Antep Mutfaği

Konusu 'Yöresel Yemekler II' forumundadır ve dost27 tarafından 6 Ağustos 2007 başlatılmıştır.

    6 Ağustos 2007
    Konu Sahibi : dost27
  1. dost27

    dost27 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    29 Kasım 2006
    Mesajlar:
    212
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    86
    ÇİĞ KÖFTE

    [​IMG]

    M a l z e m e l e r
    100 gr. çiğ köftelik et,
    200 gr. çiğ köftelik bulgur,
    5 diş sarımsak,
    30 gr. kuru soğan,
    150 gr. biber salçası,
    50 gr. domates salçası,
    1 çay kaşığı nane,
    1 çay kaşığı kimyon,
    1 çay kaşığı karabiber,
    1 çay kaşığı yenibahar,
    3 çay kaşığı pulbiber,
    100 gr. yeşil soğan,
    1 adet maydanoz.


    HAZIRLANIŞI:

    Önce salçalar bulgur, baharatlar birbirine katılır. Sarımsaklar iyice ezilerek ince doğranmış soğanla yoğurulur. Sonra çiğ köftelik et katılarak iyice yoğurulur. Soğan ve maydanoz ince ince doğranır hazırlanmış olan çiğ köftenin içine ilave edilir 3-5 dk. yoğurulur. Sonra köfte şeklinde sıkarak servis yapılır.



    İÇLİ KÖFTE


    [​IMG]

    M a l z e m e l e r
    20 gr. fıstık içi veya ceviz içi,
    Yarım çay kaşığı tuz,
    Yarım çay kaşığı karabiber,
    Yarım çay kaşığı tozbiber,
    Yarım çay bardağı pulbiber,
    150 gr. az yağlı kıyma,
    100 gr. soğan,
    Hamurun İçindekiler:
    50 gr. simit(köftelik bulgur),
    25 gr. çiğ köftelik et,
    Yarım çay kaşığı karabiber,
    20 gr. haşlanmış patates,
    Yarım çiğ yumurta,
    1 çay kaşığı tuz, 1 soğan,





    HAZIRLANIŞI:

    ETİN HAZIRLANIŞI: Et, önce pişirme kıvamına gelinceye kadar kavrulur. Soğanlar ince ince doğranıp etin üstüne eklenir. Daha sonra iyice kavrulur ve baharat çeşitleri, fıstık veya ceviz katılarak kavrulmaya devam edilir. Sonra ocaktan indirilip beklemeye bırakılır.

    HAMURUN HAZIRLANIŞI: Hamurun içindeki malzemelerin hepsi katılarak, içine soğan rendelenip iyice yoğurulur.

    KÖFTENİN HAZIRLANIŞI: Yoğurulan hamurdan yaklaşık 40 gr. kadarı (ceviz büyüklüğünde) koparılıp, avuç içinde top haline getirilir. İşaret parmağı ile oyulup hazırlanmış karışım içerisine konulur ve ağzı kapatılır. Yumurta şekline gelinceye kadar yuvarlanarak, ayçiçek yağında kızartılır

    MALHOTALI KÖFTE

    [​IMG]

    M a l z e m e l e r
    * 6 bardak kırmızı mercimek,
    * 1 bardak simit,
    * 1 yemek kaşığı biber salçası,
    * 1 yemek kaşığı domates salçası,
    * 2 tane kuru soğan,
    * 1/2 bardak sıvı yağ,
    * 2 demet maydanoz,
    * 250 gr. yeşil soğan,
    * 250 gr. yeşil sarımsak,
    * Tuz ve kırmızıbiber,
    * Yeteri kadar su.





    HAZIRLANIŞI:

    Kırmızı mercimek üzerine 2 parmak gelecek şekilde su ile ocağa konur. İçerisine biraz tuz ve biber attıktan sonra pişmeye bırakılır. Pişmeye yakın salçalar ilave edilir ve ateşi kısılarak simitle birlikte 2-3 dakika kadar pişirilir ve ocağın altı kapatılır. Kuru soğanlar incecik doğranır, yağda kızartılır, sonra altı kapatılır, kırmızı biber ilave edilir. Diğer taraftan sebzeler doğranır bir tarafa konur. Pişirilen kırmızı mercimek, simit karışımı, el girecek kadar soğuyunca 5 dakika yoğrulur. Yağ ve kızarmış soğanlar bu harca katılarak karışana kadar tekrar yoğurulur. Daha sonra maydanoz, soğan ve sarımsaklar katılır, küçük sıkmalar şeklinde veya kaşıkla alınacak şekilde servis tabağına konur ve servise sunulur.


    YAĞLI YUMURTALI KÖFTE

    [​IMG]

    M a l z e m e l e r
    * 1 çay bardağı simit (köftelik bulgur)(kişi başına) * 1 adet yumurta (her bardak için)
    * 1 adet kuru soğan * 500 gr. taze sarımsak (bardak başına bir adet sarımsak) * 1 yemek kaşığı domates salçası * 1 yemek kaşığı biber salçası kırmızıbiber, karabiber, tuz tereyağ veya zeytinyağı





    HAZIRLANIŞI:

    Simit (köftelik bulgur); incecik doğranmış soğan, domates ve biber salçası kırmızıbiber, karabiber, tuz ile iyice yoğrulur. Bu arada yumurtalar tereyağı veya zeytinyağında omlet şeklinde pişirilir. Taze sarımsaklar incecik kıyılır. Yoğrulmuş köfteye sarımsaklar ilave edilir, iyice karıştırılır. Bir kaşık yardımıyla küçük parçalara bölünen omlet yağlı köfteye ilave edilir ve köfte harmanlanarak karıştırılır. Yumurtaların ezilmemesine dikkat edilir. Kaşıkla yenecekse sıkılmadan, elle yenecekse çiğköfte büyüklüğünde elle hafifçe sıkılarak tabaklara konur. Üzeri yeşil nane, maydanoz, marul gibi sebzelerle süslenerek servis yapılır.
     
