Amasya mutfagi

Konusu 'Yöresel Yemekler II' forumundadır ve gerbera tarafından 5 Ağustos 2006 başlatılmıştır.

    5 Ağustos 2006
    Konu Sahibi : gerbera
  1. gerbera

    gerbera Derinle Hayat Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    88
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    276
    AMASYA
    Orta Karadeniz'de Yeşilırmakla kavuşan güzel ilimiz Safranbolu'yu ve elmaları çağrıştırır bizlere.Daha fazlası Hititler'den Persler'e, Romalılar'dan Osmanlılar'a tarihi yapıları,piknik alanları, Lokman Hekim, dünyada ilk defa akıl hastalarının müzik ve su sesiyle tedavi edildiği Darüşşifa (Bimarhane), dağlara oyulmuş Kral Kaya Mezarları, Ferhat'ın Şirin'e kavuşmak için kazdığı söylenen su kanalıdır.

    Amasya çöreği:
    Bira mayası ya da hamur mayasıyla yoğrulan hamur, kabarması beklenip parçalara ayrılır. Açılan parçaların içine yağ,dövülmüş haşhaş ve ceviz konulur; küçük küçük katlanarak tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sürülerek fırına verilir.

    Bakla dolması:
    Kıyma (pirinç veya bulgur), soğan, yağ ve biber kızdırılmış yağda karıştırılır; dolma yaprağına doldurulur. Yapraklara birer bakla konulur; sarıldığında yuvarlak görünür.

    Toyga çorbası:
    Süzme yoğurt, yarma(buğday) türü, un, yumurta iyice çırpılır. Su ile kaynayana kadar karıştırılır. Et suyu,pişmiş nohut katılır; kaynatılır. Üzerine yağda nane kavrulur. (Yarma ve nohutsuz da yapılabilir.)

    Taze fasulye kavurması: Yağda yumurta kırılır. Taze fasulye ilave edilip karıştırılır; pişirilir. İçine maydanoz doğranır. Tuz, kırmızı ve karabiber katılır.

    Sakala çarpan çorba: Malzemeleri mercimek, un, yumurta, tuz, soğan, nane, pul biberdir.Yumurta, un ve su yoğrulur. Oklavayla açılıp şeritler halinde kesilir. Soğan yağ ile kavrulur; nane, pul biber eklenir; su ilave edilip kaynatılır. Suya önceden haşlanmış mercimek ve hamur eklenir.

    Mumbar - İşkembe:

    1 takım koyun
    işkembesi (mumbarı ile birlikte)

    2 kase bulgur

    1 demet maydanoz

    ½ kase salça

    tuz , karabiber

    İşkembe ve mumbar temizlenir. İçi dışına çevrilerek bulgurla mumbarın içine doldurulur. Bakır kazanda işkembe ile birlikte pişirilir.

    Kuymak:

    ½ kg tereyağı

    ½ kg pekmez

    2 kase un

    Tencerede eritilen yağa pekmez ve un ilave edilir; karıştırılarak pişirilir.
     
  2. 26 Temmuz 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  3. patasanamavi:)

    patasanamavi:) Popüler Üye Üye

    Katılım:
    16 Haziran 2007
    Mesajlar:
    133
    Beğenildi:
    15
    Ödül Puanları:
    108
    taze fasülye kavurması öle yapılmıokiii.fasülyenin pişmesine yakın yumurta kırılıo
     
  4. 10 Kasım 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  5. Puantiye

    Puantiye en güzeli hiç doğmamış olmak........ Üye

    Katılım:
    9 Ocak 2007
    Mesajlar:
    334
    Beğenildi:
    11
    Ödül Puanları:
    86
    keşkek var birde.... en unutulmaz yemeğimiz
     
  6. 18 Kasım 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  7. kumralım55

    kumralım55 Guest

    amasyanın haşhaşlı böreğini çok seviyorum amasyalılar bilir bilmeyenlere tavsiye ederim .
     
  8. 12 Mart 2009
    Konu Sahibi : gerbera
  9. anneyim82

    anneyim82 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    11 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    252
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    gerçekten çok güzeldi amasya kadar olmasa da güzeldi
     
  10. 12 Mart 2009
    Konu Sahibi : gerbera
  11. xeno

    xeno Carpe Diem Üye

    Katılım:
    16 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    1.615
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    146
    Ahhhhh Amasya ahhhhhhhh