Balık Zehirlenmesi

Konusu 'Faydalı Bilgiler' forumundadır ve EU1 tarafından 30 Temmuz 2007 başlatılmıştır.

    30 Temmuz 2007
    Konu Sahibi : EU1
  1. Balık Zehirlenmesi

    Her türlü besinde zehirlenme nedeni olduğu gibi, balık zehirlenmelerinin de sorumlusu mikroplardır. Zehirleyici mikropların, yediğimiz bir balığın etinde çok sayıda üremiş olması, ya da bunların bıraktıkları toksinler zehirlenmeye yol açar. Balık zehirlenmesini belirtileri, 2 ila 6 saat içinde ortaya çıkar. Bunlar, ishal, bulantı, kusma, karın ağrısı bitkinlik, baş dönmesi ve ateştir. Ağır zehirlenmelerde de kas krampı ve şok hali görülebilir. Balık zehirlenmesi durumunda, hastanın kusarak ve ishal ile toksinleri dışarı atması iyidir, ishali kesen ilaçlar, bağırsaklar iyice boşalmadan verilmemelidir. Haytaya 24 saat bol su verilmelidir. Uygun antibiyotikler toksinleri giderici ilaçlar verilmelidir. Ertesi günü yağsız çorba, şekersiz ya da az şekerli çay verilebilir.

    Sağlıklı Günler


    --------------------------------------------------------------------------------

    BALIKTAN ZEHİRLENME

    Neden olur?
    Diğer besinlerden kaynaklanan zehirlenmelerde olduğu gibi bayat balıktan zehirlenmenin de nedeni bakterilerdir. Yediğimiz balığın etinde çok sayıda bakteri üremiş olması veya bunların bıraktıkları toksinler zehirlenmeye yol açar. Balıktan zehirlenmenin belirtileri 2-6 saat içinde ortaya çıkar. Bunlar şiddetli ishal, bulantı, kusma, karın ağrısı, bitkinlik, baş dönmesi, ateştir. Ağır zehirlenmelerde kaslarda kramplar görülebilir.
    Ne yapmalı?
    Kusma veya ishal toksinlerin dışarı atılmasını sağladığı için ishali birden kesen ilaçlar, barsaklar iyice boşalmadan verilmemelidir. Hastaya 24 saat bol su içirilir. Uygun antibiyotik ve antitoksin verilir. Ertesi gün yağsız çorba, şekersiz veya az şekerli çay ve kızarmış ekmek verilebilir.


    Balık kızartması Kokusu ;

    Balık kızartırken çıkan koku rahatsız edicidir, eğer balığı tavada kızartacaksanız, tavaya birkaç dal maydanoz atın. Böylece hem mutfak balık kokmamış olur, hem kızartmanız daha lezzetli olur hem de kızartma yağınız kararmaz.
Benzer Konular: Balık Zehirlenmesi
Forum Başlık Tarih
Faydalı Bilgiler Eve sinen balık kokusu 14 Mayıs 2013
Faydalı Bilgiler Çıkmayan Balık Kokusu 5 Ocak 2012
Faydalı Bilgiler Evdeki Balık Kokusu!!! 15 Eylül 2008
Faydalı Bilgiler Suya balıklama atlamak 'felç nedeni' 15 Ağustos 2006