2010 ocak bebişleri ek besine başlıyor

Konusu 'Ocak Anneleri' forumundadır ve ruzgarrr tarafından 29 Mart 2010 başlatılmıştır.

    29 Mart 2010
    Konu Sahibi : ruzgarrr
  1. ruzgarrr

    ruzgarrr Popüler Üye Üye

    Katılım:
    4 Nisan 2008
    Mesajlar:
    1.872
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    146
    Sebze Çorbasi:

    1. Hafta (sebze çorbasi): 3-4 su bardaği su, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates 45 dakika kapakli kapta pişirilir. Tel süzgeçle hiç ezmeden suyu bir başka kaba alinir. Bir çay kaşiği irmik ilavesiyle tekrar 5-10 dakika pişirilir. Sivi miktari 200 gram olacak şekilde ayarlanir.

    2. Hafta (basit sebze püresi): Ayni şekilde pişirilir. Havuç ve patatesler tel süzgeçten tamamen ezilerek püre olarak geçirilir. Bu pürenin içine yine irmik katilarak mamanin hazirlanmasi tamamlanir.

    3. Hafta (karişik sebze püresi): Havuç ve patatesin yanina 1 çay kaşiği pirinç ve her gün bir yenisi ilave edilmek üzere mevsimlik sebzeler eklenir. Örneğin ilk gün 3-4 yaprak maydanoz, ertesi gün maydanoz ve bir kaç yaprak ispanak, sonraki gün ilaveten dörtte bir enginar, daha sonra dörtte bir domates gibi .. Tel süzgeçten ya da blenderden geçirilerek elde edilen püreye yine bir çay kaşiği irmik eklenerek 5 dakika daha pişirilir.

    4. Hafta (tam sebze püresi): Ayrintilariyla anlattiğim şekilde hazirlanan püreye 1 çay kaşiği zeytin yaği veya pastörize tereyaği katilir.

    Tahilli Çorbalar:
    Mercimek, yoğurtlu yayla, acisiz tarhana çorbasi gibi gidalar, taze sebze çorbalarina aliştirilmiş olan bebeklere 7. aydan sonra değişik tatlari öğretmek amaciyla verilebilir.

    4 - 5. ay

    Kabak püresi 5+

    1 kabak
    1 çay bardağı su
    2 çorba kaşığı irmik
    1 tatlı kaşığı sıvıyağ (zeytinyağ)
    sebze suyu
    Çekirdeği ayıklanmış soyulmuş kabağı rendeleyip,1 çay bardağı su eklenerek kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriniz.sonra irmiği ve sebze suyunu ekleyerek 15dk daha pişiriniz.pişince 1 tatlı kaşığı zeytinyağını ekleyip servis yapın Afiyet Olsun

    BAHAR ÇORBASI (5 AY)
    50 gram bezelye tanesi
    50 gram havuç
    50 gram yeşil fasulye
    1 dal maydanoz
    1 tutam tereyağı

    Havucu küçük doğrayın, yeşil fasulyeyi ince kıyın, bezelye ile birlikte hepsini haşlayın, kıyılmış maydanozu ve tereyağını katıp mikserden geçirin

    MARANKı ıRMıKLı ÇORBA
    Malzemler:

    * 2 adet havuç, 1 adet patates, 1 çay kaşığı irmik, 1 çay kaşığı tereyağı veya zeytinyağı ve 1 su bardağı su.

    Yapılışı: Havuç, patates ve su düdüklü tencereye konulup, yaklaşık 15-18 dakika haşlanır. Daha sonra içine irmik ve yağı ilave ederek püre haline getirilir. 2-3 dakika kaynatılan çorba kullanıma hazır hale gelir.

    Not: Sebzelerinizi en 15 dakika sirkeli suda bekletin.

    Pirinçli kabak

    1 küçük kabak
    1 küçük havuç
    Yarım yada çeyrek küçük soğan
    1 tatlı kaşığı pirinç
    1 yemek kaşığı zeytinyağı
    deniz tuzu (1 yaş ve üzeri bebekler için)
    Yemeğizin Yapılışı

    Küp küp doğradığımız soğanı ve havucu yağda hafif pembeleşene kadar kavurun. Yine küp küp doğranmış kabağı ilave ederek tencerenin kapağını kapatın. Arada karıştırarak 5 dakika pişirin. Yıkadığınız pirinci tencereye koyun ve üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edin. (Yemek çok sulu olmıyacak, pilava yakın bir kıvamda olmalı. Ancak suyunu çekip pirinçler hala pişmedi ise bir miktar daha su ilave edebilirsiniz) Bütün yada çatalla ezerek bebeğinize yedirebilirsiniz


    6. AY

    YOĞURTLU SEBZE ÇORBASI
    1 kepçe yoğurt
    1 patates
    1 Havuç
    Biraz maydanoz
    ¼ soğan
    1 yemek kaşığı buğday veya pirinç unu
    1 tatlı kaşığı sızmazeytin yağ
    Az miktarda tuz
    Yapılışı
    Patates, havuç, maydanoz, soğan haşlanır. Yoğurt ve pirinç unu karıştırılır haşlama suyundan biraz alıp yoğurda karıştırılır kesilmemesi için. Sebzeler doğrayıcıdan geçirilir içine un yoğurt karışımı ilave edilir. Az tuz ve zeytinyağı eklenip biraz daha pişirilir.

    YOĞURTLU SEBZE ÇORBASI ( 6+
    MALZEMELER
    1 Küçük patates
    yarım kabak
    4-5 dal ıspanak yada maydanoz
    1 tatlı kaşığı pirinç
    1 tatlı kaşığı un
    1 çay bardağı yoğurt
    1 yumurtanın sarısı ( 1 fazla gelirse yarımda yapabilirsiniz)
    1 tatlı kaşığı zeytinyağı

    YAPILIŞI
    sebzeleri ve pirinci düdüklü tencerede pişirn..iyice yumşayınca kapatıp soğumaya bırakın..yoğurt un ve yumurtanın sarısını iyice çırpın.bu karışıma zeytinyağını kaynatmış olduğunuz sebze suyunu ve sebzeleri ekleyip karıştırarak pişirin..çorbanın koyulaşınca altını kapatıp ister süzgeç ister çatal yardımıyla üzeip bebeğinize afiyetle yedirin.. ( bebeğinizin ayına göre tuz da ekleyebilirsiniz)


    Ispanak ve peynirli püre (6ay+)
    1.5 su bardağı sebze suyu
    1 çorba kaşığı pirinç unu
    2 çorba kaşığı haşlanmış kıyılmış ıspanak
    rendelenmiş tuzsuz peynir veya labne
    1 tatlı kaşığı zeytinyağ
    1.5 su bardağı sebze suyuna,bir çorba kaşığı pirinç unu ilave edilerek 15 dk pişirilir.
    üzerine 2 çorba kaşığı haşlanmış kıyılmış ıspanak eklenerek 5 dk daha pişirilir. daha sonra rendelenmiş peynir (veya labne) 1 tatlı kaşığı zeytinyağımız eklenerek servis yapılır Afiyet olsun

    YOĞURTLU ÇORBA (6AY+)

    3 çorba kaşığı pirinç
    1 çorba kaşığı yoğurt
    1 tatlı kaşığı saf zeytinyağ
    2 su bardağı su
    pirinçleri iyice yıkayın.bir tencerenin iine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı koyun. üzerine iyice yıkadığınız pirinçleri koyup 2 bardak su ekleyin. yaklaşık 15 dk kadar pişirin. pilav ılıyınca bir kasenin üzerine kıvamı akışkan olacak şekilde ayarlanmış yoğurdu ekleyin ve bebişlere yedirin afiyet olsun

    Bebek kumpiri
    Malzemeler:
    1 orta boy haşlanmış patates
    ½ haşlanmış yumurta sarısı
    1 çorba kaşığı pekmez
    ½ kibrit kutusu tuzsuz beyaz peynir
    30 ml devam sütü (Bebeğinizin ayına uygun olarak)
    Hazırlanışı:
    Patates, ve yumurta sarısı, ayrı kaplarda haşlandıktan sonra pekmez, beyaz peynir ve 30 ml devam sütü ile karıştırılarak leziz bir kahvaltı karışımı haline getirilir


    7 ay

    Tavuklu yayla çorbası

    1 çay bardağı yoğurt
    1 tatlı kaşığı un
    1 tatlı kaşığı zeytinyağı
    2 tatlı kaşığı pirinç
    50 gram kadar tavuk eti (kemiği ve derisi alınmış baget)
    2 su bardağı su

    HAZIRLANIŞI..
    tavuğu küçük küçük doğrayıp 2 bardak suyu ilave ederek pişirilir.tavuklar pişince üzerine 2 tatlı kaşığı pirinç ilave edip iyice pişirilir..piştikten sonra ocak kapatılıp soğumaya bırakılır..bir bardak yoğurt sulandırılıp bekletilir..başka bir tencerede zeytinyağına un ilave edilip pembeleşene kadar kavrulur..kavrulan una tavuk ve pirinç ilave edilir.hazırlanan yoğurt su karışımıda azar azar karıştırılarak ilave edilir..çorbanız kaynayana kadar karıştırmanızı öneririm kesilebilir yoğurdunuz..kaynadıktan sonra kısık ateşte 5 dakika daha kaynatıp bebeğinizin alımına göre isterseniz ezip isterseniz bu şekilde verebilirsiniz..


