Aydın Mutfağı

Konusu 'Yöresel Yemekler II' forumundadır ve gerbera tarafından 7 Ağustos 2006 başlatılmıştır.

    7 Ağustos 2006
    Konu Sahibi : gerbera
  1. gerbera

    gerbera Derinle Hayat Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    88
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    276
    Keşkek Yemeği

    [​IMG]

    Malzemesi : 1kg buğday (aşurelik buğday), 1 adet tavuk veya 1kg kuzu eti , tereyağı , tuz , su.
    Hazırlanışı : 1kg ayıklanmış ve yıkanmış buğday geniş bir tencerenin içinde kaynatılır. iyice kaynayan ve ortalarından ayrılan buğdaylar bir süzgeç içine alınarak suyu süzülür ve buğdaylar ezilir. ayrı bir tencerede kaynayan etlerde et suyunun içersinden çıkarılırak lif lif olacak şekilde parçalanır. büyük ayrı bir tencerenin içine kaynayan ve ezilen buğdaylar koyularak üzerine etsuyu ilave edilerek karıştırılır. yeteri kadar et suyu koyulduktan sonra lif lif hazırlanan etler buğdayın içine ilave edilerek karıştırılır. tahta kepçe ile karıştırılan keşkek , karıştırılırken ezilmeye devam edilir. iyice sakız gibi oluncaya kadar karıştırılarak pişirilir. servis tabaklarına hazırlanan keşkeğin üzerine tereyağı ile kavrulan kırmızı biberli sosu gezdirilerek sıcak servis yapılır. aydın ve yöresi düğünlerinin baş yemeği , sofraların baş tacıdır.


    Yuvarlama

    [​IMG]

    Malzemesi : 1 kg kıyma 150 gr tereyağı,2 baş orta büyüklükte soğan , 250 gr yoğurt , 2 adet yumurta , 1 çorba kaşığı karabiber , un (yeteri kadar). 1 çorba kaşığı tuz, 1 çorba kaşığı kırmızı biber 2.5 bardak su.
    Hazırlanışı : 1 kg kıymanın içine rendelenmiş soğan , karabiber , tuz , yumurta ilave edilip yavaş yavaş yoğrulmaya başlanır. Daha sonra içine azar azar un ilave edilerek iyice yoğurulup kulak memesi kıvamına geldiği zaman fındık büyüklüğünde parçalara ayrılarak unlanmış tepsinin üzerine avuç ortasında yuvarlanarak bırakılır.diğer tarafta tavanın iyice kızdırılmış olan olan yağın içinde hazırlanan yuvarlamalar kızartılır. atyrı bir tencerenin içinde tereyağı iyice eritilerek salça, tuz , kırmızı biber ve su ilave edilip kaynamaya bırakılır.Kaynayan suyun içine kızartılan yuvarlamalar boşaltılır. 45 dakika pişmesi beklenir.pişen yemeğin üzerine ezilmiş kese yoğurdu, kızdırılmış yağın içine konulan kırmızı toz biberli sos dökülerek sıcak servis yapılır.

    Paşa Böreği

    [​IMG]

    Malzemesi : 1kg un , 3 yumurta bir fincan zeytinyağı veya çicek yağı , biraz tereyağı yarım kilo taze dana kıyması , 1/2 kg yoğurt çam fısıtığı 2 bardak et suyu , maydonoz , karabiber , kırmızı toz biber, tuz.
    Hazırlanışı : önce biraz yağ, karabiber varsa çam fıstığı ve maydonoz karıştırılarak bir tavada kavrulur. un sadece yumurta ile yoğurulur. bir yemek tabağı çapında yarım santi kalınlığında yufkalar açılır.( sekiz tane kadar). herbiri teker teker tavada kızartılır.( bunlar nemli bir beze sarılıp serin bir yerde saklanılarak istenildiği zaman kullanılır.) hamur hazırdır. Geniş bir kapta et suyu kaynatılır. daha önce pişirilen yufkalar et suyunda her iki tarafı ıslanarak tek tek kabartılır. aralarına hazırlanan kavrulmuş kıymalar konan 3 yufakanın en üstüne yeniden kıyma ve yoğurt konulur.Tereyağı ile tavada kızdırılan kırmızı biberle hazırlanan renkli sos üzerine gezdirilir. sıcak olarak servis yapılır. Yörede çok makbul sayılan bir börektir.Aydın sofralarının yüz akıdır.
     
