Antalya Mutfağı

Konusu 'Yöresel Yemekler II' forumundadır ve gerbera tarafından 5 Ağustos 2006 başlatılmıştır.

    5 Ağustos 2006
    Konu Sahibi : gerbera
  1. gerbera

    gerbera Derinle Hayat Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    88
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    276
    ANTALYA

    Antalya'nın turistik olarak dünyada tanınıyor olmasına rağmen yöresel yemeklerinin yurtiçinde dahi bilinmiyor olması düşündürücü... Turunçgiller, muz, susam, yer fıstığı, soya, domates ,salatalık, biber, taze fasulye, kabak, patlıcan, zeytin Antalya tarımında yer bulur. Sıcak iklim sebebiyle sebze ağırlıklı bir mutfak göze çarpmaktadır. Greyfurt, limon, portakal, bergamot, turunç ve benzeri narenciye ürünlerinin yanında, patlıcan, karpuz ve incirden yapılan reçel çeşitleri vardır.

    [​IMG]Taratorlu Piyaz : Sarımsak dövülüp limon suyuyla sulandırılır; tahin veya dövülmüş ceviz katılır. Bu tarator sosudur; haşlanmış fasulyeye sirke ile ilave edilir. Üzerine kıyılmış domates, katı haşlanmış yumurta ve maydanoz konur. Antalya'nın en ünlü yemeğidir.

    Laba :
    Kaburga kemikleri haşlanır; suyunda pirinç pişirilir. Et kızartılarak, tepsiye
    serilen pilavın üzerine konup pişirilir.

    Hibeş : Sarımsak dövülüp limonsuyu, kimyon, tuz ve tahinle iyice karıştırılır. Servis yapılırken üzerine zeytin yağda acı biber dökülür.Özellikle alkollü içecekle ikram edilir.

    Turunç Reçeli
    : Kalın kabukları soyulur. Kabuklar iplere dizilip üç gün soğuk suda bekletilir. Bir tencerede kaynatılır; suyu süzülür. 10 turunca, yarım bardak su
    ve bir kilo şeker ilave edilir. Bir süre pişirilir.

    Patlıcan Reçeli : Patlıcanlar soyulup, birkaç saat kireçli suda bekletilir. Bol suda yıkanıp şekerle bir gece suyu alıncaya dek bekletilir. Şeker koyulaşıncaya kadar karanfille kaynatılır.
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 9 Haziran 2014
  2. 10 Mart 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  3. fkoluksuz

    fkoluksuz Aktif Üye Üye

    Katılım:
    8 Mart 2007
    Mesajlar:
    5
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    merhabalar ben antalyalıyım yanlız hibeşe haşlanmış nohutta konur
     
  4. 10 Mart 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  5. pasa07

    pasa07 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    25 Ekim 2006
    Mesajlar:
    140
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    86
    Bende antalyalıyım çok iyi hibeş yaparım.hibeşe haşlanmış nohutu konduğunu ilk defa duyuyorum.
     
  6. 10 Mart 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  7. yesilim

    yesilim Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    25 Kasım 2006
    Mesajlar:
    9.033
    Beğenildi:
    11
    Ödül Puanları:
    148
    hibeşe nohut konmazzzz
     
  8. 10 Mart 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  9. denizyosunu

    denizyosunu Guru Üye

    Katılım:
    1 Eylül 2006
    Mesajlar:
    123
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    306
    bizim oralarda düğünlerin vazgeçilmez çorbası;

    kulaklı çorbası :
    mantı hamuru gibi hamur yoğurulur.kare kare kesilir
    içi için kıyma ,karabiber,nane,kırmızı biber kavurulur ve soğuyunca mantı şeklinde minik minik hazırlanır.
    büyükçe bir tencerede salça yağ ile kavrulup suyu eklenir,su kaynayınca hazırlanan küçük hamurlar ve haşlanmış nohut içerisine salınır.
    nohut ve hamurlar pişince sarımsak eklenir.
     
  10. 10 Mart 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  11. imperfect

    imperfect Aktif Üye Üye

    Katılım:
    8 Aralık 2006
    Mesajlar:
    88
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    Bence Konmaz, Humus Gibi Olur Yoksa . O Zaman Da Ona Hibeş Değil Humus Deriz :1yes2:
     
  12. 10 Mart 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  13. yesilim

    yesilim Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    25 Kasım 2006
    Mesajlar:
    9.033
    Beğenildi:
    11
    Ödül Puanları:
    148
    Set Hoş Geldin Yoktun Ne Zamandir Hibeşe Nohut Konmaz Hergün Yapiyorum:):)
     
  14. 10 Mart 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  15. yesilim

    yesilim Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    25 Kasım 2006
    Mesajlar:
    9.033
    Beğenildi:
    11
    Ödül Puanları:
    148
    deniz yosunu bende yazmıştım yemek bölümüne kulaklı çorbasını sağ olasın
    değişik antalya yemek çeşitleri bilenlerde yazsın iyi olur.
     
  16. 10 Mart 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  17. yesilim

    yesilim Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    25 Kasım 2006
    Mesajlar:
    9.033
    Beğenildi:
    11
    Ödül Puanları:
    148
    seth derslrde başarılar diliyorum canım. paşa07 iyi tamponlar çıkmış artık
    selamları var herkese.iyi geceler.
     
  18. 12 Mart 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  19. fkoluksuz

    fkoluksuz Aktif Üye Üye

    Katılım:
    8 Mart 2007
    Mesajlar:
    5
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    evt arkadaşlar ben antalyalıyım ama bu tür şeyleri annem yapar ve arkadaştan özürdilerim ben humusla karıştırdım.haklı hibeşe konmuyordu.humusa konuyordu nohut