Adıyaman'dan yemek tarifleri

Konusu 'Yöresel Yemekler II' forumundadır ve EU1 tarafından 9 Ağustos 2007 başlatılmıştır.

    9 Ağustos 2007
    Konu Sahibi : EU1
  1. EU1

    EU1 Guest

    Adıyaman'dan yemek tarifleri
    Adıyaman Tavası
    Malzemeler :
    1.5 kg. koyun eti kuşbaşı
    250 gr. çekilmiş kuyruk yağı
    5 kg. domates
    1.5 kg. patlıcan
    250 gr. yeşil biber
    100 gr. sarımsak
    Yeteri kadar tuz
    Hazırlanışı: Domates ve patlıcanların kabuğu soyulur ve kuşbaşı doğranır. Tavaya doğranmış et konur, soyulmuş sarımsak etin üzerine serpilir, üzerine yeşil biber ve kuyruk yağı dizilir ve üzerine doğranmış patlıcanlar yerleştirilir, en üste domatesler konur ve fırına verilir. Piştikten sonra servis yapılır.

    Karıştırmalı Adıyaman Pilavı
    Malzemeler :
    1.5 kg. bulgur
    500 gr. tereyağı
    2 kg. doğranmış et (kavurma et)
    100 gr. Salça
    100 gr. Pul biber
    50 gr. baharat
    yeteri kadar tuz
    Hazırlanışı: Et kavrulur, bir tencereye alınarak üzerine salça dökülür, biber ve baharat üzerine 1.5 litre su ilave edilir. Kaynadıktan sonra bulgur eklenerek bir miktar kaynatılıp suyu çekildikten sonra servis yapılır.

    Burma Tatlısı
    Malzemeler:
    1 kg. baklava unu
    750 gr. Antep fıstığı
    500 gr. tereyağı
    35 gr. nişasta
    3 kg. şeker
    Hazırlanışı: Un hamur yapılıp 25 yumak halinde ayrılır, yumaklar yufka şeklinde açılır. Yufkalar tepsiye her yufka arasına fıstık serpilerek yerleştirilir. Tepside dilimlenir, üzerine yağ dökülerek fırına konur. Piştikten sonra üzerine şerbeti dökülür. Servis yapılır.
     
    Nevreste bunu beğendi.
  2. 30 Haziran 2016
    Konu Sahibi : EU1
  3. yaprak02

    yaprak02 Aktif Üye Pro Üye

    Katılım:
    29 Haziran 2016
    Mesajlar:
    776
    Beğenildi:
    1.064
    Ödül Puanları:
    28
    Dövmeç; tam mevsimi bir kilo patlıcan,yarım kilo yeşil biber,750 gr domates közlenmiş.biz fırına veririz.soy temizle hepsini sinide tokmakla döv.dövülmüş sarımsak ve tuz ekle karıştır .üzerine kızgın yağ gezdirilir.servis ayranla :kk77:
     
    Nevreste bunu beğendi.
  4. 30 Haziran 2016
    Konu Sahibi : EU1
  5. yaprak02

    yaprak02 Aktif Üye Pro Üye

    Katılım:
    29 Haziran 2016
    Mesajlar:
    776
    Beğenildi:
    1.064
    Ödül Puanları:
    28
    Birde şillık tatlısı vardır.çocukken sevmedi ğimden yapmayı bilmem.s ac üzerinde akıtma yapılır.dilimlenir sıcakken üzerine pekmez gezdirilir.akıtması elastiki olurdu.tarifi bir yaşlı teyze den alıp Babaanne -anneanne yemeklerine ekleyelim.anneannem yapardı.ç ok eski bir tariftir şeker Osmanlı mutfağına girmemişti.anneannem Osmanlı idi.
     
