Aliminyum folyonun zararlı olduğunu biliyormuydunuz ?

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve dil_nur tarafından 17 Şubat 2010 başlatılmıştır.

    17 Şubat 2010
    Konu Sahibi : dil_nur
  1. dil_nur

    dil_nur Hoşgeldin Dünyama Bebeğim Üye

    Katılım:
    24 Ocak 2009
    Mesajlar:
    3.487
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    146
    Daha önce benzer konu açıldımı bilmiyorum ama paylaşmak istedim.

    Uzmanlar, alüminyum kaplarda ve alüminyum folyo kullanılarak pişirilen yiyeceklere yüksek miktarda alüminyum geçtiğini saptadı.
    Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sadettin Turhan, yürüttüğü bir çalışma sonucunda alüminyum
    kaplarda pişirilen yemeklerin sağlık yönünden sakıncalı olduğunun anlaşıldığını iddia etti
    Türkiye'de özellikle kırsal kesimlerde alüminyum kapların hala yaygın olarak kullanıldığını, alüminyum folyonun da özellikle fırında yemek pişirilirken vazgeçilmez pişirme materyallerinden biri olduğuna dikkati çekti. Alüminyumun doğada en çok rastlanılan elementlerden biri olduğunu belirten Turhan, alüminyumun zararlı etkileri üzerine yapılan araştırmaların, fazla miktarda alınan alüminyumun başta çeşitli kemik hastalıkları olmak üzere, alzheimer gibi nörolojik hastalıklara yol açtığının, diyaliz hastaları için ise son derece sakıncalı olduğunun tespit edildiğini anımsattı.
    Özellikle kırmızı ve beyaz etlerin alüminyum kaplarda ve alüminyum folyoyla pişirilmesi durumunda yiyeceklere ne kadar alüminyum geçtiğini tespit etmek için çalışma yürüttüğünü kaydeden Turhan, araştırma sonucunda yüksek ısı ve bekleme süresine bağlı olarak yiyeceklere alüminyum geçtiğini tespit ettiğini söyledi.

    Turhan, yaptığı araştırmaya göre, sığır, koyun ve manda gibi kırmızı etlerin alüminyum folyoya sarılarak fırında pişirilmesi durumunda pişirme, sıcaklık ve süreye bağlı olarak etlerin pişirilmeden önceki alüminyum içeriklerinin yüzde 90 ile 400 oranında arttığını, beyaz etlerde ise bu artışın yüzde 80 ile 250 arasında olduğunu belirtti.

    Etlerin içerdiği yağ miktarının da alüminyum artışını etkilediğini belirten Turhan, yağlı etlerde geçişin daha fazla olduğunu kaydetti.
    Yrd. Doç. Dr. Turhan, alüminyumun bilenen zararlarını yeniden anımsatarak, “Alüminyumun toksit etkisinin zararlı olduğu yıllardan beri bilinmektedir, bu nedenle yiyeceklerin alüminyum kaplarda ve alüminyum folyo kullanılarak pişirilmesini tavsiye etmiyoruz” dedi.

    Turhan, özellikle fırın yemeklerinde kullanılan alüminyum folyonun yerine yağlı kağıdın kullanılabileceğini de belirtti.
     
  2. 17 Şubat 2010
    Konu Sahibi : dil_nur
  3. dil_nur

    dil_nur Hoşgeldin Dünyama Bebeğim Üye

    Katılım:
    24 Ocak 2009
    Mesajlar:
    3.487
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    146
    Alüminyum folyoyu fırına koymayın

    Alüminyum folyoyu tamamen koruma amaçlı olarak kullanmak yani
    yiyeceği
    folyoya sarıp buzdolabına koymak sağlıklıdır Ancak saklanacak
    gıdanın
    ıslak, çok tuzlu ya da limonlu olmaması gerekiyor Alüminyum
    folyoya ısıtma
    işlemi uygulamak, balık vs yiyeceği alüminyum folyoya sarıp
    fırında
    pişirmek sakıncalıdır Çünkü yüksek ısı ve yiyeceklerin
    pişirilmesi
    esnasında çıkan kimyasal içerikli buhar, alüminyum folyo ile
    reaksiyona
    girebilir Alüminyum metal çözünerek gıdaya karışır Bu da
    vucütta metal
    birikimine sebebiyet verir Kanser, akciğer ve karaciğer
    hastalıklarına yol
    açabilir Alüminyum folyo yerine mumlu kağıt tercih edilmeli

    Alüminyum folyo ve streç film bazı maddelerle bir araya geldiğinde
    reaksiyona geçip çözülür Özellikle uzun süre alüminyum folyo
    da kalan
    sıcak, sulu, asitli yiyecekler aşınmaya neden olabilir Bu
    malzemelerin
    sürekli kullanımı halinde ise Alzheimer ve kanser gibi birçok ciddi
    sağlık
    sorununa neden olabilir
     
    Son düzenleme: 17 Şubat 2010
  4. 17 Şubat 2010
    Konu Sahibi : dil_nur
  5. chess

    chess Guru Editor

    Katılım:
    13 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    48.519
    Beğenildi:
    32.229
    Ödül Puanları:
    463
    sadece folyo değil aliminyum kaplarda zararlıymış, eskiden çok kullanırdım ama artık kullanmıyorum:hulya:
     
