Açık büfe sağlığı tehdit ediyor

Konusu 'Faydalı Bilgiler' forumundadır ve mahinur tarafından 6 Nisan 2007 başlatılmıştır.

    6 Nisan 2007
    Konu Sahibi : mahinur
  1. mahinur

    mahinur Aktif Üye Üye

    Katılım:
    22 Şubat 2007
    Mesajlar:
    38
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, “birçok her şey dahil kahvaltısında mikropların bulaşması ve üremesi için bütün şartlar oluşturuluyor” dedi.

    Gıda Güvenliği Derneği, tatil köyleri, oteller ve turistik tesislerde son yıllarda yaygınlaşan ‘Her Şey Dahil’ uygulamasında sunulan yemeklerin önemli bölümünün sağlık açısından ciddi risk taşıdığını ileri sürdü.

    Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, son yıllarda tatil anlayışının değiştiğini, özellikle ‘her şey dahil’ uygulamasının moda haline geldiğini söyledi.

    Çok sayıda turistik tesis, otel ve tatil köyü işletmecisinin bu uygulamada maliyetleri düşürme adına farklı yöntemler geliştirdiğini savunan Samim Saner, bu yüzden kontrolsüzlüğün de etkisiyle bu tür yerlerde gıda açısından bazı risklerin oluştuğunu iddia etti.

    Bazı işletmecilerin maliyetleri azaltmak için bir ürünü üçer beşer kez kullanabildiğini ileri süren Saner, şunları kaydetti:
    “Birçok yerde adeta gıda terörü var. Bir ürün artıyor ertesi gün ezip dolmada kullanıyorlar. Dolma mı arttı? İçini başka yemekte dışını salatada kullanıyorlar. Salata mı arttı? Ertesi gün başka bir çeşitte yine önünüze gelebiliyor. Denetim yok, kontrol yok. Biz de gidip günlerce değişik işlemlerden geçirilmiş ürünleri tüketiyoruz. Bu nedenle her şey dahil uygulamasında hangi gıdanın sağlıklı olup olmadığını kestirmek bizim açımızdan bile zor.”

    BEKLEYEN KAHVALTILIKLAR
    Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Saner, özellikle kahvaltıların gıda zehirlenmeleri açısından büyük risk taşıdığını vurgulayarak, “Kahvaltıda sunulan mayonezli İtalyan salatalar, salam, sosis ve peynirler, yumurtalar açıkta bekliyor. Kahvaltı sabah 07.00’da başlıyor, 11.00’a kadar açık kalıyor. Yani 4 saat boyunca bu riskli gıdalar 35 derece ve üzerinde sıcakta açıkta bekliyor” dedi.

    Saner, gıdaların saatlerce sıcakta bekletilmesi nedeniyle birçok her şey dahil kahvaltısında mikropların bulaşması ve üremesi için bütün şartların oluştuğunu belirtti.

    Kahvaltıların bazen, müşterilerin sabah saatlerindeki hapşırma ve aksırmalarına da açık hale geldiğini ifade eden Saner, sineklerin gıda ürünlerinde 4 saat boyunca gezinmesinin de ayrı bir sorun olarak dikkati çektiğini söyledi.

    Bütün bunların gıdaları bakteri yuvası haline getirebildiğini belirten Saner, “Müşteri, bu gıdaları tükettikten sonra bağırsak, mide ya da baş ağrısı çekiyor. Gıda zehirlenmesi olduğunu bilmiyor. Artık müşterilerin de gıda güvenliği konusunu bilinçli olması gerekiyor” diye konuştu.