  2. 6 Ağustos 2007
    Konu Sahibi : dost27
  3. dost27

    dost27 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    29 Kasım 2006
    Mesajlar:
    212
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    86
    KISIR


    [​IMG]

    M a l z e m e l e r
    * 1 yemek kaşığı d. salçası,
    * 2 su bardağı ince bulgur,
    * 2 su bardağı sıcak su,
    * 1 yemek kaşığı biber,
    * 1 demet maydanoz,
    * 4 adet taze soğan,
    * 4 adet taze sarımsak,
    * 1 orta boy kuru soğan, Tuz,
    * 2 yemek kaşığı nar ekşisi,
    * 1 yemek kaşığı kuru nane,
    * 2 yemek kaşığı pulbiber,
    * 1 tatlı kaşığı karabiber.





    HAZIRLANIŞI:

    Leğenin içine tuz, simit (ince bulgur) ve salça konur. Kaynar su ile karıştırılarak üzeri kapatılır, 10-15 dakika dinlenmeye bırakılır. Diğer tarafta kuru soğan, ince ince ayrı bir kaba kıyılır; başka bir kaba yeşil soğan, sarımsak ve maydanoz ince ince doğranır. Dinlenmeye bırakılan simitin içine baharatları ve ince kıyılmış kuru soğan konur ve çok az yoğrulur. Yoğurma işi bittikten sonra içine doğranmış yeşil soğan, maydanoz, nar ekşisi, yeşil sarımsak ve yağ ilave edilerek iyice harmanlanıp karıştırılır. Marul, turşu ve ayranla birlikte servis yapılır.

    NOT: İsteğe göre içine ince ince doğranmış domates ve salatalık ilave edilebilir.



    YAĞLI KÖFTE



    [​IMG]

    M a l z e m e l e r
    * 500 gr. köftelik ince bulgur,
    * 1 adet büyük baş soğan
    * 1-2 adet domates,
    * 4-5 diş sarımsak,
    * 2 adet yeşilbiber,
    * 2 adet taze kırmızı biber,
    * 1 yemek kaşığı biber salçası,
    * 1 yemek kaşığı d. salçası,
    * Yarım çay kaşığı karabiber,
    * Yarım çay kaşığı yenibahar,
    * Yarım çay kaşığı tarçın, yarım yemek kaşığı tatlı tozbiber,
    * 1 yemek kaşığı sade yağ veya margarin,
    *Yarım çay bardağı zeytinyağı,
    * Az su ve tuz.





    HAZIRLANIŞI:

    Yayvan bir kaba köftelik bulgur konur. Soğan, sarmısak, yeşil ve taze kırmızı biberler doğranır. Domateslerin kabuğu soyulur. Küp küp doğranır. Bir kısmı köftenin üzerine atılır. Diğer malzeme (yağı hariç) ilave edilerek yoğurulur. Köfte yoğrulurken suyu çekildikçe domates ilave edilir. Yumuşayıp yenecek gibi olunca, yağları ilave edilir (sonunda tuzu ve yumuşaklığı az bulunursa, su konarak kıvamlandırılır). Çiğ köfte gibi avuç içinde sıkarak şekil verilir. Marul-maydanoz tere-turp v.s. ile süslenerek servis yapılır. [/b]

    OMAÇ

    [​IMG]

    M a l z e m e l e r
    3 adet yufka ekmek (ufalanmış),
    3 adet rendelenmiş domates,
    3 adet yeşilbiber (ince doğranmış),
    1 adet kuru soğan (ince doğranmış),
    3 diş kuru sarımsak (ince doğranmış),
    1 demet maydanoz (ince doğranmış),
    1 yemek kaşığı domates ve biber salçası,
    1 tatlı kaşığı tuz,
    1 tatlı kaşığı kırmızı biber,
    50 gr. rendelenmiş Antep veya kaşar peyniri,
    1 yemek kaşığı ayçiçek yağı,
    1 tatlı kaşığı karabiber.
    Not: Malzemeler 6 kişiliktir.





    HAZIRLANIŞI:

    Ekmek hariç bütün malzemeler karıştırılır. Ekmekler ilave edilir ve yavaş yavaş yoğurulur, iyice karıştırılıp elle şekil verilir. Servis tabağına alınıp turşu ve ayranla servis yapılır.


    AKITMALI UFAK KÖFTE (Analı Kızlı)


    [​IMG]

    M a l z e m e l e r
    İçi: 250 gr. az yağlı kıyma,
    2 adet ortaboy kıyılmış soğan,
    1 tatlı kaşığı baharat,
    1 tatlı kaşığı kırmızıbiber,
    1 çay kaşığı tuz,
    1 çay kaşığı karabiber,
    Suyu: Yarım tavuk veya 500 gr. kuşbaşı yağlı et,
    1/2 bardak nohut,
    1 yemek kaşığı domates salçası,
    1 yemek kaşığı biber salçası,
    1/2 limon, 1 yemek kaşığı tereyağı,
    1 yemek kaşığı nane,
    1 tatlı kaşığı tuz, Yeteri kadar su.
    Köftesi: 500 gr. yağsız kıyma,
    500 gr. simit,
    2 tatlı kaşığı kırmızıbiber,
    1 tatlı kaşığı tuz, 1 adet yumurta,
    1 ufak soğan, karabiber.




