Afyon Mutfağı

Konusu 'Yöresel Yemekler II' forumundadır ve gerbera tarafından 7 Ağustos 2006 başlatılmıştır.

    7 Ağustos 2006
    Konu Sahibi : gerbera
  1. gerbera

    gerbera Derinle Hayat Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    88
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    276
    Ağzıaçık :
    Malzemeler:
    80 cm çapındaki tepsi için; 4 kg böreklik un, 400 gr Donyağı (içyağı) eritilecek. 1,5 kg sıvı (ayçiçek yağı) yağ, 2 çorba kaşığı yoğurt, yeteri kadar tuz ve su.
    İç Malzemeler : 1 kg tuzsuz taze peynir, 1 tutam doğranmış maydanoz, 6 adet yumurta, 500 gr haşhaş ezmesi.
    İçin hazırlanışı : Bir kap içerisinde peynir ovalanır, yumurtalar kırılır, doğranmış maydanoz katılarak karıştırılır.
    Yapılışı : Un, iki çorba kaşığı yoğurt, yeteri kadar su ve tuz katılarak yoğurulur. Hamur biraz katı olmalıdır ve iyice yoğrulmalıdır. Bir taraftan da donyağı (içyağı) eritilerek sıvı yağla karıştırılır ve karışık yağ hazırlanmış olur. Sonra hamur bezelere(top top yapılması) ayrılarak oklava ile açılır. Hamur iyice açıldıktan sonra karışık yağla yağlanır. Üzerine sürtülmüş (katılığının giderilmesi için sıvı yağla karıştırılmış olan) haşhaş sürülür. 7 cm kalınlığında birbirine paralel kesilir ve uzun parçalar üst üste konur, üste üste konan parçalar kare şeklinde kesilir. Bu parçalar ayrı ayrı yuvarlak şekilde kenarları ince, ortası biraz kalın olarak açılırlar. Her bir parçanın ortasına hazırlanan peynirli malzemeden yeteri kadar konarak hamur yuvarlak şekilde kıvrımlı katlanır, tamamen kapatılmaz, ortası biraz açıktır. Bu şekilde hazırlanan hamurlar, karışık yağla yağlanmış tepsiye seyrek olarak dizilir. Bu işlem tamamlandıktan sonra karışık yağla üstleri bozulmadan yağlanır. Bu yöremizde büyük tepsilerle yapılan hamur işi (ağzıaçık), mahalle fırınlarına (ekmek fırınları) götürülerek pişirilir. Ağzıaçıkların içine isteğe göre iç malzemesi olarak kıyma da konulabilir.

    Mercimekli Bükme :
    Malzemeler (Hamur İçin) :
    1,5 kg un, 1 fincan sirke, ½ kg. ayçiçek yağı, 125 gr İçyağı, haşhaş ezmesi, tuz ve su. İçi İçin : 2 su bardağı mercimek, 1 adet orta büyüklükte soğan, tuz ve karabiber.
    Yapılışı : Mercimekler haşlanır, soğanlar küçük küçük doğranır, kavrulur. Haşlanan mercimeklere yağda kavrulan soğan, karabiber ve tuz eklenerek karıştırılır ve soğumaya bırakılır. Un, sirke, tuz ve su karıştırılarak kulak memesi kıvamında yoğurulur. Yoğurulan hamur iki eşit parçaya bölünerek bezeler elde edilir. Bezeler oklava ile açılır. Yufka gibi açılan hamurun üzeri eritilmiş içyağı (ayçiçek yağı ile karıştırılmış iç yağı) ile yağlanır, ezilmiş haşhaş (ayçiçek yağı ile karıştırılmış haşhaş ezmesi) sürülür ve açılan hamur katlanır. Rulo hale getirilir, küçük kare parçalara kesilir. Küçük hamur bezeleri oklava ile yuvarlak açılır. Ortasına uzunlamasına mercimek içi konulur. Kenarlar mercimek üzerine katlanır. Ters çevrilerek yağlanmış tepsiye sıralanır. Daha önceden ısıtılmış fırında pişirilir.

    Keşkek :
    Malzeme
    : 1 kg göce (kabuğu soyulmuş ve yıkanmış buğday), 1 kg kemikli yağlı et, 1 kg lola (but) kemiği, 1 su bardağı nohut
    Yapılışı : Keşkeklik buğday kemikler, kemikli et ve nohut ile birlikte yeteri kadar su ilave edilerek toprak çömleğin içine konur. Çömlek, akşama kadar ekmek pişiren mahalle fırınına akşam üzeri konur. Çömlek, fırında sabaha kadar ağzı kapalı kalır. Sabah fırından alınır. Çömleğin içinde kemiklerle, kemikli et çıkartılır, etler kemikten sıyrılır. Etler tekrar çömleğin içine konur, tahta kepçeyle keşkek iyice çevrilerek (dövülerek) karıştırılır. Servis yapılırken tereyağı ve kırmızı biber ilâve edilir.

