Ayvalık Mutfağı

Konusu 'Yöresel Yemekler II' forumundadır ve gerbera tarafından 5 Ağustos 2006 başlatılmıştır.

    5 Ağustos 2006
    Konu Sahibi : gerbera
  1. gerbera

    gerbera Derinle Hayat Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    88
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    276
    Sağlık kaynağı Ayvalık mutfağı

    Deniz ürünleri,zeytinyağı ve yöresel otların her mevsim sofralardan eksilmediğiAyvalık mutfağı son derece sağlıklıdır. Zeytinyağı tüm yemeklerde yer alır.

    Ayvalık mutfağı, Ege mutfağının en tipik örneklerinden biridir. Ancak Ayvalık, Ege yöresi içinde özellikle yemeği için gidilecek bir yer olma özelliğine sahip ender yerleşim merkezlerindendir.

    Örneğin bunu sağlayan farklı özelliklerinden biri; sadece Ayvalık ta yiyebileceğiniz "papalina" balığıdır. Kış mevsiminin ayrıcalıklarından biri ise, üzerine limon sıkılarak tüketilen deniz kestanesidir.

    Ayvalık mutfağını yörede yetişen çok çeşitli otlar, sebzeler, balık ve deniz ürünleri belirler. Ve tabii zeytinyağı...

    Pilavında bile zeytinyağı kullanan Ayvalık mutfağı, böylece son derece doğal, hafif ve sağlıklıdır. Ancak dünyanın en iyi zeytinyağına sahip olan Ayvalık, "sele zeytin" dışında kahvaltılık zeytin konusunda iddialı değildir.

    Ayvalık, peynirleriyle de ünlüdür. Sepet, mihaliç, lor peynirleri bunlardan bazılarıdır. Özellikle lor yaygın olarak tüketilir ve tatlısı bile yapılır.

    Ayvalık ın çok özel tatlılarından birinin de zeytin tatlısı olduğunu söylemeliyiz.