Anne sütü alamayan çocuklarda beslenme

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve MeleklerKorusun tarafından 30 Temmuz 2009 başlatılmıştır.

    30 Temmuz 2009
    Konu Sahibi : MeleklerKorusun
  1. MeleklerKorusun

    MeleklerKorusun Yorgun Savaşçı Pro Üye

    Katılım:
    7 Haziran 2008
    Mesajlar:
    3.058
    Beğenildi:
    73
    Ödül Puanları:
    153
    Anne sütü alamayan çocuklarda beslenme:
    0-1 ay İnek sütü (1 çay bardağının yarısına süt, yarısına kaynatılıp soğutulmuş su konularak, içine 1 tatlı kaşığı şeker, 1 çay kaşığı sıvı yağ ilave edilmeli)
    Yoğurt (1 ölçü yoğurt, 1 ölçü su ile sulandırılmalı)

    2 ay İnek sütü (1 su bardağına 2/3 süt, kalanına kaynatılıp soğutulmuş su konularak, içine 1 tatlı kaşığı şeker, 1/2 tatlı kaşığı sıvı yağ ilave edilmeli)
    Yoğurt (2 ölçü yoğurt, 1 ölçü su ile sulandırılmalı)

    3 ay İnek sütü (sulandırılmayacak, şeker ve yağ ilave edilmeyecek)
    Yoğurt (Sulandırılmayacak)

    4 ay
    Günde toplam 500cc süt ve yoğurt
    Sebze çorba (Tuz kullanmayın, 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ilave edin)
    5 Meyve suyu (Taze sıkılmış elma veya şeftali ile başlayın)

    5 ay
    Yumurta sarısı (Katı kaynamış 1 çay kaşığı ile başlayın)
    Sebze çorbası, yoğurt çorbası, mercimek çorbası
    Günde toplam 500cc süt ve yoğurt
    Meyve püre veya meyve suyu

    6 ay
    Tam yumurta sarısı (Katı kaynamış)
    Sebze çorbası, yoğurt çorbası, mercimek çorbası, tarhana çorbası
    Meyve püresi
    Muhallebi
    Günde toplam 500cc süt ve yoğurt

    7 ay
    Tam yumurta
    Kıyma, tavuk, balık ezmesi
    Kurubaklagil ezmeleri
    Günde toplam 500cc süt ve yoğurt
    Meyve püresi

    8 ay
    Tam yumurta
    Kıyma tavuk, balık, ezmesi
    Kurubaklagil yemekleri
    Günde; 500cc süt yoğurt
    Mevsim meyveleri
    Sebze yemekleri

    9 ay
    Artık aile sofrasına, çocuğa uygun kaşık, çatal kullanarak oturabilir.

    Çocuğunuzun bir günlük menüsünde, ayına uygun olarak, yukarıda belirtilen besinlerin hepsinden mutlaka bulunmalıdır.

    İnek sütü kaşıkla sürekli karıştırılarak, 5 dakika kaynatılmalıdır.

    1 yaşından önce yemeklere tuz ve şeker ilavesi yapılmamalıdır.

    1 yaşına gelmiş çocuğun yemekleri iyotlu tuz (ailede herkesin yediği yemekler) ile pişirilmelidir. Tuz yemek piştikten sonra konmalıdır.

    Beslenmenin yeterliliği, çocuğun ayına uygun gereken kiloyu almasıyla anlaşılır. Bu nedenle çocuk düzenli aralıklarla sağlık kontrollerine getirilmelidir. Sağlık ocaklarımızda büyüme takipleri persentil(büyüme) grafikleriyle yapılmaktadır.

    Anne sütünü saklama koşulları: Sağılan anne sütü temiz bir cam kapta(kapağı ve cam şişesi 5 dakika süreyle kaynatılmış) oda ısısında 6 saat, buzdolabında 24 saat saklanabilir. Gerektiği zaman anne sütünün bulunduğu cam kap, sıcak bir su içine konularak ısıtılıp bebeğe verilebilir.

    Ek Besin Verilirken Nelere Dikkat Edilmelidir ?

    -Ek besinler verilirken emzirmeye mutlaka devam edilmelidir.

    -Boğazına kaçma riskini en aza indirgemek için beslenme sırasında bebeğin başının altına yastık konularak dik tutulmalıdır.

    -Besinler bebeğe tatlı kaşığı ya da fincan ile verilmeli, biberon kullanılmamalıdır.

    -Ek beslenmeye her zaman tek bir gıda çeşidi ile başlanmalıdır.

    -İlk kez verilecek diğer gıdalara en az üç gün, tercihen yedi gün arayla başlanmalıdır. Böylece bebeğin yeni besine alışması için zaman tanınmış olur ve allerjik reaksiyon gelişirse hangi besinden kaynaklandığı anlaşılabilir.

    -Bebek ek besin aldıktan sonra allerjik reaksiyon gösterirse besin kesilmeli, tekrar başlamak için hekime danışılmalıdır.

    -Ek besinler her zaman çok az miktarda verilmeye başlanmalı, miktar yavaş yavaş artırılmalıdır.

    -Yeni başlanacak besinler bebek açken verilmelidir.

    -Bebek istemediği besinleri yemesi için zorlanmamalı, 1-2 gün sonra tekrar denenmelidir.

    -Bebek yeni başlanılan ek gıdayı almazsa, sevdiği başka bir ek gıda ile karıştırılarak verilebilir.

    -Bebeğe verilecek besinler gıda hijyenine uygun olarak hazırlanmalıdır. Bebeğe besinler verileceği zaman eller yıkanmalıdır. Kullanılan su ve gereçler temiz olmalıdır.

    -Bebeğe verilecek ek gıdalar doğal ve taze ürünler kullanılarak hazırlanmalıdır.

    -Konserve, dondurulmuş yiyecekler, katkı maddesi içeren hazır besinler (çorba, puding, yoğurt, meyve suları vb.) verilmemelidir.

    -Ek besinler bebeğin bir öğünde tüketebileceği miktarda hazırlanmalıdır.

    -Bebeğe verilecek yemekler yağda kızartılmamalıdır.

    -Yemeğe tuz ve şeker eklenmemeli, acı ve baharat koyulmamalıdır.

    1 yaşına gelmiş çocuğun yemeklerinde iyotlu tuz kullanılmalıdır(tuz yemeğin pişmesine yakın konmalıdır).

    Yemeklerin yalnızca suyundan değil, taneli kısımları da verilmelidir.

    -Çocuğa verilen su 1 yaşına kadar kaynatılıp, soğutularak verilmelidir.

    -İnek sütü pastörize olmalıdır. Eğer pastörize süt bulunamıyorsa, süt süzülür sonra ateşe konur. Kabarıncaya kadar beklenir. Kabarınca 5 dakika karıştırılarak kaynatılır.

    alıntı
     
  2. 30 Temmuz 2009
    Konu Sahibi : MeleklerKorusun
  3. asiye1985

    asiye1985 Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    28 Kasım 2008
    Mesajlar:
    3.363
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    146
    paylaşımın için sağol canım.benimkide 6 aylık burda yazdığı gibi besliyorum.ek olarak sebze çorbasına geçen bir küçük parça tavuk kattım doktor artık alışmış verebilirsin dedi.kahvaltıdada pekmez ve peynirde yiyor canım bebek ekmeği eşliğinde.