman ve Avusturyalının yaşaması

    C) Üzerinde Macarların bulunduğu toprakların ıtalya’ya bırakılması

    D) Avusturyalıların yaşadığı bazı toprakların ıtalya’ya bırakılması

    E) Almanya’nın ekonomik ve askeri açıdan üstün bir güç olması.

    16. Toplumsallaşma evreninin en önemli aşaması aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Parlamenter rejimin kurulması

    B) Siyasal partilerin kurulması

    C) Teme hak ve özgürlüklerin anayasada belirlenmiş olması

    D) Sivil toplum örgütlerinin oluşması

    E) Devletin oluşması

    17. Gözlem ile aklı birleştirerek Aydınlanma çağmdaki gelişmeyi doruğa ulaştıran bilim adamı kimdir?

    A) Kant

    B) Descartes

    C) Aristo

    D) Hegel

    E) Galileo

    18. Demokratik hukuk devletinin işleyebilmesi için aşağıdakilerden hangisi gereklidir?

    A) Ulus temsilcilerinin mahkemeler üzerinde söz hakkı olması

    B) Temel hak ve özgürlüklerin anayasada belirlenmesi

    C) Tüm yurttaşların temel haklardan eşit ölçüde yararlanması

    D) Yargı gücünün bağımsız olması

    E) Devletin laik kurallarçerçevesinde yönetilmesi

    19. ılke olarak bireyden güçlü olan devleti, tek yönlü davranmaktan alıkoyan unsurlar aşağıdakilerden hangisinde birlikte verilmiştir?

    A) Eşitlik - bağımsız yargı - sendikalaşma

    B) Siyasal haklar - hukuka uygunluk

    C) Eşitlik - temel özgürlükler

    D) ınsan haklan - hukuka bağlı devlet - bağımsız yargı

    E) Kişisel girişim özgürlüğü - toplumsal çıkarlara uygunluk - eşitlik

    20. Aşağıdakilerden hangisi, Tanzimat döneminde eğitim alanındaki çabaların yetersiz olmasının nedenlerinden biri değildir?

    A) Temel eğitimi verecek okulların açılmamış olması

    B) Çağdaş eğitim yanında geleneksel eğitiminde sürüyor olması

    C) ılköğretim zorunluluğunun uygulanmaması

    D) Kadınların eğitiminin geniş anlamda mümkün olmaması

    E) Parasal olanakların akılcı yatırımlara dönüştürülememesi

    21. Osmanlı maliyesinin 1876′da iflasından sonra devletin para konularında girişimde bulunabilmek için izin almak zorunda olduğu kurul hangisidir?

    A) Babıali

    B) Meclisi Mebusan

    C) Osmanlı Bankası

    D) Duyun-î Umumiye

    E) Meclis-i Ayan

    22. Türkiye Cumhuriyetinde Soyadı Kanunumdan önce, kişi adının korunması ile ilgili yer aldığı ilk hukuksal belge aşağıdakilerden hangisidir?

    A) 1921 Anayasası

    B) 1924 Anayasası

    C) Türk Medeni Kanunu

    D) Türk Ceza Kanunu

    E) 1928 Anayasa değişiklisi

    23. Aşağıdakilerden hangisi. Fransız ihtilalinin yaydığı ve Atatürk tarafından örnek alman düşüncelerden biri değildir?

    A) Ayrıcalıklı toplum modeline son verilmesi gerektiği

    B) Egemenliğin ulusa ait olduğu

    C) ınsanların vazgeçilmez hak ve özgürlüklere sahip olduğu

    D) Devlet yönetimine dinin karıştırılmaması

    E) Devletin Güçler ayrılığı ilkesini uygulayarak devrimi çabuklaştıracağı

    24. Cumhuriyet Yönetimi’nin en belirgin özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Yöneticilerin seçimle işbaşına gelmesi

    B) Sınıf kavramına karşı olunması

    C) Eşitlik ilkesinin benimsenmesi

    D) Çağdaşlığın ilke edinilmesi

    E) Yasalara bağlı kalınması

    25. Ulusçuluğun gelişmesine etki eden iki önemli faktör aşağıdakilerin hangisinde birlikte verilmiştir?

    A) Ekonomik gelişme - sanayileşme

    B) Sanayileşme - demokratik düşüncelerin gelişmesi

    C) Din bağnazlığının kırılması ekonomik gelişme

    D) Emperyalist düşüncenin ortaya çıkması - siyasal birliklerin kuvvetlenmesi

    E) Sanayileşme - mezhep ihtilallerinin son bulması

    26. Hangisi halkçılığın amaçlarından biri değildir?

    A) Halkın özgür iradeleriyle kişisel girişimlerde bulunulmasını sağlamak

    B) Türk halkının kendi kendini yönetmesini sağlamak

    C) Ulusal egemenlik esasına göre demokratik bir rejimi pekiştirmek

    D) Toplumsal dayanışmayı ve birliği sağlayarak insanları mutlu kılmak

    E) Halkın halkça eşit bir düzen içinde yaşamasını sağlamak

    27. Laikliğin hukuksal açıdan ilk biçi-mini aldığı anayasa aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Fransa Anayasası

