Ağız kanseri geliyorum demez!

Konusu 'Genel Sağlık Bilgileri' forumundadır ve right19 tarafından 27 Ocak 2009 başlatılmıştır.

    27 Ocak 2009
    Konu Sahibi : right19
  1. right19

    right19 Popüler Üye Üye

    Katılım:
    30 Ekim 2008
    Mesajlar:
    353
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    108
    Tütün ürünleri, alkol ve bazı besinlerdeki kanserojen maddeler ve fazla güneş ışığına maruz kalınması gibi faktörler ağız kanseri riskini artırıyor.

    Erkeklerde görülme olasılığı kadınlara oranla 2 kat fazla olan ve genellikle 45 yaşın üzerinde ortaya çıkan ağız kanseri, dil, ağız tabanı, dil köküne yakın yumuşak damak alanları, dudaklar ve dişetlerinde görülüyor.

    Erken dönemde teşhis edilerek tedavi edilmezse yayılarak sürekli ağrı, fonksiyon kaybı, tedavi sonrası düzeltilmesi mümkün olmayan yüz ve ağız deformiteleri, ileri düzeyde ölümlere neden olabiliyor. Diş hekimine düzenli aralıklarla gidilmesi ağız kanserlerinin erken dönemde yakalanması açısından da önem taşıyor. Ağız kanserlerinin nedeni tam olarak bilinmezken, tütün ürünleri, alkol ve bazı besinlerdeki kanserojen maddeler ve fazla güneş ışığına maruz kalınması gibi faktörler ağız kanseri riskini artırıyor. Genetik yatkınlık da ağız kanserleri için risk faktörleri arasında görülüyor.

    Diş hekimi Abdullah İlker, kanser belirtilerinin ağız içinde veya etrafında beyaz, kırmızı renkli alanların oluşması, ağız içinde hassas, tahriş olmuş, kabarık veya kalınlaşmış alanların olması, ağızda veya boğazda tekrarlayan kanamalar, seste boğukluk veya boğazda yutulamayan cisim olduğunu söyledi. Dil veya ağzın diğer bölgelerinde his kaybı, uyuşukluk, alt veya üst çenede meydana gelen şişlikler, bunun sonucu mevcut protez uyumunun bozulmasının belirtiler arasında olduğunu dile getiren İlker, ağız kanseri lezyonlarının başlangıç döneminde ağrısız olduğunu, kanser ilerleyerek sağlıklı ağız dokularında harabiyet oluşturdukça ağrı şikayetinin başlayacağını belirtti. Kanser riskinin azaltılması için alınması gereken önlemler hakkında bilgi veren İlker, "Sigara, pipo gibi tütün ürünleri kullanılmamalı, tütün çiğnenmemeli. Aşırı alkol kullanılmamalıdır. Hem alkol hem de tütün ürünlerini kullanan kişilerde ağız kanseri riski 15 kat daha fazla artış göstermektedir" dedi.

    İlker, meyve ve sebzeden zengin diyetle beslenilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

    İHA