    Pirinçli sebze püresi

    MALZEMELER (1 porsiyon)
    8 adet taze fasulye
    bir küçük boy havuç
    bir küçük boy domates dr tavsiyesiyle denenerek verilebilir
    pırasa ( havuç büyüklüğünde )
    1 küçük boy patates
    2 tatlı kaşığı pirinç
    1 tatlı kaşığı zeytinyağı

    HAZIRLANIŞI..
    havucu ve pırasa halka şeklinde doğranır..zeytinyağında çok az sotelenir..üstüne küp küp doğradığınız patates,domates.fasulye ve pirinç eklenir..üstünü 2 yada 3 parmak geçicek şekilde su eklenir (ben göz kararı koyuyorum suyu fasulye geç piştiğinden suyu azalırsa ekleyebilirsiniz) iyice pişince tel süzgeç yada çatal yardımıyla ezip afiyetle bebişlere yedirilir..


    Havuç çorbası

    MALZEMELER
    3 Yemek kaşığı rendelenmiş havuç
    1 çay kaşığı un ( tepeleme)
    1 çay kaşığı tereyağ ( yada 1 tatlı kaşığı zeytinyağı)
    250 ml su
    2-3 yemek kaşığı süt ( 1 yaş altı devam sütü olabilir)
    1 tutam tuz ( isteğe göre)

    YAPILIŞI
    havuçları rendeleyin..tereyağınıza yada zeytinyağınıza hangisini tercih ediyorsanız unu ekleyip hafif pembeleşene kadar kavurun.suyu ilave edin ve sürekli karıştırarak kaynatın..kaynayınca havuçları ilave edin havuçlar iyice pişince sütünüzü ekleyip ocağınızı kapatın..

    Sebzeli tarhana çorbası 7+

    MALZEMELER (1 porsiyon)
    2 tatlı kaşığı toz tarhana
    500 cc et suyu yada su
    1 küçük havuç
    1 küçük kabak
    1 küçük patates
    1 tatlı kaşığı zeytinyağı

    YAPILIŞI
    sebzeleri küp küp doğrayıp haşlayın..ocağı kapatıp soğumaya bırakın..sebzeler ve suyu soğuduktan sonra 2 tatlı kaşığı tarhanayı ve zeytinyağını ekleyin eğer suyu çok çektiyse sebzeler 250 cc olması lazım suyun eksiği tamamlayın..tarhanayı ekledikten sonra sürekli karıştırarak pişin..sebze olarak zenginleştirebilirsiniz..mesela havuç yerine 4-5 dal ıspanak yada semizotu olabilir..isteğe göre maydonoz da ekleyebilirsiniz..piştikten sonra tel süzgeçten geçirin afiyetle yedirin bebeğinize :)

    Sebzeli pilav

    MALZEMELER
    2 çorba kaşığı zeytinyağı
    1 bardak pirinç
    1 küçük soğan
    1 diş sarımsak
    1 küçük tatlı kırmızı biber
    1 küçük tatlı yeşil biber
    1 küçük kabak
    1 küçük havuç
    1 avuç haşlanmış bezelye
    bir ruram şeker
    tuz ve karabiber ( bebeğin ayına göre)
    1 adet domates

    YAPILIŞI
    pirinci pilavı yapmadan bi yarım saat önce sıcak ve tuzlu sıda ıslatın..beyaz suyu gidene kadar yıkayın ve süzgece alın..soğan ve sarımsağı yağda 2 dakika soteleyin..biberleri,kabağı ve havucu küp küp doğrayıp ilave edin ve 4-5 dakika soteleyin..doğranmış domateside ilave edip 1 dakika daha soteledikten sonra pirinci ilave edin..pirinci önceden ısladığınız için 1 bardak su yeterli ama pirincin cinsine görede ayarlayabilirsiniz 1.5 bardak suda olabilir yani..tuzunuda ilave edip pişirin..

    not:ben bir parçada tereyap koyuyorum daha leziz oluyor..

    Yoğurtlu buğday çorbası

    MALZEMELER
    1 çay bardağı aşurelik buğday
    2 su bardağı yoğurt
    1 tatlı kaşığı zeytinyağı
    tuz

    YAPILIŞI
    arkadaşlar bu çorba çok basit ve çok leziz oluyor yaz sıcağında soğuk olarak yedirebilirsiniz yavrularınıza..
    buğdayı bir gece önceden ıslayın..ertesi gün güzelce haşlayın iyice yumuşasın ki bebekler yiyebilsin..haşladığınız suya zeytinyağınıda ekleyin ki hazmı kolay olsun..pişen duğbayınızı bir kaba alıp soğuyunca üstüne yoğurdunuzu ekleyin isterseniz sulandırın..ben ilk defa bugün yaptım sarp severek yedi..
    gayet doyurucu ve besleyici..
    taneli yemiyorsa bebeğiniz çatalla ezebilirsiniz

    Buğday haşlaırken havuç ıspanak bebeğinizin sevdiği sebzelerde eklenebilir

    KIYMALI SEMıZOTU ÇORBASI

    MALZEMELER
    1 yarım demet semizotu
    1 yemek kaşığı kıyma
    1 domates
    bir soğanın cücüğü :)
    1 tatlı kaşığı zeytnyağı
    1/4 çay bardağı su
    YAPILIŞI
    soğanı rendeleyin zeytinyağında soteleyin.sotelediğiniz soğana kıymayı ekleyin 2 dakika kadar soteleyin( bu arada sürekli karıştırın ki malzemeler az olduğu için yanmasınlar) et ve soğana domateside ekleyip 1 dakika daha soteleyin en son ince ince doğradığınız semiz otunuzu ve suyunuzu ekleyip kısık ateşte pişirin..

    arkadaşlar polemiğe girmek istemiyorum tariflerimde..ben doktorumun önerisi doğrultusunda oğluma yaptığım yemeklerin tariflerini veriyorum sizlere..soğan istemeyen koymasın soğan yeriine ince ince kıyılmış pırasada kullanabilirsiniz..

    bu yemeği bebeğinize yada çocuğunuza yoğurtla servis yapabilirsiniz..bebeğiniz tuzsuz yemiyorsa benim oğlum gibi çok az deniz tuzu ekleyebilirsiniz :KK66:

    KIYMALI SEBZE PÜRESı

    MALZEMELER
    2 yemek kaşığı dana kıyma
    6 adet taze fasulye
    1 adet küçük patates
    1 adet küçük kabak
    1 adet küçük havuç
    1 adet enginar
    4-5 dal maydonoz
    1 tatlı kaşığı zeytinyağı
    1 tatlı kaşığı pirinç yada irmik

    YAPILIŞI
    kıymayı zeytinyağında 1 dakika soteleyin..sebzeleri küp küp doğrayın ve kıymaya ekleyin 1 dakika kadarda sebzeleri karıştırarak soteleyin..sebzelerin üstünü 2 parmak geçicek kadar su ekleyin ve pişirin..pirinç eklicekseniz pirinci sebzelerle birlikte ekleyin irmik eklicekseniz sebzeleriniz pişince ekleyip bir taşım kaynatıp kapatın..
    bebeğiniz tuzsuz yemiyorsa benim oğlum gibi çok az deniz tuzu ekleyebilirsiniz..

    Ispanak çorbası

    MALZEMELER
    200 gram ince doğanmış ıspanak
    1 tatlı kaşığı un
    1 adet soğan ( içi)
    1 yemek kaşığı devam sütü yada süt nasıl arzu ederseniz
    1 tatlı kaşığı tereyağı yada zeytinyağı ( ben tereyağı kullanıyorum)
    2.5 bardak su

    YAPILIŞI
    küp küp doğranmış soğanı yağda soteleyin unu soğana ekleyip kavurun pembeleşinceye kadar..pembeleşen una yarım bardak suyu ekleyip hızlı hızlı karıştırın ki topaklanmasın un suda eridiğinde ıspanağı ekleyin 1 dakika kadar karıştırıp soteleyin..yüm bu malzemelere 2 su bardağı su ve sütüde ekleyip karıştırarak kaynamasını bekleyin kaynayan çorbanızın altını kısıp 10 dakika kadar pişirin..çorbanız piştikten sonra blendar'dan geçirip bebeğinize afiyetle yedirin :))

    arkadaşlar ben bu çorbaya bazen ekmek için koyuyorum çok az yedirirken..birde çok az tuz ekliyorum maalesef benim oğlum tuzsuz asla ağzına almıyo hiçbir yemeği..