    Nevreste bunu beğendi.
  6. 30 Haziran 2016
    Konu Sahibi : EU1
  7. yaprak02

    yaprak02 Aktif Üye Pro Üye

    Katılım:
    29 Haziran 2016
    Mesajlar:
    776
    Beğenildi:
    1.064
    Ödül Puanları:
    28
    Abuzer kebap; yine patlıcan ve yeşilbiber közlenir , domates ikiye bölünür tepsiye dizilir tuz serpilir kuyrak yağı kuşbaşı üzerine doğranır fırında pişer.ve genelde kahvaltıda açık ekmekle yenir.servis ayranla.ismi yerel halkdan almıştır.çok kişinin ismi Abuzer ve hepside fırında pişmesini bekler :KK50:ünlü ziyaretimizde vardır Abuzer Gaffari Türbesi.
     
  8. 30 Haziran 2016
    Konu Sahibi : EU1
  9. yaprak02

    yaprak02 Aktif Üye Pro Üye

    Katılım:
    29 Haziran 2016
    Mesajlar:
    776
    Beğenildi:
    1.064
    Ödül Puanları:
    28
    Soğan hıtabı :hamarat: .kapalı pide, gözleme bizde hıtapdır.yeşil oğanı (erkek)doğra.kızğın yağa az salça bir çay kş.renk versin.vepul biber at çevir soğanları ekle.tuz at.soğut.un tuz su ile hamur yapdinlendir.aç yarısına iç koy kapat D şeklinde olsun.sac üzerinde altüst pişir.pişine tereyağı sürün sofraya sarın.servis ayranla.çarşı fırınınada iç verilir hıtap olarak alınır.
     
    Nevreste bunu beğendi.
  10. 2 Temmuz 2016
    Konu Sahibi : EU1
  11. eldam

    eldam Aktif Üye Üye

    Katılım:
    11 Nisan 2013
    Mesajlar:
    878
    Beğenildi:
    561
    Ödül Puanları:
    78
    ooo karsımda bı adıyamanlı var superrr
    yemeklerı de cok guzel tanıtmıssın tesekkurler
     
    Nevreste bunu beğendi.
  12. 23 Eylül 2016
    Konu Sahibi : EU1
  13. yaprak02

    yaprak02 Aktif Üye Pro Üye

    Katılım:
    29 Haziran 2016
    Mesajlar:
    776
    Beğenildi:
    1.064
    Ödül Puanları:
    28
    Topak Helva; 2 ölçü un için 1 ölçü küncü.1 ölçü ufalanmış ceviz.yeteri kadar tereyağ( kavurmak için) ,yeri kadar pekmez (topak yapmak için) tencerede tereyağını getirirken un ve küncü,ceviz ekle .kokusu çıkana kadar renginde dönsün kavur.kapat soğut. Soğuyunca axar azar pekmez ekle yoğur. benim pekmez ölçüm küncü (susam ) yarısı kadar oldu. toparlanınca mandalina kadar topaklar yap .karanlık serin yerde 3 ay kadar dayanıyor.ben ceviz kadar yaptım yedik.ölçüm 4 çayb.un, 2 çayb küncü, 1 çay b pekmez, 2 büyük servis kaşığı tahta vita yağı idi .8 kişi yedik.3-4 tane zaten yeterli oluyor yani bir mandanila kadar bir kişiye. Kalan 1 hafta oldu hala leziz .çocuklar için mükemmel atıştırma.
     
    Son düzenleme: 23 Eylül 2016
    Nevreste bunu beğendi.
  14. 23 Eylül 2016
    Konu Sahibi : EU1
  15. yaprak02

    yaprak02 Aktif Üye Pro Üye

    Katılım:
    29 Haziran 2016
    Mesajlar:
    776
    Beğenildi:
    1.064
    Ödül Puanları:
    28
    Topak Helva tarifi güzel yazamadım 2ôlçü un için 1 ölçü küncü yaptım ama ceviz isteyen 1 ölçünün yarısını küncü yarısını ceviz yapsın.ceviz de kavurmanın son aşamasında konulur.az kavrulur.yağıda daha fazlaca olur ben az koydum.asıl Adıyaman lılar yiyince " yağsız cevizsiz olmamış" dedi.a yrıca taziyelerde dağıtıldığı ve ikram edildiği için " ölü helvası" olarak da biliriz. IMG_20160916_161100-1.jpg IMG_20160923_184535-1.jpg
     
    Son düzenleme: 23 Eylül 2016
    Nevreste ve Hazal bunu beğendi.