Balı peteğiyle yemeyin

Konusu 'Sağlıklı Beslenme' forumundadır ve daylight tarafından 7 Mayıs 2009 başlatılmıştır.

    7 Mayıs 2009
    Konu Sahibi : daylight
  1. daylight

    daylight Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    6 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    2.435
    Beğenildi:
    12
    Ödül Puanları:
    148
    Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit ıleri, balın peteğiyle tüketilmemesi gerektiği uyarısında bulundu. ıleri, insana enerji veren, grip ve üst solunum yolları hastalıklarının doğal ilacı olan, dengeli beslenmede vazgeçilmez besin kaynakları arasında yer alan balı tüketirken bazı inceliklere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
    Balı peteğiyle tüketmenin çok doğru bir davranış olmadığına işaret eden ıleri, ''Karpuzu kabuğuyla tüketmek ne kadar doğru değilse, balı peteğiyle tüketmek de o kadar doğru değildir. Çünkü petek balın saklandığı, korunduğu, muhafaza edildiği doğal bir kaptır'' dedi.
    ıleri, arıların doğada balı buldukları zaman hemen petek üretimine geçtiğini, topladıkları balı da hazırladıkları peteklere koyduklarını belirterek, şunları söyledi:
    ''Petek üretiminde kullanılan bal mumu, arıların vücutlarındaki halkaların arasından, birbirine tutunarak terleme yoluyla elde edilir. ıhtiyaca göre farklı altıgenlerle petek örülür. Petek yapımı arıyı çok yormaktadır. 1 kilogram petek yapan bir arı kolonisi, 22-25 kilogram bal kaybetmiş demektir. Zor şartlarda üretilen, aynı zamanda sanayi ürünü olan bal mumunun petekli bal tüketme yoluyla çöpe atılması milli bir kayıptır.''
    ıleri, petekli balın içindeki bal mumunun insan organizmasına yararlı olmadığını, besleyici hiç bir değerinin bulunmadığını vurguladı.
    Hazmının kolay olması, alet ve ekipmanlarla el değmeden hasat edilmesi, petekli bala oranla hesaplı olması, laboratuvarlarda incelenebilme özelliğiyle daha güvenilir olması nedeniyle tüketiciler tarafından süzme balın tercih edilmesini öneren ıleri, ''Petekli olan bal, süzme bala göre en az iki kat daha pahalıdır. Petekli balın yüzde 25'inin bal mumu olduğunu hesaba katarsanız bu oran üç katına çıkmaktadır. Arının yaşadığı yerin, kara kovan, sepet kovan, ağaç kovuğu ya da modern kovan olması balın kalitesine yansımamaktadır'' diye konuştu.
    ıleri, balın, bitkilerin çiçeklerinde, yaprak diplerinde bulunan bal bezleri tarafından salgılanan nektarın, arı vasıtasıyla enzimler katılıp, su oranının yüzde 17'lere düşürüldüğü bir gıda maddesi olduğunu sözlerine ekledi:eek::eek:
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 27 Mayıs 2009
  2. 23 Mayıs 2009
    Konu Sahibi : daylight
  3. Silviya

    Silviya Popüler Üye Üye

    Katılım:
    31 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    1.050
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    106
    paylaşım için teşekkürler...
     
  4. 24 Mayıs 2009
    Konu Sahibi : daylight
  5. akpak

    akpak maşallah kızıma Üye

    Katılım:
    17 Şubat 2009
    Mesajlar:
    1.929
    Beğenildi:
    12
    Ödül Puanları:
    106
    iyi güzelde petekli daha orjinal gibi geliyor bana.
    hiç arısı olmadığı halde glikozdan bal üretenler var sonuçta.
    zaman kötü, neyin iyi olduğunu anlayamıyoruz
     
  6. 15 Haziran 2009
    Konu Sahibi : daylight
  7. chablisss

    chablisss Su akar yolunu bulur Üye

    Katılım:
    19 Kasım 2008
    Mesajlar:
    3.456
    Beğenildi:
    8
    Ödül Puanları:
    106
    aaa ama ben çok severim peteğini yemem ama çiğnemesini çok severim
     
  8. 17 Ekim 2011
    Konu Sahibi : daylight
  9. yildiztozum

    yildiztozum Aktif Üye Üye

    Katılım:
    28 Mayıs 2011
    Mesajlar:
    132
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    61
    peteksiz balı yemekten keyf alamıyorum