    Domates çorbası

    MALZEMELER...
    1 adet orta boy salkım domates yada organik tercik sizin..
    1 tatlı kaşığı un
    1 tatlı kaşığı zeytinyağı
    1 yemek kaşığı süt
    2 bardak su

    YAPILIŞI..
    unu zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun..rendelemiş olduğunuz domatesi ekleyip biraz soteleyin sonra suyu ve sütüde ekleyip karıştırarak kaynamasını bekleyin kaynadıktan sonra kısık ateşte 5-10 dakika pişirin..

    arkadaşlar ben bu çorbayı sadeleştirdim biraz ben tereyağ kullanıyorum çok az unu tereyağla kavuruyorumyani..ve çok az tuz koyuyorum deniz tuzu benim oğlum yemiyo yoksa..

    sizde doktorunuz tavsiyesine göre tereyağ kullanıyosanız z
    eytinyağıyla yer değiştirin.. :KK66:

    BUĞDAYLI YAZ ÇORBASI

    MALZEMELER
    yarım su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
    yarım su bardağı haşlanmış buğday
    3 su bardağı yoğurt
    dereotu ve su

    YAPILIŞI
    Buğdayı bir gece önceden suda bekletip ertesi gün iyice haşlayın. Haşlanmış buğdayı ve haşlanmış mercimeği bir kaba koyup karıştırin. Bu karışın içine yoğurdu ilave edin ve bulamaç haline getirin. Elde ettiğiniz bulamaca soğuk suyu ilave edip ayran yapar gibi güzelce karıştırın. Pürüzsüz bir kıvam alan bu karışıma ince ince kıyılmış dereotunu da ilave edin. ısterseniz soğuk servis yapabilirsiniz.


    irmikli bebek çorbası
    Malzemeler:
    1 patates
    1 soğan filizi
    1 kaşık irmik
    1 yemek kaşığı zeytinyağı
    1 yemek kaşığı kıyma
    Ayına göre tuz konulabilir

    Yapılışı:
    Bütün malzemeleri bir tencereye koyup, 1 bardak su ile pişirin. Daha sonra süzgeçten geçirin. ıki parçaya ayırın. Bir bölümüne süt veya devam maması ekleyerek bebeğe yedirebilirsiniz.

    Afiyet olsun…

    Etli sebze yemeği

    30 gr (1 köfte kadar) et
    1 yemek kaşığı pirinç
    1 sebze (ıspanak,kabak,domates ve semizotu)
    1 tatlı kaşığı zeytinyağı
    1 küçük soğan
    Yapılışı : Zeytinyağında etler pişirilir. ardından domates rendesi eklenip 1-2 dk kavrulur. Sonrasında göz kararı su ekleyip sebzeler eklenir ve 10 - 15 dk pişirilmeye bırakılır. pişirme sonunda soğan çıkarılır ve diğer yiyecekler püre haline getirilip yedirilir. Afiyet olsun

    Peynrli yeşil kabak püresi

    3 Adet kabak
    1 yemek kaşığı zeytinyağı
    1 çay bardağı yağsız ve tuzsuz peynir

    kabakların kabuğunu temizledikten sonra,halka halka keserek,buharda haşlayın.Haşlanan kabakları püre haline getirerek,yeniden ateşe verin ve birkaç dakika suyunu çekmesini sağlayın.ateşten indirip peynir ve zeytinyağını karıştırarak bebeğinize harika bir ara öğün hazırlıyabilirsiniz.. Afiyet olsun


    Sebzeli bebek püresi
    Sebzeli Bebek Püresinin Malzemeleri:

    2 çorba kaşığı dondurulmuş tatlı mısır
    1 çorba kaşığı dondurulmuş bezelye
    1 tatlı kaşığI kıyılmış soğan
    1 küçük doğranmış havuç
    1 çorba kaşığı zeytinyağ
    1 küçük doğranmış patates
    Bebek Püresinin Yapılışı:

    Soğan ve havucu birkaç dakika yağda çevirin,içine 1 su bardağı sıcak su ve patetesleri ilave edin,kaynayınca ateşi kısın ve 10 dakika pişirin.Bezelye ve mısırı ilave ederek 5 dakika daha pişirin.Bu arada suyu az gelirse sıcak su ilave edin.Bezelye ve mısırlar kabuklu olduğu için bu püreyi blendırdan geçirerek bebeğinize verin.

    Bulgurlu besleyici sebze çorbası

    2 Adet -Kabak
    1 Adet -Havuç
    150 gr. -Tavuk Göğüsü Eti
    1 Çay bardağı -ıri Bulgur
    2-3 Yemek kaşığı -Sıvı Yağ
    6 Su bardağı -Su


    Yapılışı:
    - Kabak, Havucu küp küp doğrayın.
    - ısteğe göre kesilmiş tavukları 6 bardak suda 15 dakika haşlayın.
    - Sırasıyla sebzeleri de ekleyin ve son olarak sebzeler yumuşadıktan sonra bulguru ilave edin.
    - Kaynadıktan sonra servis yapın.

    Tavuklu elmalı püre
    Yarım yemek kaşığı bitkisel yağ (-zeytinyağ)
    1 küçük soğanın çeyreği
    50 gr. didiklenmiş tavuk göğüs eti (haşlanmış)
    1 orta boy soyulmuş ve rendelenmiş patates
    çeyrek elma soyulmuş ve rendelenmiş
    100 ml. tavuk suyu
    Tencereye yağı koyup kızdırdıktan sonra, eklediğiniz rendelenmiş soğanları 2-3 dakika kadar soteleyin. Ardından didiklediğiniz tavuk göğüs etini ekleyin ve 2-3 dakika soteleyin.

    Rendelenmiş patatesler ile elmaları bir kaba alın ve üzerine tavuk suyunu ekleyin Daha sonra bu karışımı bir taşım kaynatın.Üzerini kapatarak 15 dakika kadar kısık ateşte demlendirin.

    Son olarak sotelediğiniz soğan ve tavuk etleri ile demlendirdiğiniz karışımı püre haline getirin.

    Sütlü sebze çorbası
    2tatlı kaşığı un
    1havuç rende
    1patates rende
    1 çay bardağı süt
    + -1su bardağı sıcak su
    1çay kaşığı sıvı yağ

    tencereye yağı ve unu koyup kavuralım sırasıyla sebzeleri alalım tencereye iyice kavurduktan sonra yavaşyavaş suyu ilave edelim sütüde ekleyip pişirelim
    tuzu isteğe bağlı ekleyebilirsiniz


    COLOR="red"]8 ay[/COLOR]

    SEMıZOTU ÇORBASI (8ay+) –

    200 gr semizotu
    1 ortaboy rendelenmiş patates
    1 orta boy rendelenmiş domates
    1 yemek kaşığı kırmızı mercimek
    1,5 su bardağı sıcak su
    1 yemek kaşığı zeytinyağı
    Ve Bebek Çorbasının tarifi:
    Zeytinyağında domates, patates ve semizotunu bir kaç dakika pişirin. Sıcak suyu katın ve kaynamaya başlayınca mercimekleri çorbaya ilave edin. 15 dakika kadar kaynatın. Çorbanız koyu olursa bir miktar daha sıcak su ilave edin.

    ılk aylarda bebeğiniz yeni yemek yemeğe başladığında pütürlü ve katı yiyeceklerden pek hoşlanmayabilirler. Bu durumda çorbayı tel süzgeçten geçirerek yedirmeyi deneyebilirsiniz.
    DıPNOT: Kırmızı Mercimek çıkarılırsa 6.aydan itibaren yedirilebilir.
    Alerji riski olan bebeklere domates kullanmayınız


    Somon balığı çorbası

    20 gr. somon balığı
    1 yemek kaşığı un
    1 tatlı kaşığı tereyağ
    tuz (1 yaş üzeri) limon

    Un tereyağında rengi değişene dek kavrulur.Ocaktan alıp soğutulur. Üzerine su eklenip topaklaşmadan kavrulur. Diğer tarafta somon teflon tavada kapağı kapalı ve kısık ateşte yağsız olarak pişirilir. Alt üst kızardıktan sonra didiklenir. Tuz ve limon eklenip un çorbası ile karıştırılır..

    haftada 2 kere bebeklere balık uzmanlarca tavsiyedir bilginize.. Afiyet olsun..

    Patates püreli somon

    300 gr. soyulup doğranmış patates
    150 gr. temizlenmiş 2 file somon
    40 gr. tereyağı
    2 adet olgun domates, soyulup doğranmış
    1/2 çay bardağı su (kıvamını su ayarına göre siz ayarlayın)
    Patatesleri buhar tenceresinin dibine yerleştirin su ilave edin ve 6 dakika kadar pişirin. Somonları patateslerin üzerine yerleştirin, kapağı kapatın ve bu şekilde 6 dakika daha pişirin. Bu arada tereyağı eritin ve domatesleri 2 – 3 dakika sote edin. Sudan çıkardığınız patatesleri kalan tereyağı ve suyla ezin. Somonu parçalayın, sosuyla karıştırın, tuz serpin,(1yaş+) yanına patates püresini koyarak servis edin.Afiyet olsun


    Balık çorbası

    Balıklı Bebek Çorbamızın Malzemeleri:
    200 gram dil balığı (levrekte olabilir)
    1 küçük havuç
    1 küçük patates
    1 avuç doğranmış dereotu ve maydanoz
    1 ,5 yemek kaşığı kırmızı mercimek
    300 ml sıcak su
    Balık çorbasının yapılışı:

    Balığı iyice yıkayıp üstünü geçecek kadar su ile tencereye koyun ,balık kaynamadan beyazlaşır beyazlaşmaz o suyu dökün ve tencereye tekrar 300 ml sıcak su koyarak balığı pişirin.Balığın piştiğini bir çatalla anyabilirsiniz yaklaşık 10 dakikada pişiyor.Pişen balığı tencereden çıkarıp suyunu süzün ki suda kılçık kalmasın.

