1. Sınıf Açıköğretim deneme soruları

Konusu 'Açıköğretim' forumundadır ve zuzu88 tarafından 22 Ocak 2009 başlatılmıştır.

    22 Ocak 2009
    Konu Sahibi : zuzu88
  1. zuzu88

    zuzu88 Kuş konuşsa uçarmıydı? Üye

    Katılım:
    4 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    1.604
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    106
    teknoloji

    1-) Bilgi işlem sürecinin ilk basamağı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Sıralama
    B) Sınama
    C) Erişim
    D) Kayıt etme
    E) İletme
    ________________________________________
    2-) Fatura, KDV fişi gibi dokümanları yazdırmak amacıyla en çok kullanılan yazıcı türü aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Nokta vuruşlu yazıcı
    B) Satır yazıcı
    C) Mürekkep püskürtmeli yazıcı
    D) Lazer yazıcı
    E) Sayfa yazıcı
    ________________________________________
    3-) Bilgisayar donanımının çeşitli işlemleri gerçekleştirmek için uymak zorunda olduğu komutlar bütününü ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Donanım
    B) Yazılım
    C) Bellek
    D) Veri
    E) İşletim sistemi
    ________________________________________
    4-) Bilgisayar sistemindeki dosyalar aşağıdaki sayı sistemlerinden hangisi ile oluşturulur?
    A) Tekli sayı sistemi
    B) Sabit sayı sistemi
    C) İkili sayı sistemi
    D) Onlu sayı sistemi
    E) Çoklu sayı sistemi
    ________________________________________
    5-) Dosyayı yakınlaştırmak ve uzaklaştırmak, farklı biçimlerde göstermek, araç çubuklarını açığa çıkarmak ya da gizlemek gibi ekran görünümünü ayarlamaya ilişkin komutları içeren menü aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Düzen
    B) Görünüm
    C) Pencere
    D) Araçlar
    E) Yardım
    ________________________________________
    6-) MS Word programında, biçimlendirme araç çubuğunda yer alan [ A ] düğmesi ile aşağıdakilerden hangisi yapılır?
    A) Metnin seçili alanı yana yatık (italik) yapılır.
    B) Metnin seçili alanı altı çizili yapılır.
    C) Metnin seçili alanı vurgulu (kalın) yapılır.
    D) Metnin seçili alanı ortalanır.
    E) Metnin seçili alanı numaralandırılır.
    ________________________________________
    7-) Rakamları içeren bilgileri, anlamlı parçalara ayırmayı ve düzenlemeyi, bu bilgilerle hesaplamalar yapmayı sağlayan, ayrıca bu verileri daha iyi yorumlayabilmek için tablo ve grafikler oluşturan program aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Microsoft World
    B) Microsoft Excel
    C) Microsoft Acces
    D) Microsoft Power Point
    E) Microsoft Outlook
    ________________________________________
    :cool: Slayt görünümünü aşağıdaki ifadelerden hangisi tam olarak tanımlamaktadır ?
    A) Slayt ekranın tümünü kaplamaktadır, anahat program menüleri ve diğer araçlar görünmez.
    B) Slayt bölümü ekranı kaplamaktadır, anahat dar bir alandadır, menülerle diğer araçlar ekrandadır.
    C) Notlar ve slayt bölümü küçültülerek, anahat bölümü daha geniş bir şekilde ekranı kaplamaktadır.
    D) Oluşturulan tüm slaytlar sıralı bir şekilde ekrandadır, anahat ve notlar bölümü görülmez.
    E) Notlar bölümü ön plandadır, slayt ve anahat daha küçük bir yer kaplar, program menüleri ve diğer araçlar görünmez.
    ________________________________________
    9-) Piksel tabanlı görsellerin diğer adı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Paint
    B) Adobe Photoshop
    C) Corel Photo
    D) Bitmap
    E) Görüntü düzenleyici
    ________________________________________
    10-) Veri tabanından belirli bir bilgiye ulaşmak için en etkili yöntem aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Güvenlik
    B) Tamlık
    C) İlişkilendirme
    D) İndeksleme
    E) Sorgulama
    ________________________________________
    11-) Aşağıdaki kavramlardan hangisi herhangi bir bilgisayara bağlı olan ve kullanıcıların kullandıkları kapasiteyi tanımlamaktadır?
    A) Bilgisayar Ağı
    B) Bilgisayar Kaynağı
    C) İletim Yöntemi
    D) Ağ İşletim Sistemi
    E) Sunucu
    ________________________________________
    12-) Aşağıdakilerden hangisi Sadece kayıtlı kullanıcılar bağlantıları görüntüleyebilir.
    Lütfen kayıt olunuz ya da sitemizin üst bölümünden giriş yapınız. bilgisayar isminin ait olduğu ülkedir?
    A) Türkiye
    B) İngiltere
    C) Almanya
    D) Fransa
    E) İtalya
    ________________________________________
    13-) "Çoklu Ortam" kavramı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
    A) Bir bilginin çoklu ortam niteliğinde olması, o bilginin birden fazla niteliği aynı anda taşıdığını anlatmaktadır.
    B) Bir metin aynı anda sesli ve görüntülü olarak dinlenebiliyorsa bu metin çoklu ortam özelliğine sahiptir.
    C) Çoklu ortam, Multi-Medya kavramı ile aynı anlama gelmektedir.
    D) Bilgilerin çoklu ortam özellikleri kullanılarak hazırlanmasıyla internet kullanımında etkileşim ve verimlilik artırılabilmektedir.
    E) Çoklu ortam çok sayıda bilgisayar programının aynı anda kullanılması ile oluşturulan yapıyı ifade etmektedir.
    ________________________________________
    14-) Sistem analizi ve sistem tasarımında, kontrol listeleri aşağıdaki aşamalardan hangisinde oluşturulur?
    A) Ön araştırma
    B) Sistem analizi
    C) Sistem tasarımı
    D) Sistem geliştirme
    E) Geliştirilen sistemin uygulamaya konulması
    ________________________________________
    15-) Bilgisayar belleklerinde kullanılan ölçü birimi aşağıdakilerden hangisidir?
    A) CPU
    B) BAYT
    C) ROM
    D) GİGAHERTZ
    E) HERTZ
    ________________________________________
    16-) Aşağıdakilerden hangisi bir çıkış birimidir?
    A) Yazıcı
    B) Mikrofon
    C) Klavye
    D) İşlemci
    E) Fare
    ________________________________________
    17-) Aşağıdakilerden hangisi hızlarına göre farklılaşan bellek türlerinde biri değildir?
    A) Yüksek hızlı ön bellek
    B) Düşük hızlı ön bellek
    C) Ana bellek
    D) İkinci bellek
    E) Sanal bellek
    ________________________________________
    1:cool: Aşağıdakilerden hangisi biçimlendirme araç çubuğunda yer alan düğmelerden biridir?
    A) Baskı Önizleme
    B) Sözlük Denetimi
    C) Yakınlaştır
    D) Bağlantı (köprü) Ekle
    E) Numaralandırma
    ________________________________________
    19-) Bir MS Word belgesi üzerinde çalışırken kesme, kopyalama ve yapıştırma işlemleri aşağıdakilerin hangisinden yapılamaz?
    A) Düzen menüsünden
    B) Klavyeden
    C) Standart araç çubuğundan
    D) Farenin sağ tuşundan
    E) Biçimlendirme araç çubuğundan
    ________________________________________
    20-) Excel programında fonksiyon yapıştır iletişim kutusunda EĞER, VE, YA DA, DEĞİL gibi işlem tablosunda belirli bir koşulun sağlanıp sağlanmadığını denetlemeye yarayan işlevler hangi kategori altında toplanmıştır?
    A) Mantıksal
    B) Finansal
    C) Veri tabanı
    D) Metin
    E) Matematik ve trigonometri
    ________________________________________
    21-) Power Point programında asıl slayt seçeneğine hangi menü aracılığı ile ulaşılır?
    A) Dosya
    B) Düzen
    C) Görünüm
    D) Slayt gösterisi
    E) Ekle
    ________________________________________
    22-) Çizim programları kaç grupta bölümlendirilir?
    A) 2
    B) 3
    C) 4
    D) 5
    E) 6
    ________________________________________
    23-) Aynı tabloların farklı kişiler tarafından farklı amaçlarla kullanılabilmeleri için kullanıcılara farklı şifreler verilmesi veri tabanlarının hangi özelliği ile açıklanabilir?
    A) Güvenlik
    B) İlişkilendirme
    C) Sorgulama
    D) Raporlama
    E) İndeksleme
    ________________________________________
    24-) Tüm bilgisayarların bir bağlantı cihazı üzerinden birbirlerine bağlı olduğu ağ topolojisinin adlandırılmasında hangi kavram kullanılmaktadır?
    A) Veri Yolu
    B) Halka
    C) Yıldız
    D) Ağaç
    E) Örgü
    ________________________________________
    25-) . URL'nin "http://" bölümü aşağıdakilerden hangisini ifade eder?
    A) Kaynağı sunan sunucu bilgisayarın ismini gösteren bölümdür.
    B) Sunucu bilgisayara hangi protokolle bağlanılacağını gösteren bölümdür.
    C) Web sunucusundaki dosyanın ismini gösteren bölümdür.
    D) Kullanıcının kullandığı bilgisayarın alan adını gösteren bölümdür.
    E) Alcının e-posta kutusunun adını gösteren bölümdür.
    ________________________________________
    26-) Aramak istenilen bilgilerin birkaç kelime ya da başlık ile yazıldığı takdirde internet üzerinde yer alan sitelerin adreslerini hipermetin bağlantısı olarak çıkaran internet siteleri aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Telnet
    B) E-rehber
    C) İnternet Gezgini
    D) Arama Motorları
    E) Web Rehberleri
    ________________________________________
    27-) Aşağı-) Bilgi işlem sürecinin ilk basamağı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Sıralama
    B) Sınama
    C) Erişim
    D) Kayıt etme
    E) İletme
    ________________________________________
    2-) Fatura, KDV fişi gibi dokümanları yazdırmak amacıyla en çok kullanılan yazıcı türü aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Nokta vuruşlu yazıcı
    B) Satır yazıcı
    C) Mürekkep püskürtmeli yazıcı
    D) Lazer yazıcı
    E) Sayfa yazıcı
    ________________________________________
    3-) Bilgisayar donanımının çeşitli işlemleri gerçekleştirmek için uymak zorunda olduğu komutlar bütününü ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Donanım
    B) Yazılım
    C) Bellek
    D) Veri
    E) İşletim sistemi
    ________________________________________
    4-) Bilgisayar sistemindeki dosyalar aşağıdaki sayı sistemlerinden hangisi ile oluşturulur?
    A) Tekli sayı sistemi
    B) Sabit sayı sistemi
    C) İkili sayı sistemi
    D) Onlu sayı sistemi
    E) Çoklu sayı sistemi
    ________________________________________
    5-) Dosyayı yakınlaştırmak ve uzaklaştırmak, farklı biçimlerde göstermek, araç çubuklarını açığa çıkarmak ya da gizlemek gibi ekran görünümünü ayarlamaya ilişkin komutları içeren menü aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Düzen
    B) Görünüm
    C) Pencere
    D) Araçlar
    E) Yardım
    ________________________________________
    6-) MS Word programında, biçimlendirme araç çubuğunda yer alan [ A ] düğmesi ile aşağıdakilerden hangisi yapılır?
    A) Metnin seçili alanı yana yatık (italik) yapılır.
    B) Metnin seçili alanı altı çizili yapılır.
    C) Metnin seçili alanı vurgulu (kalın) yapılır.
    D) Metnin seçili alanı ortalanır.
    E) Metnin seçili alanı numaralandırılır.
    ________________________________________
    7-) Rakamları içeren bilgileri, anlamlı parçalara ayırmayı ve düzenlemeyi, bu bilgilerle hesaplamalar yapmayı sağlayan, ayrıca bu verileri daha iyi yorumlayabilmek için tablo ve grafikler oluşturan program aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Microsoft World
    B) Microsoft Excel
    C) Microsoft Acces
    D) Microsoft Power Point
    E) Microsoft Outlook
    ________________________________________
    :cool: Slayt görünümünü aşağıdaki ifadelerden hangisi tam olarak tanımlamaktadır ?
    A) Slayt ekranın tümünü kaplamaktadır, anahat program menüleri ve diğer araçlar görünmez.
    B) Slayt bölümü ekranı kaplamaktadır, anahat dar bir alandadır, menülerle diğer araçlar ekrandadır.
    C) Notlar ve slayt bölümü küçültülerek, anahat bölümü daha geniş bir şekilde ekranı kaplamaktadır.
    D) Oluşturulan tüm slaytlar sıralı bir şekilde ekrandadır, anahat ve notlar bölümü görülmez.
    E) Notlar bölümü ön plandadır, slayt ve anahat daha küçük bir yer kaplar, program menüleri ve diğer araçlar görünmez.
    ________________________________________
    9-) Piksel tabanlı görsellerin diğer adı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Paint
    B) Adobe Photoshop
    C) Corel Photo
    D) Bitmap
    E) Görüntü düzenleyici
    ________________________________________
    10-) Veri tabanından belirli bir bilgiye ulaşmak için en etkili yöntem aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Güvenlik
    B) Tamlık
    C) İlişkilendirme
    D) İndeksleme
    E) Sorgulama
    ________________________________________
    11-) Aşağıdaki kavramlardan hangisi herhangi bir bilgisayara bağlı olan ve kullanıcıların kullandıkları kapasiteyi tanımlamaktadır?
    A) Bilgisayar Ağı
    B) Bilgisayar Kaynağı
    C) İletim Yöntemi
    D) Ağ İşletim Sistemi
    E) Sunucu
    ________________________________________
    12-) Aşağıdakilerden hangisi Sadece kayıtlı kullanıcılar bağlantıları görüntüleyebilir.
    Lütfen kayıt olunuz ya da sitemizin üst bölümünden giriş yapınız. bilgisayar isminin ait olduğu ülkedir?
    A) Türkiye
    B) İngiltere
    C) Almanya
    D) Fransa
    E) İtalya
    ________________________________________
    13-) "Çoklu Ortam" kavramı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
    A) Bir bilginin çoklu ortam niteliğinde olması, o bilginin birden fazla niteliği aynı anda taşıdığını anlatmaktadır.
    B) Bir metin aynı anda sesli ve görüntülü olarak dinlenebiliyorsa bu metin çoklu ortam özelliğine sahiptir.
    C) Çoklu ortam, Multi-Medya kavramı ile aynı anlama gelmektedir.
    D) Bilgilerin çoklu ortam özellikleri kullanılarak hazırlanmasıyla internet kullanımında etkileşim ve verimlilik artırılabilmektedir.
    E) Çoklu ortam çok sayıda bilgisayar programının aynı anda kullanılması ile oluşturulan yapıyı ifade etmektedir.
    ________________________________________
    14-) Sistem analizi ve sistem tasarımında, kontrol listeleri aşağıdaki aşamalardan hangisinde oluşturulur?
    A) Ön araştırma
    B) Sistem analizi
    C) Sistem tasarımı
    D) Sistem geliştirme
    E) Geliştirilen sistemin uygulamaya konulması
    ________________________________________
    15-) Bilgisayar belleklerinde kullanılan ölçü birimi aşağıdakilerden hangisidir?
    A) CPU
    B) BAYT
    C) ROM
    D) GİGAHERTZ
    E) HERTZ
    ________________________________________
    16-) Aşağıdakilerden hangisi bir çıkış birimidir?
    A) Yazıcı
    B) Mikrofon
    C) Klavye
    D) İşlemci
    E) Fare
    ________________________________________
    17-) Aşağıdakilerden hangisi hızlarına göre farklılaşan bellek türlerinde biri değildir?
    A) Yüksek hızlı ön bellek
    B) Düşük hızlı ön bellek
    C) Ana bellek
    D) İkinci bellek
    E) Sanal bellek
    ________________________________________
    1:cool: Aşağıdakilerden hangisi biçimlendirme araç çubuğunda yer alan düğmelerden biridir?
    A) Baskı Önizleme
    B) Sözlük Denetimi
    C) Yakınlaştır
    D) Bağlantı (köprü) Ekle
    E) Numaralandırma
    ________________________________________
    19-) Bir MS Word belgesi üzerinde çalışırken kesme, kopyalama ve yapıştırma işlemleri aşağıdakilerin hangisinden yapılamaz?
    A) Düzen menüsünden
    B) Klavyeden
    C) Standart araç çubuğundan
    D) Farenin sağ tuşundan
    E) Biçimlendirme araç çubuğundan
    ________________________________________
    20-) Excel programında fonksiyon yapıştır iletişim kutusunda EĞER, VE, YA DA, DEĞİL gibi işlem tablosunda belirli bir koşulun sağlanıp sağlanmadığını denetlemeye yarayan işlevler hangi kategori altında toplanmıştır?
    A) Mantıksal
    B) Finansal
    C) Veri tabanı
    D) Metin
    E) Matematik ve trigonometri
    ________________________________________
    21-) Power Point programında asıl slayt seçeneğine hangi menü aracılığı ile ulaşılır?
    A) Dosya
    B) Düzen
    C) Görünüm
    D) Slayt gösterisi
    E) Ekle
    ________________________________________
    22-) Çizim programları kaç grupta bölümlendirilir?
    A) 2
    B) 3
    C) 4
    D) 5
    E) 6
    ________________________________________
    23-) Aynı tabloların farklı kişiler tarafından farklı amaçlarla kullanılabilmeleri için kullanıcılara farklı şifreler verilmesi veri tabanlarının hangi özelliği ile açıklanabilir?
    A) Güvenlik
    B) İlişkilendirme
    C) Sorgulama
    D) Raporlama
    E) İndeksleme
    ________________________________________
    24-) Tüm bilgisayarların bir bağlantı cihazı üzerinden birbirlerine bağlı olduğu ağ topolojisinin adlandırılmasında hangi kavram kullanılmaktadır?
    A) Veri Yolu
    B) Halka
    C) Yıldız
    D) Ağaç
    E) Örgü
    ________________________________________
    25-) . URL'nin "http://" bölümü aşağıdakilerden hangisini ifade eder?
    A) Kaynağı sunan sunucu bilgisayarın ismini gösteren bölümdür.
    B) Sunucu bilgisayara hangi protokolle bağlanılacağını gösteren bölümdür.
    C) Web sunucusundaki dosyanın ismini gösteren bölümdür.
    D) Kullanıcının kullandığı bilgisayarın alan adını gösteren bölümdür.
    E) Alcının e-posta kutusunun adını gösteren bölümdür.
    ________________________________________
    26-) Aramak istenilen bilgilerin birkaç kelime ya da başlık ile yazıldığı takdirde internet üzerinde yer alan sitelerin adreslerini hipermetin bağlantısı olarak çıkaran internet siteleri aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Telnet
    B) E-rehber
    C) İnternet Gezgini
    D) Arama Motorları
    E) Web Rehberleri
    ________________________________________
    27-) Aşağıdakilerden hangisi Sistem Analizi Aşamasında kullanılan analiz yöntemlerinden değildir?
    A) Kontrol Listeleri
    B) Veri Toplama Yöntemi
    C) Girdi Çıktı Analizi Yöntemi
    D) Karar Tabloları
    E) Yukarıdan Aşağıya Analiz Yöntemi
    ________________________________________
    2:cool: Aşağıdakilerden hangisi bilgi işlem sürecindeki işlem adımlarından biri değildir?
    A) Özetleme
    B) İletme
    C) Yorumlama
    D) Erişim
    E) Saklama
    ________________________________________
    29-) İkili sayı sisteminde 1011 sayısının ondalık sayı sistemindeki karşılığı nedir?
    A) 15
    B) 9
    C) 12
    D) 6
    E) 11
    ________________________________________
    30-) Başlık çubuğunun sağ üst köşesinde yer alan ve
    § sembolü ile ifade edilen düğmenin işlevi aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Simge durumuna getir
    B) Önceki boyut
    C) Ekranı kapla
    D) Ekranı kapat
    E) Kapat
    ________________________________________
    1-) D
    2-) A
    3-) B
    4-) C
    5-) B
    6-) B
    7-) B
    :cool: B
    9-) D
    10-) E
    11-) B
    12-) C
    13-) E
    14-) B
    15-) B
    16-) A
    17-) B
    1:cool: E
    19-) E
    20-) A
    21-) C
    22-) A
    23-) A
    24-) C
    25-) B
    26-) D
    27-) B
    2:cool: C
    29-) E
    30-) E
     
