Aşure

Konusu 'Tatlılar' forumundadır ve seymabektas tarafından 25 Aralık 2009 başlatılmıştır.

    25 Aralık 2009
    Konu Sahibi : seymabektas
  1. seymabektas

    seymabektas Prensesim.. Güzel Kızım.. Üye

    Katılım:
    5 Mart 2009
    Mesajlar:
    285
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    86
    çok lezzetli bir aşure. bu aşure zamanındada ağzınıza layık...



    1,5 su bardağı aşurelik buğday
    yarım su bardağı nohut
    yarım su bardağı kurufasulye
    yarım su bardağı kuru üzüm
    10-15 adet kuru kayısı
    1 su bardağı yer fıstığı
    7-8 adet kuru incir
    1 adet elma
    2 su bardağı şeker
    tuz
    1 su bardağı iri çekilmiş ceviz yada fındık içi
    tarçın

    Nohut ve kuru fasulyeyi 1 gece önceden aynı kapta ıslatın. Daha sonra suyunu süzüp, düdüklü tencereye aktarın. Üzerini iki parmak geçecek şekilde soğuk su ilave edip 30-35 dakika kadar kaynatın.
    Buğdayları güzelce yıkadıktan sonra suyunu süzün. Sıcak su ile akşamdan ıslatın. Bir tencereye aktarın. Buğdayların üzerine dört parmak geçecek şekilde soğuk su ile yumuşayana kadar kaynatın.
    Kayısı, üzüm ve inciri güzelce çöplerini ayıklayın ve yıkaın. Kayısılar ı tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Bir tencereye kayısı ve üzümleri aktarın ve bunların üzerlerini iki parmak geçen soğuk su ile 10-15 dakika kadar kaynatın.
    Büyükce bir tencereye kaynatılmış nohut ve fasulyeyi, buğdayı ve kuru meyvaları sularıyla beraber aktarın. Suyu yeterli değilse yeterince kaynamış su ilave edin.( baklagillere sonradan ilave edilen soğuk su sertleştirir.Ben sulu yapyorum. Sebebi aşure piştikten 1 saat kadar sonra katılaşmaya başlıyor. Ayrıca biz sulu seviyoruz.)
    Tencerenin altını orta hararetli ateşe getirin. Kaynamaya başlayınca şekerini ilave edin. Şekerin mikaterını kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirdiniz.)10-15 dakika kadar daha kaynatın.
    Altını kapatın. Tavla zarı büyüklüğünde doğranmış elmaları, incirleri ve yer fıstığını ilave edin. Bir çimdik tuz katın ve karıştırın. (koyu kıvamlı bir aşure isteyenler bu noktada 1 su bardağısoğuk su ile inceltilmiş 1 çorba kaşığınışasta ilave edebilirler)
    Tarçın ve cevizi servis tabaklarına koyduktan sonra üzerine serpin. Eğer cevizi tencereye karıştırırsanız aşureniz kararır.
     
  2. 25 Aralık 2009
    Konu Sahibi : seymabektas
  3. ikoncan85

    ikoncan85 Popüler Üye Üye

    Katılım:
    20 Eylül 2009
    Mesajlar:
    2.073
    Beğenildi:
    13
    Ödül Puanları:
    148
    ellerine sağlık canım bende yapmayı düşünüyorum
     
  4. 27 Aralık 2009
    Konu Sahibi : seymabektas
  5. selenimo

    selenimo çok şükürrr. Üye

    Katılım:
    3 Kasım 2008
    Mesajlar:
    11.074
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    196
    eline sağlık gülüm, şu an kaynıyolar ocakta fıkır fıkır bi saate kadar tamamdırrrrrrrr,
    beyaz isteyenler içine süt katabilirler bi bardak kadar, oktay ustadan duymuştum. hdi afiyet olsun herkese.
     
  6. 27 Aralık 2009
    Konu Sahibi : seymabektas
  7. kate_34

    kate_34 Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    22 Ocak 2009
    Mesajlar:
    4.878
    Beğenildi:
    891
    Ödül Puanları:
    238
    Valla benim aşuremde şuan ocakta olunca resmini çekip eklerim

    Seninde ellerine sağlık canım opuyorumnanaktan