    Tencerede az yağda soğanı hafifçe kavurun ardından sırasıyla havuç ve patatesi katın.Birkaç dakika çevirdikten sonra balık suyunu ilave edin. Su kaynayınca içine otları ve mercimeği koyun,kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirin.Bu arada haşladığınız balık etini ayıklayıp pişmeye yakın tencereye ilave edin.Çorba pişince blendırdan geçirerek bebeğinize yedirin ,afiyet olsun.(pişirme esnasında su az gelirse sıcak su ilave edin)

    Balık çorbası

    MALZEMELER
    1 adet mezgit
    1 adet patates
    1 adet havuç
    yarım limon suyu
    1 küçük boy soğan
    1 adet kereviz yada enginar
    1 yemek kaşığı un
    1 yemek kaşığı tereyağ ( yada zeytinyağı )

    YAPILIŞI..
    Pulları kazınmış, içi temizlenmiş ve kılçığı alınmış mezgiti soğuk suyla iyice yıkayın. Patatesi, havucu ve soğanı küp küp doğrayıp bir tencereye koyun. Mezgiti sebzelerin üzerine yerleştirdikten sonra 5 su bardağı suyu ekleyerek haşlamaya bırakın. Orta ateşte 40 dk haşlanması gereken yemeğin, ara sıra üzerinde biriken köpüğü kaşıkla alın. Sürenin sonunda tencerenin içinden balığı çıkarın ve küçük küçük parçalayın. Tencerenin içindeki diğer malzemeleri karıştırıcı yardımıyla püre haline getirin. Boş bir çorba tenceresine yağı ve unu koyun ve pembeleşinceye kadar kavurun. Püre haline getirdiğiniz karışımı tencereye boşaltın içine ince ince doğranmış kerevizi yada enginarı ekleyin ve kısık ateşte 15 dk yumuşayıncaya kadar pişirin. yumuşayınca içine ayıklanmış balıklarıda ekleyin ve yaklaşık 5 dk daha kaynatın. Çorba piştikten sonra karıştırıcı yardımıyla püre haline getirin.biraz limon ekleyerek bebişinize afiyetle yedirin..

    Yoğurtlu karnabahar çorbası

    Çorbamızın Malzemeleri
    3/4 kase ince doğranmış karnıbahar
    1 yemek kaşığı yoğurt
    1 diş sarımsak
    1 tatlı kaşığı zeytinyağı
    1 tutam kekik
    1 tutam tuz (1 yaş ve üzeri)
    Karnıbahar Çorbamızın Tarifi

    Sarımsağı zeytinyağda kekik ile birlikte soteleyin. ınce ince doğranmış karnıbaharı ilave ederek bir kaç dakika sürekli karıştırarak kavurun. 200 ml sıcak suyu tencereye ilave edip kapağını kapatın. Karnıbaharlar yumuşayana kadar pişirin. Tel bir süzgeçte kaşığın tersi ile ezip karnıbahar püresi haline getirin. Tencereyi tekrar ateşe koyun. Karnıbahar püresine 2 yemek kaşığı sıcak su ile ezdiğiniz yoğurdu ilave edin. Bir taşım kaynatın. Afiyet olsun.

    Bezelye çorbası

    MALZEMELER
    1 çay bardağı bezelye
    1küçük soğan
    6 sap maydanoz
    1 patates
    1 çorba kaşığı kısırlık bulgur
    1 çorba kaşığı kırık pirinç
    zeytinyağ
    3bardak su
    tuz (ısteğe göre)

    YAPILIŞI
    Sırasıyla minik doğranmış soğan, patates ve bezelyeler tencereye eklenerek zeytinyağında kavrulur.. Su ve tuz ilave edilerek sebzeler yumuşayana dek yemek pişirilir..Maydanozlar da eklenip 2-3 dk piştikten sonra karışım blenderdan geçirilerek bulgur ve pirinç eklenip bunlar yumuşayana dek çorbamız pişirilmeye devam edilir..

    Mısır unlu ıspanak yemeği

    200 gr ıspanak
    1 yemek kaşığı tepeleme mısır unu
    1 çay kaşığı tereyağ (fındık büyüklüğünde)
    az miktarda dil peyniri – (yada rendelenmiş kaşar peyniri)
    250 ml sıcak su
    tuz – 1 yaş ve üzeri bebekler için
    Yemeğimizin Yapılışı
    Yağı eritin ve mısır ununu sürekli karıştırarak hafif kavurun. Suyu ilave edin ve sürekli karıştırıp unun topaklanmasını önleyin. Yaklaşık 10 dakika sık sık karıştırarak pişirin. Yıkayıp doğradığınız ıspanakları tencereye ilave edin. Kapağını kapatarak ıspanaklar yumuşayana kadar pişirin. Sık sık karıştırınki dibine tutmasın. Süzgeçten geçirin ve peyniri ilave edin. Afiyet olsun.

    patatesli tavuk köftesi: 8 +

    200 gr tavuk göğsü
    1 tane küçük haşlanmış patates püresi
    1 soğan
    az miktarda maydanoz
    1 yumurta
    2 dilim ekmek içi
    az tuz(ben tuz atıyorum yoksa yemiyor)

    tavuğu rondoda kıyma haline getirip diğer malzemelerle yoğuruyoruz..
    kaşık yardımıyla tavada çok az yağda pişiriyoruz..Dipnot: Soğan rendeleniyor

    Domt çorb

    (8+ay)
    1 tatlı kaşığı tereyağ
    1 çorba kaşığı un
    1 adet olgun domates
    1 çay bardağı süt
    1 çay bardağı su
    tuz (1 yaş üstü)

    Yapılışı: Tereyağını tencereye alıp eritin.ıçine unu ilave ederek hafifçe sararana kadar kavurun. ıçine ılık su ve sütü azar azar ekleyin. Topaklaşmaması için devamlı karıştırın. Domatesleri rendeleyin tencereye ekleyin. 10-15 dk kadar pişirip az birşeyde tuz ekleyin Afiyet olsun

    Domates alerji yapabilir dr u izin verenler deneyenler uygulayabilir

    Balık köftesi

    Birçok bebek balık yemekten hoşlanmaz, bu yüzden balığı aşağıdaki gibi farklı bir şekilde pişirmeyi deneyebilirsiniz. Değişik bir ek gıda, bebekler için balık köftesi tarifi;

    Malzemeler;

    1 palamut ya da beyaz etli herhangi bir balık
    3 – 4 orta boy patates
    1 kuru soğan
    1/2 demet taze soğan
    1 yumurta
    1 çay kaşığı tuz
    1 çay kaşığı karabiber
    3 – 4 kaşık galeta unu
    Balıkları ve patatesleri küçük tencerelerde ayrı ayrı haşlayın. Soğuyunca balıkların kılçıklarını ayıklayın. Derin bir kasede patatesleri çatalla ezin. Balıkları ve patatesleri ayrı kaba alıp, üzerine rendelenmiş kuru soğan ekleyin. Daha sonra bu karışıma ince ince doğradığınız taze soğanları tuz, karabiber ve yumurtayı da ekleyin. Tüm malzemeleri iyice karıştırın. Balık köftesi harcı böylece hazır.

    Şimdi harcınızdan aldığınız parçalardan köfte yapın, köfteleri galeta ununa bulayın. Yağsız tavada kısık ateşte hiç yağ eklemeden pişirin. Köfelerinizi isterseniz fırında da pişirebilirsiniz. Bunun için fırınınızı önceden 180 dereceye ısıtın. Pişirmek için 15 dakika yeterli olacaktır.


    DıPNOT: tuz 1 yaş üzeri bebekler için öneriliyor bilginize..


    9 ay +
    Peynirli ıspanak yemeği

    Ispanaklı Yemeğimizin Malzemeleri
    200 gr ıspanak
    1 yemek kaşığı tepeleme mısır unu
    1 çay kaşığı tereyağ (fındık büyüklüğünde)
    az miktarda dil peyniri – (yada rendelenmiş kaşar peyniri)
    250 ml sıcak su
    tuz – 1 yaş ve üzeri bebekler için
    Yemeğimizin Yapılışı
    Yağı eritin ve mısır ununu sürekli karıştırarak hafif kavurun. Suyu ilave edin ve sürekli karıştırıp unun topaklanmasını önleyin. Yaklaşık 10 dakika sık sık karıştırarak pişirin. Yıkayıp doğradığınız ıspanakları tencereye ilave edin. Kapağını kapatarak ıspanaklar yumuşayana kadar pişirin. Sık sık karıştırınki dibine tutmasın. Süzgeçten geçirin ve peyniri ilave edin. Afiyet olsun.

