Azerbaycan usulu Yaprak Dolmasi (resimli)

Konusu 'Yöresel Yemekler II' forumundadır ve Nelya tarafından 18 Nisan 2009 başlatılmıştır.

    18 Nisan 2009
    Konu Sahibi : Nelya
  1. Nelya

    Nelya NiLoVski Üye

    Katılım:
    16 Şubat 2009
    Mesajlar:
    4.773
    Beğenildi:
    7
    Ödül Puanları:
    106
    4-6 kisilik
    450 gr kirmizi et (koyun ve ya mal eti)
    1 orta buyuklukte kucuk kucuk dogranmis sogan
    1/2 bardak yumru pirinc (yumru derken belki anlamazsiniz,yani uzun olmayan :))))
    1/2 tutam kucuk kucuk dogranmis dereotu
    1 cay kasigi nane
    1 cay kasigi tuz
    zevke gore karabiber
    80 buyuk ve ya 40 kucuk uzum yapragi
    3 yemek kasigi erimis tere yagi
    1/2 bardak sicak su


    1.Dolmanin icini hazirlamak icin eti,sogani,dereotunu,pirinci 1 kabda iyice karisana kadar yogurun.
    [​IMG]
    2.Yapragi hazirlayin.Eger taze yaprak kullaniyorsaniz 1 tencerede su kaynatin,yapragi onun icinde 2 dk kadar bekletin.Bu yapraklarin yumsamasi icindir.Sonra yapraklari sudan cikartin,suyunu iyice suzun ve saplaklarini kesin.

    [​IMG]

    Eger tuza koyulmus yaprak kullaniyorsaniz,yapraklari sudan gecirin ki,tuzu gitsin.Eger yapraginiz sertse,o zaman yine su kaynatip yapraklari 2 dk icinde bekletin ki yumsasin.
    Eger yapraklar cok buyukse,o zaman onlari 2-ye bolun.

    3.Her yapragin ortasina ortalama 1 cay kasigi kadar iclik koyun.1 elinizle dolmayi tutun,digeriyle onu sarin.(sarmayi bilmeyen yoktur sanirim aramizda)

    [​IMG]

    4.Sardiginiz dolmalari tencereye bir birine yakin ve kat seklinde dizin.Eger taze yaprak kullandiysaniz,aralara biraz tuz serpin.


    5.Dolmalarin uzerine erimis tere yagi ve sicak suyu dokun.Sonuncu katin uzerine bi tabak yerlestirin ki dolmalar pisdikleri vakit acilmasin.Tencerenin kapagini kapatin ve dolmani evvel biraz kaynatin,sonra ocagi biraz kisin,azaltin.ortalama 1saat 30 dk pisirin.Pismis dolmanin yapragi ve ici yumsak olmalidir.Suyu da cekilmelidir.

    [​IMG]

    6.Dolmayi sarimsakli yogurtla servis edin.(istege gore sarimsak olmaya da bilir)

    [​IMG]

    (NUŞ OLSUN) AFIYET OLSUN!!!​
     
    Son düzenleme: 18 Nisan 2009
  2. 18 Nisan 2009
    Konu Sahibi : Nelya
  3. deniz_yildizi

    deniz_yildizi Canımsın.... Üye

    Katılım:
    13 Mart 2008
    Mesajlar:
    630
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    Eline sağlık canım, güzel görünüyor...
     
  4. 23 Nisan 2009
    Konu Sahibi : Nelya
  5. maviscik

    maviscik Sabir;herkesden biraz dah Üye

    Katılım:
    24 Mart 2008
    Mesajlar:
    203
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    106
    Ellerıne saglık cok guzel gorunuyorlar
     
  6. 23 Nisan 2009
    Konu Sahibi : Nelya
  7. Nadas

    Nadas Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    31 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    2.933
    Beğenildi:
    6
    Ödül Puanları:
    148
    ince ince sarılmış zeytin yağlı türk işi dolmasının yerini hiçbirşey tutmaz...şakkıdı
    ellerinize sağlık...güzel görünüyor...a.s
     
  8. 23 Nisan 2009
    Konu Sahibi : Nelya
  9. DygEge

    DygEge Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    1 Ekim 2007
    Mesajlar:
    7.712
    Beğenildi:
    178
    Ödül Puanları:
    163
    Ellerine emeğine sağlık canım ama Türkişşş daha güzel valla:)
     
  10. 23 Nisan 2009
    Konu Sahibi : Nelya
  11. Nelya

    Nelya NiLoVski Üye

    Katılım:
    16 Şubat 2009
    Mesajlar:
    4.773
    Beğenildi:
    7
    Ödül Puanları:
    106
    turkis dolma yemedim bilmiyorum ama bu resimdeki gibi sarmiyorum ben.uzun uzun sariyorum ole olunca daha ince oluyor.resmi internetden buldum kendi el isim degil:) ama tadi harika.hic bir dolmayi kiyaslayamam onla.
     
  12. 23 Nisan 2009
    Konu Sahibi : Nelya
  13. DygEge

    DygEge Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    1 Ekim 2007
    Mesajlar:
    7.712
    Beğenildi:
    178
    Ödül Puanları:
    163
    Özlem arkadaşımızda bende yazdığım gibi resim koyunca onun internetten alındıgını bilemeyiz canım..Bende bunu yemediğim için bilmiyorum...
     
  14. 24 Nisan 2009
    Konu Sahibi : Nelya
  15. Nadas

    Nadas Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    31 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    2.933
    Beğenildi:
    6
    Ödül Puanları:
    148
    arkadaşım bunda alıncak gücencek ne var...biz sana kötü bir eleştiri yapmadık ki...
    madem internetden aldın neden alıntı diye belirtmedin...
    sana da hakaret edici hiç birşey söylemedik...kaldi ki senin yukarıdaki dolmanın iç harcı bizim
    yaptığımız dolmalardan hiç de eksiği var fazlası yok...lütfen yanlış anlamaya sebebiyet vermeyelim..
    ellerine kollarına sağlık...
     
  16. 24 Nisan 2009
    Konu Sahibi : Nelya
  17. DygEge

    DygEge Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    1 Ekim 2007
    Mesajlar:
    7.712
    Beğenildi:
    178
    Ödül Puanları:
    163
    Bende alıncak gücencek birşey göremedim Özlemcim..Ayrıca belirttim Ellerine sağlık diye ama herhalde yanlış anlaşıldık..Neyse...
     
  18. 25 Nisan 2009
    Konu Sahibi : Nelya
  19. Nelya

    Nelya NiLoVski Üye

    Katılım:
    16 Şubat 2009
    Mesajlar:
    4.773
    Beğenildi:
    7
    Ödül Puanları:
    106
    duyguegeye yazdigim gibi tatlar tabiki tartisilmaz ama ben biraz gucenmistim dogrusu.alinacak birsey yazmadiniz ama ben boleyim iste...kusura bakmayin kizlar...Alinti oldugunu da turkce site deyil diye belirtmedim.ama sadece alintidir yaza bilirdim evet:)