  2. 22 Ocak 2009
    Konu Sahibi : zuzu88
  3. zuzu88

    zuzu88 Kuş konuşsa uçarmıydı? Üye

    Katılım:
    4 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    1.604
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    106
    iktisad ara sınav deneme

    1-) İktisatçının belli bir ekonomik sorunla ilgili tüm gerçekleri araştırıp toplamasına ne ad verilir?
    A) Ekonomik analiz
    B) Teori oluşturma
    C) Betimleyici iktisat
    D) İktisat politikası
    E) Rasyonel karar
    ________________________________________
    2-) Üretim imkanları (sınırı) eğrisi ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
    A) Ekonominin maksimum düzeyde üretebileceği çıktı bileşimlerini gösterir.
    B) Artan fırsat maliyetlerinin söz konusu olduğu durumda orjine göre iç bükey olur.
    C) Her üretim düzeyi için fırsat maliyeti değişmiyorsa doğru şeklinde olur.
    D) Azalan fırsat maliyetleri durumunda orjine göre iç bükey olur.
    E) Eğri üzerindeki her nokta etkin üretim bileşimlerini gösterir.
    ________________________________________
    3-) Aşağıdakilerden hangisi marjinal faydayı ifade eder?
    A) Toplam faydada meydana gelen değişme + Tüketim miktarında meydana gelen değişme
    B) Toplam faydada meydana gelen değişme - Tüketim miktarında meydana gelen değişme
    C) Tüketim miktarında meydana gelen değişme / Toplam faydada meydana gelen değişme
    D) Toplam faydada meydana gelen değişme x Tüketim miktarında meydana gelen değişme
    E) Toplam faydada meydana gelen değişme / Tüketim miktarında meydana gelen değişme
    ________________________________________
    4-) Talep eğrisinin negatif eğimli olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Talep edilen miktarın fiyattaki değişme karşısında sabit kalması
    B) Talep edilen miktarla teknolojik ilerlemeler arasında doğru orantılı bir ilişki olması
    C) Talep edilen miktarla malın fiyatı arasında ters yönlü bir ilişki olması
    D) Talep edilen miktarla üretim maliyeti arasında ters yönlü bir ilişki olması
    E) Talep edilen miktarla üretim maliyeti arasında doğru yönlü bir ilişki olması
    ________________________________________
    5-) Talep edilen bir malın esneklik değerinin bire eşit olması durumunda malın fiyatında meydana gelen bir artış sözkonusu mal için satıcının toplam hasılatında nasıl bir değişiklik yaratır?
    A) Toplam hasılat azalır.
    B) Toplam hasılat değişmez.
    C) Toplam hasılat artar.
    D) Toplam hasılat fiyattaki artıştan daha fazla artar.
    E) Toplam hasılat fiyattaki artıştan daha az artar.
    ________________________________________
    6-) Talep esnekliğinin sıfır olması durumunda ödenen bir satış vergisinin tüketici ve üretici arasındaki paylaşımıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    A) Satış vergisinin tamamı tüketiciye yansır.
    B) Satış vergisinin tamamı üreticiye yansır.
    C) Vergi üretici ve tüketici arasında eşit paylaşılır.
    D) Verginin büyük bölümü üretici tarafından ödenir.
    E) Verginin büyük bölümü tüketici tarafından ödenir.
    ________________________________________
    7-) Elde edilen toplam hasılatın toplam fırsat maliyetini aşan kısmına ne ad verilir?
    A) Örtük maliyet
    B) Muhasebe kârı
    C) Marjinal kâr
    D) Ekonomik kâr
    E) Açık maliyet
    ________________________________________
    :cool: Tam Rekabetçi firmanın marjinal gelir eğrisi ve ortalama gelir eğrisi aynı zamanda aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Toplam gelir eğrisi
    B) Ortalama maliyet eğrisi
    C) Toplam kâr eğrisi
    D) Marjinal maliyet eğrisi
    E) Talep eğrisi
    ________________________________________
    9-) Aşağıdakilerden hangisi, tekelci rekabet piyasasında uzun dönem dengesi sağlandığında ortaya çıkan sonuçlardan biri değildir?
    A) Ekonomik kârın ortadan kalkması
    B) Firmanın minimum maliyetle üretim gerçekleştirmesi
    C) Kullanılmayan bir kapasitenin var olması
    D) Kaynak dağılımında etkinlik sağlanamaması
    E) Tam rekabete göre daha az üretim ve daha yüksek fiyatın oluşması
    ________________________________________
    10-) Arzı sabit olan toprak ve diğer kaynakların kullanımı karşılığı ödenen bedel ve bir şeyin fırsat maliyetinin üzerinde her türlü ödemeyi içeren gelire ne ad verilir?
    A) Beklenen kâr
    B) Reel ücret
    C) Nominal ücret
    D) Nominal faiz
    E) Ekonomik rant
    ________________________________________
    11-) Toplumun tüm üyelerinin herhangi bir bedel ödemeden tüketebileceği ve bir kişinin tüketiminin başkasının tüketimine engel teşkil etmediği mallar aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Kamusal mallar
    B) Serbest mallar
    C) Özel mallar
    D) Yarı kamusal mallar
    E) Dışsal fayda sağlayan özel mallar
    ________________________________________
    12-) Aşağıdakilerden hangisi, mikro iktisadın ilgi alanına giren konulardan biridir?
    A) İşsizlik düzeyindeki değişmeler
    B) Faiz oranlarındaki değişmeler
    C) Fiyatlar genel düzeyindeki değişmeler
    D) Bireysel karar alma birimlerinin davranışları
    E) Ülkenin üretim gücündeki değişmeler
    ________________________________________
    13-) 2000 yılı verilerine göre, Türkiye’de çalışan sayısı yaklaşık 21 milyon, işsiz sayısı 8 milyon ve nüfus 65 milyon kişidir.
    Buna göre, Türkiye’de toplam işgücü miktarı kaç milyon kişidir?
    A) 13
    B) 29
    C) 36
    D) 57
    E) 65
    ________________________________________

