Aöf 1.sınıf uygarlık tarihi çalışma soruları

Konusu 'Açıköğretim' forumundadır ve evrim2008 tarafından 2 Nisan 2009 başlatılmıştır.

    2 Nisan 2009
    Konu Sahibi : evrim2008
  1. evrim2008

    evrim2008 Sabırlıyım,bekliyorum:) Üye

    Katılım:
    18 Mart 2009
    Mesajlar:
    572
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    106
    1. Alet çeşitlerinin arttığı ve dilgilerin ortaya çıktığı dönem aşağıdakilerden hangisidir?

    a)Tunç çağı
    b)Alt paleolitik
    c)Orta paleolitik
    d)Üst paleolitik
    e)Kalkolitik

    2. Aşağıdakilerden hangisi volkanik kayaçlarda bulunan radyoaktif potasyumun argona dönüşme hızını ölçer?

    a)Göreli tarihleme
    b)Termolimünesans
    c)Potasyum-argon yöntemi
    d)Karbon 14 yöntemi
    e)Dendrokronoloji

    3. Aşağıdakilerden hangisi Mezopotamya krallıklarından biri değildir?

    a)Babil
    b)Sümer
    c)Hitit
    d)Assur
    e)Akkad

    4. Sümer mimarisinin tapınak yapısı olan ve üst üste oturtulmuş kerpiç taraçalardan oluşan yapı aşağıdakilerden hangisidir?

    a)Mastaba
    b)Megaron
    c)Ziggurat
    d)Piramit
    e)Tümülüs

    5. Mısır’da yaşam izleri hangi döneme kadar inmektedir?

    a)Neolitik
    b)Mezolitik
    c)Paleolitik
    d)Kalkolitik Çağ
    e)Tunç Çağı

    6. Aşağıdakilerden hangisi Mısır tanrılarından biri değildir?

    a)Geb
    b)Ra
    c)Şu
    d)Horus
    e)Enki

    7. Anadolu’nun Erken Tunç Çağı hangi tarihler arasındadır?

    a)İ.Ö. 950 – 850
    b)İ.Ö. 3200 – 2000
    c)İ.Ö. 1500 – 1000
    d)İ.Ö. 700 – 600
    e)İ.Ö. 500 – 300

    8. Aşağıdakilerden hangisi Anadolu uygarlıklarından biridir?

    a)Sümer
    b)Hitit
    c)Assur
    d)Babil
    e)Akkad

    9. Aşağıdakilerden hangisi, Asya Hun Devleti öncesi Orta Asya kültür merkezleri içinde yer alır?

    a)Teb
    b)Deir el-Bahri
    c)Karasuk
    d)Tel-Amarna
    e)Sakara

    10. Eski Türk mezarlarına ne ad verilir?

    a)Kurgan
    b)Höyük
    c)Tümülüs
    d)Menhir
    e)Mastaba

    11. Yunan Tanrısı Aphrodite’nin Latince adı aşağıdakilerden hangisidir?

    a)Venüs
    b)Neptün
    c)Vesta
    d)Jüpiter
    e)Mars

    12. Aşağıdakilerden hangisi Yunan tanrılarından biri değildir?

    a)Zeus
    b)Nanna
    c)Hermes
    d)Athena
    e)Hera



    13. Aşağıdakilerden hangisi arkeolojik tarihleme yöntemidir?

    a)Dendrokronoloji
    b)Termolimünesans
    c)Tipoloji
    d)Potasyum-argon yöntemi
    e)Karbon 14 yöntemi

    14. Aşağıdakilerden hangisi Akkadca yazılan kanunlardan biridir?

    a)Urukagina
    b)Ur-Namnu
    c)Lipit-İştar
    d)Ana İttuşu
    e)Eşnunna

    15. Akbabalar Steli hangi krallık döneminde yapılmıştır?

    a)Akkadlar
    b)Hititler
    c)Sümerler
    d)Assurlular
    e)Babilliler

    16. Aşağıdaki krallardan hangisi Mısır’ın geleneksel tanrıları yerine Güneş monoteizmini yerleştirerek dinde reform yapmak istemiştir?

    a)IV. Ramses
    b)I. Ramses
    c)IV. Amenofis
    d)III. Amenofis
    e)II. Mentuhotep


    17. İnsanoğlunun bin yıllar boyunca aynı yerde üst üste kurmuş olduğu yerleşmelerin yıkıntılarının oluşturduğu yapay tepeye ne ad verilir?

    a)Tümülüs
    b)Mastaba
    c)Piramit
    d)Höyük
    e)Megaron



    18. Aşağıdakilerden hangisi Türk devletlerinde hükümdarların taşıdığı ünvanlardan biri değildir?

    a)Toy
    b)Kağan
    c)Erkin
    d)Yabgu
    e)Şanyü

    19. Aşağıdakilerden hangisi Yunan tanrısı Poseidon’un simgesidir?

    a)Üç çatallı asa
    b)Güvercin
    c)Zeytin dalı
    d)Kartal
    e)Buğday temeti


    20. Yeni Krallık Dönemi’nin başında yerleşmiş bir geleneğe göre, İ.Ö. 3000 yılında, hangi kralın Aşağı ve Yukarı Mısır’ı birleştirdiği düşünülmektedir?

    a)I. Tutmosis
    b)Keops
    c)I. Amenemhet
    d)II. Amenofis
    e)Menes


    21. Aşağıdakilerden hangisi Hitit Devleti’nin başkentidir?

    a)Hattuşa
    b)Kaneş
    c)Gordion
    d)Sardis
    e)Tuşpa

    22. Aşağıdakilerden hangisi Anadolu uygarlıklarından biri değildir?

    a)Frig
    b)Hitit
    c)Babil
    d)Urartu
    e)Lidya


    23. Aşağıdakilerden hangisi Hunlardan itibaren Türklerde görülen hükümdarlık sembollerinden biri değildir?

    a)Fibula
    b)Otağ
    c)Davul
    d)Kotuz
    e)Taht


    24. Aşağıdakilerden hangisi Klasik Çağ’da Yunan dünyasında gerçekleşen olaylardan biri değildir?

    a)Büyük İskender’in ölümü
    b)Kleisthenes Reformları
    c)Attika-Delos Deniz Birliği’nin kurulması
    d)Kallias Barışı
    e)Maraton Savaşı



    Cevaplar::
    1-d 2-c 3-c 4-c 5-c 6-e 7-b 8-b 9-c 10-c 11-a 12-b 13-c 14-e 15-c 16-c 17-d 18-a 19-a 20-e 21-a 22-c 23-a 24-a


    Bu ders AÖF Sosyal bilimler,Ev idaresi,Büro yönetimi ve sekreterlik,Halkla ilişkiler bölümlerinin 1. sınıfında okutulan derstir.Çalışma soruları Aöf e-öğrenme portalındaki ara sınav soruları derlenerek hazırlanmıştır.Cumartesi günkü sınavda başarılar diliyorum...
    :lepi:
     
  2. 11 Ağustos 2009
    Konu Sahibi : evrim2008
  3. fb.angel

    fb.angel Aktif Üye Üye

    Katılım:
    23 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    50
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    76
    emeğine sağlık arkadaşım teşekkürlerrrrrrrrrrr alkisalkisalkisalkisalkisalkisalkisalkisalkis