    Kara lahana çorbası
    5tane kara lahana
    1 haşlanmış patates
    1küçük rendelenmiş soğan
    1tatlı kaşığı mısır unu
    1 çimdik tuz
    yeterince su
    1tatlı kaşığı sıvıyağ

    lahanalar haşlanır,haşlandıktan sonra suyu süzülür,tekrar sıvıyağ elenip su,mısır unu,tuz,patates soğan eklenip pişirilir.afiyet olsun
    not: su miktarını kendimiz belirliyoruz katığı kişiye göre değiştiği için

    Besleyici çorba

    1 adet kereviz
    1 adet iri havuç
    1 adet pırasa
    1 adet patates
    1 adet soğan
    5 çorba kaşığı sıvıyağ
    1 adet yumurta
    1 su bardağı süt
    6 su bardağı et suyu
    tuz

    Yapılışı:Kereviz, patates, havuç soyulur, pırasa temizlenir, birkaç parçaya kesilir. Sebzelerin üzerine az miktarda su konur, orta ateşte yumuşayana kadar pişirilir. Kevgirden ya da mutfak robotundan geçirilerek ezilir. Diğer yanda ince kıyılmış kuru soğan ve sıvıyağ kavrulur. Üzerine sebze püresi katılır 1-2 dakika kavrulur, et suyu ve tuz eklenir, 1 taşım kaynatılır, yumurta ve süt çırpılır, çorbaya katılır, sürekli karıştırarak bir taşım pişirilir.

    DıPNOT: et suyu ile birlikte et de ilave edilebilir.. yumurtada ayına göre sarısı veya tam olarak uygulanmalı afiyet olsun

    ISPANAKLI PAZI ÇORBASI (9Ay+)

    200 gr pazı yaprağı,
    200 gr ıspanak,
    kuru soğan (içi az miktar)
    1 patates,
    1/2 çay bardağı pirinç,
    1 yemek kaşığı zeytinyağ
    1 yaş üstü bebeklere tuz
    Hepsini bir tencerede az su ile haşlayıp tuzu ve yağı ilave edin bebeğin yeme şekline göre ayarlayın dileyen üzerine kaşar rendeside ekleyebilir.
    10 ay

    Bezelye ve yulaflı çorba

    Bir çay bardağı taze bezelye
    2 yemek kaşığı yulaf ezmesi
    3 su bardağı su
    2 yemek kaşığı yoğurt
    Yoğurt Çorbamızın Yapılışı
    Bezelyeleri 2 su bardağı su ile önceden 20 dakika pişirin. ıçine 2 yemek kaşığı yulafı ilave edin ve yulaflar pişene kadar yaklaşık 10 dakika kaynatın. Bu esnada çorbanızın suyu azalmışsa yarım bardak kadar sıcak su ilave edin. 2 kaşık yoğurdu bir su bardağı su ile çırparak kaynamakta olan çorbaya katın. Bir iki taşım kaynatıktan sonra çorbanızı blendırla ezin.
    Balkabağı Çorbası (10ay+)
    1 çorba kasesi küçük küp küp doğranmış balkabağı
    1 küçük doğranmış patates
    1 halka soğan (lezzet vermesi için)
    1 tatlı kaşığı zeytinyağı
    deniz tuzu (1 yaş ve üzeri)
    su
    Çorbamızın Tarifi
    Zeytinyağ hariç bütün malzemeyi üzerini 1 parmak geçecek kadar su ile tencereye koyup, kapağını kapatın. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Sebzeler yumuşayınca çorbayı tel süzgeçten geçirin. Fazla koyu olmıyan bir bal kabağı püresi elde edeceksiniz. Bu püreyi olduğu gibi bebeğinize yedirebilirsiniz yada bir miktar sıcak su katıp bir taşım daha kaynatabilirsiniz.


    Yer elması çorbası

    Malzemeler:
    Yaklaşık 750gr yerelması
    1 adet kuru soğan
    2 yemek kaşığı zeytinyağı
    2 adet havuç, küp küp doğranmış
    Yarım su bardağından biraz az kırmızı mercimek
    Yaklaşık 1,5lt kaynamış su
    Tuz
    Limon

    Yapılışı:
    Yerelmalarını soyup limonlu suda bekletin. Kuru soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında havuçlarla beraber kavurun. Soğan şeffaflaşmaya başlayınca yerelmalarını küp küp doğrayıp tencereye ekleyin. Mercimeği yıkayıp tencere ilave edin ve birkaç kez daha karıştırın. Kaynamış suyu ekleyip mercimekler ezilene kadar pişirin. Pişince blendırdan geçirin, kıvamı koyu gelirse su ilave edin. Tuzunu ekleyip limon suyuyla servis yapın.

    Soslu karnabahar yemeği

    200 gr karnıbahar
    1 tatlı kaşığı tereyağ
    1 çorba kaşığı un
    150 ml süt
    1 çorba kaşığı rendelenmiş peynir
    tuz – 1 yaş üzeri bebekler için

    Yemek Tarifi

    Karnıbaharı çiçeklere ayırıp haşlayın (yaklaşık bir yemek tabağı). Bir tencerede yağı eritin, unu ilave edip hafifçe pembeleştirin. Sütü dökerek sürekli karıştırarak topaklanmasını önleyin. 5 dakika pişirdikten sonra ocaktan alın ve peynir ilave edin. Haşlanmış karnıbaharları bu sosa dökün ister çatalla ezerek isterseniz blendırda çekerek bebeğinize yedirin. Afiyet olsun.
     
    Son düzenleme: 9 Haziran 2010
  2. 29 Mart 2010
    Konu Sahibi : ruzgarrr
  3. tutku2012

    tutku2012 Popüler Üye Üye

    Katılım:
    27 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    2.439
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    106
    bizde haftaya 4 aylık olucaz ama ben 6 aydan önce başlamayı düşünmüyorum..ama başlayanlar neler yaptıklarını yazarlarsa bizim iöçinde iyi olur takip ederiz
     
  4. 29 Mart 2010
    Konu Sahibi : ruzgarrr
  5. aYca24

    aYca24 Geçici Olarak Hesap Pasiftir ! ÜZGÜN Üye

    Katılım:
    27 Şubat 2009
    Mesajlar:
    2.346
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    bize daha var ama iyi olur fikir sahibi oluruz...
    ben zaten mama da veriyorum sütte...çünkü yetmiyor artık...
     
  6. 29 Mart 2010
    Konu Sahibi : ruzgarrr
  7. ruzgarrr

    ruzgarrr Popüler Üye Üye

    Katılım:
    4 Nisan 2008
    Mesajlar:
    1.872
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    146
    6. AY KAHVALTI

    kahvaltı... bir kaşık labne peynirine ekmek içi ufalayıp biberon maması ile ıslatacağız her 2 günde bir önce bıçak ucuyla tereyağı, 1 tatlı kaşığı pekmez, yumurta sarısı katacağız yumurta sarısı gün aşırı verilecek önce çay kaşığı kadar sonra yavaş yavaş arttırılıp bir haftada tam verilecek

    1 yumurtanın sarısı
    1 kaşık labne peynir
    4 adet bisküvi
    1 bardak süt
    1 adet ceviz blenderdan çekio yediriyordum.

    ELMALI KAHVALTI ( 6+

    yarım elma
    1.5 dilim bebek ekmeği
    1 tatlı kaşığı ceviz
    labne peyniri
    yumurta sarısı
    90 cc formül mama
    isteğe göre pekmez

    HAZIRLANIŞI
    formül mamanızı bir kaseye hazırlayın sıcakken içine bebek ekmeklerini atıp yumşamasını bekleyin..sora tüm malzemeleri karıştırıp blendardan geçirin..blendar kullanmıyor taneli veriyosanız sadece elmayı püre yapıp karıştırabilirsiniz..bu arada eğer mamanız katı olursa portakal suyuyla sulandırabilirsiniz..
    afiyet olsun..

    SEBZELı OMLET6+

    MALZEMELER
    1 Küçük boy havucun yarısı
    1 küçük boy kabağın yarısı
    1 küçük boy patates
    5-10 adet bezelye
    1 çay kaşığı kıyılmış maydonoz
    2 yumurtanın sarısı ( 1 yaş üstü için yumurtaların tamamı)
    1 yemek kaşığı domates püresi
    1 tatlı kaşığı zeytinyağı

    YAPILIŞI
    havucu kabağı ve patatesi küp küp doğrayın ama küçük olucak küpler..bezelyeyi haşlayın tanelerin kabuklarını soyun ki boğazlarına takılmasın bebişlerin.zeytinyağını teflon tavaya koyun içine küp küp doğranmış sebzeleri koyup soteleyin sebzeler pişince içine bezelye ve domatesi ekleyin 1 dakika kadar soteleyin..yumurta sarılarını ( yada yumurtaları) ve maydonozu iyice çırpın pişirdiğiniz sebzelere ekleyip arkalı önlü pişirin..

    yumurta ve maydonozu devam sütüyle yada sütle çırpmanızı tavsiye ederim daha yumuşak olur omletiniz

    7. AY KAHVALTI

    KAHVALTI 7+

    Yarım Muz veya mevsim meyvesi
    3-4 adet bebe bisküvisi
    1 tatlı kaşığı pekmez
    1 çorba kaşığı labne
    1 adet ceviz
    1 yumurta(1 yaş altındakilere yumurta sarısı)
    az tereyağ
    yumurtayı iyice haşlayıp,cevizleride iyice eziyoruz. ardından tüm malzemeleri karıştırıyor katı olursa meyva suyu ile kıvama getiriyoruz.Afiyet Olsun