    20-) Aşağıdakilerden hangisi, planlanmış yatırım harcamalarını belirleyen faktörlerden biridir?
    A) Nüfus
    B) Kullanılabilir gelir
    C) Beklenen kâr
    D) Servet
    E) GSMH
    ________________________________________
    21-) Klasik iktisat yaklaşımına göre, ekonominin otomatik olarak tam istihdamda dengeye yönelmesini gerçekleştiren mekanizma aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Ekonomide devlet müdahalesinin bulunmaması
    B) Fiyatlar genel düzeyinin sabit olması
    C) Rekabet sürecinin tam olarak işlemesi
    D) Fiyatlar, faiz ve ücretlerin tam esnek olması
    E) Halkın rasyonel davranması
    ________________________________________
    22-) Aşağıdakilerden hangisi, gelir-harcama akımından bir sızıntı niteliği taşımaktadır?
    A) Yatırımlar
    B) Tasarruflar
    C) Tüketim harcamaları
    D) Kamu harcamaları
    E) İhracat
    ________________________________________
    23-) Artan tasarrufların tüketim harcamalarını ve dolayısıyla geliri azaltmasına ne ad verilir?
    A) Gelir-tüketim ilişkisi
    B) Tasarrufun marjinal verimi
    C) Tasarruf fonksiyonu
    D) Say Kanunu
    E) Tasarruf paradoksu
    ________________________________________
    24-) Aşağıdakilerden hangisi, genişlemeci maliye politikası önlemleri arasında yer alır?
    A) Vergilerin azaltılması
    B) Reeskont oranlarının oluşturulması
    C) Vergi oranlarının arttırılması
    D) Kamu harcamalarının azaltılması
    E) Yatırımlara uygulanan vergi indirimlerinin kaldırılması
    ________________________________________
    25-) Vergilerin söz konusu olmadığı bir ekonomik modelde, marjinal tasarruf eğilimi 0,05 ve marjinal ithal eğilimi de 0,05 ise, kamu harcamalarında meydana gelecek 1 katrilyon liralık azalma denge gelir düzeyinde kaç katrilyon liralık azalmaya neden olur?
    A) 12,5
    B) 10
    C) 5
    D) 2
    E) 1
    ________________________________________
    26-) I. Vadeli mevduatlar
    II. Vadesiz mevduatlar
    III. Resmi mevduatlar
    IV. Bankalar arası mevduatlar
    Yukarıdaki mevduat türlerinden hangileri, M2 para arzı tanımı içerisinde yer alır?
    A) I ve II
    B) II ve IV
    C) I, III ve IV
    D) II, III ve IV
    E) I, II, III ve IV
    ________________________________________
    27-) Bir bankanın ayırdığı rezervler banka bilançosunun hangi kısmında yer alır?
    A) Varlık niteliğinde olduğu için pasifte
    B) Hem varlık, hem de borç niteliğinde olduğu için nazım hesaplarda
    C) Varlık niteliğinde olduğu için aktifte
    D) Borç niteliğinde olduğu için pasifte
    E) Borç niteliğinde olduğu için aktifte
    ________________________________________
    2:cool: Bankaların yükümlülüklerinden çok daha küçük bir miktarı rezerv olarak tuttukları bankacılık uygulaması aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Tam rezerv bankacılığı
    B) Mutlak rezerv bankacılığı
    C) Modern bankacılık
    D) Geleneksel bankacılık
    E) Kısmi rezerv bankacılığı
    ________________________________________
    29-) Paranın dolaylı yoldan ekonomiyi etkileyeceğini savunanlara göre, para miktarındaki değişiklikler aşağıdakilerden hangisi aracılığı ile ekonomiyi etkilemektedir?
    A) Marjinal tüketim eğilimi
    B) Dolaşım hızı
    C) Harcama çarpanı
    D) Faiz oranı
    E) Ortalama tasarruf eğilimi
    ________________________________________
    30-) Paranın işlem amacıyla talep edilmesinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Faiz oranının sabit olmaması
    B) Harcamaların genellikle gelirden büyük olması
    C) Gelir elde etme ve harcama yapma dönemlerinin eşleşmemesi
    D) Tasarruf yapma güdüsünün olması
    E) Marjinal tüketim eğiliminin 1’den küçük olması
    ________________________________________
    31-)
    Yukarıdaki grafikte yer alan AD1 eğrisinin AD2 konumuna gelmesinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Para arzındaki azalma
    B) Yeni bir üretim teknolojisinin bulunması
    C) Kamu harcamalarındaki azalma
    D) Maliyetlerdeki artış
    E) Vergilerdeki azalma
    ________________________________________
    32-) I. Para arzını kısmak
    II. Kamu harcamalarını artırmak
    III. Vergileri azaltmak
    Yukarıdaki iktisat politikası değişikliklerinden hangileri daraltıcı iktisat politikaları bağlamında değerlendirilebilir?
    A) Yalnız I
    B) I ve II
    C) I ve III
    D) II ve III
    E) I, II ve III
    ________________________________________
    33-) Neomerkantalist görüşe göre, sanayileşmiş bir ekonominin sahip olduğu karşılaştırmalı üstünlük aşağıdakilerden hangisinin sonucu olarak ortaya çıkmaktadır?
    A) Ucuz işgücü
    B) Teknoloji
    C) Sahip olunan döviz stoku
    D) Bol doğal kaynak
    E) Sahip olunan değerli madenler
    ________________________________________
    34-) Aşağıdakilerden hangisi, uluslararası mal fiyatlarının eşitlenmesinde etkilidir?
    A) Yurtiçi enflasyon oranı
    B) Üretime getirilen kısıtlamalar
    C) Serbest dış ticaret
    D) Tüketime getirilen kısıtlamalar
    E) Baskı grubu oluşturan sivil toplum örgütleri
    ________________________________________
    35-) Hızlı nüfus artışı nedeniyle işçi başına sermaye miktarının azaldığı bir ekonomik ortamda aşağıdakilerden hangisi yaşanır?
    A) Sermaye birikimi nedeniyle işgücü verimliliği azalır.
    B) Sermaye sığlaşması nedeniyle işgücü verimliliği azalır.
    C) Sermaye birikimi nedeniyle işgücü verimliliği artar.
    D) Sermaye sığlaşması nedeniyle işgücü verimliliği artar.
    E) Sermaye birikimi nedeniyle ekonomik büyüme artar.
    ________________________________________
    36-) Aşağıdakilerden hangisi teknolojik yenilik yaratma potansiyelini artırır?
    A) İşgücü arzının artması
    B) İstihdam hacminin genişlemesi
    C) Nüfus artışının hızlanması
    D) Nüfusun eğitim düzeyinin artması
    E) Üretimde kullanılan ithal girdi oranının artması
    1-) C
    2-) D
    3-) E
    4-) C
    5-) B
    6-) A
    7-) D
    :cool: E
    9-) B
    10-) E
    11-) A
    12-) D
    13-) B


    20-) C
    21-) D
    22-) B
    23-) E
    24-) A
    25-) B
    26-) A
    27-) C
    2:cool: E
    29-) D
    30-) C
    31-) E
    32-) A
    33-) B
    34-) C
    35-) B
    36-) D
     
  4. 22 Ocak 2009
    Konu Sahibi : zuzu88
  5. zuzu88

    zuzu88 Kuş konuşsa uçarmıydı? Üye

    Katılım:
    4 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    1.604
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    106
    1-) İktisatçının belli bir ekonomik sorunla ilgili tüm gerçekleri araştırıp toplamasına ne ad verilir?
    A) Ekonomik analiz
    B) Teori oluşturma
    C) Betimleyici iktisat
    D) İktisat politikası
    E) Rasyonel karar
    ________________________________________
    2-) Üretim imkanları (sınırı) eğrisi ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
    A) Ekonominin maksimum düzeyde üretebileceği çıktı bileşimlerini gösterir.
    B) Artan fırsat maliyetlerinin söz konusu olduğu durumda orjine göre iç bükey olur.
    C) Her üretim düzeyi için fırsat maliyeti değişmiyorsa doğru şeklinde olur.
    D) Azalan fırsat maliyetleri durumunda orjine göre iç bükey olur.
    E) Eğri üzerindeki her nokta etkin üretim bileşimlerini gösterir.
    ________________________________________
    3-) Aşağıdakilerden hangisi marjinal faydayı ifade eder?
    A) Toplam faydada meydana gelen değişme + Tüketim miktarında meydana gelen değişme
    B) Toplam faydada meydana gelen değişme - Tüketim miktarında meydana gelen değişme
    C) Tüketim miktarında meydana gelen değişme / Toplam faydada meydana gelen değişme
    D) Toplam faydada meydana gelen değişme x Tüketim miktarında meydana gelen değişme
    E) Toplam faydada meydana gelen değişme / Tüketim miktarında meydana gelen değişme
    ________________________________________
    4-) Talep eğrisinin negatif eğimli olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Talep edilen miktarın fiyattaki değişme karşısında sabit kalması
    B) Talep edilen miktarla teknolojik ilerlemeler arasında doğru orantılı bir ilişki olması
    C) Talep edilen miktarla malın fiyatı arasında ters yönlü bir ilişki olması
    D) Talep edilen miktarla üretim maliyeti arasında ters yönlü bir ilişki olması
    E) Talep edilen miktarla üretim maliyeti arasında doğru yönlü bir ilişki olması
    ________________________________________
    5-) Talep edilen bir malın esneklik değerinin bire eşit olması durumunda malın fiyatında meydana gelen bir artış sözkonusu mal için satıcının toplam hasılatında nasıl bir değişiklik yaratır?
    A) Toplam hasılat azalır.
    B) Toplam hasılat değişmez.
    C) Toplam hasılat artar.
    D) Toplam hasılat fiyattaki artıştan daha fazla artar.
    E) Toplam hasılat fiyattaki artıştan daha az artar.
    ________________________________________
    6-) Talep esnekliğinin sıfır olması durumunda ödenen bir satış vergisinin tüketici ve üretici arasındaki paylaşımıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    A) Satış vergisinin tamamı tüketiciye yansır.
    B) Satış vergisinin tamamı üreticiye yansır.
    C) Vergi üretici ve tüketici arasında eşit paylaşılır.
    D) Verginin büyük bölümü üretici tarafından ödenir.
    E) Verginin büyük bölümü tüketici tarafından ödenir.
    ________________________________________
    7-) Elde edilen toplam hasılatın toplam fırsat maliyetini aşan kısmına ne ad verilir?
    A) Örtük maliyet
    B) Muhasebe kârı
    C) Marjinal kâr
    D) Ekonomik kâr
    E) Açık maliyet
    ________________________________________
    :cool: Tam Rekabetçi firmanın marjinal gelir eğrisi ve ortalama gelir eğrisi aynı zamanda aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Toplam gelir eğrisi
    B) Ortalama maliyet eğrisi
    C) Toplam kâr eğrisi
    D) Marjinal maliyet eğrisi
    E) Talep eğrisi
    ________________________________________
    9-) Aşağıdakilerden hangisi, tekelci rekabet piyasasında uzun dönem dengesi sağlandığında ortaya çıkan sonuçlardan biri değildir?
    A) Ekonomik kârın ortadan kalkması
    B) Firmanın minimum maliyetle üretim gerçekleştirmesi
    C) Kullanılmayan bir kapasitenin var olması
    D) Kaynak dağılımında etkinlik sağlanamaması
    E) Tam rekabete göre daha az üretim ve daha yüksek fiyatın oluşması
    ________________________________________
    10-) Arzı sabit olan toprak ve diğer kaynakların kullanımı karşılığı ödenen bedel ve bir şeyin fırsat maliyetinin üzerinde her türlü ödemeyi içeren gelire ne ad verilir?
    A) Beklenen kâr
    B) Reel ücret
    C) Nominal ücret
    D) Nominal faiz
    E) Ekonomik rant
    ________________________________________
    11-) Toplumun tüm üyelerinin herhangi bir bedel ödemeden tüketebileceği ve bir kişinin tüketiminin başkasının tüketimine engel teşkil etmediği mallar aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Kamusal mallar
    B) Serbest mallar
    C) Özel mallar
    D) Yarı kamusal mallar
    E) Dışsal fayda sağlayan özel mallar
    ________________________________________
    12-) Aşağıdakilerden hangisi, mikro iktisadın ilgi alanına giren konulardan biridir?
    A) İşsizlik düzeyindeki değişmeler
    B) Faiz oranlarındaki değişmeler
    C) Fiyatlar genel düzeyindeki değişmeler
    D) Bireysel karar alma birimlerinin davranışları
    E) Ülkenin üretim gücündeki değişmeler
    ________________________________________
    13-) 2000 yılı verilerine göre, Türkiye’de çalışan sayısı yaklaşık 21 milyon, işsiz sayısı 8 milyon ve nüfus 65 milyon kişidir.
    Buna göre, Türkiye’de toplam işgücü miktarı kaç milyon kişidir?
    A) 13
    B) 29
    C) 36
    D) 57
    E) 65
    ________________________________________