    HAZIRLANIŞI:

    Simit, yağsız kıyma, iki tatlı kaşığı kırmızı biber, bir tatlı kaşığı tuz, ince ince doğranmış bir küçük soğan, bir çay kaşığı kara biber ve bir yumurta birbirine katılarak iyice yoğrulur. Ayrı bir kapta, içinin malzemesi kavrulur ve bir harç elde edilir. Yoğurulmuş köfteden pinpon topu kadar parçalar ayrılır, parmakla oyulur. İçine hazırlanmış iç harcından konularak yuvarlanır. Bunlara akıtma denir. Kalan köfte kiraz büyüklüğünde yuvarlanıp süzgeçte akıtmalarla birlikte su buharında haşlanır. Bir gece önceden ıslatılmış nohut, tavuk veya et, salçalar ve limon, tuz ilave edilip pişirilir (tavuk kemiklerinden ayrılıp temizlenir). Hazırlanan akıtma ve köfteler bu suyun içerisine atılıp birkaç dakika kaynatılır. Servis yapılırken üzerine nane ile ısıtılmış yağ dökülür. (
     
  4. 6 Ağustos 2007
    Konu Sahibi : dost27
  5. dost27

    dost27 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    29 Kasım 2006
    Mesajlar:
    212
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    86
    YOĞURTLU YEMEKLER BU BAŞLIK ALTINDA

    YOĞURTLU YUVARLAMA

    [​IMG]

    M a l z e m e l e r
    500 gr. pirinç
    300 gr. yağsız çiğköftelik et
    1 baş kurusoğan
    500 gr. kemikli yada parça et
    1 bardak nohut
    3 bardak süzülmüş yoğurt
    1 yumurta
    1 yemek kaş. un
    Yeteri kadar su
    Yağ,nane,tuz,karabiber



    HAZIRLANIŞI:

    Pirinç yıkanıp süzgeçe konur.Soğan ince ince doğranır.et,yıkanmış pirinç,tuz ve karabiber bir kapta karıştırılıp et makinasının 1 numaralı süzeğinde çekilir.Çekildikten sonra, yuvarlanacak kıvama gelinceye kadar yoğrulur ve üzeri ıslak bir bezle örtülür.Hamurdan alınan ceviz büyüklüğündeki parça elde bir 10-15 cm. uzunluğunda bir çubuk haline getirilir.Sonra 0.5 cm. uzunluğunda minik parçalara bölünür.Bu parçalar avuçların için yuvarlanıp top haline getirilir.Tüm hamuru yuvarladıktan sonra kaynayan bir su tenceresinin üzerine oturtulmuş süzgeçe konarak fazla pişmeyecek şekilde haşlanır.Haşlanan yuvarlamalar iyice soğutulur.Diğer taraftan kemikli et nohutla pişirilir ve yuvarlamalar içine atılır.Yemeğin yoğurdu ayrı bir tencerede içine yumurta ve un konarak iyice çırpıldıktan sonra pişirilir.Kaynamaya yakın diğer malzeme yavaş yavaş yoğurdun içine konur.Bir taşım kaynadıktan sonra ocak kapatılır.Bir tavada yakılmış ve üzerine kuru nane dökülmüş yağ pişen yemeğin üzerine dökülür.Yemek servise hazırdır

    ŞİVEYDİZ


    [​IMG]

    M a l z e m e l e r
    250 gr taze sarımsak
    250 gr kuzu eti
    500 gr süzme yoğurt
    2 adet yumurta
    50 gr un
    150 gr nohut
    1 paket margarin yağı
    10 gr tuz
    20 gr nane
    250 gr taze soğan









    HAZIRLANIŞI:

    Tencereye kuşbaşı et konularak hafifçe tavlanır, tuz ve su ilave edilerek haşlanmaya bırakılır. Et piştikten sonra içine önceden haşlanmış nohut ilave edilir. Hafif iri ve çapraz şekilde doğranmış soğan ve sarımsak (baş kısımlarını hafif iri doğrayarak) et ve nohuda ilave edilir. Biraz piştikten sonra bir tencereye süzme yoğurt, yumurta ve un konularak hafif ateşte sürekli çırparak pişirilir. Piştikten sonra diğer tenceredeki malzemeyi yoğurda boşaltarak bir taşım kaynatıp ocağın altı kapatılır. Daha sonra bir tavaya yağ konulup kavrulduktan sonra içine nane katılarak yemeğin üzerine gezdirilir ve yemek servise sunulur.
    Not: bir gece önceden ıslatılmış nohut olursa et ile birlikte haşlanabilir. Margarin yerine sıvı yağda kullanılabilir.


    ŞİVEYDİZ


    [​IMG]

    M a l z e m e l e r
    250 gr taze sarımsak
    250 gr kuzu eti
    500 gr süzme yoğurt
    2 adet yumurta
    50 gr un
    150 gr nohut
    1 paket margarin yağı
    10 gr tuz
    20 gr nane
    250 gr taze soğan









    HAZIRLANIŞI:

    Tencereye kuşbaşı et konularak hafifçe tavlanır, tuz ve su ilave edilerek haşlanmaya bırakılır. Et piştikten sonra içine önceden haşlanmış nohut ilave edilir. Hafif iri ve çapraz şekilde doğranmış soğan ve sarımsak (baş kısımlarını hafif iri doğrayarak) et ve nohuda ilave edilir. Biraz piştikten sonra bir tencereye süzme yoğurt, yumurta ve un konularak hafif ateşte sürekli çırparak pişirilir. Piştikten sonra diğer tenceredeki malzemeyi yoğurda boşaltarak bir taşım kaynatıp ocağın altı kapatılır. Daha sonra bir tavaya yağ konulup kavrulduktan sonra içine nane katılarak yemeğin üzerine gezdirilir ve yemek servise sunulur.
    Not: bir gece önceden ıslatılmış nohut olursa et ile birlikte haşlanabilir. Margarin yerine sıvı yağda kullanılabilir.



