Antep fıstığı

Konusu 'Bitki Sözlüğü' forumundadır ve Elif tarafından 16 Ağustos 2010 başlatılmıştır.

    16 Ağustos 2010
    Konu Sahibi : Elif
  1. Elif

    Elif Onur Üyesi Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    24.662
    Beğenildi:
    5.193
    Ödül Puanları:
    438

    Latincesi : Pistacia vera, pistachio
    Diğer İsmi : Şam Fıstığı
    Yetiştirildiği Yerler : İran, Şam ve Gaziantep civarlarında yetişir.
    Botanik Bilgi : On metreye kadar yüksekliği olan bir ağaçtır. Antep fıstığı ağacının tepesi basık ve yuvarlaktır. Çok yaygın olarak antepfıstığının kurak,susuz ve diğer bitkilerin gelişemeyeceği yerde gelişebildiği bilinmektedir. Fakat yine de sulama yapılırsa meyvelerinin kalitesinde yükselme olmaktadır. Antepfıstığında meyveler bileşik salkımlar üzerinde bulunmaktadır. Antepfıstığı salkımlarında bulunan meyveler aynı zamanda olgunlaşmazlar.Olgunlaşma önce salkımın uç kısmında bulunan meyvelerde başlar.Genellikle ilk önce olgunlaşan meyveler hasat zamanından önce ağaç altına dökülürler. İç meyve rengi yeşildir. Yeşil içlilik aranılan bir özelliktir.
    Hangi vitaminler bulunur? : Vitamin E,B ve C kompleksince zengindir.
    Antep fıstığı meyvesi fındık, badem ve yer fıstığı gibi yağlı meyvelerle mukayese edildiğinde; protein bakımından %22.6, karbonhidrat bakımından %15.6 ve kalori değeri bakımından 3250 ile birinci, %54.5 yağ oranı bakımından fındıktan sonra ikinci sırayı almaktadır. Bu kadar yüksek besin değeri ve çerez olarak her yerde aranılan bir meyvedir

    Faydaları
    Göğsü yumuşatır. Öksürüğü keser.
    Böbrek ve safra kesesi ağrılarını dindirir.
    İnce bağırsakta glikoz emilimini azaltır ve kan şekerinin yükselmesini önler.
    Cinsi arzuları artırır, bedeni ve zihni kuvvetlendirir.
    Kalbi kuvvetlendirir. Kroner kalp hastalığının riskini azaltır.
    Akciğeri iltihaplardan temizler.
    Böbrek ve meshane kumlarını düşürür.
    Devamlı yenirse azaları kuvvetlendirir