    20-) Aşağıdakilerden hangisi, planlanmış yatırım harcamalarını belirleyen faktörlerden biridir?
    A) Nüfus
    B) Kullanılabilir gelir
    C) Beklenen kâr
    D) Servet
    E) GSMH
    ________________________________________
    21-) Klasik iktisat yaklaşımına göre, ekonominin otomatik olarak tam istihdamda dengeye yönelmesini gerçekleştiren mekanizma aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Ekonomide devlet müdahalesinin bulunmaması
    B) Fiyatlar genel düzeyinin sabit olması
    C) Rekabet sürecinin tam olarak işlemesi
    D) Fiyatlar, faiz ve ücretlerin tam esnek olması
    E) Halkın rasyonel davranması
    ________________________________________
    22-) Aşağıdakilerden hangisi, gelir-harcama akımından bir sızıntı niteliği taşımaktadır?
    A) Yatırımlar
    B) Tasarruflar
    C) Tüketim harcamaları
    D) Kamu harcamaları
    E) İhracat
    ________________________________________
    23-) Artan tasarrufların tüketim harcamalarını ve dolayısıyla geliri azaltmasına ne ad verilir?
    A) Gelir-tüketim ilişkisi
    B) Tasarrufun marjinal verimi
    C) Tasarruf fonksiyonu
    D) Say Kanunu
    E) Tasarruf paradoksu
    ________________________________________
    24-) Aşağıdakilerden hangisi, genişlemeci maliye politikası önlemleri arasında yer alır?
    A) Vergilerin azaltılması
    B) Reeskont oranlarının oluşturulması
    C) Vergi oranlarının arttırılması
    D) Kamu harcamalarının azaltılması
    E) Yatırımlara uygulanan vergi indirimlerinin kaldırılması
    ________________________________________
    25-) Vergilerin söz konusu olmadığı bir ekonomik modelde, marjinal tasarruf eğilimi 0,05 ve marjinal ithal eğilimi de 0,05 ise, kamu harcamalarında meydana gelecek 1 katrilyon liralık azalma denge gelir düzeyinde kaç katrilyon liralık azalmaya neden olur?
    A) 12,5
    B) 10
    C) 5
    D) 2
    E) 1
    ________________________________________
    26-) I. Vadeli mevduatlar
    II. Vadesiz mevduatlar
    III. Resmi mevduatlar
    IV. Bankalar arası mevduatlar
    Yukarıdaki mevduat türlerinden hangileri, M2 para arzı tanımı içerisinde yer alır?
    A) I ve II
    B) II ve IV
    C) I, III ve IV
    D) II, III ve IV
    E) I, II, III ve IV
    ________________________________________
    27-) Bir bankanın ayırdığı rezervler banka bilançosunun hangi kısmında yer alır?
    A) Varlık niteliğinde olduğu için pasifte
    B) Hem varlık, hem de borç niteliğinde olduğu için nazım hesaplarda
    C) Varlık niteliğinde olduğu için aktifte
    D) Borç niteliğinde olduğu için pasifte
    E) Borç niteliğinde olduğu için aktifte
    ________________________________________
    2:cool: Bankaların yükümlülüklerinden çok daha küçük bir miktarı rezerv olarak tuttukları bankacılık uygulaması aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Tam rezerv bankacılığı
    B) Mutlak rezerv bankacılığı
    C) Modern bankacılık
    D) Geleneksel bankacılık
    E) Kısmi rezerv bankacılığı
    ________________________________________
    29-) Paranın dolaylı yoldan ekonomiyi etkileyeceğini savunanlara göre, para miktarındaki değişiklikler aşağıdakilerden hangisi aracılığı ile ekonomiyi etkilemektedir?
    A) Marjinal tüketim eğilimi
    B) Dolaşım hızı
    C) Harcama çarpanı
    D) Faiz oranı
    E) Ortalama tasarruf eğilimi
    ________________________________________
    30-) Paranın işlem amacıyla talep edilmesinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Faiz oranının sabit olmaması
    B) Harcamaların genellikle gelirden büyük olması
    C) Gelir elde etme ve harcama yapma dönemlerinin eşleşmemesi
    D) Tasarruf yapma güdüsünün olması
    E) Marjinal tüketim eğiliminin 1’den küçük olması
    ________________________________________
    31-)
    Yukarıdaki grafikte yer alan AD1 eğrisinin AD2 konumuna gelmesinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Para arzındaki azalma
    B) Yeni bir üretim teknolojisinin bulunması
    C) Kamu harcamalarındaki azalma
    D) Maliyetlerdeki artış
    E) Vergilerdeki azalma
    ________________________________________
    32-) I. Para arzını kısmak
    II. Kamu harcamalarını artırmak
    III. Vergileri azaltmak
    Yukarıdaki iktisat politikası değişikliklerinden hangileri daraltıcı iktisat politikaları bağlamında değerlendirilebilir?
    A) Yalnız I
    B) I ve II
    C) I ve III
    D) II ve III
    E) I, II ve III
    ________________________________________
    33-) Neomerkantalist görüşe göre, sanayileşmiş bir ekonominin sahip olduğu karşılaştırmalı üstünlük aşağıdakilerden hangisinin sonucu olarak ortaya çıkmaktadır?
    A) Ucuz işgücü
    B) Teknoloji
    C) Sahip olunan döviz stoku
    D) Bol doğal kaynak
    E) Sahip olunan değerli madenler
    ________________________________________
    34-) Aşağıdakilerden hangisi, uluslararası mal fiyatlarının eşitlenmesinde etkilidir?
    A) Yurtiçi enflasyon oranı
    B) Üretime getirilen kısıtlamalar
    C) Serbest dış ticaret
    D) Tüketime getirilen kısıtlamalar
    E) Baskı grubu oluşturan sivil toplum örgütleri
    ________________________________________
    35-) Hızlı nüfus artışı nedeniyle işçi başına sermaye miktarının azaldığı bir ekonomik ortamda aşağıdakilerden hangisi yaşanır?
    A) Sermaye birikimi nedeniyle işgücü verimliliği azalır.
    B) Sermaye sığlaşması nedeniyle işgücü verimliliği azalır.
    C) Sermaye birikimi nedeniyle işgücü verimliliği artar.
    D) Sermaye sığlaşması nedeniyle işgücü verimliliği artar.
    E) Sermaye birikimi nedeniyle ekonomik büyüme artar.
    ________________________________________
    36-) Aşağıdakilerden hangisi teknolojik yenilik yaratma potansiyelini artırır?
    A) İşgücü arzının artması
    B) İstihdam hacminin genişlemesi
    C) Nüfus artışının hızlanması
    D) Nüfusun eğitim düzeyinin artması
    E) Üretimde kullanılan ithal girdi oranının artması
    1-) C
    2-) D
    3-) E
    4-) C
    5-) B
    6-) A
    7-) D
    :cool: E
    9-) B
    10-) E
    11-) A
    12-) D
    13-) B


    20-) C
    21-) D
    22-) B
    23-) E
    24-) A
    25-) B
    26-) A
    27-) C
    2:cool: E
    29-) D
    30-) C
    31-) E
    32-) A
    33-) B
    34-) C
    35-) B
    36-) D
     
  6. 22 Ocak 2009
    Konu Sahibi : zuzu88
  7. zuzu88

    zuzu88 Kuş konuşsa uçarmıydı? Üye

    Katılım:
    4 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    1.604
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    106
    davranış bilimleri

    1-) Her toplumda bulunan hukuk, norm, gelenek ve değerlerin temel işlevi aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Toplumsallaşmayı hızlandırır
    B) Değişik toplumlar arasındaki etkileşimi sağlama
    C) Toplumsal kurumlar arasındaki uyumu sağlama
    D) Toplumsal değişmenin etkilerini azaltma
    E) Bireylere saygınlık kazandırma
    ________________________________________
    2-) Durkheim’e göre organik dayanışma aşağıdakilerden hangisinin zorunlu bir sonucudur?
    A) Kentleşmenin
    B) Geleneklerin
    C) İş bölümünün
    D) Nüfus Artışının
    E) Kültürel etkinliklerin
    ________________________________________
    3-) Aşağıdakilerden hangisi, eğitim kurumunun açık görevlerinden biridir?
    A) Statü kazandırma
    B) Dost çevresini geliştirme
    C) Uygun eş seçme olanağı sağlama
    D) Kültürel miras aktarma
    E) Nüfus artışını önleme
    ________________________________________
    4-) Dinsel bir temele dayanan, üyelerinin statü sürekliliği bulunan, kesin ve ayrıntılı bir biçimde sınıflandırılmış ve kademelendirilmiş toplumsal gruplara ne ad verilir?
    A) Sınıf
    B) Lonca
    C) Kast
    D) Kölelik
    E) Zümre
    ________________________________________
    5-) Çatışma kuramının temsilcileri aşağıdakilerinen hangisinde doğru olarak verilmiştir?
    A) Weber-Comte
    B) Simon-Marx
    C) Marks-Dahrendorf
    D) Durkheim-Comte
    E) Weber Dahrendorf
    ________________________________________
    6-) Çalışma verimini hangi lider türünün artıracağı konusu, psikolojinin aşağıdaki dallarından en çok hangisinin ilgi alanına girer?
    A) Eğitim psikolojisi
    B) Gelişim psikolojisi
    C) Sosyal psikoloji
    D) Deneysel psikoloji
    E) Klinik psikolojisi
    ________________________________________
    7-) Bir araştırmacı anti-depresif bir ilacın farelerin öğrenme hızlarını etkileyip etkilemediğini incelemek için aynı yaş, cinsiyet ve ağırlıktaki iki grup fareden bir gruba bu ilacı vermiş, diğerine vermemiştir. Daha sonra, grupların ikisinide öğrenme deneyine sokarak labirenti öğrenme hızlarını ölçmüştür. Bu araştırmanın "bağımlı değişkeni" nedir?
    A) Anti-depresif ilaç
    B) Öğrenme hızı
    C) Ağırlık
    D) Cinsiyet
    E) Yaş
    ________________________________________
    :cool: Betimsel araştırmalarda aşağıdakilerden hangisinden yararlanılmaz?
    A) Doğal gözlem
    B) Sistematik gözlem
    C) Mülakat
    D) Vaka incelemesi
    E) Deney
    ________________________________________
    9-) Caddede karşıdan karşıya geçerken, bir aracın tehlikeli biçimde yaklaştığını görürsek, kalbimiz hızla çarpmaya başlar, Bu durum, aşağıdakilerden hangisine bir kanıt olarak gösterilebilir?
    A) Güdülerin bir hiyerarşi içinde sıralandığına
    B) Güdülerle duyguların birlikte değiştiğine
    C) Duyguların çok karmaşık süreçler olduğuna
    D) Duygulara fizyolojik tepkilerin eşlik ettiğine
    E) Hoş olmayan duyguların psikosomatik rahatsızlıklara yol açacağına
    ________________________________________
    10-) "Televizyon almayı düşünen birinin, televizyon reklamlarına buzdolabı reklamlarından daha çok dikkat etmesi dikkati belirleyen unsurlardan hangisine örnektir?
    A) Beklentiler
    B) Tekrar
    C) Gariplik ve yenilik
    D) İhtiyaçlar
    E) Öğrenme
    ________________________________________
    11-) Aşağıdaki öğrenme öğelerinden hangisi "edimsel koşullanma" ile ilgilidir?
    A) Koşullu uyarıcı
    B) Koşulsuz uyarıcı
    C) Olumlu pekiştirme
    D) Koşullu tepki
    E) Koşulsuz tepki
    ________________________________________
    12-) Kendi sonuçlarına bağlı olarak değişen davranışlara ne denir?
    A) Tepki
    B) Refleks
    C) Edim
    D) Uyarıcı
    E) Güdü
    ________________________________________
    13-) Aşağıdakilerden hangisi "benimseme" sonucu ortaya çıkan gruba uyma davranışının özelliklerinden biridir?
    A) Bireyin grubu çekici bulmadığı durumlarda daha sık görülmesi
    B) Resmi gruplar içinde daha çok görülmesi
    C) Gruptaki bireylerin hepsinde görülmesi
    D) Birey tarafından grubun görüşü doğru bulunduğundan bu görüşe katılmak için yapılması
    E) Birey tarafından grup dışındayken yapılmayıp grup içindeyken yapılması
    ________________________________________
    14-) "Sosyal hızlandırma" nedir?
    A) Bireyin grup içindeyken daha fazla risk alma eğilimi göstermesi
    B) Grup içinde bireyin tutumlarının değişmeye karşı daha az dirençli olması
    C) Bireyin grup içindeyken de tek başına olduğu gibi davranması
    D) Bireyin düşünce ve davranışlarını gruba uyacak bir şekilde değiştirmesi
    E) Diğer insanların varlığının, bireyin performansını yükseltmesi
    ________________________________________
    15-) Aşağıdakilerden hangisi tutum değişmesi konusunda Hovland ve arkadaşlarının yaptığı saptamalardan biri değildir?
    A) Görüş farklılığının çok olduğu durumlarda hedef, mesaj baştan reddedilebilmektedir.
    B) Tutum değişiminde bilgi kaynağının güvenilir olması önemli rol oynar
    C) Görsel iletişim, yüz yüze iletişimden daha etkilidir
    D) Bağlanmanın derecesi arttıkça tutum değişimi güçleşir
    E) Zeka düzeyi düşük bireyler tek yönlü iletişimden daha çok etkilenirler
    ________________________________________
    16-) Sosyolojide küçük grup kavramı aşağıdakilerden hangisini ifade eder?
    A) Birlik duygusuna sahip olunan grup
    B) Bireyin davranışlarını değerlendirmek için örnek aldığı bir grup
    C) Davranış değerlerinin öğrenildiği grup
    D) Etnosentrik duyguları pekiştiren bir grup
    E) Yüzyüze ilişkinin olduğu grup
    ________________________________________
    17-) Davranışın ölçülmesi ve değerlendirilmesinde istatistiksel, matematiksel teknik ve yöntemlerin psikolojiye uygulanması ve davranışın açıklanmasında yararlanılabilecek matematiksel modellerin geliştirilmesi konularını inceleyen psikolojinin alt dalı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Deneysel psikoloji
    B) Klinik psikoloji
    C) Karşılaştırmalı psikoloji
    D) Danışmanlık psikolojisi
    E) Psikometrik psikoloji
    ________________________________________
    1:cool: Aşağıdakilerden hangisi fonksiyonalist kurama göre toplumsal kurumların beş temel gereksiniminden biri değildir?
    A) Yaşama bir anlam kazandırmak
    B) Yeni üyeleri toplumsallaştırmak
    C) Bireysel kültüre devamlılık kazandırmak
    D) Toplumsal düzeni korumak
    E) Yeni üyelere sahip olmak
    ________________________________________
    19-) Freud’a göre ego aşağıdakilerden hangisinin etkisiyle çalışır?
    A) Gerçeklik
    B) Haz
    C) Vicdan
    D) İhtiyaç
    E) Tatmin
    ________________________________________
    20-) Edimsel koşullama aşağıdaki psikologların hangisi tarafından ortaya atılmıştır?
    A) Adler
    B) Erikson
    C) Skinner
    D) Pavlov
    E) Freud
    ________________________________________
    21-) Sınavda kopya çeken bir öğrencinin, kopya çekerken yakalanması ve bu nedenle sınıfta kalması, bu öğrencinin gelecekte kopya çekme davranışını azaltır.
    Bu olaya öğrenmede ne ad verilir?
    A) Olumlu pekiştirme
    B) Olumsuz pekiştirme
    C) Ceza
    D) Ayırdetme
    E) Sönme
    ________________________________________
    22-) Bizlik duygusunun olduğu ve bu grubu diğer gruplardan ayıran belirgin özelliklere sahip olan gruplara ne ad verilir?
    A) Referans grubu
    B) Birincil grup
    C) İkincil grup
    D) İç grup
    E) Dış grup
    ________________________________________
    23-) Ana-baba, evlenmemiş kızlar ve erkek çocuklarla, evlenen oğulların eş ve çocuklarından oluşan otoritenin en yaşlı erkekte olduğu aile biçimi hangisidir?
    A) Demokratik aile
    B) Birleşik aile
    C) Ana ailesi
    D) Kök aile
    E) Çekirdek aile
    ________________________________________
    24-) Aşağıdaki düşünürlerden hangisi itaat konusunda yapılan çalışmalara öncülük etmiştir?
    A) Piaget
    B) Freud
    C) Kohler
    D) Erikson
    E) Milgram
    ________________________________________
    25-) Pavlovun deneyinde köpeğin ağzında yiyecek varken salya tepkisi göstermesine ne ad verilir?
    A) Koşulsuz tepki
    B) Koşulsuz uyarıcı
    C) Koşullu tepki
    D) Koşullu uyarıcı
    E) Öğrenme
    ________________________________________
    26-) İnsan sosyal bir varlıktır ve sosyal dürtüler tarafından güdülenir’ görüşü aşağıdaki kişilik psikologlarından hangisine aittir?
    A) Horney
    B) Freud
    C) Erikson
    D) Adler
    E) Fromm
    ________________________________________
    27-) Bağlanma ve başarı güdüsü hangi tür güdülere bir örnektir?
    A) Sosyal güdüler
    B) Dışsal güdüler
    C) Birincil güdüler
    D) İçsel güdüler
    E) Bilinç dışı güdüler
    ________________________________________
    2:cool: Aşağıdaki ifadelerden hangisi psikoanalitik kuram için doğru bir ifadedir?
    A) Kişiliği kapsamlı bir bütün olarak ele alır
    B) Kapsamlı olması nedeniyle ekonomik değildir
    C) Spekülatif olması bakımından etkin olamamıştır
    D) Kişilik kuramı olarak yetersiz bulunmuştur
    E) E.Erikson tarafından ileri sürülmüştür
    ________________________________________
    29-) Çevremize etki eden ve çevremizi değiştiren davranışlara Skinner ne ad vermiştir?
    A) Tepki davranışı
    B) Edimsel davranış
    C) Uyarıcı davranışı
    D) Koşullama
    E) Pekiştirme
    ________________________________________
    30-) Işığın geliş açısına bağlı olarak nesnelerin bazı kısımlarının daha net bazı kısımlarının ise gölgeli olarak görülmesi, derinlik algısına yol açan monoküler ipuçlarından hangisine bir örnektir?
    A) Yükseklik
    B) Açıklık
    C) Araya girme
    D) Gölgeler
    E) Doğrusal perspektif