    DEVAM MAMALI KAHVALTI 7+

    1 Adet yumurta
    Yarım Muz
    1 kibrit kutusu tuzu alınmış peynir.
    1 çay kaşığı tereyağ
    1 çay kaşığı zeytinyağ
    1 tane ceviz (iyice ezilmiş)
    1 kaşık pekmez
    biraz ekmek içi
    1 çay bardağı devam maması.
    YAPILIŞI: yumurta iyice haşlanıp peynir muz ekmek içi ilavesinden sonra iyice ezilir. diğer malzemelerde eklenip karıştırılıp muhallebi kıvama geldiğinde bebeğe sunulur :) Afiyet olsun

    BESLEYıCı KHVALTI 7+

    2 Adet Kuru Kayısı
    1 Yemek Kaşığı Mısır Unu
    1 Tatlı Kaşığı Tahin
    1 çay kaşığı tereyağ
    1 su bardağı su
    1 tatlı kaşığı pekmez
    Kuru kayısıyı küçük bölmelerle doğrayarak 1 cezvede pişirin.Tereyağını eritip mısır ununu pembeleşene kadar kavurun.Kayısılı suyu mısır ununa dökün hızlı hızlı karıştırarak topaklanmamasını sağlayın.Sürekli karıştırarak kısık ateşte 10 dk pişirin.Mama muhallebi kıvamında olmalı çok katılaşırsa sıcak su ekleyip biraz daha pişirin.Biraz soğuyunca dileyene göre tahin ve pekmez ekleyin. Afiyet Olsun
    Bir açıklama ekle

    ELMA PÜRELı VE PEYNıRLı KAHVALTI 7+

    1 adet elma
    20 gr yoğurt
    20 gr vişne ev yağım reçeli (tanesiz ayına göre)
    tuzsuz peynir
    devam maması
    Elmayı haşlayın ve suyunu süzüp püre haline getirin. peynir ve devam mamasını ekleyerek yoğurt ve reçelle beraber kıvamını ayarlıyarak karıştırın. elma suyunu dökmek yerine gün içerisinde içirebilirsiniz Afiyet olsun


    TAHıN VE PEKMEZLı KAHVALTI 7 AY+

    2 adet kuru kayısı
    1 yemek kaşığı mısır unu
    1 tatlı kaşığı tahin
    1 çay kaşığı tereyağ
    1 su bardağı su (200ml)
    1 tatlı kaşığı pekmez
    Kahvaltımızın hazırlanışı
    Kuru kayısıyı küçük küçük doğrayıp bir cezvede su ile pişirin. Tereyağını eritip mısır ununu hafif pembeleşene kadar kavurun. Kayısılı suyu mısır ununa dökün huzlı hızlı karıştırarak topak olmasını engelleyin. Sürekli karıştırarak kısık ateşte 10 dakika pişirin. Mama muhallebi kıvamında olmalı, çok katılaşırsa sıcak su ilave edip biraz daha pişirin. Biraz soğuyunca tahin ve pekmezi ilave edin.

    Mısır ununu kavurmadan direkt cezvedeki kuru meyveli suya katarak muhallebi pişirir gibide hazırlıyabilirsiniz.(


    KAYISI PÜRELı VE PEKMEZLı KAHVALTI 7 AY+

    4-5 adet kuru kayısı
    2 yemek kaşığı haşlanmış pirinç
    Pekmez ve Devam Maması.
    Kuru kayısıları 375 ml sıcak su ile tencereye koyun. Yaklaşık 20 dakika kayısılar yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişirme suyunun içinde ezip püre haline getirin. Yoğunluğa göre göz kararı devam mamasından yardım alabilirsiniz.. Hazırladığınız karışıma kayısı püresinden 1 kaşık ekleyip karıştırın daha sonra kalanını da ekleyip iyice karıştırın.

    Pişirme suyunun içerisinde kayısıları ezerken ekliyorsunuz


    8. AY KAHVALTI

    KAHVALTI 8+

    MALZEMELER
    1 adet haşlanmış yumurta sarısı
    2 adet ceviz
    2 adet badem
    Yarım bardak devam maması yada ıhlamur (meyve suyuda olabilir )
    Kibrit kutusu kadar beyaz peynir (labnede olabilir)
    1 çorba kaşığı pekmez
    Biraz kuru üzüm
    3-4 adet çekirdeksiz zeytin
    5-6 adet bebe bisküvisi (2 adet bebek ekmeğide olabilir)

    HAZIRLANIŞI
    Süt hariç geri kalan bütün malzemeleri derince bir kaba koyun. Sütü ılıyıncaya kadar ısıtın. Ilık sütü malzemenin üzerine döküp karıştırıcı yardımıyla karışımı mama kıvamına getirin.(bebeğiniz pütürlü yemiyosa çatal yardımıyla iyice ezebilirsiniz)

    birde bisküvi yerine ekmek kullanıcaksanız bu tarfi çok katı olabilir isteğinize göre daha sulu yapabilirsiniz..
    afiyet olsun.

    TAHıNLı KAHVALTI 8+

    2 adet kuru kayısı
    1 yemek kaşığı mısır unu
    1 tatlı kaşığı tahin
    1 çay kaşığı tereyağ
    1 su bardağı su (200ml)
    1 tatlı kaşığı pekmez
    Kahvaltımızın hazırlanışı
    Kuru kayısıyı küçük küçük doğrayıp bir cezvede su ile pişirin. Tereyağını eritip mısır ununu hafif pembeleşene kadar kavurun. Kayısılı suyu mısır ununa dökün huzlı hızlı karıştırarak topak olmasını engelleyin. Sürekli karıştırarak kısık ateşte 10 dakika pişirin. Mama muhallebi kıvamında olmalı, çok katılaşırsa sıcak su ilave edip biraz daha pişirin. Biraz soğuyunca tahin ve pekmezi ilave edin.

    Mısır ununu kavurmadan direkt cezvedeki kuru meyveli suya katarak muhallebi pişirir gibi hazırlıyabilirsiniz.

    9. AY KAHVALTI

    BEBEK OMLETı 9 +
    1 yumurtanin sarisi 1 tatli kasigi sizma zeytinyagi 1 tatli kasigi taze kasarpeyniri rendesi
    Yumurtanin sarisini akindan ayirin. Minik bir teflon tavaya (bikmadan uyaralim, çizik-siz olacak) zeytinyagini koyun. Yumurta sarisiyla kasarpeyniri rendesini bir kâsede karistirip, tavaya dökün. Omleti önlü arkali kizartip, bebeginizin kahvaltisini hazirlayin.
    Dikkat! Sarisi dagilmayan yumurta taze demektir. Ama yine de yumurtayi buzdolabinda koruyun ve paketin üzerinde üretim tarihi yazili yumurtalari tercih edin.

    BEBEK BıSKUVıSı
    100 gr tereyağ
    12 çorba kaşığı un
    1 çay kaşığı pekmez
    2 yumurta sarısı
    Hamuru 0,5cm kalınlığında açıp kalıpla kesiyoruz.180 derecede 15 dakika pişiriyoruz.denenmiştir tavsiye ederim

    Bebk bisküvisi
    Bebe Bisküvimizin Malzemeleri
    10 yemek kaşığı tepeleme un
    100 gram oda sıcaklığında tereyağı
    1 çay bardağı üzüm pekmezi
    1 yumurta
    1 tutam vanilya tozu
    Bebe Bisküvi Tarifi
    Bütün malzemeyi karıştırarak pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurun. (tadı az gelirse pekmez ilave edebilirsiniz) Bir merdane ile serçe parmağınız kalınlığında açın. Çok ince olmamalı, pişince çok sert olur. Bir çay bardağı yada kurabiye kalıpları ile kesin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15 dakika pembeleşene kadar pişirin. Çok pişirirseniz bisküviler soğuyunca çok sert olur.

    Bebek bisküvisi
    1. 100 gr tereyağı
    2. 1 yumurta sarısı
    3. 2 kaşık dolusu yoğurt
    4. 6 kaşık dolusu dolusu pekmez
    5. 4 kaşık pirinş unu
    6. 4 kaşık irmik
    15-20 kaşık un

    tere yağı oda sıcaklığında olacak
    1. tereyağ,yogurt,yumurta sarısı ve pekmez karıştırılır.
    2. sonrasında pirinç unu,irmik ilave edelir yoğurulur sonra kaşık kaşık un ilave edilir kıvamı ayarlanır...kulak memesi yumusaklığında bir hamur elde edilir, hamur 1 parmak kalınlığında acılır çay bardağı ile yada pasta kalıplarıyla şekil verilir.
    165 derece önceden ısıtılmış fırında 15 -20 dk kontrol edilerek pişirilir.afiyet olsun bebişlere...


    Bbek bisküvisi 6+

    Bebe Bisküvimizin Malzemeleri
    10 yemek kaşığı tepeleme un
    100 gram oda sıcaklığında tereyağı
    1 çay bardağı üzüm pekmezi
    1 yumurta
    1 tutam vanilya tozu

    Bebe Bisküvi Tarifi
    Bütün malzemeyi karıştırarak pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurun. (tadı az gelirse pekmez ilave edebilirsiniz) Bir merdane ile serçe parmağınız kalınlığında açın. Çok ince olmamalı, pişince çok sert olur. Bir çay bardağı yada kurabiye kalıpları ile kesin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15 dakika pembeleşene kadar pişirin. Çok pişirirseniz bisküviler soğuyunca çok sert olur.

