Antep yuvarlamas

Konusu 'Yöresel Yemekler II' forumundadır ve meleks tarafından 21 Mart 2009 başlatılmıştır.

    21 Mart 2009
    Konu Sahibi : meleks
  1. meleks

    meleks Bu Alemde Kendini BiliceN Üye

    Katılım:
    9 Eylül 2008
    Mesajlar:
    481
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    ANTEP YUVARLAMASI
    [​IMG]

    Malzemeler:
    • 500 gr. pirinç
    • 300 gr. yağsız, çiğköftelik et
    • 500 gr. kemikli ya da kuşbaşı et
    • 1 bardak nohut
    • 3 bardak süzülmüş yoğurt
    • 1 yumurta
    • Yeteri kadar su
    • Sıvı yağ
    • nane
    • tuz
    • karabiber
    Hazırlanması:
    • Pirinç yıkanıp süzgece alınır. Et makinası, robot veya mermer üzerinde merdane kullanılarak çekilip un kıvamına yakın hale getirilir.
    • Un haline getirilen pirince yağsız kıyma,tuz ve karabiber eklenerek iyice yoğrulur. Yoğurma işleminde gerektikçe az miktarda su katılır
    • Kıvama gelen hamurun üzerine ıslak bir bez örtülür ve bu sırada yuvarlama işlemine başlanır
    • Yuvarlama için hamurdan alınan ceviz büyüklüğünde parça uzun ince bir şerit haline getirilip 5-6 mm uzunluğunda parçalar koparılır. Daha sonra bu koparılan parçalar avuç içlerinde yuvarlanarak süzgece konulur. (Yuvarlama işlemi sırasında bir tabağa aldığınız sıvıyağa elinizi batırıp avuçlarınıza sürmeniz gerekiyor.)
    • Tencereye su konup kaynatılır ve süzgece alınmış yuvarlamalar tencereye atılarak fazla pişmeyecek kadar kaynatılır (annem 2 taşım dedi ama tadına bakarak karar verebilirsiniz)
    • Diğer tarafta parça veya kuşbaşı et yemeğin yapılacağı tencerede çok az yağ ile biraz kavrulup üzeri su ile tamamlanarak pişirilir. (Eğer pişmemiş nohut kullanılacaksa bu aşamada önceden ıslanmış olan nohut etle birlikte pişirilir ama pişme süresi konusunda sorun yaşanabileceğinden tavsiyem pişmiş nohut kullanıp et piştikten sonra nohutu üzerine ilave etmeniz) (Suyun miktarını ölçmediğimiz için veremiyorum, sonuçta sulu bir yemek olacağından göz kararı ayarlanabilir, eğer eksik gelirse sonradan üzerine kaynamış su ilave edilebilir)
    • Pişmiş olan etin üzerine yuvarlama eklenir.
    • Yoğurta yumurta katılıp karıştırılır, üzerine eğer yemeğin suyu yeterli ise yemeğin suyundan, yeterli değilse kaynamış su dökülerek koyu ayran kıvamına getirilir.
    • Yemeğin içine yavaş yavaş karıştırarak yoğurt dökülür ve kısa bir süre daha kaynatılır. (Bu aşamada yemeğin tuzuna bakılıp tamamlanır)
    • Üzeri için tavada yağ kızdırılıp nane atıldıktan sonra yemeğin üzerine dökülür.
    Not: ılk kez deneyecekseniz miktarı azaltarak denemenizi tavsiye ederim. Pirinçle et birleştiği zaman hem bereketli oluyor hem de köfteler küçük küçük yuvarlandığından yapması zor oluyor.
     