    1-) C
    2-) C
    3-) A
    4-) C
    5-) C
    6-) C
    7-) B
    :cool: E
    9-) D
    10-) D
    11-) C
    12-) C
    13-) D
    14-) E
    15-) C
    16-) E
    17-) E
    1:cool: C
    19-) A
    20-) C
    21-) C
    22-) D
    23-) B
    24-) E
    25-) A
    26-) D
    27-) A
    2:cool: C
    29-) B
    30-) D
     
  8. 22 Ocak 2009
    Konu Sahibi : zuzu88
  9. zuzu88

    zuzu88 Kuş konuşsa uçarmıydı? Üye

    Katılım:
    4 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    1.604
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    106
    hukuha giriş

    1-) Din kurallarının koyduğu emir ve yasaklara aykırı biçimde davranan kimselerin karşılaşacakları tepki aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Günahkâr sayılma
    B) Lanetlenme
    C) Ayıplanma
    D) Küçük görülme
    E) Hapsedilme
    ________________________________________
    2-) Akıl hastasının yaptığı evlenme mukavelesi yaptırım türlerinden hangisinin içine girer?
    A) Yokluk
    B) Nisbi Butlan
    C) Mutlak Butlan
    D) Tek taraflı bağlamazlık
    E) Hükümsüzlük
    ________________________________________
    3-) Anayasamızın benimsemiş olduğu “Herkes, vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir” hükmü, aşağıdaki ilkelerden hangisine girer?
    A) Hukuk devleti ilkesine
    B) Atatürk milliyetçiliğine bağlı devlet ilkesine
    C) Demokratik devlet ilkesine
    D) Laik devlet ilkesine
    E) Sosyal devlet ilkesine
    ________________________________________
    4-) Cumhurbaşkanı seçilme yaşı kaçtır?
    A) 18
    B) 20
    C) 25
    D) 35
    E) 40
    ________________________________________
    5-) Aşağıdakilerden hangisi çekişmesiz yargının konusuna girer?
    A) Vakıfların mahkeme siciline tescili
    B) Boşanma davası
    C) Bir tarla üzerinde birden fazla kişinin mülkiyet iddia etmesi
    D) Alacak davası
    E) Bir anlaşmazlığın sonuca bağlanması davası
    ________________________________________
    6-) Sigorta ettirenin sigortacıya ödemekle yükümlü olduğu ücrete ne ad verilir?
    A) Sigorta ücreti
    B) Sigorta primi
    C) Sigorta poliçesi
    D) Sigorta bedeli
    E) Sigorta tazminatı
    ________________________________________
    7-) Tüzüklerin iptaline ilişkin davalar, hangi mahkemede açılır?
    A) Anayasa Mahkemesinde
    B) Asliye Hukuk Mahkemesinde
    C) Sayıştayda
    D) Yargıtayda
    E) Danıştayda
    ________________________________________
    :cool: Tedip hakkı (uslandırma hakkı) hangi hak grubu içerisine girer?
    A) Kurucu yenilik doğuran haklar
    B) Bozucu yenilik doğuran haklar
    C) Değiştirici yenilik doğuran
    D) Alelade haklar
    E) Malvarlığı hakları
    ________________________________________
    9-) Aşağıdakilerden hangisi hukuki fiildir?
    A) Ölüm
    B) Başkasına ait tahtadan bir masanın yapılması
    C) Sözleşme yapmak etmek
    D) Doğum
    E) Başkasının evini kiralamak
    ________________________________________
    10-) Aşağıdakilerden hangisi hakkın sahibi eliyle korunması yöntemlerinden biri değildir?
    A) Dava açma
    B) Meşru müdafa
    C) Zaruret hali
    D) Kuvvet kullanma
    E) Savunma hakkı
    ________________________________________
    11-) Aşağıdakilerden hangisinde ayırt etme gücü ortadan kalkmaz?
    A) Akıl hastalığı
    B) Sarhoşluk
    C) Akıl zayıflığı
    D) Yaş küçüklüğü
    E) Sabıka
    ________________________________________
    12-) Aşağıdakilerden hangisi hukuki işlem ehliyeti bakımından tam ehliyetli sayılır?
    A) 21 yaşında kendisine yasal danışman atanmış erkek
    B) Kötü yaşama tarzı sebebiyle kısıtlanmış bir erkek
    C) 15 yaşında ayırt etme gücüne sahip bir kadın
    D) 17 yaşında evli ayırt etme gücüne sahip bir erkek
    E) 19 yaşında ayırt etme gücüne sahip olmayan bir kadın
    ________________________________________
    13-) “Bir kimsenin mali itibarının ve ödeme gücünün tanınması ve iktisadi hayata serbestçe katılabilmesini talep etmesi”, o kişinin hangi hakları bakımından sözkonusu olur?
    A) Maddi bütünlük üzerindeki hakları
    B) İktisadi bütünlük üzerindeki hakları
    C) Manevi bütünlük üzerindeki hakları
    D) Maddi ve manevi bütünlük üzerindeki hakları
    E) Manevi ve iktisadi bütünlük üzerindeki hakları
    ________________________________________
    14-) Hazır olmayanlar arasında sözleşme ne zaman meydana gelir?
    A) Kabül haberinin vardığı anda
    B) Kabül haberinin gönderildiği anda
    C) İcabın kabülcüye gönderildiği anda
    D) İcabın kabülcüye vardığı anda
    E) Kabul haberinin öğrenildiği anda
    ________________________________________
    15-) Aşağıdakilerden hangisi hukuki resmi şekle tabi değildir?
    A) Resmi vasiyetname
    B) Mal rejimi
    C) Miras sözleşmesi
    D) Kaydı hayatla irad
    E) Taşınmaz üzerindeki ayni haklarla ilgili işlemler
    ________________________________________
    16-) Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
    A) İrade bozukluğu hallerinin müeyyidesi tek taraflı bağlamazlıktır.
    B) 3. kişinin yaptığı tehdidi karşı tarafın bilmesi veya bilmesinin gerekmesi şartına gerek yoktur.
    C) 3. kişinin yaptığı hileyi karşı tarafın bilmesi veya bilmesinin gerekmesi şartına gerek yoktur.
    D) Nisbi muvazaada gizli işlemin geçerli olabilmesi için, gizli işlemin kanunun emrettiği şekilde yapılması gerekir.
    E) Adi hesap yanlışlığı esaslı hata sayılmaz.
    ________________________________________
    17-) Aşağıdaki hukuki işlemlerden hangisi için özel temsil yetkisine gerek yoktur?
    A) Tahkim
    B) Dava açma
    C) Kambiyo taahhüdünde bulunma
    D) Sulh olma
    E) Taşınır satımı
    ________________________________________
    1:cool: Bir kimsenin ucuz bulduğu dolmakalemden bir tane de arkadaşına alması ne tür bir temsildir?
    A) Doğrudan doğruya temsil
    B) Yetkili temsil
    C) Yetkisiz temsil
    D) Vasıtasız temsil
    E) Rızai temsil
    ________________________________________
    19-) Ticari işlerde temerrüt faizi oranı TTK’ya göre nedir?
    A) % 20
    B) % 15
    C) % 9
    D) % 5
    E) % 25
    ________________________________________
    20-) Sözleşmeden dönme halinde hangi zarar istenir?
    A) Müspet zarar
    B) Olumlu zarar
    C) Menfi zarar
    D) Gecikmiş zarar
    E) Tali zarar
    ________________________________________
    21-) Kiracının kendi kusuru olmaksızın evde meydana gelen zararı için yapmış olduğu masrafı kira bedelinden düşmesine ne ad verilir?
    A) Takas
    B) Zamanaşımı
    C) Trampa
    D) Mahsup
    E) Mübadele
    ________________________________________
    22-) A, tamirci T’deki televizyonunu, arkadaşı B’ye satarsa, bu ilişki teslimsiz kazanma yollarından hangisine örnek olur?
    A) Zilyetliğin havalesi
    B) Hükmen teslim
    C) Kısa elden teslim
    D) Dolaylı teslim
    E) Doğrudan teslim
    ________________________________________
    23-) Ayıba karşı garanti borcunda, alıcının, aşağıdakilerden hangisini talep hakkı yoktur?
    A) Ayıpsız bir benzeriyle değiştirilmesini talep etme
    B) Semenin indirilmesini talep etme
    C) Sözleşmeden dönme
    D) Ücretsiz tamirini talep etme
    E) Gecikmiş ifayı talep etme
    ________________________________________
    24-) 6570 sayılı Kira Kanununa tabi bir taşınmazı 3 yıllığına kiralayan bir kimse, sürenin dolmasından 15 gün önce karşı tarafa bir bildirimde bulunmamışsa kira sözleşmesinin durumu ne olur?
    A) 6 ay uzar
    B) 1 yıl uzar
    C) 2 yıl uzar
    D) 3 yıl uzar
    E) Sözleşme sona erer
    ________________________________________
    25-) Ayfer Cem’e ait bir vazoyu onun haberi olmaksızın, masasının üzerinde alarak Duyguya satmıştır. Ancak vazoyu teslim edemeden meydana gelen depremde vazo kırılmıştır. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
    A) Hasar alıcıya geçmez
    B) Duygu vazonun bedelini ödemek zorunda değildir
    C) Mülkiyeti Duygu’ya geçmez
    D) Satım sözleşmesi geçersizdir
    E) İfa imkansızdır
    ________________________________________
    26-) Vekalet sözleşmesini istisna sözlemesinden ayıran unsur aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Zaman
    B) Sonuç
    C) Amaç
    D) Değiş-Tokuş
    E) Mübadele
    ________________________________________
    27-) “Rehnin paraya çevrilmesi def’i” aşağıdaki kefalet türlerinden hangisinde ileri sürülemez?
    A) Adi kefalet
    B) Müteselsil kefalet
    C) Kefile kefalet
    D) Rücua kefalet
    E) Birlikte kefalet
    ________________________________________
    2:cool: Finansal kiralama dünyada ilk kez nerede ve nezaman ortaya çıkmıştır?
    A) 1985 - ABD
    B) 1930 - Almanya
    C) 1985 - Türkiye
    D) 1930 - ABD
    E) 1985 - Almanya
    ________________________________________
    29-) Anayasa Mahkemesi Başkanını kim seçer?
    A) Cumhurbaşkanı
    B) Bakanlar Kurulu
    C) Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu
    D) Anayasa Mahkemesi Üyeleri
    E) Yüksek öğretim kurulu
    ________________________________________
    30-) Vergi mahkemeleri aşağıdakilerden hangisini tek hakimle karara bağlar?
    A) Toplamı 1 milyarı geçmeyen tarhlara ilişkin davalar
    B) Genel bütçeye ilişkin toplam 2 milyar olan davaları
    C) Belediyelere ilişkin değeri 3 milyar olan vergi davalarını
    D) Toplamı 3 milyar olan vergi cezası davaları
    E) E) Toplamı 10 milyar olan vergi zammı davalarını
    ________________________________________
    1-) A
    2-) C
    3-) D
    4-) E
    5-) A
    6-) B
    7-) E
    :cool: D
    9-) B
    10-) A
    11-) E
    12-) D
    13-) B
    14-) A
    15-) D
    16-) C
    17-) E
    1:cool: C
    19-) C
    20-) C
    21-) D
    22-) A
    23-) E
    24-) B
    25-) D
    26-) B
    27-) B
    2:cool: D
    29-) D
    30-) A
     
  10. 22 Ocak 2009
    Konu Sahibi : zuzu88
  11. Bihter06

    Bihter06 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    23 Nisan 2007
    Mesajlar:
    329
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    diğer dersleri de bekliyoruz...
     
