avdar unlu ev ekmei

Konusu 'Ekmekler&Pideler' forumundadır ve EU3 tarafından 9 Nisan 2009 başlatılmıştır.

    9 Nisan 2009
    Konu Sahibi : EU3
  1. EU3

    EU3 Guest

    tam buğday unu karışımı,kepek unu karışımı yada çavdar unu karışımı diye satılan ve ekmek yapımında kullanılan karışımlardan kullanmanızı öneririm.bu karışımlardan yapılan ekmekler daha lezzetli oluyor.
    mayalı hamur ne kadar beklerse okadar güzel olur.verdiğim süreden daha fazla da bekletebilirsiniz.

    ayrıca tuz ekleyip eklememek size kalmış.

    ön hazırlık gerektirmiyor.

    500 gr'lık 1 poşet çavdar unu karışımı
    1 yemek kaş. dolusu maya
    2 su bard. ılık su
    tuz
    üzeri için;az miktar da süt

    çavdar unu karışımını derin bir kaba koyun.ılık suyu küçük bir kaseye koyup,mayayı ekleyin ve iyice eritin.
    mayalı suyu una karıştırıp, tuzu ekleyin ve hamuru yoğurun.ele yapışan vıcık vıcık bir hamur elde edeceksiniz.hamurun üzerini bir bezle kapatın.hamuru 40 dk mayalanmaya bırakın.sıcak tutmak için etrafını sarın.battaniye olur.
    fırını hafifçe yağlayın.fırına dayanıklı bir kaseye sıcak su koyup fırının alt rafına koyun.ekmeklerin sert olmaması ve kabuklarının da yumuşak olmasını sağlayacak.
    kabarıp kıvama gelen hamuru pinpon topu büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın.hamur elinize yapışıyosa,elinizi sık sık suyla ıslatabilirsiniz.
    ekmekleri yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizin.fırça yardımıyla üzerlerine süt sürün.ekmekleri 30 dk daha tepside bekletin.
    ekmekleri 5 dak önceden ısıtılmış fırında 200 derecede 25 dk pişirin