Afyon Bükmesi

Konusu 'Hamur İşleri' forumundadır ve sakardeniz tarafından 22 Mart 2010 başlatılmıştır.

    22 Mart 2010
    Konu Sahibi : sakardeniz
  1. sakardeniz

    sakardeniz işten çıkan ev hanımı Üye

    Katılım:
    6 Ekim 2009
    Mesajlar:
    3.673
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    38
    Afyonkarahisar'ın ünlü ve bir o kadar da lezzetli haşhaşlı böreği. biraz zahmetli ama o zahmete değiyor gerçekten. bu tarifi afyonyemekleri.com sitesinden seçtim. tabii kendi yaptığımız şekilde anlattım.

    unu eleyelim. yeşil mercimeği haşlayalım. soğanı yemeklik doğrayıp,tuz,karabiberle kavuralım. margarin ya da katıyağı bir tavada eritelim. haşhaş kavrulmuş ve ezilmiş olsun ya da havanda az sıvıyağla ezilebilir.

    haşlanmış mercimeği yarı ezip, kavrulmuş soğanla karıştıralım.

    fırını yakalım.

    1 kg. un
    1 çay bardağı sıvı yağ
    1 yemek kaşığı don yağı (iç yağ) ve ya margarin
    1 su bardağı yeşil mercimek veya patates
    100 gr. Haşhaş
    1 baş soğan
    Tuz, karabiber

    Unu, tuzu ve ılık suyu katarak hamuru yoğururuz. yoğurduktan sonra biraz dinlendirmek süper sonuç verir.

    daha sonra hamurdan büyük yufkalar hazırlarız. içine erimiş yağ ve ezilmiş haşhaş sürüp dörde katlarız(her katladıktan sonra tekrar yağlıyoruz tabi.). bir tepsiye koyup, buzdolabında dinlendirilir. bir yufka dinlenirken diğer yufkalar da aynı şekilde hazırlanır.

    buzdolabı ya da serin yerde dinlenmiş katlı-yağlı hamurlar tekrar merdane yardımıyla açılır. tekrar eritilmiş katıyağ ve haşhaş sürülür. rulo halinde dürülür.

    hazırlanan rulo hamuru, pasta dilimler gibi dilimleriz. her bir dilimi el büyüklüğünde açıp iç harç olarak hazırladığımız mercimekli karışımdan bir yemek kaşığı TAM ORTASINA yerleştirelim. iki seref sararak uzun dikdörtgen börekleri oluşturalım

    en üstlerine de azar azar haşhaşlı yağdan fırçayla sürelim.

    yağlanmış tepsiye sıralayıp, 180- 200 derecedeki fırına sürelim (fırına verelim). üzerleri kızarıncaya kadar pişirelim.

    afiyetle yiyelim.

    yanında vişne hoşafını tavsiye ederim. hazır vişne suyu da aynı lezzeti verir.

    (patatesli harç hazırlamak içinse; patatesler haşlanır, aşırı olmayacak şekilde ezilir, tercihe göre biraz beyaz peynir de serpilir, kırmızı pul biberle acılık çok yakışır. yine soğan kavrulup karıştırılır. )
     
  2. 22 Mart 2010
    Konu Sahibi : sakardeniz
  3. ayse_87

    ayse_87 Bir ben miyim perişan??? Üye

    Katılım:
    23 Nisan 2009
    Mesajlar:
    232
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Değişik bir tarif.Resmi de olsaydı keşkee.
     
  4. 22 Mart 2010
    Konu Sahibi : sakardeniz
  5. sakardeniz

    sakardeniz işten çıkan ev hanımı Üye

    Katılım:
    6 Ekim 2009
    Mesajlar:
    3.673
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    38
    ekliyorum hemennn.
     
  6. 22 Mart 2010
    Konu Sahibi : sakardeniz
  7. sakardeniz

    sakardeniz işten çıkan ev hanımı Üye

    Katılım:
    6 Ekim 2009
    Mesajlar:
    3.673
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    38
  8. 22 Mart 2010
    Konu Sahibi : sakardeniz
  9. sakardeniz

    sakardeniz işten çıkan ev hanımı Üye

    Katılım:
    6 Ekim 2009
    Mesajlar:
    3.673
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    38
    resim afyonyemekleri.com dan alıntıdır.
     
  10. 22 Mart 2010
    Konu Sahibi : sakardeniz
  11. sakardeniz

    sakardeniz işten çıkan ev hanımı Üye

    Katılım:
    6 Ekim 2009
    Mesajlar:
    3.673
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    38
    teşekkürler yorum için canım. tadi da güzeldir. pul pul kalkar. resmi de ekledim şimdi
     
  12. 22 Mart 2010
    Konu Sahibi : sakardeniz
  13. sakardeniz

    sakardeniz işten çıkan ev hanımı Üye

    Katılım:
    6 Ekim 2009
    Mesajlar:
    3.673
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    38
  14. 22 Mart 2010
    Konu Sahibi : sakardeniz
  15. ayse_87

    ayse_87 Bir ben miyim perişan??? Üye

    Katılım:
    23 Nisan 2009
    Mesajlar:
    232
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Teşekkürler resimler için.Güzel gözüküyorlar.
     
  16. 22 Mart 2010
    Konu Sahibi : sakardeniz
  17. sakardeniz

    sakardeniz işten çıkan ev hanımı Üye

    Katılım:
    6 Ekim 2009
    Mesajlar:
    3.673
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    38
    ben teşekkür ederim tekrar.
     
  18. 23 Mart 2010
    Konu Sahibi : sakardeniz
  19. sakardeniz

    sakardeniz işten çıkan ev hanımı Üye

    Katılım:
    6 Ekim 2009
    Mesajlar:
    3.673
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    38
    yine afyona ait ağzıaçık da pek yakında vizyona girecek. nişanım için anneciğim yapacak. tabi sizlerle paylaşacağım hemen.
     
    Son düzenleme: 23 Mart 2010