Aşure

Konusu 'Tatlılar' forumundadır ve BinbirRenk tarafından 12 Ekim 2009 başlatılmıştır.

    12 Ekim 2009
    Konu Sahibi : BinbirRenk
  1. BinbirRenk

    BinbirRenk Popüler Üye Üye

    Katılım:
    4 Şubat 2009
    Mesajlar:
    3.421
    Beğenildi:
    306
    Ödül Puanları:
    153
    Türk tatlılarımızdan aşurenin tarifini belki vardır ama göremedim. Ben de annemin yaptığı şekilde tarifini yazmak istedim. Kendim de arada yapıyorum.

    Akşamdan veya birkaç saat önce fasülye, nohut, buğday, üzüm ayrı ayrı kaplarda suya konur.
    Kayısı da çok ince dilimlenip suya konur.

    1 su bardağı ince beyaz fasülye
    1 su bardağı nohut
    Yarım su bardağı buğday
    yarım su bard. kuru üzüm
    10 adet kuru incir
    10 adet kuru kayısı(gün kurusunu tercih ediyorum)
    1 elma
    1 armut
    bir kaşık tepeleme pirinç unu
    1 kaşık tepeleme nişasta
    1kg. süt
    vanilya
    1 veya 2 kase şeker.
    1 çay kaşığı tuz
    Malzemeler damak tadına göre azaltılıp çoğaltılabilir. Ben aşureyi çok tatlı sevmediğimden şekeri az koyuyorum.
    Süslemek için iri çekilmiş ceviz veya fındık, tarçın, hindistan cevizi.

    Fasülye, nohut ve buğdayın suyu süzdürülüp yıkanır ve düdüklüye yeterince suyla konur.
    Ben 20dk. pişiriyorum. Pişerken bir yandan elma, armut çok minik dilimler halinde doğranır. İncir çok küçük doğranır.
    Vanilya, pirinç unu ve nişastaya biraz su koyup aynı kapta karıştırılır. Ayran gibi.
    Malzeme süzdürülüp genişçe tencereye alınır.
    Üzerine süt, kayısı, üzüm, armut, elma, incir, nişastalı karışım konur. Yeterince su da konup yavaş yavaş karıştırarak pişirilir. Su yetersiz olursa azar azar kaynamış su ilave edilebilir.
    Kaynamaya başlayınca şeker ve tuzu konur.
    (Ben 1 saat kadar pişiriyorum.)
    Yine pişirmeye devam edilir istediğiniz kıvama geldiğinde kaselere konur.
    Ilık hale geldiğinde tarçın ve hindistan cevizi üzerine serpiştirilir.
    Soğuyunca ceviz konur.
    Arzuya göre gül suyu ve nar taneleri de konabilir.
     
    Son düzenleme: 12 Ekim 2009
  2. 9 Ocak 2010
    Konu Sahibi : BinbirRenk
  3. duygut

    duygut Guest

    canım çok severim bendekaydirigubbakcemile3 annemin yaptığına bayılırım özellikle:) afiyet olsun çok yeme ama kilo alırsınlülülülülülü:icecream:
     
  4. 14 Ocak 2010
    Konu Sahibi : BinbirRenk
  5. BinbirRenk

    BinbirRenk Popüler Üye Üye

    Katılım:
    4 Şubat 2009
    Mesajlar:
    3.421
    Beğenildi:
    306
    Ödül Puanları:
    153
    Sağol canım. Ben de severek yiyorum cokacimcoookama senede 1-2 kez yaparım.
    İçine konan maddeler sağlıklı, şekerini de az katıyorum. Tabi yine de fazla kaçırmamak gerek.yerimseniben
     
  6. 16 Ocak 2010
    Konu Sahibi : BinbirRenk
  7. duygut

    duygut Guest

    evet canım ne kadar çok tatlı o kadar çok kilo:) ama çok severim aşureyi senin gibi. yeter dediğin gibi senede en fazla 2 kere:)
     
  8. 25 Ekim 2015
    Konu Sahibi : BinbirRenk
  9. BinbirRenk

    BinbirRenk Popüler Üye Üye

    Katılım:
    4 Şubat 2009
    Mesajlar:
    3.421
    Beğenildi:
    306
    Ödül Puanları:
    153
    Yine aşure ayı geldi. Yıllar önce yazdığım annem usulü tarifi buldum :) Belki yararlanmak isteyen olabilir.:KK54: Evde aşure yapmak bereket getirir derler. Herkesin aşure ayı mübarek olsun.