    Göce Köftesi :
    Malzemeler :
    1 su bardağı düğü (ince bulgur), 1 su bardağı göce, 1 adet büyük boy soğan, 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 yumurta, 2 yemek kaşığı un, 1 yemek kaşığı kuru nane
    Sosu : 1 su bardağı süzülmüş koyun yoğurdu, 2 diş sarımsak.
    Yapılışı : Düğü ile göce, sıcak suyla ıslatılır, kuru nane ufalanır ve bir müddet dinlendirilir. Bu malzemeler yoğrulurken 2 yemek kaşığı un ve 1 yumurta ilave edilir. Avuç içinde küçük küçük köfTlfer yapılır. Kaynayan suda haşlanır. Üzerine önce sarmısaklı yoğurt sonra da yağla kavrulmuş soğanlı sos dökülür.

    Sakala Çarpan Çorba :
    Malzemeler
    : ½ su bardağı yeşil mercimek, 6 su bardağı su (et ve suyu veya tavuk suyu tercih edilir.) 2 adet küçük boy soğan, 4 yemek kaşığı tereyağı veya margarin, 3 yemek kaşığı un, 2 tatlı kaşığı tuz, ½ su bardağı kesme makarna, 1 yemek kaşığı nane.
    Yapılışı : Mercimek yıkanır ve bir su bardağı su ile akşamdan ıslatılır, kalan su eklenir, 25-30 dakika pişirilir. Soğan ince ince doğranıp yağla birlikte, kısık ateşte arasıra karıştırılarak kavrulur, un katılarak bir iki defa çevrilir ve haşlanmış mercimeğe eklenir, tuz ilâve edilir, kaynayınca kesme makarna ilâve edilir, yaklaşık 10 dakika sonra nane gezdirilerek ocaktan indirilir.
     
  2. 24 Kasım 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  3. Gelincik

    Gelincik 1 çiçek 1 de böceğim Üye

    Katılım:
    1 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    1.414
    Beğenildi:
    17
    Ödül Puanları:
    148
    afyonun yemekleri harikadır.hele ağzı açığı ımmmmmm ağzım sulandı naniknanik
     
  4. 24 Kasım 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  5. nazarlxixk

    nazarlxixk Aktif Üye Üye

    Katılım:
    19 Ekim 2007
    Mesajlar:
    51
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    evet afyonun yemekleri çok güzel olur ben de bir Afyonlu olarak söylüyorum.ağzı açık,mercimekli bükme çok güzel olur.
     
  6. 11 Ocak 2008
    Konu Sahibi : gerbera
  7. Sympathique

    Sympathique Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    19 Kasım 2007
    Mesajlar:
    8.706
    Beğenildi:
    45
    Ödül Puanları:
    153
    arkadaslar bende keskek cok seviyorum afyonlu degilim ama bi arkadastan ogrenmistim yaptim cok guzel oluyo resminde ekledim bakin afyonlular yapabilmismiyimki goruntu olarak
    [​IMG]
     
  8. 9 Mart 2009
    Konu Sahibi : gerbera
  9. YareNaz

    YareNaz Bir Melek diledim verdin Üye

    Katılım:
    18 Aralık 2008
    Mesajlar:
    366
    Beğenildi:
    9
    Ödül Puanları:
    108
    Çok güzel gözüküyor eline sağlık canım
     
  10. 15 Mart 2009
    Konu Sahibi : gerbera
  11. Winston

    Winston EGE & ECE Üye

    Katılım:
    23 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    1.110
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    106
    alacaş ı unuttunuz sanırım yada kapamayı
    kapamayı yapmayı bilmiyorum ama alacaşın tarifi:
    ben ölçüsüz yapıyorum
    yeşil mercimekler haşlanır
    başka bi tencerede soğanlar kavrulur içine biraz yeşil biber domates birazda salça katılır biraz daha kavrulur sonra ister pirinç isterse bulgur katılır yanlız 1 çay bardağı pirinç kattığınızda 2 çay bardağı su katacaksınız pirinçlerde biraz kavrulunca haşlanan mercimekler atılır ve su ağzı açık olarak pişirilir karıştırılmaz mercimek hemen dibi tutan bişey olduğu için başında beklemek gerek piştikden sonra taze nane varsa taze nane yoksa kuru nane üzerine dökülür ve yenilir:)
     
  12. 20 Mart 2009
    Konu Sahibi : gerbera
  13. clochette

    clochette Aktif Üye Üye

    Katılım:
    18 Ocak 2009
    Mesajlar:
    866
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    mmmm alacas kokusu geldi burnuma cokacimcoook
    cok lezzetlidir hele annem yaparsa
     
  14. 20 Mart 2009
    Konu Sahibi : gerbera
  15. Efla

    Efla bize bağışla Allahım Pro Üye

    Katılım:
    18 Mart 2008
    Mesajlar:
    4.365
    Beğenildi:
    10
    Ödül Puanları:
    108
    keşkek, aşurelik buğdayla da yapılır mı? yoksa onun buğdayı farklı mı oluyor?
     
  16. 27 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : gerbera
  17. efina

    efina Aktif Üye Üye

    Katılım:
    5 Ekim 2008
    Mesajlar:
    87
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    Evet aşurelik buğdayla olur şimdiden eline sağlık canım
     
  18. 27 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : gerbera
  19. ruya35

    ruya35 ...I wİsH I kNeW... Üye

    Katılım:
    21 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    146
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    106
    mercimekli bükmeden yedim..çok değişik bir tadı varr..denemek lazım