  2. 14 Mart 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  3. tirilo

    tirilo Aktif Üye Üye

    Katılım:
    12 Mart 2007
    Mesajlar:
    7
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    bunların hepside harika..bir aydın lı olarak bu yemekleri devamlı yapıyorum.arkadaşlarım bayılıyorlar yöresel ama her damağa uygun yapmanızı şiddetle tavsiye ederim
     
  4. 19 Nisan 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  5. mesure

    mesure Aktif Üye Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    757
    Beğenildi:
    7
    Ödül Puanları:
    86
    Bu yemeklerden en çok yuvarlama ve paşa böreğine bayılırım anne tarafım Aydın'lı olduğu için hepsinden yedim herkese tavsiye ederim gerçekten çok lezzetliler.
     
  6. 19 Nisan 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  7. mesure

    mesure Aktif Üye Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    757
    Beğenildi:
    7
    Ödül Puanları:
    86
    Yuvarlama sulu yemek kategorisine girer ama suyundan koymadanda yenebilir resimdeki paşa böreğine benziyor ama bu biraz ince olmuş isteğe göre birkaç kat fazla konup daha kalında olabilir :1yes2: afiyet olsun.
     
  8. 9 Mayıs 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  9. EBRUUUU

    EBRUUUU Guest

    nazlıcım merhaba 3 hafta önce aydına geldim bir restaurant'ta kabak tatlısı yedim tadı hala damağımda fakat bizim bildiğimiz gibi değildi çok farklıydı daha sert ve ince doğranmış tarifini arıyorum ama bulamadım
     
  10. 13 Mayıs 2007
    Konu Sahibi : gerbera
  11. silistra

    silistra Aktif Üye Üye

    Katılım:
    15 Nisan 2007
    Mesajlar:
    22
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    merhaba bende bir aydınlı olarak bu yemekleri çok seviyorum.benim annemde elleri dert görmesin güzel annecim bu kabak tatlısını çok güzel yapar .sert olması için kireç söndürülüp onun suyunda soyulmuş bal kabaklarını bekletir.onun için kıtır kıtır harika olur.
     
  12. 1 Mart 2009
    Konu Sahibi : gerbera
  13. yasakkk

    yasakkk Aktif Üye Üye

    Katılım:
    2 Şubat 2009
    Mesajlar:
    5
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    evet aydınımızın yemekleri güzeldir yemek kültürü bol dur
    bende bir aydınlı olrarak yemek yapmayı severim
     
  14. 13 Mart 2009
    Konu Sahibi : gerbera
  15. EU3

    EU3 Guest

    bende keşkek tarifi yazacaktım ama arkadaşımız çoktan yazmış.yeni üye olduğum için anca keşfediyorum bölümleri.emeğine sağlıkbenim canım memleketim.herkeze selamlar...
     
  16. 16 Mart 2009
    Konu Sahibi : gerbera
  17. Jaqueline

    Jaqueline Kaktüs Üye

    Katılım:
    15 Mart 2009
    Mesajlar:
    13
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    Arkadaslar size börülcenin tarifini vermek isterdim ama farkli sehirlerde yasayanlar bilmiyor börülceyi...
    insanlara önce börülceyimi tanitsak acaba :)) ( ege bölgesine ait bir sebze turu) :))
     
  18. 16 Mart 2009
    Konu Sahibi : gerbera
  19. mayalihamur

    mayalihamur scarface Üye

    Katılım:
    30 Aralık 2008
    Mesajlar:
    1.354
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    106
    bende dönderme tarifini vermek istiyorum. ısırganlar bir gece önceden yıkanır suyu süzülür. genişçe ve kapaklı bir tavaya az yağ konur. ayrı kapta ısırgan otu un ve yumurta yoğurulur otu çok hırpalamadan.ısınan yağa ilave edilir. karıştırılmaz. sonra tavanın kapağıyla ters yüz edilir.diğer taraf pişrilir.(krep gibi) pişince de pizza dilimi gibi kesilip üzerine süzme yoğurt dökülür afiyetle yenir.