1-5 yas Grubunda Ogun duzeni ...

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve Zepp tarafından 13 Ağustos 2008 başlatılmıştır.

    13 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : Zepp
  1. Zepp

    Zepp Popüler Üye Üye

    Katılım:
    21 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    9.346
    Beğenildi:
    17
    Ödül Puanları:
    146
    Yetişkinler gibi çocuklarında düzenli olarak tüketmesi gereken 4 ana besin grubu vardır. Bu ana besin grupları; et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, sebze-meyveler ve tahıllardır.

    Et ve et ürünleri grubuna, kırmızı et, tavuk, balık, hindi, yumurta ve kuru baklagiller girer. Bu besin grubu proteinlerin ve demir gibi bazı minerallerin temel kaynağını oluşturur. Yalnız kuru baklagillerin protein ve demir içeriği etlere göre vücutta kullanılması zor olan yapıdadır. Bu nedenle kuru baklagiller ve yumurta çocuğun beslenmesinde temel protein ve demir kaynağı olarak görülmemelidir. Çocukların yaşına ve özelliklerine göre et ve et çeşidi besinlerden günde ortalama 2-3 porsiyon tüketmeleri gerekir.

    Süt ve süt ürünleri grubuna, süt, yoğurt, ayran ve bütün peynir çeşitleri girer. Bu grup protein ve kalsiyum açısından zengindir. Aynı zamanda A ve B vitaminlerini de içerirler. Bu yaş grubu çocukların günde 500 ml (2,5 su bardağı) süt veya yoğurt ve 1–2 dilim peynir tüketmeleri gerekir.

    Üçüncü grup olan sebze ve meyveler, vitamin ihtiyacının karşılanması açısından çok önemlidirler. Genelde bu besin grubu 1–5 yaş grubu çocuklar ile anneleri arasında en sık problem görülmesine neden olan besin grubudur. Çocuklar bu yaşlar arasındayken genelde sebze yemeklerini sevmezler. Bunun nedeni 1–5 yaş çocuklarının daha çok çıtırdayan besinlere karşı zaafları olmasından kaynaklanır. Sebze ve meyveleri yeterli miktarda tüketmeyen çocuklara sebze ve meyvelerin önemi anlatılmalı, çocuk bir diyetisyen yardımı ile sağlıklı beslenmeyi öğrenmelidir. Bu yaş grubu çocuklar günde 3-4 porsiyon sebze yemeği, salata veya meyve tüketmelidir.

    Dördüncü grup olan tahıllar temel enerji kaynağıdır. Bu grupta ekmek, un, bulgur, pirinç, makarna ve benzeri besinler yer alır. Karbonhidratların, bitkisel proteinin ve B grubu (B12 hariç) vitaminlerinin önemli kaynaklarıdır. Bu besinler öğünlerde tek başına yer almamalı, diğer besin grupları ile bir arada verilmelidir. Günde 4–5 porsiyon tahıl ürünü tüketimi bu çocuklar için yeterli olacaktır.

    Çocukların günlük öğün sayısı ise genelde değişkendir. Fakat bu yaş grubu çocuklar günde 3 ana öğün tüketme alışkanlığı kazanmalıdır. Ara öğünler ise çocuğun besin tüketimine göre değerlendirilmelidir. Ana öğünlerde ana besin gruplarını eksik tüketen çocuklarda ara öğünlerde eksik kalan besin gruplarından yer alan yiyecekler verilerek eksikler günlük olarak tamamlanabilir.

    Çocuğunuzla geçireceğiniz mutlu günler dilerim.

    “Beslenme programınız parmak iziniz gibidir, sadece SİZE özeldir.”

    Diyetisyen Gizem ŞEBER