Adıyaman Mutfağı

Konusu 'Yemek Tarifleri' forumundadır ve Elossa tarafından 15 Mayıs 2013 başlatılmıştır.

    15 Mayıs 2013
    Konu Sahibi : Elossa
  1. Elossa

    Elossa Aktif Üye Pro Üye

    Katılım:
    1 Şubat 2011
    Mesajlar:
    6.637
    Beğenileri:
    24
    Ödül Puanları:
    38
    Özel Mesaj At
    Adıyaman’ın tüm yemekleri hemen hemen elle yapılmakta zeytinyağlı yemeklere rastlamak mümkün olmamaktadır.
    Birçok yemeğin zaman alan, ince uğraş isteyen yemekler olması ayrı bir özellik. Bunların içerisinde içi kıymalı, ekşi köfte, kaburga v.s, saymak mümkündür.

    Bulgur ve sümüt (simit)ten yapılan yiyeceklerin fazlalığı dikkat çekmektedir. Buğday ve türevleri Güneydoğu Anadolu’nun birçok yerinde olduğu gibi Adıyaman’da da yemeklerde kullanım bakımından ilk sırayı almaktadır.
    Sümütten yapılan köfte çeşitleri Adıyaman mutfağına büyük bir zenginlik katmaktadır.

    Buğdaydan değişik uygulama ile elde edilen yarma, döğme gibi malzemelerin kullanımı ile farklı yemekler oluşturulmuştur. Örneğin Dolmalı Köfte genellikle yarmadan yapılmaktadır. Tarhana döğmeden yapılmaktadır.
    Yabani otların kavrulması ile elde edilen yemekler ve bu otların kullanımı ile yapılan hıtaplar ayrı bir yer almaktadır mutfakta.
    Adıyaman’da yemek yapımında kullanılan malzemelerin (yağ, bulgur, sümüt, pirinç, kuru fasulye, nohut, mercimek v.s.) önceden toptan alınıp depo edildiği görülmektedir. Bu tür malzemeler alınırken “Pişgel” (İyi pişiyor olmasına) dikkat edilir. Kurutmalıkların hazırlanmasına ayrı bir önem verilir çünkü kış dolması kurutmalıklarla yapılır.

    Adıyaman mutfağı yemek çeşitleri bakımından komşu illerle aynı gibi gözükse de, yemeklerin adı ve yapılış şekli bakımından diğer illerden ayrılır.

    Sahip olduğu zengin kültürün izleri Adıyaman mutfağında da kendisini gösterir. İçli Köfte, çiğ köfte, mercimekli köfte, meyir çorbası, Adıyaman kebabı, Adıyaman Tavası yörenin en ünlü yemekleri. Özellikle de Burma tatlısının tadına bakmadan dönmeyin...

    Adıyaman Yemeklerinin Başlıcaları :

    Çorbalar
    • Meyir Çorbası
    • Alaca Çorbası
    • Malhıta Çorbası
    • Tarhana Çorbası
    • Mercimek Çorbası
    • Yoğurtlu Çorba
    • Un Çorbası
    • Dövme Çorbası
    • Pıtpıtı Çorbası

    Sebze Yemekleri
    • Adıyaman Tavası
    • Parmak Kebap
    • Dolma-Sarma
    • Yeşil Fasulye Sulusu
    • Dövmeç

    Pilavlar
    • Karıştırmalı pilav
    • Kavurmalı Pilav
    • Mercimekli pilav
    (Bütünmercimekle yapılacak)
    • Şahreli (şehriyeli) pilav
    • Tavuklu pilav
    • Meyhane pilavı
    • Domatesli pilav
    • Ciğerli pilav

    Köfteler
    • Kavurmalı sıcak köfte
    • Kel köfte
    • Yarpızlı (Yarpuzlu) köfte
    • Ekşili köfte

    Pideler
    • Kavurmalı hıtap
    • Ot hitabı
    ( körnıen, nanecük, haldar v.s)
    • Peynirli ekmek
    • Tava kılloru
    • Semsek
    • Besmet (Peksimet)
    • Bazlama
    • Taplama
    • Katmer
    Mancalar (Salatalar)
    • Yarpız (Yarpuz) mancası
    • Pirpirim salatası
    • Patates salatası

    Cacıklar
    • Pirpirim cacığı
    • Kabak cacığı
    • Marul cacığı
    • Yarpız (Yarpuz ) cacığı

    Tatlılar
    • Tene helvası
    • Top helvası
    • Nişe bulamacı
    • Şilik
    • Heside
    • Aşure
    • Kesme
    • Peynirli irmik helvası
    • Kaşık tatlısı
    • Burma Tatlısı
  2. 15 Mayıs 2013
    Konu Sahibi : Elossa
  3. Elossa

    Elossa Aktif Üye Pro Üye

    Katılım:
    1 Şubat 2011
    Mesajlar:
    6.637
    Beğenileri:
    24
    Ödül Puanları:
    38
    Özel Mesaj At
    MEYİR ÇORBASI