  12. 23 Ocak 2009
    Konu Sahibi : zuzu88
  13. zuzu88

    zuzu88 Kuş konuşsa uçarmıydı? Üye

    Katılım:
    4 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    1.604
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    106
    muhasebe

    1-) Kişilerin ve kurumların amaçlarına uygun şekilde değişimini sağlamak üzere, malların ve hizmetlerin ortaya çıkarılması, fiyatlandırılması, tüketicilere ulaştırılması ve tutundurulması işletmenin hangi işleviyle ilgilidir?
    A) Üretim
    B) Personel
    C) Finansman
    D) Örgütleme
    E) Pazarlama
    ________________________________________
    2-) Muhasebe Bilgi Akışı’nda toplanan bilgilerin kaydedilmesi ve sınıflandırılması hangi aşamada yapılmaktadır?
    A) Denetim
    B) Girdi
    C) Süreçleme
    D) Çıktı
    E) Analiz ve Yorum
    ________________________________________

    4-) Aşağıdakilerden hangisi dönem sonunda borç kalanı veya alacak kalanı verebilir?
    A) Aktif Hesaplar
    B) Pasif Hesaplar
    C) Borç Hesapları
    D) Kar / Zarar Hesapları
    E) Özkaynak Hesapları
    ________________________________________
    5-) İşlemlerin belgelere dayanarak defterlere yazılması Muhasebe Bilgi Akışı Sisteminde aşağıdaki aşamalardan hangisinde yapılır?
    A) Girdi
    B) Çıktı
    C) İşletme Faaliyetleri Mali İşlemleri
    D) Süreçleme
    E) Karar Vericiler
    ________________________________________
    6-) Aşağıdakilerden hangisi muhasebe sürecinde işe yeni başlayan işletmelerde yapılması gereken ilk işlemdir?
    A) Genel Geçici Mizanın hazırlanması
    B) Yevmiye Defterine açılış kaydı
    C) Büyük Deftere açılış kaydı
    D) Dönembaşı Envanterinin yapılması
    E) Dönembaşı Bilançosunun hazırlanması
    ________________________________________
    7-) Mali tabloların, bu tablolardan yararlanacak kişi ve kurumların doğru karar vermelerine yardımcı olacak şekilde yeterli, açık ve anlaşılır olması hangi temel kavramla ilgilidir?
    A) Önemlilik
    B) Kişilik
    C) Tam Açıklama
    D) Tutarlılık
    E) Özün önceliği
    ________________________________________
    :cool: İşletme kısmen peşin, kısmen kredili olarak mal aldığında aşağıdaki kayıtlardan hangisi yapılmaz?
    A) Ticari Mallar hesabı borçlandırılır.
    B) Borç Senetleri hesabı borçlandırılır.
    C) İndirilecek KDV hesabı borçlandırılır.
    D) Satıcılar hesabı alacaklandırılır.
    E) Kasa hesabı alacaklandırılır.
    ________________________________________
    10-) “Kasa Hesabı” için aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
    A) Milli para ve yabancı para, Kasa hesabında izlenir.
    B) Kasa hesabı borç kalanı verir.
    C) Kasa hesabının borç kalanı kasadaki mevcut parayı gösterir.
    D) Kasayla ilgili olmayan işlemler mahsup fişi ile ifade edilir.
    E) Kasayla ilgili ödemeleri, tahsil fişi gösterir.
    ________________________________________
    11-) İşletme vadesine 5 gün kalan bir bonoyu tahsil edilmesi için bankaya gönderdiğinde hangi hesaba borç kaydı yapar?
    A) Alacaklar - Ticari Alacak.
    B) Alacak Senetleri - Tahsildeki Senetler
    C) Bankalar
    D) Borç Senetleri
    E) Kasa
    ________________________________________
    12-) Kiralanan gayrimenkullerin geliştirilmesi için normal bakım - onarım dışında yapılan harcamalar aşağıdaki hesaplardan hangisinde izlenir?
    A) Olağan Gider ve Zarar Hesabı
    B) Olağan Dışı Gider ve Zarar Hesabı
    C) Binalar Hesabı
    D) Özel Maliyetler Hesabı
    E) Genel Yönetim Giderleri Hesabı
    ________________________________________
    13-) Bankalardan alınan teminat mektupları aşağıdaki hesaplardan hangisinde izlenir?
    A) Banka Hesabı
    B) Krediler hesabı
    C) Banka Kredileri Hesabı
    D) Teminat Mektupları Cari Hesabı
    E) Nazım Hesaplar
    ________________________________________

    15-) İNDİRİLECEK KDV HS. HESAPLANAN KDV HS.
    150.000.000 225.000.000
    İşletmenin 31 Mayıs 2002 tarihinde KDV ile ilgili hesaplarının görünümü yukarıdaki gibidir.

    Bu bilgilere göre işletmenin KDV hesaplarıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
    A) İşletmenin Mayıs ayı içinde ödediği KDV tutarı 150.000.000 TL’dir.
    B) İşletmenin Mayıs ayı içinde tahsil ettiği KDV tutarı 225.000.000 TL’dir.
    C) İşletmenin Haziran ayına devreden KDV tutarı 75.000.000 TL’dir.
    D) İşletmenin ödeyeceği KDV tutarı 75.000.000 TL’dir.
    E) İşletmenin Haziran ayına devreden KDV tutarı yoktur.
    ________________________________________
    16-) Aşağıdaki kalemlerden hangisi özsermayenin unsurları arasında yer almaz?
    A) Yedek
    B) Kâr
    C) Ödenmiş Sermaye
    D) Geçmiş Yıl Zararı
    E) Dönem Net Kârı
    ________________________________________
    17-) Yeniden değerleme değer artışları ve hisse senedi ihraç primleri gibi sermaye hareketleri sonucu ortaya çıkan ve işletmede bırakılan tutarlara ne ad verilir?
    A) Kâr yedekleri
    B) Ödenmemiş sermaye
    C) Dağıtılmayan karlar
    D) Sermaye yedekleri
    E) Yasal yedekler
    ________________________________________
    ________________________________________
    19-) Aşağıdaki kavramlardan hangisi en geniş kapsamlıdır?
    A) Envanter işlemleri
    B) Envanter kayıtları
    C) Sayım
    D) Tespit
    E) Muhasebe dışı envanter
    ________________________________________
    20-) Vergi Kanunları doğrultusunda hazırlanan bilançolara ne ad verilir?
    A) Mali Bilanço
    B) Ticari Bilanço
    C) KDV Bilançosu
    D) Açılış Bilançosu
    E) Kapanış Bilançosu
    ________________________________________
    21-) Muhasebe İlkeleri ve Türk Ticaret Kanunu hükümleri dikkate alınarak bulunan net faaliyet sonucu aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?
    A) Ticari kâr veya zarar
    B) Mali kâr veya zarar
    C) Olağan kâr veya zarar
    D) Brüt satış kârı veya zararı
    E) Olağandışı kâr veya zarar
    ________________________________________
    23-) Maddi olmayan duran varlıkların itfa (amortisman) paylarının muhasebeleştirilmesinde hangi hesap borçlandırılır?
    A) Kasa Hesabı
    B) Genel Yönetim Giderleri Hesabı
    C) Birikmiş Amortismanlar Hesabı
    D) Diğer Olağandışı Gider ve Zararlar Hesabı
    E) Konusu Kalmayan Karşılıklar Hesabı
    ________________________________________
    24-) İşletme 2002 tarihinde 9.000 milyon liraya makina satın almıştır. Söz konusu makina için normal amortisman oranı % 20’dir. Bu makina için azalan kalanlar üzerinden amortisman ayrılması durumunda üçüncü yılda ayrılacak amortisman payı kaç TL’dir?
    A) 1.600 milyon
    B) 4.800 milyon
    C) 1.296 milyon
    D) 1.920 milyon
    E) 2.143 milyon
    ________________________________________

    ________________________________________
    27-) İşletmenin 2000 yılı içinde 2001 yılı işyeri kirası olarak yaptığı ödemeler aşağıdaki hesaplardan hangisinin borcunda izlenir?
    A) Gelecek Aylara Ait Giderler Hesabı
    B) Gelecek Dönem Gelirleri Hesabı
    C) Kar ve Zarar Hesabı
    D) Kira Gelirleri Hesabı
    E) Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler Hesabı
    ________________________________________
    2:cool: Gerçekleşmiş ancak henüz ödenmemiş yakıt giderleri dönemsonu itibariyle hangi hesabın borcuna kaydedilir?
    A) Gider Tahakkukları Hesabı
    B) Gelecek Aylara Ait Giderler Hesabı
    C) Gelecek Yıllara Ait Giderler Hesabı
    D) Genel Yönetim Giderleri Hesabı
    E) Olağandışı Gider ve Zararlar Hesabı
    ________________________________________
    29-) Aşağıdakilerden hangisi “Diğer Faaliyetlerden Olağan Gelir ve Karlar” kapsamında yer alan hesaplardan biri değildir?
    A) İştiraklerden Temettü Gelirleri
    B) Konusu Kalmayan Karşılıklar
    C) Menkul Kıymet Satış Kârları
    D) Reeskont Faiz Gelirleri
    E) Yurtdışı Satışlar
    ________________________________________
    30-) Aşağıdakilerden hangisi alacak kalanı veren hesaptır?
    A) Alacak Senetleri Hesabı
    B) Borç Senetleri Reeskontu Hesabı
    C) Şüpheli Ticari Alacaklar Hesabı
    D) Verilen Depozito ve Teminatlar Hesabı
    E) Şüpheli Ticari Alacaklar Karşılığı Hesabı

    1-) E
    2-) C

    4-) D
    5-) D
    6-) D
    7-) C
    :cool: B

    10-) E
    11-) B
    12-) D
    13-) E

    15-) C
    16-) D
    17-) D

    19-) A
    20-) A
    21-) A

    23-) B
    24-) C
    27-) A
    2:cool: D
    29-) E
    30-) E
     
  14. 18 Ekim 2010
    Konu Sahibi : zuzu88
  15. bulancak28

    bulancak28 Sosyologia Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2010
    Mesajlar:
    3.874
    Beğenildi:
    229
    Ödül Puanları:
    153
    UYGARLIK TARİHİ FİNAL DENEME
    1-) Tarımın ilk geliştiği yer Neolitik dönemde Orta Doğu’da “Verimli Hilal” adı verilen bölgedir.
    Aşağıda yerleşim birimlerinden hangisi verimli hilal’in dışında kalmaktadır?
    A) Çayönü – Diyarbakır
    B) Göbeklitepe – Urfa
    C) Hacılar – Burdur
    D) Hallan Çemi – Batman
    E) Nevali Çori – Urfa

    --------------------------------------------------------------------------------
    2-) Bakır Çağı olarak da bilinen Kalkolitik Çağda aşağıdaki özelliklerden hangisi bulunmaz?
    A) Artı ürün yani ürün fazlasının ortaya çıkması
    B) Tapınak ekonomisi adı verilen sistemin kurumsallaşması
    C) Ekonomik çıkar bölgelerinin oluşması
    D) Köylerin kentlere dönüşmesi
    E) Taş baltanın bulunup, kullanılması

    --------------------------------------------------------------------------------
    3-) Paleolitik yani Eski Taş Çağı insanlarının temel geçim kaynağı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Evcilleştirilmiş hayvanlardan yararlanma
    B) Çanak – Çömlek yapımı
    C) Obsidyen ticareti
    D) Tarımla uğraşma
    E) Avcılık ve besin toplayıcılığı

    --------------------------------------------------------------------------------
    4-) İlk insanların ortaya çıktığı Jeolojik Çağ aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Kuvaterner – 2 milyon yıl önce
    B) Senozojik – 65 milyon yıl önce
    C) Jura – 180 milyon yıl önce
    D) Paleozojik – 570 milyon yıl önce
    E) Arkeozojik – 4 milyar yıl önce

    --------------------------------------------------------------------------------
    5-) Paleolitik (Eski Çağ) yaşamında aşağıdakilerden hangisi bulunmaz?
    A) Çanak – Çömlek yapımı
    B) Sanat ürünleri
    C) Göçebe yaşam
    D) Taş aletler kullanımı
    E) Avcılık yapılması

    --------------------------------------------------------------------------------
    6-) Bir taş stel üzerine 282 maddelik Akkadca yazılmış ve ilk defa borçlar hukukunun ele alınarak halkın korunduğu kanun aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Urukagina Kanunu
    B) Ur – Namnu – Kanunu
    C) Ana İttuşu Kanunu
    D) Lipit – İstar Kanunu
    E) Hammurabi

    --------------------------------------------------------------------------------
    7-) Sümerlerde en büyük yargıç olan kralın mahkemelerde bulunmadığı durumlarda, davalara bakan kral vekillerine hangi ad veriilir?
    A) Lugal
    B) Ensi
    C) Sukkal
    D) En
    E) Rahip

    --------------------------------------------------------------------------------
    :cool: Sümerler’de Erken Hanedanlar Döneminde surlarla çevrili, merkezinde tapınaklar bulunan kent devletlerine aşağıdakilerden hangisi örnek değildir?
    A) Urak
    B) Ur
    C) Kiş
    D) Ninive
    E) Nippur

    --------------------------------------------------------------------------------
    9-) Yeni Babil Devleti döneminde, yeniyıl şenliklerinde kullanılan tören yoluna açılan ünlü eser aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Hammurabi Kanunları steli
    B) Akbabalar steli
    C) Gudea’ nın heykeli
    D) İştar Kapısı
    E) Asma bahçeleri

    --------------------------------------------------------------------------------
    10-) Aşağıdakilerden hangisi Mezopotamyalılar’ın zamanla ilgili çalışmalarından değildir?
    A) Ay takvimi kullanmaları
    B) Bir haftayı 7 gün kabul etmeleri
    C) Güneş ve su saatleri yapmaları
    D) Çeşitli geometrik şekillerin alan ve hacim hesaplarını yapmaları
    E) Zaman ölçümünde 60 tabanlı sayı sistemini kullanmaları

    --------------------------------------------------------------------------------
    11-) Eski Mısır’da sülaleler öncesi dönemde köylerin birleşmesi ile kabile niteliğinde ortaya çıkan yönetim birimlerinin adı nedir?
    A) Nome
    B) Satrap
    C) İmparatorluk
    D) Tiranlık
    E) Valilik

    --------------------------------------------------------------------------------
    12-) Mısırlılar’ın İ.Ö. 3000’lerde geliştirdikleri ve Dünya Kültür Tarihi açısından önemli olan takvimleri hangi olaya dayalı olarak yapılmıştır?
    A) Firavunların ölümüne
    B) Krallık kuruluşlarına
    C) Güneş tanrısına
    D) Piramitlerin yapımına
    E) Nil Nehri’ nin periyodik taşkınlarına

    --------------------------------------------------------------------------------
    13-) Eski Mısır yapıtlarında Mastaba hangi tür mezarlara verilen addır?
    A) Basamaklı piramitlere
    B) Kaya mezarlara
    C) Gerçek piramitlere
    D) Kerpiçten yapılan mezarlara
    E) Lahitlere

    --------------------------------------------------------------------------------
    14-) Eski Mısır devlet yönetiminde, başyargıçlık görevinin yanısıra, ekonomiden, hazineden ve bütün yapı işlerinin denetiminden sorumlu olan ve Firavundan sonra en önemli kişi sayılan aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Vali
    B) Vezir
    C) Rahip
    D) Ordu komutanı
    E) Mimar

    --------------------------------------------------------------------------------
    15-) II. Ramses tarihin devletler arası ilk yazılı anlaşması olan Kadeş Anlaşmasını hangi devletle yapmıştır?
    A) Hiksoslar
    B) Mittaniler
    C) Hititler
    D) Assurlar
    E) Nubyalılar