    SARIMSAK AŞI


    [​IMG]

    M a l z e m e l e r
    1 kg. taze sarımsak
    500 gr. orta yağlı kuşbaşı et
    1 kg. süzülmüş yoğurt
    1 çorba kaşığı un
    1 adet yumurta
    1 su bardağı nohut
    1 çorba kaşığı zeytinyağı
    1 tutam hasbir (safran)
    Yeterince tuz,nane,su









    HAZIRLANIŞI:

    Önce et tencerede kavrulur,içine tuz ve su ilave edilip,nohudu konur.Nohut ve et yumuşayıncaya kadar pişirilir.Sarımsaklar 2-3 cm. uzunluğunda doğranmış şekilde tencereye eklenir.Sarımsak çabuk pişeceğinden ocaktan almadan birkaç dakika önce ayrı bir kapta yoğurt,un ve yağ iyice çırpılır.Pişen yemeğin suyundan bir bardak eklenerek karıştırılır.Bu karışım yemeğin içine aktarılır.Aktarma sırasında yemek sürekli karıştırılır.Kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alınır ve üzeri kızdırılmış yağlı hasbirle süslenip servis yapılır.
     
  6. 6 Ağustos 2007
    Konu Sahibi : dost27
  7. dost27

    dost27 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    29 Kasım 2006
    Mesajlar:
    212
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    86
    YOĞURTLU PATATES


    [​IMG]

    M a l z e m e l e r
    500 gr. az yağlı parça et
    1 su bardağı nohut
    1 kg. patates
    3 su bardağı süzülmüş yoğurt
    1 yumurta
    1 yemek kaşığı un
    1 çay kaşığı tuz
    Yağ
    Haspir (isteğe göre kuru nane)
    Yeteri kadar su









    HAZIRLANIŞI:

    Doğranmış etler akşamdan ıslanmış nohutla birlikte tuz ve su konarak iyice haşlanır.Daha önceden küp şeklinde doğranmış patatesler ilave edilerek patatesler iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir.Diğer tarafta yoğurdun içine yumurta ve un ilave edilip iyice çırpılır.Sürekli karıştırılarak bir taşım kaynatılır.Daha sonra et,nohut,patatesin içine katılarak 1-2 taşım kaynatılıp ocaktan alınır.Üzerine ısıtılan yağ ve haspir dökülür.Yemek servise hazırdır.



    YOĞURTLU BAKLA

    [​IMG]

    M a l z e m e l e r
    250 gr. kuzu eti
    250 gr. taze sarımsak
    2 su bardağı süzme yoğurt
    500 gr. bakla
    1 yemek kaşığı un
    1 çay bardağı nohut
    1 tatlı kaşığı haspir
    2 adet yumurta
    125 gr. margarin
    Biraz tuz ve yeteri kadar su







    HAZIRLANIŞI:

    Et bir tencereye konarak ateşte tavlanır.Et tavlandıktan sonra tuz,nohut ve 2 lt. su ilave edilerek kaynamaya bırakılır.1,5 cm. uzunluğunda doğranmış ve ayıklanmış bakla suyu kaynamakta olan ayrı bir tencerede hafif haşlanır.Bakla hafif haşlandıktan sonra içine 1,5 cm. uzunluğunda doğranmış taze sarımsak ilave edilip pişirilir.Pişen bakla ve sarımsak süzgeçten geçirilerek pişmiş olan ete ilave edilip bir taşım kaynatılır.Ayrı bir tencerede yoğurt,un ve yumurta karıştırılarak pişirilir.Kaynamaya yakın diğer malzemeler yoğurdun içine boşaltılır.Bir tavada margarin eritilerek üzerine haspir eklenir ve yemeğe dökülür.Yemek servise hazırdır.


    BÖREK ÇORBASI


    [​IMG]

    M a l z e m e l e r
    100 gr. kıyma
    750 gr. kuşbaşı et
    1 kg. süzme yoğurt
    500 gr. un
    250 gr. nohut
    125 gr. zeytinyağı
    1 adet yumurta akı
    Tuz,karabiber,nane
    Yeterince su







    HAZIRLANIŞI:

    Kıyma önce 2 yemek kaşığı yağ ile tavada kavrulur.Soğanlar ince ince doğranarak tavanın içine eklenir.Soğanlarda kav rulunca ocaktan indirilir ve soğumaya bırakılır.Bir kap içine un,soğumuş olan kıyma,karabiber,tuz be bir bardak su konarak sert bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur.Elde edilen hamur üzeri ıslak bir bezle örtülerek 10-15 dk. dinlendirilir .Dinlen dirilen hamur 8 parçaya ayrılarak bezeler yapılır.Bezeler elle 1-2 cm. kalınlığında açılır ve bıçakla tavla zarı büyüklüğünde küçük küçük doğranır.Doğranan böreklerin üzerine un serpi lerek 6 saat dinlenmeye bırakılır.Diğer tarafta kuşbaşı etler bir tencerede 2 yemek kaşığı yağ ile kavrularak akşamdan ıslatılan nohut ve 1,5 lt. su eklenerek kısık ateşte kaynamaya bırakılır.Ayrı bir tencerede yoğurt,1adet yumurta akı ve bir bardak su ile iyice çırpılır.Daha sonra ocağa konarak kaynayın caya kadar karıştırılır.Pişmiş et ile nohut azar azar ilave edilir.Hemen arkasından 6 saat dinlenmiş olan böreklerin unu elenerek (unsuz olarak) kaynamakta olan yemeğin üzerine boşaltılır.Yemek ocakta 1 taşım daha kaynatılır ve kızdırılmış yağ ve nane ile yapılan sos yemeğin üzerine dökülüp servis yapılır.
     
  8. 6 Ağustos 2007
    Konu Sahibi : dost27
  9. gelincik06

    gelincik06 Popüler Üye Üye

    Katılım:
    28 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    259
    Beğenildi:
    22
    Ödül Puanları:
    108
    antep mutfagına hayranım gercekten.ayyy istahlandım hele de cig köfteyi görünce..
    bizim antepli aile dostlarımız var,antepten cok insan tanıyorum.yemekleri cok güzel.ama en cok sevdigim yemekleri YUVALAMA..
    yogurtlusundan yedim muhtesem....
     