    Son düzenleme: 21 Mart 2009
  2. 23 Nisan 2009
    Konu Sahibi : meleks
  3. meren

    meren Aktif Üye Üye

    Katılım:
    2 Şubat 2009
    Mesajlar:
    64
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    ayy nefis görünüyo teşekkürler
     
  4. 25 Nisan 2009
    Konu Sahibi : meleks
  5. HARZEM

    HARZEM Popüler Üye Üye

    Katılım:
    1 Aralık 2008
    Mesajlar:
    1.550
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    146
    ayyyyyyyy ben çok seviyorum ama cesaret edip yapamıyorum ellerine sağlık çok güzel görünüyor canım
     
  6. 29 Nisan 2009
    Konu Sahibi : meleks
  7. meleks

    meleks Bu Alemde Kendini BiliceN Üye

    Katılım:
    9 Eylül 2008
    Mesajlar:
    481
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    sağolun kızlar beğendiğnize sevindim
     
  8. 29 Nisan 2009
    Konu Sahibi : meleks
  9. ilayda cem

    ilayda cem Popüler Üye Üye

    Katılım:
    3 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    2.701
    Beğenildi:
    7
    Ödül Puanları:
    106
    benim memleketimin en gözde yemeklerinden birisidir yuvalama,

    çok zahmetli bir o kadarda lezzetli bir yemektir,hatta o kadarki ödüller bile almıştır...

    paylaşımın için teşekkürler arkadaşım.a.s.
     
  10. 29 Nisan 2009
    Konu Sahibi : meleks
  11. meleks

    meleks Bu Alemde Kendini BiliceN Üye

    Katılım:
    9 Eylül 2008
    Mesajlar:
    481
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    anteplisin sende o zman evet hemşo bizim yuvalamaız öyledir rica ederim.
     
  12. 29 Nisan 2009
    Konu Sahibi : meleks
  13. irem naz

    irem naz Canım OĞLUM Üye

    Katılım:
    27 Nisan 2008
    Mesajlar:
    6.713
    Beğenildi:
    13
    Ödül Puanları:
    148
    çok harika görünüyo...ellerinize sağlık...
     
  14. 30 Nisan 2009
    Konu Sahibi : meleks
  15. kardelen57

    kardelen57 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    27 Şubat 2009
    Mesajlar:
    145
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    merhaba canım çok güzel anlatmışsın yemeyimizi anladım hemşeriyiz galiba kurabiyemizi de anlat o da bize özel ben istanbulda ununu bulamıyorum çok özledik bayramlarda eksiklik duyuyorum sevgi ve selamlar bak duygulandım şimdi
     
  16. 5 Mayıs 2009
    Konu Sahibi : meleks
  17. _demet_

    _demet_ Aktif Üye Üye

    Katılım:
    7 Şubat 2009
    Mesajlar:
    161
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    ooyyyyh harika bişi ben antepte öğrendim 2-3 ayda bir yaparım yapmayanlarada tavsiye ederim. yapılışıda çok zevklicokacimcoook
     
  18. 12 Temmuz 2009
    Konu Sahibi : meleks
  19. txuxlay akar

    txuxlay akar Aktif Üye Üye

    Katılım:
    29 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    106
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    selam herkese bende kulübün üyesiyim mükemmel yemek tariflerinden anladığım kadarı ile anteplisiniz :)) şuan amerikada yaşıyorum istnbulda otururken antepli bir komşum vardı bi yemek yapardı tadı halen damağımda aklıma gelmediği gün yok kendisinede ulaşamıyorum adı yanılmıyorsam şişbelekdi içinde mantı nohut vardı üstünede yuvalamadaki gibi bi yoğurtdan sos yapardı nane gezdirirdi en son o yemeğin aklıma gelmediği bir gün yok inan internetde baktım çok yüzeysel tarifler gerçek bi anteplide yok burdaki türler içinde acaba siz biliyormusunuz onun tarifini yada öğrenebileceğin bir antepli varmı bana ayrıntılı tarifini veebileceğiniz bu gurbetde aşeren kardeşinize büyük bi iyilik yaparsınız inanın bu yemeği tekrar yemeden ölmek istemiyorummm :) lütfen yardım edin tülay