    B) Magna Cana

    C) Amerikan Anayasası

    D) ısveç

    E) 1924 tarihli Türkiye Cumhuriyeti Anayasası

    28. Hangisi Türk inkılabının özelliklerindendir?

    A) çok güçlü darosu var ama önderi yok

    B) tek önderli kadrosuz inkılaptır

    C) önder sayısı birden çoktur

    D) önder ve kadrodan yoksun bir inkılaptır

    E) güçlü bir kadro içinde etkisiz bir önder vardır

    29. Aşağıdakilerden hangisi �II. Cumhuriyetçi� olarak adlandırılan kişilerin Atatürk devrimine yönelttikleri eleştirilerden biri değildir?

    A) Atatürk�ün ulusal kurtuluş savaşını başlatmak amacıyla padişah tarafından Anadolu�ya gönderdiği

    B) Varolan olumsuzlukların nedeninin Atatürk�ün kurduğu cumhuriyet olduğu

    C) Atatürk�ün yenilikleri silahlı kuvvetlere dayanarak yaptığı

    D) Atatürk�ün kendine bağlı bürokratik oligarşi ile yaptığı yeniliklerin, demokrasi ile bağdaşmasının imkansız olduğu

    E) Atatürk�ün kurduğu cumhuriyetle, sadece kendi çıkarlarını düşünen bir avuç bürokrat yetiştiği

    30. Aşağıdakilerden hangisi ulusal devletin kurulmasının bir sonucu değildir?

    A) Türk milliyetçiliğinin gelişme gücü artmıştır

    B) Yeni Türk Devleti ıslam aleminin önderi durumuna gelmiştir

    C) Kurtuluş savaşı başarıya ulaşmıştır

    D) Devlet ve toplumun gelişmesi akıcı ve bilimci yöntemlerle bırakılmıştır

    E) Demokrasinin yolu açılmıştır

    1. A -
    2. B -
    3. B -
    4. D -
    5. E -
    6. A -
    7. A -
    8. B -
    9. A -
    10. D -
    11. A -
    12. C -
    13. A -
    14. D -
    15. E -
    16. E -
    17. E -
    18. D -
    19. D -
    20. E -
    21. D -
    22. C -
    23. E -
    24. A -
    25. C -
    26. A -
    27. C -
    28. B -
    29. A -
    30. B
    ameliee is back!!!

  9. Konu Sahibi : ela. #9
    allah razı olsun canım yaa
    2009 bulabildin mi harıl harıl arıyorum ama yok

  10. Konu Sahibi : ela. #10
    Giriş tarihi
    Nov 2009
    Mesajlar
    5,688
    bakıcam canım bulursam hemen eklerim
    ameliee is back!!!

Sayfa: 1/4 123 ... SonSon

Benzer Konular

  1. Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 06-05-2012, 23:39
  2. Sınav soruları açıklandı
    By evrim2008 in forum Açıköğretim
    Cevaplar: 17
    Son Mesaj: 17-09-2009, 01:00
  3. Cevaplar: 4
    Son Mesaj: 27-08-2009, 16:34
  4. sınav soruları paylaşım alanı
    By prensesa in forum Açıköğretim
    Cevaplar: 9
    Son Mesaj: 06-04-2009, 19:39
  5. Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 16-12-2008, 23:42

Yetkileriniz

  • Yeni konular gönderemezsiniz
  • Mesajlara cevap yazamazsınız
  • Mesajınıza eklentiler ekleyemezsiniz
  • Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
  •  
Önemli uyarı, mesajlaşma yöntemi dönem dönem yönetim tarafından kontrol edilmektedir !
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren kadinlarkulubu.com adresimizde 5651 Sayılı Kanun'un 8. Maddesine ve T.C.K' nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.

Kadinlarkulubu.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetler iletişim linkinden iletişime geçildikten sonra en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve avukatımız size yazılı/sözlü geri dönüş yapacaktır.