  10. 6 Ağustos 2007
    Konu Sahibi : dost27
  11. kardelen18

    kardelen18 Popüler Üye Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    7.729
    Beğenildi:
    361
    Ödül Puanları:
    153
    şu içli köfte nasıl oluyo çok merak ediyorum yaa
     
  12. 6 Ağustos 2007
    Konu Sahibi : dost27
  13. dost27

    dost27 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    29 Kasım 2006
    Mesajlar:
    212
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    86
    DOLMALAR BU BÖLÜME


    ANTEP USULÜ ZEYTİNYAĞLI DOLMA

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    M a l z e m e l e r
    25 adet kurutulmuş patlıcan (dolmalık), *15 adet kurutulmuş biber (dolmalık), *4-5 adet kuru soğan, *3 baş sarımsak, *2 yemek kaşığı domates salçası, *2 yemek kaşığı biber salçası, *2 su bardağı pirinç, *1, 1/2 çay bardağı zeytinyağı, *1 yemek kaşığı toz şeker, *Karabiber, kırmızıbiber, y.bahar, tuz,*2 limon suyu veya limon tozu (isteğe göre), *Yeteri kadar su.

    HAZIRLANIŞI:

    Kuru patlıcanlar, geceden kaynar suya konup çatal geçecek şekilde haşlanır. Biberler ise kaynar suda en fazla 5 dk. kaynatılır. Her ikisinin de suları 2 veya 3 defa değiştirilir. Dolma içini hazırlamak için, önce zeytinyağında kıyılmış soğan ve sarımsak hafif kavurulur salçaları ilave edilip iyice karıştırılır. Yıkanmış pirinç bu karışımın içine konur ve hafifçe kavurulur. İki bardak sıcak suyla baharatlar ve şeker suyu çekene kadar pişirilir. Hazırlanan bu karışım, patlıcanların içine bir parmak eksik olacak şekilde doldurulur. Tencereye, birinin ağzı diğerinin dibine gelecek şekilde dizilir. Dizme işlemi düzgün ve sık şekilde yapılmalıdır (daima en alta patlıcan getirilmelidir). Üzerine biberler aynı şekilde dizilir. Dizme işlemi bittikten sonra, üzerine biraz tuz serpilir ve en üste dolma taşı konur. Dolma taşının bir parmak altında olacak şekilde kaynar su katılır. Dolma kaynamaya başladıktan sonra ocak kısılır. Pişmesine yakın limon suyu ilave edilerek 10-15 dk. daha pişirilir ve ocaktan indirilir. Dolma servise hazırdır.


    BULGURLU KABAK DOLMASI


    [​IMG]

    M a l z e m e l e r
    12 adet taze dolmalık kabak,
    1 baş orta boy kuru soğan,
    100 gr. kıyma,
    1 baş kuru sarımsak,
    1 tatlı kaşığı karabiber,
    1 tatlı kaşığı kırmızı biber,
    1 yemek kaşığı d. salçası,
    1 yemek kaşığı biber salçası,
    100 gr. bulgur,
    1 çaybardağı sıvı yağ,
    1 adet limon,
    Yeteri kadar su, Tuz.
    Not: Malzemeler 6 kişiliktir.





    HAZIRLANIŞI:

    Soğan ve sarımsak ince ince doğranır. Kıyma, soğan, sarımsak, tuz, karabiber, kırmızı biber ve salça yarım bardak su, yarım bardak yağ ile karıştırılıp bulgur ile yoğrulur. Yıkanmış ve içleri oyulmuş kabakların içine yoğrulan karışım, her kabağın yarısına kadar konur, ağızları bir dilim domates ile kapatılarak tencereye dizilir. Üzerine, artan yarım bardak yağ dökülür. Tencerenin genişliğine göre üstünü örtecek kadar kaynamış su ve biraz tuz ilave edilir. Yemek kaynamaya başlayınca altı kısılır ve yarım saat pişirilir. Kabak pişince bir yemek kaşığı ekşi ilave edilir bir taşım daha kaynatılarak, suyu süzülür. Dolma servise hazırdır.

    NOT: Dolmada bulgur yerine pirinç de kullanılabilir



    FİRİKLİ ACUR DOLMASI

    [​IMG]

    M a l z e m e l e r
    * 500 gr. yağlı kıyma,
    * 1 yemek kaşığı d. salçası,
    * 1 yemek kaşığı biber salçası,
    * 250 gr. bulgur,
    * 250 gr. firik,
    * 2 kg. acur,
    * 2 baş kuru soğan,
    * 1 baş sarımsak,
    * Kırmızıbiber, karabiber, tuz,
    * Yeteri kadar su.
    Not: Malzemeler 6 kişiliktir.





    HAZIRLANIŞI:

    Acurlar yıkanır, başları kesilir, acurun acı kısmı gidene kadar oyulur (oyulurken dile değdirilerek acısına bakılır). Oyulan acurların içine karabiber ve tuz karışımı sürülür. Bir leğen içine bulgur, firik, et, salçalar, ince doğranmış soğan ve sarımsaklar, tuz, kırmızıbiber ve karabiber konarak biraz yoğurulur. Hazırlanan bu iç, acurların içine yarısını biraz geçecek şekilde doldurulur. Önceden kesilmiş acur başları ile doldurulmuş acurların ağzı kapatılarak tencereye dizilir. Dolmanın yüzüne çıkacak kadar su konur. Suyuna bir parça tuz atılır ve ocağa konur. Kaynamaya başladığında ocak kısılır; dolma kısık ateşte pişirilir. Servise sunulur.
     