    $meyir-corbasi-tarifi.jpg



    Hazırlanışı:

    • 1 su bardağı dövülmüş buğday
    • 1 çay bardağı nohut
    • 100 gr ayran
    • Tuz
    • 2 diş sarımsak
    • 1 tutam taze nane

    Yapılışı;

    1. Bir gece önceden ıslatmış olduğumuz dövülmüş buğday ve nohut ile ayran tencereye konur, kaynamaya bırakılır, sürekli karıştırılır.
    2. Belli bir kıvama geldikten sonra ateşten indirilip soğumaya bırakılır.
    3. Soğuduktan sonra taze nane ve dövülmüş sarımsak da karıştırılır ve servis edilir.
    Son düzenleme: 15 Mayıs 2013
  4. 15 Mayıs 2013
    Konu Sahibi : Elossa
  5. Elossa

    Elossa Aktif Üye Pro Üye

    Katılım:
    1 Şubat 2011
    Mesajlar:
    6.637
    Beğenileri:
    24
    Ödül Puanları:
    38
    Özel Mesaj At
    ALACA ÇORBASI

    $timthumb.jpg

    Malzemeler

    - 1 Su bardağı Aşurelik Buğday
    - 1 Yemek kaşığı Kırmızı Toz Biber
    - 2 Adet Kuru Soğan
    - 2 Adet Kurutulmuş Biber
    - 1 Çay bardağı Nohut
    - 1 Yemek kaşığı Tarhun
    - 2 Yemek kaşığı Tereyağı
    - Yarım Su bardağı Yeşil Mercimek
    - Kararında Karabiber, Sıcak Su, Tuz

    Hazırlanışı

    Nohut ve buğdayı 1 gece önceden ıslatın. Ertesi gün suyunu döküp üzerini geçecek kadar yeni su ilavesi ile haşlayın. Nohut yumuşayınca yıkadığınız mercimeği tencereye ekleyin. Bakliyatlar pişince halka şeklinde doğradığınız soğanı ekleyin. Çorbanın pişmesine yakın tuz, karabiber, haşlayıp tavla zarı büyüklüğünde doğradığınız kurutulmuş biberleri de ilave edin. Sos tenceresine tereyağını ilave edip üzerine kırmızı toz biber ve tarhunu ekleyin. 1-2 dakika sonra ocaktan alıp kaynayan çorbaya ekleyin ve karıştırın. 1-2 taşım kaynattıktan sonra tencereyi ocaktan alıp sıcak servis yapın.

    Afiyet Olsun…
  6. 15 Mayıs 2013
    Konu Sahibi : Elossa
  7. Elossa

    Elossa Aktif Üye Pro Üye

    Katılım:
    1 Şubat 2011
    Mesajlar:
    6.637
    Beğenileri:
    24
    Ödül Puanları:
    38
    Özel Mesaj At
    MALHITA ÇORBASI

    $malhita-corbasi.jpg

    Çorbanın Sosu İçin

    3 adet orta büyüklükte kuru soğan
    1 çay bardağı sıvıyağ
    1 çay kaşığı karabiber
    1 çay kaşığı kırmızı biber
    1 çay kaşığı kimyon
    1 çay kaşığı kurutulmuş tarhun otu
    Arzuya göre sadece domates salçası kullanabilirsiniz.
    Ama bizim önerimiz, 1 yemek kaşığı domates, 1 yemek kaşığı da biber salçası

    Yapılışı
    Nohut, barbunya fasulye ve dövme bir gece önceden ayrı ayrı kaplarda soğuk su ile ıslatılır. Sonra bir tencereye hepsinin üzerine çıkacak kadar su koyularak nohut, barbunya ve dövme, birlikte ilave edilip, iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir.
    Diğer bir tarafta, bir tavaya sıvıyağ koyulur. Halka şeklinde veya daha küçük doğranmış soğanlar içine katılarak sarartılır. Karışık salçası eklenir, baharatlar da ilave edilerek, 4-5 dakika pişirilir. Daha sonra bu salçalı sos, kaynamakta olan çorbaya sürekli karıştırılarak eklenir. 10 dakika daha birlikte kaynatılır ve iyice özleştirilir. Altı söndürülüp, sıcak olarak servis yapılır.
Benzer Konular: Adıyaman Mutfağı
Forum Başlık Tarih
Yemek Tarifleri gül'ün mutfağından 21 Ağustos 2014
Yemek Tarifleri Dilber'in mutfağından resimli paylaşımlar... 25 Nisan 2014
Yemek Tarifleri Öğrenci Mutfağı 21 Ocak 2014
Yemek Tarifleri Karakızın renkli mutfağı :) 17 Eylül 2013
Yemek Tarifleri Leziz ve sağlıklı mutfağımdan Tarifler 6 Ağustos 2013