    BEBEK BıSKÜVıSı 7+

    Malzemeleri:
    2 çorba kaşığı tam buğday unu
    5 çorba kaşığı beyaz un
    4 çorba kaşığı irmik
    100 gram oda sıcaklığında tereyağı
    pekmez
    yarım çay kaşığı tarçın (olmasada olur)

    Yapılışı:
    Bütün malzemeyi karıştırın, pekmezi önce 3-4 yemek kaşığı koyun tadı az gelirse ilave edersiniz. Hamuru 1cm kalınlığında açıp kalıpla kesin.180 derece fırında pembeleşene kadar pişirin.
    (yaklaşık 15-20 dakika)
     
    Son düzenleme: 9 Haziran 2010
  8. 29 Mart 2010
    Konu Sahibi : ruzgarrr
  9. scedcedu

    scedcedu Popüler Üye Üye

    Katılım:
    3 Nisan 2008
    Mesajlar:
    2.799
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    106
    bu başlık çok iyi olmuş
    dr'umuz bize 4. ayda ek gıdaya başlatacağını söyledi
    neler verecek bilmiyorum 2 hafta sonra paylaşırım
    benim sütüm de azaldı eece fazla emen bi bebek olmadığı için şimdilik yetiyor ama keşke fazla olduğu dönemlerde stoklasaymışım
     
  10. 29 Mart 2010
    Konu Sahibi : ruzgarrr
  11. ozgee06

    ozgee06 Minik aşkım Yiğit oğlum Üye

    Katılım:
    6 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    2.008
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    146
    Bizim daha çok ama geçenlerde doktorum programında denk gelmiştim. bebeklerde ek gıdaya geçerken muhallebi ve meyve püreleri gibi tatlı gıdalardan başlamayın diyordu. Eğer tatlıdan başlarsak sebzelere alışması zor olabiliyormuş. Aklınızda bulunsun kızlar...
    Ben arada oğluşun ağzına yemek sularından ya da peynir falan sürüyorum,dr olan bir arkadaşımız söyledi...
     
  12. 29 Mart 2010
    Konu Sahibi : ruzgarrr
  13. aYca24

    aYca24 Geçici Olarak Hesap Pasiftir ! ÜZGÜN Üye

    Katılım:
    27 Şubat 2009
    Mesajlar:
    2.346
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    bende ara ara ağzına sürüyorum ...
    sütlaç sürmüştüm azıcık,, geçen gün domates sürdüm...
    muz sürdüm minnacık...öyle valla...bunların zararı olduğunu düşünmüyorum...
     
  14. 29 Mart 2010
    Konu Sahibi : ruzgarrr
  15. ruzgarrr

    ruzgarrr Popüler Üye Üye

    Katılım:
    4 Nisan 2008
    Mesajlar:
    1.872
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    146
    BıSKÜVıLı MEYVE PÜRESı (4. AYDAN ıTıBAREN)

    Yarım armut
    Yarım elma
    Yarım kivi
    2 adet ev yapımı bebe bisküvisi
    1 çay kaşığı üzüm pekmezi
    1 çay kaşığı sızma zeytinyağı
    (meyveleri cam rendeden geçirin)

    ELMALI PELTE 6+

    2 doğranmış elma
    Yarım su bardağı kuru üzüm
    Yarım su bardağı elma konsantresi veya üzüm pekmezi
    2 su bardağı su
    3 tatlı kaşığı nişasta
    Tencereye su, elma konsantresi, elma ve kuru üzümü koyup kapağı kapalı olarak 10 dakika pişirin. Nişastayı biraz suyla erittikten sonra dökün ve yeniden kaynayana kadar sürekli karıştırın. 2 – 3 dakika daha piştikten sonra kaselere koyun, soğuduktan sonra üzerini dövülmüş ceviz veya bademle süsleyip servis yapın. Afiyet olsun.

    KURU MEYVELı BUĞDAY MAMASI 6+

    Bebeğiniz 6 aylık olup ek gıdaya geçtiği andan itibaren bu mamayı yiyebilir. Bu bebek maması tarifi içindeki kuru meyveler vitamin açısından çok zengindir. Özellikle kış günlerinde bulamadığımız, yaz meyveleri yerine kullanılabilir. Kuru meyveleri alırken güneşte kurutulmuş ve organik olanını tercih etmeye çalışın. Organik ürünleri bir çok büyük markette bulabilirsiniz.

    Bebek Mamasının Malzemeleri
    1 çay bardağı aşurelik buğday
    1.5 çay bardağı doğranmış kuru meyve (Su içinde ıslatılmış)
    4 su bardağı su
    ısteğe bağlı olarak bal yada pekmez (Bal yalnızca 12 aylıktan büyük bebeklerin kullanımı için uygundur)
    Bebek Maması Yapımı
    Buğdayı bir gece önceden 1.5 su bardağı su ile 15 dakika kaynatın. 1 su bardağı soğuk su ilave ederek bir gece bekletin. Ertesi gün iki su bardağı suyu buğdayınıza ilave ederek bir saat pişirin. Buğdayın pişmesine yakın (yaklaşık son 20 dakika) önceden ıslatılmış kuru meyveleri tencereye katın. Hazırladığınız mamayı blendırla iyice ezin.

    Ben bu bebek mamasının içine öğütücüde un haline getirdiğim ceviz, badem yada kabak çekirdeği katıyorum. Böylece bebek maması bir çok mineraller ve vitaminler bakımından daha zengin hale geliyor. Mesela kabak çekirdeği çinko açısından oldukça zengin. Ve çinko bağışıklık sisteminin gelişmesi için gerekli olan bir mineral.

    BALKABAKLI MUHALLEBı

    150ml süt
    yarım dilim balkabağı
    1 tatlı kaşığı tepeleme pirinç unu
    Balkabaklı Bebek Muhallebisinin Yapılışı:
    Balkabaklarını ince tatlı dilimi şeklinde doğrayıp tencereye koyun.Kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin,buharda da pişirebilirsiniz,kabağınız susuzsa biraz su ilave etmeniz gerekebilir.Pişen balkabaklarını iyice ezin.

    Süte piriç ununu katarak muhallebiyi pişirin ve pişen muhallebiye balkabaklarını ilave edin.

    Benim kullandığım balkabağı oldukça tatlıydı bu nedenle tatlandırmadım,siz tadını kendinize göre ayarlayabilirsiniz,bebeğiniz 9 aydan küçükse sütü yarıyarıya sulandırın ya da sade su ile yapabilirsiniz.Afiyet olsun.

    KURU MEYV VE BALKABAKLI MUHALLEBı

    1 çay bardağı rendelenmiş balkabağı
    2 adet kuru kayısı
    1 çorba kaşığı kuru üzüm
    1 çay kaşığı öğütülmüş ceviz (7ay+)
    1,5 çay bardağı su
    bebek mamamızın yapılışı

    Rendelenmiş balkabağını,üzümü ve doğranmış kuru kayısıları bir tencereye koyup üzerine suyu ilave edin.Kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin.Piştikten sonra dilediğiniz ezme yöntemini kullanarak püre haline getirin...Afiyet olsun

    DEVM SÜTLÜ MEYVEL,ı MUHALLEBı

    200 ml su
    2 tatlı kaşığı pirinç unu
    6 ölçek Devam Sütü
    1/2 muz veya 4 çorba kaşığı üzüm suyu
    Hazırlama

    200 ml suyu 2 tatlı kaşığı pirinç unu ile pişiriniz. Ilınınca 6 ölçek Devam Sütü ilave ederek karıştırınız. Muhallebiniz hazırdır. Bu muhallebiye 1/2 muz veya 4 çorba kaşığı üzüm suyu ilave edebilirsiniz. Küçük şampiyonumuzun meyveli muhallebisi hazır.

    KAYISI ELMA ARMUTLU MUHALLEBı

    75 gr. kuru kayısı
    1 adet elma soyulup doğranmış
    1 adet armut soyulup doğranmış
    150 ml. süt
    1 çorba kaşığı pirinç unu
    Kayısı ve elma parçalarını 4 çorba kaşığı suyla yumuşayana kadar 10 dakika kaynatın. Meyveleri blenderdan geçirin ve püre haline getirin. Bir başka kapta pirinç ununun üstüne azar azar süt dökün. Sonra bunu ağır ateşte karıştırarak koyulaşana kadar pişirin, içine dilediğiniz kıvama gelene kadar haşlanmış meyveleri ve armutu ekleyin. Besleyici ve sağlıklı bu bebek mamasını mutlaka deneyin.