  14. 6 Ağustos 2007
    Konu Sahibi : dost27
  15. dost27

    dost27 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    29 Kasım 2006
    Mesajlar:
    212
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    86
    HAYLAN KABAĞI DOLMASI


    [​IMG]

    M a l z e m e l e r
    500 gr. yağlı kıyma,
    3 kg. haylan kabağı,
    2 su bardağı pirinç,
    1 adet büyük kuru soğan,
    1 yemek kaşığı salça (domates biber karışık),
    1 baş sarımsak,
    Karabiber, K.biber, Tuz,
    2-3 limon suyu veya
    limon tuzu, Yeteri kadar su.
    Not: Malzemeler 6 kişiliktir.





    HAZIRLANIŞI:

    Kabakların kabukları kazınır ve içi oyularak yıkanır. Bir kapta kırmızı biber, tuz ve karabiber karıştırılır. Oyulmuş kabakların içine sürülür. Diğer tarafta pirinç yıkanır, içine kıyma, ince doğranmış soğan ve sarımsak, salça, karabiber, tuz, kırmızı biber ve biraz limon suyu konarak iyice karıştırılır. Yapılan bu karışım, her kabağın yarısına gelecek şekilde doldurulur ve ağzı bir dilim domatesle kapatılarak tencereye dizilir. Üzerine tuz eklenir ve dolmaların boyuna çıkacak kadar su konur. Tencerenin ağzı kapatılarak ocağa konur, kaynamaya başladığında ateş kısılır ve hafif ateşte pişmeye bırakılır. Pişmeye yakın üzerine limon suyu veya suda eritilmiş limontuzu gezdirilir, bir iki taşım daha kaynattıktan sonra ocaktan indirilir. Yemeğiniz servise hazırdır.



    YAPRAK SARMASI


    [​IMG]

    M a l z e m e l e r
    * 300 gr. yağlı kıyma,
    * 500 gr. sarmalık yaprak (asma veya bağ yaprağı),
    * 500 gr. pilavlık bulgur,
    * 3 baş kuru soğan,
    * 1 baş sarımsak, * 1 yemek kaşığı biber salçası, * 1 yemek kaşığı d. salçası, * Karabiber, kırmızıbiber, tuz, * Yeteri kadar su.





    HAZIRLANIŞI:

    Tencereye yaprakları haşlamaya yetecek miktarda su konarak kaynatılır. Kaynayan suya atılan yapraklar, fazla yumuşak olmayacak şekilde haşlanır. Haşlanan yapraklar suyu süzülerek bir kenarda bekletilir. Diğer tarafta leğen içerisine pilavlık bulgur, ince ince doğranmış soğan ve sarımsak, salçalar, tuz, karabiber, kırmızı biber ve kıyma 2 su bardağı suyla iyice karıştırılır. Hazırlanan bu karışım yaprakların arasına konur sıkı bir şekilde sarılarak, tencereye muntazam bir şekilde sıkça dizilir. Üzerine sarmaları bir parmak geçecek şekilde su konur, biraz da tuz ilave edilir. En üstüne dolma taşı veya ters çevrilmiş tabak koyarak kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte yapraklar ve pirinçler pişinceye kadar pişirilir.

    NOT: Bulgur yerine pirinçte kullanılabilir. Sarmanın pişmesine yakın isteğe göre limon suyu veya limon tozu, sumak ekşisi ilave edilebilir.


    KARIŞIK YAZ DOLMASI


    [​IMG]

    M a l z e m e l e r
    400 gr. yağlı kıyma,
    500 gr. pirinç,
    4 baş kuru soğan,
    1-2 baş sarımsak,
    1 yemek kaşığı salça,
    1 yemek kaşığı biber salçası,
    10 dolmalık biber,
    10 dolmalık patlıcan,
    10 ortaboy domates,
    3 Limon suyu veya 1 tatlıkaşığı limon tuzu, Karabiber, k.biber, tuz, su. Not: Malzemeler 8 kişiliktir.






    HAZIRLANIŞI:

    Patlıcan, biber ve domatesler oyulur ve yıkanır. Oyulan patlıcanlar su içerisinde 10-15 dk. bekletildikten sonra suyun içerisinden alınarak domates, biber ve patlıcanlar bir kenarda bekletilir. Diğer tarafta bir leğen içerisinde yıkanmış pirinç, kıyma diş diş doğranmış soğan ve sarımsak, salçalar, tuz, karabiber, kırmızıbiber, limon suyu veya limontozu ve 1 bardak su konarak iyice karıştırılır. Hazırlanan bu karışım oyulmuş patlıcan, biber ve domateslerin içine fazla sıkı olmayacak şekilde doldurulur. Ağızları bir dilim domates veya dolmaların başından kesilen parçalarla kapatılarak tencereye sık sık dizilir (En alta patlıcanlar, daha sonra biber ve domatesler dizilir). Üzerine dolmataşı veya ters çevrilmiş bir tabak kapatılarak biraz tuz ilave edilir, dolmaların boyunu bir parmak geçecek şekilde su koyarak ocağa konur. Kaynamaya başladığında ocağın altı kısılır pişmeye yakın isteğe göre ekşisi (Limonsuyu, Limontuzu v.b.) konur ve 5-10 d. daha pişirilir. Yemeğiniz servise hazırdır.

    NOT: Dolmaları servis yaparken tencere dibinde kalan suyu da kullanabilirsiniz.


    MUMBAR DOLMASI


    [​IMG]

    M a l z e m e l e r
    * 4 adet koyun mumbarı,
    *300 gr. orta yağlı kuzu kıyma,
    * 2 su bardağı bulgur,
    * 2 çorba kaşığı domates salçası,
    * 2 yemek kaşığı pulbiber,
    yeteri kadar tuz, karabiber ve tarçın,
    * 1 orta boy ince doğranmış soğan,
    * 10 diş ezilmiş sarımsak,
    * 2 su bardağı et suyu.