    --------------------------------------------------------------------------------
    16-) Anadolu’da Neolitik (Cilalı Taş) Çağda aşağıdaki özelliklerden hangisi bulunmaz?
    A) Tüketici yaşam yerine üretici yaşama geçilmesi
    B) Çevredeki bazı bitki ve hayvan türlerinin evcilleştirilmesi
    C) İlk köylerin ortaya çıkması
    D) Çanak çömlek yapılması
    E) Bakırın kullanılması

    --------------------------------------------------------------------------------
    17-) Friglerde “matar” kavramı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Mezar odası
    B) Süs amaçlı kullanılan iğne
    C) Ana Tanrıça
    D) Dikdörtgen planlı yapı
    E) Kaya kabartması

    --------------------------------------------------------------------------------
    1:cool: Anadolu da, başka bir yerde saptanamayan baraj ve sulama yoğunluğu nedeni ile Hidrolik Krallık adının da verildiği Demir Çağı uygarlığı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Hititler
    B) Urartular
    C) Frigler
    D) Lidyalılar
    E) Hurriler

    --------------------------------------------------------------------------------
    19-) Çok tanrılı bir dine sahip olan Hititlerde fırtına tanrısı olarakta bilinen baştanrı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Hepat
    B) Zeus
    C) Teşup
    D) Apollon
    E) Şarruma

    --------------------------------------------------------------------------------
    20-) Hitit toplum yapısında tabakalaşmanın en altında bulunan grup aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Soylular
    B) Tüccarlar
    C) Zenaatkarlar
    D) Köylüler
    E) Köleler

    --------------------------------------------------------------------------------
    21-) Döneminde önce Doğu Romaya, daha sonra Batı Romaya egemenliğini kabul ettiren Avrupa Hun hükümdarı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Mete
    B) Teoman
    C) Atilla
    D) Timuçin
    E) Kubilay

    --------------------------------------------------------------------------------
    22-) Hunlardan önce Orta Asya’da yaşayan göçebe Türklerin evcilleştirdikleri hayvanlar içinde en çok önem verdikleri aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Sığır
    B) Deve
    C) At
    D) Koyun
    E) Ren geyiği

    --------------------------------------------------------------------------------
    23-) Türklerin bilinen ilk alfabesi olan Orhun alfabesi ile yazılmış olan Orhun-Yenisey kitabeleri hangi Türk toplumu tarafından dikilmiştir?
    A) Uygurlar
    B) Göktürkler
    C) İskitler
    D) Hunlar
    E) Hazarlar

    --------------------------------------------------------------------------------
    24-) Aşağıdaki tarihsel olaylardan hangisi Pers Kralı Kserkses zamanında gerçekleşmemiştir?
    A) Ordusunu Çanakkale Boğazından, gemilerle yaptırdığı bir köprüden geçirmesi
    B) Termopilai geçidinde Spartalı askerleri yenmesi
    C) Salamiste Yunan donanmasına yenilmesi
    D) Platayada Yunanlılara karada yenilmesi
    E) Maraton Savaşı’nda Yunanlılara yenilmesi

    --------------------------------------------------------------------------------
    25-) Zerdüşt dininde sözcük anlamı “bilgeliğin hükümdarı” olan tanrı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Anahitra
    B) Mithra
    C) Huban
    D) Ahuramazda
    E) İnşuşinah

    --------------------------------------------------------------------------------
    26-) Halikarnasos kentinin yöneticisi için karısı Artemisia tarafından yaptırılan ve Antik Yunan dünyasının 7 harikasından biri kabul edilen yapı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Zeus heykeli
    B) Mauosoleum
    C) Rodos heykeli
    D) Mısır piramitleri
    E) Artemis tapınağı

    --------------------------------------------------------------------------------
    27-) Yunan Klasik Çağında, Yunanlıların Persleri yendiği ve adının bir spor dalına verildiği savaş aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Pelopones Savaşı
    B) Aktium Savaşı
    C) Truva Savaşı
    D) Maraton Savaşı
    E) Salamis Savaşı

    --------------------------------------------------------------------------------
    2:cool: Klasik Çağda yaşamış, modern tıbbın kurucusu olarak bilinen ve mesleğe yeni başlayan hekimlerin, onun adını taşıyan yemini ettikleri bilim adamı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Hipokrat
    B) Aristophanes
    C) Platon
    D) Anaxagoras
    E) Herodotos

    --------------------------------------------------------------------------------
    29-) Antik Yunanda gençlerin eğitildiği spor etkinliklerinde bulunduğu ve içinde hamam, giyinme odaları ve dersliklerin bulunduğu yapı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Anfitiyatro
    B) Akropolis
    C) Boule
    D) Gymnasium
    E) Agora

    --------------------------------------------------------------------------------
    30-) Arkaik Çağda İ.Ö. 638-558 yılları arasında yaşayan, Nomos adı verilen kanunlar çıkartan ve bunların tam metnini döner tahta levhalara yazdıran, ayrıca özetlerini konik taş steller üstüne yazdırarak her yere dağıttıran kişi aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Thales
    B) Hesiodos
    C) Solon
    D) Pythagoras
    E) Homeros

    --------------------------------------------------------------------------------
    CEVAPLAR

    1-C
    2-E
    3-E
    4-A
    5-C
    6-E
    7-C
    8-D
    9-D
    10-D
    11-A
    12-E
    13-D
    14-B
    15-C
    16-E
    17-C
    18-B
    19-C
    20-E
    21-C
    22-C
    23-B
    24-E
    25-D
    26-B
    27-D
    28-A
    29-D
    30-C
     
  16. 18 Ekim 2010
    Konu Sahibi : zuzu88
  17. bulancak28

    bulancak28 Sosyologia Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2010
    Mesajlar:
    3.874
    Beğenildi:
    229
    Ödül Puanları:
    153
    UYGARLIK TARİHİ DENEME
    1-) Güneş saati, güneş ve ay tutulmalarının periyodik niteliği aşağıdaki uygarlıkların hangisi döneminde bulunmuştur?
    A) Normanlar
    B) Akadlar
    C) Etrüksler
    D) Yunanlılar
    E) Babilliler

    --------------------------------------------------------------------------------
    2-) Aşağı Mezopotamya Bölgesi, aşağıdaki bölgelerin hangisinde yer alır?
    A) Bugünkü Irak’ın ortalarında Orta Anadolu’ya kadar olan bölge
    B) Bugünkü Irak’ın ortalarından Basra Körfezine kadar olan bölge
    C) Basra Körfezi çevresindeki bölge
    D) Kapadokya Bölgesinden Irak’a kadar olan bölge
    E) Fırat ve Dicle nehirleri içinde kalan bölge

    --------------------------------------------------------------------------------
    3-) Aşağıdakilerden hangisi, Hititlerin en önemli tanrıçalarından biridir?
    A) Arinna
    B) İsis
    C) Artemis
    D) Aphrodite
    E) İştar

    --------------------------------------------------------------------------------
    4-) Tarihin bilinen en eski uygarlığı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Pers
    B) Hitit
    C) Roma
    D) Yunan
    E) Sümer

    --------------------------------------------------------------------------------
    5-) Arkaik dönemde, ekonomik açıdan kendine yeten kabilelerin bir araya gelip oluşturduğu şehir devletlerine ne ad verilir?
    A) Site
    B) Agora
    C) Aikos
    D) Arena
    E) Polis

    --------------------------------------------------------------------------------
    6-) Sümerlerin aşağıdaki buluşların hangisinde etkisi yoktur?
    A) Kanun düşüncesinin ortaya çıkmasında
    B) Aritmetik ve geometri kurallarının bulunmasında
    C) Çivi yazısının bulunmasında
    D) Harf yazısının bulunmasında
    E) Takvimin bulunmasında

    --------------------------------------------------------------------------------
    7-) Bilinen ilk tarih metinleri (Anallar) aşağıdakilerden hangisine aittir?
    A) Asurlular
    B) Hititler
    C) Sümerler
    D) Babilliler
    E) Mısırlılar

    --------------------------------------------------------------------------------
    :cool: Arkaik dönemde aşağıdakilerden hangisine Basileus adı verilirdi?
    A) Para işlerinden sorumlu kişiye
    B) En güçlü tüccar, ticaret sorumlusuna
    C) En güçlü kabilenin reisine
    D) En yüksek din görevlisine
    E) Kralın yardımcısına

    --------------------------------------------------------------------------------
    9-) Homer çağında, tanrıların kralı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Demeter
    B) Zeus
    C) Apollo
    D) Artemis
    E) Arinna

    --------------------------------------------------------------------------------
    10-) Aşağıdakilerden hangisi, Homer tarafından yazıldığı kabul edilen destanlardan biridir?
    A) Kalavela
    B) Gılgamış
    C) Helinika
    D) Kyklops
    E) İliada

    --------------------------------------------------------------------------------
    11-) Aşağıdakilerden hangisi, Solon Reformlarından biridir?
    A) Yasama, yürütme ve yargı yetkisinin halk meclisine verilmesi.
    B) Halkın, oylarını çanak çömlek parçalarıyla kullanması
    C) Köleliğin kaldırılması
    D) Halkın sahip olduğu toprak miktarına göre sınıflara ayrılması
    E) Kan davasının önlenmeye çalışılması

    --------------------------------------------------------------------------------
    12-) Atina’da siyasal örgütlenme içinde aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
    A) Strategoi
    B) Aikos
    C) Beşyüzler Konseyi
    D) Halk Meclisi
    E) Heliaea

    --------------------------------------------------------------------------------
    13-) İliada Destanı ile ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğrudur?
    A) Truva Savaşı’nın beş yıllık hikâyesidir
    B) Aristofanes’in önemli bir yapıtıdır.
    C) Homer’in Truva Savaşı sonrası eve dönüş hikâyesidir.
    D) Truva Saşaşı’nın elli günlük hikâyesidir.
    E) Atina ile Isparta arasındaki savaşın hikayesidir.

    --------------------------------------------------------------------------------
    14-) Trajedi türünün kurucusu sayılan ve insan ruhunun güçlü duygularını ifade etmedeki ustalığı ile tanınan Eski Yunan trajedi yazarı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Sophokles
    B) Epiküros
    C) Aiskhylos
    D) Pisagor
    E) Euripides

    --------------------------------------------------------------------------------
    15-) Aşağıdakilerden hangisi, Eski Yunan filozofları arasında yer almaz?
    A) Thales
    B) Zeno
    C) Pythagoras
    D) Diderot
    E) Herakleitos

    --------------------------------------------------------------------------------
    16-) Aşağıdakilerden hangisi Eski Yunan trajedisinin bölümlerinden biri değildir?
    A) Dialog
    B) Prolog
    C) Eksodos
    D) Parados
    E) Stasima

    --------------------------------------------------------------------------------
    17-) Aşağıdakilerden hangisi, Eski Yunan komedi yazarlarından Aristophanes’in oyunları arasında yer almaz?
    A) Lysistrata
    B) Bulutlar
    C) Agamemnon
    D) Barış
    E) Arılar

    --------------------------------------------------------------------------------
    1:cool: Aşağıdakilerden hangisi, Eski Yunan’da sofistlerin savunduğu görüşlerden biridir?
    A) İnsan için doğru yoktur.
    B) İnsan her şeyin ölçüsüdür.
    C) Mutluluk, dünyalık zevk ve zenginliktir.
    D) Mutluluk bilimsel düşüncede vardır.
    E) Her konuda mutlaka tek bir doğru vardır.

    --------------------------------------------------------------------------------
    19-) Eski Yunan komedilerinde “mutlu fikir”in örneklenerek uygulamaya konulduğu bölüme ne ad verilir?
    A) Episodes
    B) Prologos
    C) Parabasis
    D) Agon
    E) Parados

    --------------------------------------------------------------------------------
    20-) Aşağıdakilerden hangisi, Sokrates’in diyalektik yönteminin özelliklerinden biri değildir?
    A) Karşısındakine sorular sorması
    B) Doğurtma yöntemini uygulaması
    C) Doğa kanunlarına bağlı olması
    D) İki aşamalı olması
    E) Belli bir konuda kendisinin bilgisiz olduğunu söylemesi

    --------------------------------------------------------------------------------
    21-) İlkçağ’da, Eski Yunan’da “herkese layık olduğu yeri vermek” ilkesine dayalı devlet düzenini savunan düşünür kimdir?
    A) Tukidides
    B) Aristotales
    C) Plato
    D) Ksenephon
    E) Euripides

    --------------------------------------------------------------------------------
    22-) Roma Cumhuriyeti’nde aşağıdakilerden hangisi, en üst düzey siyasal gücü temsil etmiştir?
    A) Senato
    B) Heliaea
    C) Tribün
    D) Familia
    E) Strategoi

    --------------------------------------------------------------------------------
    23-) Aşağıdakilerden hangisi, Roma hukukunun özellikleri arasında yer almaz?
    A) Mahalli hakimlerin yorumlarına açıklık getirmesi
    B) Evrensel nitelikli ilkelere dayanması
    C) İmparatorluğu kanun çerçevesinde tek bir ulus gibi ele alması
    D) Kanun önünde eşitlik ilkesine dayanması
    E) Polis devleti yapısına uygun olması

    --------------------------------------------------------------------------------
    24-) Söylevlerinde kendine özgü bir stil oluşturan, retorik veya konuşma sanatı ile ilgili kitapları bulunan Roma Cumhuriyeti’nin ünlü düşünürü kimdir?
    A) Virgil
    B) Horace
    C) Ovid
    D) Cicero
    E) Tacitus

    --------------------------------------------------------------------------------
    25-) Aşağıdakilerden hangisi, Roma Cumhuriyeti’ndeki halk sınıflarından biridir?
    A) Plepler
    B) Helotlar
    C) Arhonlar
    D) Eforlar
    E) Periökler

    --------------------------------------------------------------------------------
    26-) Arap-İslam düşünürleri ortaçağ batı uygarlığına dolaylı olarak hangi konuda katkıda bulunmuştur?
    A) Eski Yunan düşünürlerinin Batıya tanıtılmasında
    B) İspanyadaki ilk üniversitenin kurulmasında
    C) Üniversitelerde fakülte örgütlenmesinin yapılmasında
    D) Batı üniversitelerinin örgütsel yapısının değiştirilmesinde
    E) Batı üniversitelerinin oluşturulmasında