  6. 17 Şubat 2010
    Konu Sahibi : dil_nur
  7. dil_nur

    dil_nur Hoşgeldin Dünyama Bebeğim Üye

    Katılım:
    24 Ocak 2009
    Mesajlar:
    3.487
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    146
    evet canım ya aslında saymaya kalksak ne çok şey var zararlı
    hemde sürekli kullandığımız ve vazgeçemediğimiz birçok şey :sinifsinif:
    başta o da yazıyor a.s
     
  8. 17 Şubat 2010
    Konu Sahibi : dil_nur
  9. dil_nur

    dil_nur Hoşgeldin Dünyama Bebeğim Üye

    Katılım:
    24 Ocak 2009
    Mesajlar:
    3.487
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    146
    Konservede metalik tat tehlike sinyali

    Konserve balık gibi yiyeceklerin konulduğu teneke kutu dediğimiz
    ambalajların, iç yüzeyi plastik malzemeyle kaplı ise standartlara
    uygundur.
    Fakat bu tür bir önlem alınmadan salt metal ambalaj ile gıda veya
    gıda
    maddesinin suyunun teması söz konusu ise, tüketilecek yiyeceklere
    çok dikkat
    edilmeli. Uzun süre beklemiş gıdaların tüketilmesi çok risklidir.
    Bu nedenle
    son kullanma tarihine yakın ürünler tüketilirken " metalik bir tat"
    hissedilirse, gıdanın tüketilmesi sakıncalıdır. Son kullanma
    tarihi geçmemiş
    olsa bile bu tür bir tat alınıyorsa, o yiyecekler tüketilmemeli,
    tüketicilerin başvurması gereken noktalara veya ilgili firmaya bu
    konuda
    şikayet bildirimi yapılmalıdır.
     
  10. 17 Şubat 2010
    Konu Sahibi : dil_nur
  11. dil_nur

    dil_nur Hoşgeldin Dünyama Bebeğim Üye

    Katılım:
    24 Ocak 2009
    Mesajlar:
    3.487
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    146
    Plastik damacanalar da sağlık açısından sakıncalıdır. Çünkü
    evimize içmek
    için aldığımız kaynak suları çeşme sularına göre daha
    aşındırıcıdır. Bu
    nedenle bilinen ve güvenilen firmalar dışındaki yerlerden su
    alınmamalıdır.
    Çünkü tüketicinin sağlıksız damacanayı çıplak gözle
    anlaması mümkün
    değildir. Ayrıca bu konuda yeterli denetim olup olmadığı da
    şüpheli bir
    durum. Bunun için gerek su gerek yiyecekler açısından cam
    ambalajlar her
    zaman en sağlıklısıdır.
     
  12. 17 Şubat 2010
    Konu Sahibi : dil_nur
  13. dil_nur

    dil_nur Hoşgeldin Dünyama Bebeğim Üye

    Katılım:
    24 Ocak 2009
    Mesajlar:
    3.487
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    146
    Yıpranmış damacanayı geri gönderin

    Damacanaların hammaddesinde fosgen adı verilen, savaşlarda yaygın
    şekilde
    kullanılan kimyasal zehirli bir gaz dahi bulunuyor. Yıprandığında
    ve içinde
    uzun süre su bekletildiğinde, damanacayı oluşturan plastikteki
    birçok
    tehlikeli kimyasal suya karışabiliyor. Bu kimyasallar mide,
    karaciğer, sinir
    sistemi ve akciğer dokusunda tahribata yol açıyor. Bu yüzden
    evinize gelen
    damacananın yıpranmamış olmasına özen gösterin. Damacanaların
    son kullanma
    tarihlerini üretici firmalarda bulunması gereken bir dedektör
    belirliyor.
    ınsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik'e göre üretici
    firmaların bu
    dedektörleri bulundurmaları için 31 Aralık 2007'ye kadar süreleri
    var. Şu
    anda firmalar damacanalarını kendi istedikleri sürece
    kullanabilirler. Tek
    kullanımlık pet şişelerde ise bu tehlike yok.
     
  14. 18 Şubat 2010
    Konu Sahibi : dil_nur
  15. royall

    royall yaşamak herşeye rağmen Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    2.214
    Beğenildi:
    13
    Ödül Puanları:
    106
    ne kadar kaçarsak kaçalım mutlaka kullanmak zorunda da kalıyoruz
     
  16. 18 Şubat 2010
    Konu Sahibi : dil_nur
  17. ayse_87

    ayse_87 Bir ben miyim perişan??? Üye

    Katılım:
    23 Nisan 2009
    Mesajlar:
    232
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    Ya evet saymaya başlasak marketten aldığımız her yiyecekte bi kimyasal madde var ona kalırsa.Dediğiniz gibi kullanmak zorunda kalıyoruz.
     
  18. 19 Şubat 2010
    Konu Sahibi : dil_nur
  19. dil_nur

    dil_nur Hoşgeldin Dünyama Bebeğim Üye

    Katılım:
    24 Ocak 2009
    Mesajlar:
    3.487
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    146
    evet haklısın valla
    ama yağlı kağıtta iyi çözümmüş ben artık öyle yapıyorum
    mesela önce yağlı kağıt sonra aliminyum folyo sararsan önlem alınmış oluyo içimde rahat ediyo bunu oktay ustadan öğrenmiştim :lepi:
    gücümün yettiği kadar önlem alıyorum gözümün görmediklerinden de Allahım korusun