    HAZIRLANIŞI:

    Mumbarlar iyice yıkanarak tersi çevrilir. Tersi çevrilen mumbarlar tuzla iyice ovularak temizlenir. Temizlenen mumbarlar bir tencerenin içerisinde, tuzlu suda 3 saat dinlendirilir. Kıyma, bulgur, salça, karabiber, tuz, tarçın, soğan, sarmısak karıştırılarak 10 dakika yoğurulur. Bu harç bir huni yardımı ile mumbara doldurulur ve mumbarlar düdüklü tencereye dizilir. 2 su bardağı etsuyu içine 1 kaşık salça ve bir kaşık pul biber, yeteri kadar tuz konularak sos haline getirilir ve mumbarların üzerine dökülür. Kısık ateşte 30 dakika pişirildikten sonra servise hazır hale getirilir


    [​IMG]

    [​IMG]
     
  16. 6 Ağustos 2007
    Konu Sahibi : dost27
  17. dost27

    dost27 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    29 Kasım 2006
    Mesajlar:
    212
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    86
    ET YEMEKLERİ BU BÖLÜMDE


    LAHMACUN

    [​IMG]

    M a l z e m e l e r
    * 1 kg. az yağlı kıyma,
    * 1.200 kg. domates,
    * 5 bağ maydanoz,
    * 200 gr. dolmalık yeşilbiber,
    * 100 gr. sarımsak
    (taze veya kuru)
    * 1 yemek kaşığı biber salçası,
    * Karabiber, tuz.


    HAZIRLANIŞI:

    Maydanozlar yaprak yaprak ayırılır. Sarımsaklar temizlenir biberlerin çekirdekleri çıkarılır. Temizleme işi bittikten sonra bütün malzemeler zırkla doğranır veya robotta kıyma halini alıncaya kadar çekilir içine kıyması da konarak iyice karıştırılır ve bir harç elde edilir. Hazırlanan harç pide fırınında fırıncı tarafından pide hamuru ile lahmacunlar yapılarak pişirilir.

    Not: Malzemelerin zırkla kıyma haline gelmesi isteğe göre baharat konması ve meşe odunu ile taş fırında pişirilmesi lezzet açısından önemlidir.



    EKŞİLİ TARAKLIK TAVASI


    [​IMG]

    M a l z e m e l e r
    1 kg. açılmış pirzola et,
    100 gr. kuru soğan,
    150 gr. rendelenmiş domates,
    250 gr. domates,
    50 gr. yeşil biber,
    50 gr. domates salçası,
    50 gr. margarin yağ,
    250 gr. ayva, yarım çay bardağı nar pekmezi, yarım çay bardağı limon suyu,
    10 gr. pul biber, 10 gr Tuz
    2 gr. yedi türlü baharat ve karabiber, 4 su bardağı su.





    HAZIRLANIŞI:

    Bir tencereye margarin yağı ve et konur ocağın altı yakılır. Et biraz kavrulduktan sonra halka doğranmış soğan ilave edilir, soğan hafif pembeleşince salça ilave edilip rendelenmiş domates konur ve karıştırılır. Karışıma 4 su bardağı su ilave edilir, tuzu atılır, kefi alınıp tencerenin kapağı kapatılır, ocağın altı kısılır. Bir kaseye nar pekmezi, limon suyu ve baharatlar konup karıştırılır. Bu karışım etin üzerine aktarılır. Ayvanın kabuğu soyulur dörde bölünerek yemeğin üzerine konur ve pişirilir. Domates ve biberleri de doğrayıp yemeğin üzerine atıp 3 dakika pişirilir. Yemek servise hazırdır. (Ali DEVECİ - Tilmen Oteli )

    NOT: Ayva, domates, biber pişmeye yakın ilave edilecek.



    SOĞAN YAHNİSİ


    [​IMG]

    M a l z e m e l e r
    * 750 gr. kıska (küçük kuru soğan),
    * 600 gr. kuşbaşılık et,
    * 200 gr. nohut,
    * 1 adet domates,
    * 2 adet yeşilbiber,
    * 2 yemek kaşığı sade yağ, Tuz, karabiber, limonsuyu,
    * 1 yemek kaşığı salça,
    * 3 bardak su,
    * Az miktarda nar pekmezi.





    HAZIRLANIŞI:

    Bir tencerede yağ ve kuşbaşı etler kavrulur ve salçası konulur. İki dakika karıştırılır suyu ilave edilir. Et pişmeye yakın soyulmuş soğanlar bütün olarak atılır. Yeşil biber halka şeklinde doğranır ve yemeğe ilave edilir. Soğanlar piştikten sonra haşlanmış nohut atılır. Domatesin kabuğu soyulur, fındık şeklinde doğranır ve pişmekte olan yemeğin üzerine ilave edilir. Tuz, karabiber, az miktarda nar pekmezi, limon suyu da konduktan sonra 5 dakika daha kaynatılır. (Suyu azalmış ise üzerine sıcak su ilave edilir.) Yemek servise hazırdır.


    ET PAÇASI

    [​IMG]

    M a l z e m e l e r
    * 1 kg. yağsız parça et,
    * 100 gr. sarımsak,
    * 1 yemek kaşığı tere yağı,
    * Karabiber,
    * Kırmızı pul biber,
    * Tuz,
    * 2 veya 3 adet limon,
    * 2 lt. su.





    HAZIRLANIŞI:

    Tencereye 2 litre su konup kaynatılır, parça et içine atılır ve pişirilir ve ocaktan indirilir. Küçük bir tavada yağ eritilir, içine ezilmiş sarımsak, karabiber, tuz, kırmızı pul biber atılır. Pişirilmiş olan et küp şeklinde doğranır. Doğranan et tekrar tenceredeki suyun içine atılır ve kaynatılır. Bir tavada yağda kızdırılan karışım da yemeğin üzerine boşaltılır. Servise sunulan yemeğin üzerine limon sıkılır.
     