    --------------------------------------------------------------------------------
    27-) Aşağıdakilerden hangisi, Roma Cumhuriyeti döneminde ailenin koruduğu temel değerler arasında yer almaz?
    A) Kast sistemine bağlılık
    B) Tanrılara saygı ve sevgi
    C) Devlete saygı ve sevgi
    D) Aile reisine kesin itaat
    E) Geleneklere ve adetlere bağlılık

    --------------------------------------------------------------------------------
    2:cool: Aşağıdakilerden hangisi, Augustus devri altın çağında şiir alanında yetişen büyük şairlerden biridir?
    A) Tacitus
    B) Aurelius
    C) Orestes
    D) Ovid
    E) Medela

    --------------------------------------------------------------------------------
    29-) Skolastik düşünceyi yıkan Nominalizm akımının dayandığı temel düşünce aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Herkes için geçerli evrensel bir gerçek yoktur.
    B) Bilginin kaynağı akıl ve imandır.
    C) Bilginin kaynağı akıl değil deneydir.
    D) Doğru tektir ve kutsal kitapta yer alır.
    E) Doğada olup biten her şey Tanrı iradesinin bir sonucudur

    --------------------------------------------------------------------------------
    30-) Aşağıdakilerden hangisi, Yüzyıl Savaşlarının belirgin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır?
    A) İngiltere’de mutlak monarşinin güçlenmesi
    B) Ulusal devletlerin ortaya çıkması
    C) Kralların parlamento üzerindeki denetiminin azalması
    D) İngiltere’de feodalizmin güçlenmesi
    E) Fransa’da parlamenter monarşinin güçlenmesi

    --------------------------------------------------------------------------------
    31-) Aşağıdakilerden hangisi, İslam felsefesinin özelliklerinden biri değildir?
    A) Kutsal kitap otoritesine dayanması
    B) Din ve ahlak felsefesi olması
    C) Mantık ve imanı bilginin kaynağı olarak görmesi
    D) Aristoteles’in rasyonalizmi ile İslam düşüncesini birleştirmeye çalışması
    E) Din adamları hiyerarşisine dayanması

    --------------------------------------------------------------------------------
    32-) Aşağıdakilerden hangisi Latin Kilise öğretisinin temelinde yer alan kavramlardan biri değildir?
    A) Kutsal ayinler
    B) İlk günah
    C) Cennete geri dönüş
    D) Kurtuluş
    E) Din adamlarının politik yaklaşımları

    --------------------------------------------------------------------------------
    33-) Ortaçağda Roma kilise hiyerarşisinin başında aşağıdakilerden hangisi bulunurdu?
    A) Piskopos
    B) Kardinal
    C) Rahip
    D) Papa
    E) Misyoner

    --------------------------------------------------------------------------------
    34-) Ortaçağ’da İngiltere’de kralların yetkileri aşağıdakilerin hangisinin sonucunda sınırlandırılmıştır?
    A) Birinci Edward’ın tahta çıkması
    B) Magna Carta belgesinin imzalanması
    C) Fransa ile yapılan savaşların kazanılması
    D) Common Law’ın temel alınması
    E) Köylü sınıfının ortadan kalkması

    --------------------------------------------------------------------------------
    35-) Roma’da imparatorluk döneminin gelişmelerinden biri aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Roma’da sanat, felsefe ve edebiyat etkinliklerinin ortaya çıkması
    B) Pleplerin siyasi haklarını kazanması
    C) Hıristiyanlığın Roma’nın resmi dini olarak kabul edilmesi
    D) Cumhuriyet rejiminin benimsenmesi
    E) Pön Savaşlarının yapılması

    --------------------------------------------------------------------------------
    36-) Aşağıdakilerden hangisi Ortaçağ Üniversitelerinde lisansüstü eğitim verilen alanlardan biri değildir?
    A) Edebiyat
    B) Mühendislik
    C) Teoloji
    D) Hukuk
    E) Tıp

    1-) E
    2-) B
    3-) A
    4-) E
    5-) E
    6-) D
    7-) B
    :cool: C
    9-) B
    10-) E
    11-) D
    12-) B
    13-) D
    14-) C
    15-) D
    16-) A
    17-) C
    1:cool: B
    19-) A
    20-) C
    21-) C
    22-) A
    23-) E
    24-) D
    25-) A
    26-) A
    27-) A
    2:cool: D
    29-) C
    30-) C
    31-) E
    32-) E
    33-) D
    34-) B
    35-) C
    36-) B
     
  18. 18 Ekim 2010
    Konu Sahibi : zuzu88
  19. bulancak28

    bulancak28 Sosyologia Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2010
    Mesajlar:
    3.874
    Beğenildi:
    229
    Ödül Puanları:
    153
    UYGARLIK TARİHİ DENEME SINAVI
    1-) Aşağıdakilerden hangisi Marksist Kuramın temel kavramlarından biridir?
    A) Toplumsal evrim
    B) Toplumsal sözleşme
    C) Serbest Rekabet
    D) Sözleşme özgürlüğü
    E) Artı değer

    --------------------------------------------------------------------------------
    2-) Evrim kuramını toplumsal ve ekonomik olgulara uygulayan, eşitsizlik ve rekabeti toplumun ilerlemesini sağlayan temel güçler olarak gören görüş aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Tarihsel maddecilik
    B) Toplumsal Darvincilik
    C) Ekonomik Liberalizm
    D) Organizmacılık
    E) Yapısalcılık

    --------------------------------------------------------------------------------
    3-) Birleşmiş Milletlerin öncülüğünde yapılan 1972 Stockholm Konferansı, hangi konuda bilinçlenmeyi başlatmıştır?
    A) İletişim araçları ve haberleşme
    B) Küresel ekoloji ve çevre korunması
    C) Beslenme ve nüfus ilişkisi
    D) Irk ayrımı
    E) Ana ve çocuk sağlığı

    --------------------------------------------------------------------------------
    4-) Aşağıdakilerden hangisi İkinci Dünya Savaşı sonunda kurulan Birleşmiş Milletler örgütünün amaçlarından biri değildir?
    A) Anlaşmazlıkları çözüme bağlayarak barışı korumak
    B) Yasalar çıkararak ülkelerin sorunlarını çözümlemek
    C) Dünya sorunlarının çözümünde uluslararası işbirliğini sağlamak
    D) Uluslar arasındaki dostluğu geliştirmek
    E) Amaçlara ulaşmak için her türlü merkezi hizmetleri sunmak

    --------------------------------------------------------------------------------
    5-) Aşağıdakilerden hangisi I. Dünya Savaşı'nın nedenlerinden biri değildir?
    A) Ekonomik rekabetin hız kazanması
    B) Siyasi güçler dengesinin değişmesi
    C) Emperyalizmin güçlenmesi
    D) Milliyetçilik ilkesinin yayılması
    E) Almanya'nın Avusturyayı ilhak etmesi

    --------------------------------------------------------------------------------
    6-) Psikanalizin kurucusu kimdir?
    A) Comte
    B) Freud
    C) Jung
    D) Wund
    E) Adler

    --------------------------------------------------------------------------------
    7-) Homer’in İlliada’sında konu edilen Truva kuşatması aşağıdaki tarihlerden hangisinde geçmiştir?
    A) İ.Ö. 3000
    B) İ. Ö. 1500
    C) İ.Ö. 500
    D) İ. Ö. 1200
    E) İ. Ö. 100

    --------------------------------------------------------------------------------
    :cool: Yunan ve Doğu kültürlerini birleştiren ama ikisinden de farklı bir yapıya ve kültüre sahip olan devlet aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Sparta
    B) Atina
    C) Helen İmparatorluğu
    D) Pers İmparatorluğu
    E) Lidya Krallığı

    --------------------------------------------------------------------------------
    9-) Atina, Perslere karşı ilk savaşını nerede kazanmıştır?
    A) Truva
    B) Delos
    C) Sparta
    D) Korint
    E) Maraton

    --------------------------------------------------------------------------------
    10-) Altınçağda Atina’da 6-14 yaşları arasında eğitim gören çocuklar aşağıdaki derslerden hangisini görmüyorlardı?
    A) Okuma-yazma
    B) Mantık
    C) Aritmetik
    D) Edebiyat
    E) Müzik

    --------------------------------------------------------------------------------
    11-) Dünyada kurulan ilk üniversite aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Academia
    B) Liceum
    C) Paris
    D) Oxford
    E) Bologna

    --------------------------------------------------------------------------------
    12-) 1- İnsan ruhunun güçlü duygularını ifadede ustalık.
    2- İdeal insan karakterleri çizer.
    3- İlk kez aşk temalarını konu eder.
    4- Dramatik tekniğin ustasıdır.
    Yukarıdakilerden hangisi Sophokles’in Trajedilerinde görülen özelliklerdir?
    A) Yalnız 1
    B) Yalnız 3
    C) 2 ve 4
    D) 1 ve 4
    E) 3 ve 4

    --------------------------------------------------------------------------------
    13-) İlk bilimsel tarihçi sıfatı verilen Peloponez savaşlarını tarafsız ve nesnel biçimde anlatan, Altın Çağ tarihçisi aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Herodotus
    B) Ksenophan
    C) Sokrates
    D) Thukydides
    E) Sokrates

    --------------------------------------------------------------------------------
    14-) Aşağıdakilerden hangisi Eski Yunan Trajedisinin bölümlerinden biri değildir?
    A) Prolog
    B) Monolog
    C) Episod
    D) Stasima
    E) Eksodos

    --------------------------------------------------------------------------------
    15-) Eski Yunan komedi yazarı Aristophanes’in oyunları arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
    A) Atlılar
    B) Kuşlar
    C) Arılar
    D) Lysistrata
    E) Antigone

    --------------------------------------------------------------------------------
    16-) Determinist, kaderci ve uyumcu bir hayat görüşünü benimseyen aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Stoik Felsefe
    B) Epikürcü Felesfe
    C) Sokrates
    D) Sofistler
    E) Plato

    --------------------------------------------------------------------------------
    17-) Bilimsel yöntemin kuruculuğunu ve öncülüğünü yapan, mantığı kuran filozof aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Sokrates
    B) Plato
    C) Aristo
    D) Zeno
    E) Herakleitos

    --------------------------------------------------------------------------------
    1:cool: Roma İmparatorluğu aşağıdaki tarihlerden hangisinde yıkılmıştır?
    A) İ.Ö. 30
    B) İ.S. 150
    C) İ.S. 300
    D) İ. S. 476
    E) İ. S. 525

    --------------------------------------------------------------------------------
    19-) Aşağıdakilerden hangisi Roma Cumhuriyetinin çöküş nedenlerinden biri değildir?
    A) Senatonun sorunları çözmedeki yetersizliği
    B) Sınıflar arası uçurumun büyümesi
    C) Politikada askeri güç kullanılması
    D) Kolonilerin kötü idare edilmesi
    E) Çok tanrılı dine sahip olması

    --------------------------------------------------------------------------------
    20-) Kendi hatiplik gelişmesini anlatan “De Oratore” adlı eserin yazarı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Lucretius
    B) Cicero
    C) Horace
    D) Virgil
    E) Ovid

    --------------------------------------------------------------------------------
    21-) Aşağıdakilerden hangisi basit yaşamı öven, Augustus devri altın çağı şairlerinden biridir?
    A) Ovid
    B) Horace
    C) Virgil
    D) Cicero
    E) Tacitus

    --------------------------------------------------------------------------------
    22-) Aşağıdakilerden hangisi Augustus Devri “Roma Edebiyatının Altın Çağı” olarak nitelenen tarihler arasındadır?
    A) İ.Ö. 30-İ.S. 14
    B) İ.Ö. 500-30
    C) İ. S. 14-476
    D) İ. Ö. 240-70
    E) İ.Ö. 750-500

    --------------------------------------------------------------------------------
    23-) Aşağıdakilerden hangisi Roma Cumhuriyeti döneminde bulunan toplumsal sınıflardan biri değildir?
    A) Senato düzeni
    B) Patriciler
    C) Plepler
    D) Tribünler
    E) Burjuvalar

    --------------------------------------------------------------------------------
    24-) Roma kentinin kurucusu ve ilk kralı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Sezar
    B) Antonius
    C) Romulüs
    D) Augustus
    E) Oktavian

    --------------------------------------------------------------------------------
    25-) “Karanlık Çağ” deyince genellikle akla gelen ilk tarihler aşağıdakilerden hangisidir?
    A) İ.Ö. 100-400
    B) İ. S. 100-400
    C) İ. S. 400-800
    D) İ. S. 400-1300
    E) İ. S. 500-1500

    --------------------------------------------------------------------------------
    26-) Modern anlamda kentlerin ilk biçimini teşkil eden, feodal şatoların dışında surlar içinde idari merkezler bulunan yapı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Köy
    B) Burg
    C) Kasaba
    D) Kale
    E) Metropol

    --------------------------------------------------------------------------------
    27-) Ortaçağda küçük bir kilisenin başında bulunan din adamı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Papa
    B) Kardinal
    C) Piskopos
    D) Peter
    E) Rahip

    --------------------------------------------------------------------------------
    2:cool: Skolastik düşünceye aykırı ve onu yıkıcı özellik taşıyan akım aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Realizm
    B) Nominalzim
    C) Feodalizm
    D) Epikürcü Felsefe
    E) Sofizm

    --------------------------------------------------------------------------------
    29-) Magna Carta’nın sonuçlarına göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
    A) Kral, kanunun üstündedir.
    B) Kanun, kralın üstündedir.
    C) Kanun, kralı bağlar
    D) Kral, kanunlara uymaya zorlanabilir.
    E) Kral, ülke hukukuna uymaya zorlanabilir.

    --------------------------------------------------------------------------------
    30-) İslam uygarlığının matematik alanında uygarlık tarihine en büyük hediyesi ya da katkısı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Pi
    B) Karekök
    C) Sıfır
    D) Sinüs
    E) Teorem

    --------------------------------------------------------------------------------


    1-) E
    2-) B
    3-) B
    4-) B
    5-) E
    6-) B
    7-) D
    :cool: C
    9-) E
    10-) B
    11-) A
    12-) C
    13-) D
    14-) B
    15-) E
    16-) A
    17-) C
    1:cool: D
    19-) E
    20-) B
    21-) B
    22-) A
    23-) E
    24-) C
    25-) D
    26-) B
    27-) E
    2:cool: B
    29-) A
    30-) C