    ELMALI PUDıNG

    1Adet elma
    1/2 çay bardağı çekirdeksiz üzüm
    1/4 çay bardağı pirinç
    1.5 su bardağı su
    yapılış : kuru üzümlerin saplarını ayıklayıp ve yıkadıkta sonra tencereye koyun. elmanın kabuklarını soyup temizledikten sonra ince ince dilimler halinde doğrayarak tencereye ilave edip suyu ve yıkanmış pirinci ekleyin. ortalama 15.20 dk pişirin.çelik tel süzgeç veya blender yardımı ile pütürsüz hale getirip oda sıcakığında servis edin.. harika bir gece muhallebisi tavsiye ederim.
    elma yerine muz armut naz vs. mevsim meyvesi kullanabilirsiniz afiyet olsun

    ıRMıKLı MEYVELı MUHALLEBı 7+

    MALZEMELER..(1 Porsiyon)
    1 tatlı kaşığı irmik
    2 tatlı kaşığı pirinç unu
    120 cc su ( devam sütü yada sütte olabilir bebeğinizin ayına göre)
    yarım elma
    çeyrek muz
    2 kuru kayısı
    çeyrek çay bardağı portakal suyu

    HAZIRLANIŞI.
    kayısılar önceden haşlanır soğumaya bırakılır..irmik 120 cc suya konur ve haşlanır haşlanınca soğumaya bırakılır yada soğutulur :) soğuyunca içine 2 tatlı kaşığı pirinç unu eklenir karıştırılarak koyu bir kıvam alana kadar pişirilip kapatılır..yarım elma ve muz soyulur bir kapta kayısı ile birlikte ezilir..hazırladığınız muhallebi içine katılıp kıvamına göre portakal suyu eklenir..

    CEVıZLı MUHALLEBı

    MALZEMELER
    2 tatlı kaşığı dövülmüş ceviz
    180 cc su
    6 ölçek formül mama yada yaşını geçtiyse süt yada su :)
    1 yemek kaşığı portakal suyu
    1 yemek kaşığı çekirdeksiz üzüm
    2 tatlı kaşığı pirinç unu

    HAZIRLANIŞI..
    1 yemek kaşığı çekirdeksiz üzümünüzü az suda 5 dakika haşlayın suyunu süzün kaseye alın..180 cc suya 2 tatlı kaşığı pirinç ununu ekleyip karıştırarak muhallebi kıvamını alana kadar pişirin biraz koyu olabilir portakal suyu ekleyerek biraz yumşatıcaz..muhallebiniz pişince içine 6 ölçek formül mamayı koyup hızlı hızlı karıştırarak erimesini sağlayın..içine iyice dövülçüş ceviz ve haşladığınız üzümleri ekleyin blendardan geçirin çok katıysa bebeğinizin yiyeceği kıvama gelene kadar portakal suyu ekleyebilirsiniz..yada isteğe göre elma suyuda olur..

    YULAF UNLU MAMA 7+

    2 yemek kasigi yulaf unu
    1 su bardagi su veya süt
    2 tatli kasigi tozseker
    Taze mevsim meyveleri ya da kurutulmus meyveler (kayisi, elma, erik, üzüm vb) ya da ceviz, findik içi (ince dövülmüs)
    Piyasada tane seklinde satilan ya da toz halindeki yulaf ununu, su veya sütle sürekli karistirarak, kisik ateste pisirin. Muhallebi kivamina gelip, kaynamaya baslayinca tozseker katin. 1-2 dakika sonra atesten alin. Bebeginize bu sekliyle yedirebileceginiz gibi, içine ya mevsim meyvelerinden dograyarak ya da kurutulmus meyveleri incecik kiyarak katabilirsiniz. Ceviz içi veya findik gibi kuruyemisleri de ince döverek mamaya ekleyebilirsiniz.
    Not: Yulaf unu kabizliga da çok iyi gelir.


    MEYVELı KREM PEYNıRLı 8+

    1/2 fincan krem peyniri (tuzsuz labne)
    bebeğin sevdiği taze mevsim meyvesi
    4-6 kahve kaşığı portakal suyu (veya mevsim meyvesi taze)
    1 kahve kaşığı şeker (çok az şekerden bir şey olacağını düşünmüyorum) ama pekmezde olablir

    Bütün malzemeyi blendardan geçirerek püre haline getirin, eğer fazla hazırladıysanız buzdolabında 2 gün saklayabilirisiniz. Bebeğiniz bu kremaya bayılacak(denemenizi öneririm:) )



    KAYISILI ARMUTLU ELMALI MUHALLEBı 8+

    75 gr. kuru kayısı
    1 adet elma soyulup doğranmış
    1 adet armut soyulup doğranmış
    150 ml. süt
    1 çorba kaşığı pirinç unu
    Kayısı ve elma parçalarını 4 çorba kaşığı suyla yumuşayana kadar 10 dakika kaynatın. Meyveleri blenderdan geçirin ve püre haline getirin. Bir başka kapta pirinç ununun üstüne azar azar süt dökün. Sonra bunu ağır ateşte karıştırarak koyulaşana kadar pişirin, içine dilediğiniz kıvama gelene kadar haşlanmış meyveleri ve armutu ekleyin. besleyici bu mamayı denemenizi tavsiye ederim.

    BEBEĞıN SÜTLAÇI (8ay+)
    Şeker kullanma zorunluluğumuz olursa esmer şekeri tavsiye ederekten Seher hanımın paylaştığı tarife geçiyorum :) Sarp bebeğe de maşallah :)

    3 tatlı kaşığı pirinç
    120 cc devam sütü
    4 tane küp şeker
    2 tatlı kaşığı pirin unu..

    pirinci güzelce haşlayın..haşlandıktan sonra hazırlamış olduğunuz devam sütünü ekleyin ( devam sütüde sıc...ak olucak ) içine 4 tane küp şekeri ekleyip bi müddet karıştırın ( küp şekeri bebeğinizin arzusuna göre koyabilirsiniz sarp az yada çok ) kaynadıktan sonra oirinç ununu ekleyip hızlı hızlı karıştırınki topaklanmasın..pirinç unu iyice ezildikten sonra 5 -10 dakika kaynaması yeterli yada daha az koyulaşmasına göre siz karar verin..
    afiyet olsun :KK70:

    MISIR UNLU MAMA

    2yemek kaşığı mısır unu
    1 tatlı kaşığı tereyağı
    1 su bardağı su
    1 yemek kaşığı lor peynir,

    tereyağını eritin mısır ununu ekleyin biraz kavurup suyu ilave edin ardından lor peynirini ekleyin afiyet, bal, şeker olsun:)

    MUHALLEBı:

    Sebze püresinden 1-2 hafta kadar sonra genellikle 5. aydan itibaren akşam (gece değil) öğünü olarak verilir. 1 su bardaği süt, bir tatli kaşiği pirinç unu, 1 tatli kaşiği toz şekerle yapilir. Soğuk sütün bir kismiyla pirinç unu iyice ezilir, kalan süt eklenir kariştirilarak pişirilir. Ateşten indirmeye yakin şeker eklenir. ilk günlerde süt sulandirilabilir.

    BALKABAKLI MEYVE ŞÖLENı
    Bal kabağı kabızlığa iyi gelir

    50gr haşşlanmış balkabağı
    1/4 elma
    1/4 armut
    1 çay kaşığı pekmez
    2 adet ev yapımı bebe bisküvisi

    YULAF UNU MAMA TARIFI

    Malzemeler:
    2 yemek kasığı yulaf unu
    1 su bardağı su
    2 tatlı kasığı tozşeker
    Taze mevsim meyveleri ya da
    kurutulmuş meyveler (kayısı, elma, erik, üzüm vb)
    ya da ceviz, fındık içi (ince dövülmüş)
    TARIFI:
    Piyasada tane seklinde satılan ya da toz halindeki yulaf ununu, su veya sütle sürekli karıştırarak, kısık ateşte pişirin. Muhallebi kivamina gelip, kaynamaya baslayinca tozseker katin. 1-2 dakika sonra atesten alin. Bebeğinize bu sekliyle yedirebileceğiniz gibi, içine ya mevsim meyvelerinden doğrayarak ya da kurutulmuş meyveleri incecik kıyarak katabilirsiniz. Ceviz içi veya fındık gibi kuruyemişleri de ince döverek mamaya ekleyebilirsiniz.
    Not: Yulaf unu kabızlığa da çok iyi gelir
     
    Son düzenleme: 9 Haziran 2010
  16. 29 Mart 2010
    Konu Sahibi : ruzgarrr
  17. ecrin1001

    ecrin1001 BIR KIZI BIR OGLU VaRMIS ÜZGÜN Üye

    Katılım:
    14 Aralık 2008
    Mesajlar:
    10.494
    Beğenildi:
    8
    Ödül Puanları:
    198
    ben neden birşey sürmüyorum yaw:))hatta eşime kızdım reçel sürüyordu delimisin diye:))benim tuhaf kayınpeder de mayonez sürdü deli oldum yaaa bu çocugu ne sandıysa sanki patates bu:)
     
  18. 29 Mart 2010
    Konu Sahibi : ruzgarrr
  19. ogretmenim

    ogretmenim Popüler Üye Üye

    Katılım:
    7 Haziran 2008
    Mesajlar:
    2.566
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    146
    ay ecrin cok guldumm:))

    ozgeye katiliyorum muhallebi sutlac gibi ttali seyleri en son vermeli ki cocuklar sebzeyi yesin.guzelini gordukten sonra yemez tabi cocuklar sebzeyi.limon damlatin meyvaya bile demişti hatta sabiha paktuna.