  18. 6 Ağustos 2007
    Konu Sahibi : dost27
  19. dost27

    dost27 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    29 Kasım 2006
    Mesajlar:
    212
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    86
    EKŞİLİ UFAK KÖFTE


    [​IMG]

    M a l z e m e l e r
    Çorbası için:
    750 gr. parça et,
    1.5 su bardağı nohut,
    1 yemek kaşığı domates salçası,
    3-4 diş sarımsak,
    1 yemek kaşığı biber salçası,
    2 limonun suyu, Yeterince su.
    Köftesi için:
    1/2 kg. yağsız kıyma,
    1/2 kg. simit,
    2 adet orta boy kuru soğan,
    1 çay kaşığı karabiber,
    1 yemek kaşığı kırmızı biber,
    Yağ, nane. Tuz,





    HAZIRLANIŞI:

    Simit önce su ile biraz ıslatılır. Soğanlar ufak ufak doğranır. Karabiber, kırmızı biber ve tuz ilave edilerek iyice yoğrulur, (15-20 dk.) içine kıyma ilave edilir, köfte iyice yumuşayıncaya kadar yoğrulur. Köfteden bilye büyüklüğünde parçalar kopartılarak avuç içinde yuvarlanır. Diğer tarafta bir gece önceden ıslatılmış nohut ve et, halka halka doğranmış soğan ile et ve nohut yumuşayıncaya kadar pişirilir. Salçası ve ekşisi konulur. 2-3 taşım kaynatılır. Ayrı bir tencerede kaynatılan suya bir miktar tuz konur ve bu suda yuvarlanmış köfteler pişinceye kadar kaynatılır. Pişen köftelerin suyu süzülür. Servis yapılacağı zaman köfteler et ve nohutlu karışımın içine konur, biraz ısıtılır üzerine kızdırılmış yağ ile nane dökülür.

    Emine KEYFLİ



    BEYRAN
    [​IMG]

    M a l z e m e l e r
    1 kg. kemikli gerdan,
    300 gr. pirinç
    100 gr. yaprak biber,
    100 gr. tuz,
    50 gr. karabiber,
    10 diş sarımsak,
    100 gr. beden yağı (iç yağı).





    HAZIRLANIŞI:

    Bir tencerede 1 kg. et suyla yüksek ateşte kaynara çıkıncaya kadar kaynatılır ve bu arada etin kefi alınır. Kaynara çıkan etin ateşi kısılır ve haşlanıncaya kadar kaynatılmaya devam edilir. Başka bir tencerede 300 gr. pirinç haşlanır, 15 dakika daha sonra haşlanmış bu pirinçler 5 porsiyon olacak şekilde tabaklara konur. Pirinç üzerine 200 gr. et suyu, sarımsak, yaprak biber, tuz, karabiber konur ve limon sıkılır, kaynayıncaya kadar ısıtılır ve servise sunulur.



    KABAK OTURTMASI


    [​IMG]

    M a l z e m e l e r
    * 1/2 kg. orta boy kabak,
    * 500 gr. az yağlı kıyma,
    * 1 büyük kuru soğan,
    * Tuz, karabiber, kırmızıbiber,
    * Domates,
    * 2 adet orta boy patates,
    * 1 yemek kaşığı Salça,
    * 1 bardak su.





    HAZIRLANIŞI:

    Kabaklar ortadan enine ikiye bölünür, etlice oyulur ve kızgın yağda kızartılır. Diğer tarafta kıyma, ufak doğranmış soğan, tuz, karabiberle karıştırılarak bir harç hazırlanır ve bu harç çok az kavrulur. Kızarmış kabakların içi önceden hazırlanmış harçla doldurulur ve tepsiye dizilir. Doldurulmuş kabakların ağzına birer dilim domates kapatılır. İki adet orta boy patates ince uzun dilimlenir ve tepsiye dizilen kabakların arasına yerleştirilir. 1 bardak salçalı su dökülür. Orta hararetli fırında 25-30 dakika pişirilir. Sıcak sıcak servis yapılır.





    DOĞRAMA


    [​IMG]

    M a l z e m e l e r
    * 250 gr. kuzu kuşbaşı et,
    * 50 gr. patlıcan,
    * 1/2 çay bardağı yağ,
    * 1 yemek kaşığı domates salçası,
    * 1 adet ortaboy kuru soğan,
    * 200 gr. nohut,
    * 2 adet orta boy domates,
    * 3 adet yeşil sivribiber,
    * 1 adet limon,
    * Kuru nane,
    * 3-5 diş sarımsak,
    * 4 su bardağı su.





    HAZIRLANIŞI:

    Tencerede yarım çay bardağı yağda kuşbaşı etler kavurulur. Kavrulan etin üzerine diş diş doğranmış kuru soğan ilave edilip soğanlar ölünceye kadar kavurma işlemine devam edilir. Bu karışımın içine salça koyup karıştırılır ve 4 su bardağı su koyup kaynamaya bırakılır. Yemek kaynamaya başlandığında akşamdan ıslatılmış nohut konur ve kısık ateşte et ve nohut pişene kadar kaynatılır. Yemek piştikten sonra kuşbaşı şeklinde doğranmış patlıcanlar, kabukları soyulmuş doğranmış domatesler, yeşil biberler ve istenilen büyüklükte doğranmış sarımsaklar ilave edilir. Malzemelerin hepsi pişinceye kadar kaynatılır ve pişmeye yakın 1 adet limonun suyu sıkılır. Diğer tarafta bir tavada kızdırılmış yağın üzerine kuru nane konur. Bu yağ sıcak sıcak yemeğin üzerinde gezdirilir. Yemek servise hazırdır.