Balık deyip geçmeyn....

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve ngs2007 tarafından 25 Ağustos 2008 başlatılmıştır.

    25 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : ngs2007
  1. ngs2007

    ngs2007 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    15 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    730
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    86
    Balığın En Lezzetli Olduğu Zaman

    Bazı balık türleri sene boyu çıkar fakat lezzeti aylara göre değişir. Bazı aylarda lezzeti bir kat daha artarken bazı aylarda lezzeti azalır.


    Balıklar En Lezzetli Olduğu Aylar Ülkemizde...
    Barbun nisan, mayıs,temmuz artık az çıkıyor
    Çinekop ekim'den sonra artık az çıkıyor
    Dil Balığı her mevsimde yemeye uygundur az çıkıyor
    Dülger Balığı her mevsimde yemeye uygundur Artık çıkmıyor
    Gelincik Balığı mayıs,haziran,temmuz,ağustos çıkıyor
    Gümüş Balığı şubat,mart çıkıyor
    Hamsi aralık,ocak,şubat çıkıyor
    İskorpit mayıs,haziran,temmuz çıkıyor
    İstavrit her mevsimde yemeye uygundur çıkıyor
    İzmarit kasım,aralık,ocak,şubat çıkıyor
    Kalkan şubat,mart,nisan çıkıyor
    Karagöz her mevsimde yemeye uygundur artık çok az çıkıyor
    Kayabalığı her mevsimde yemeye uygundur çıkıyor
    Kefal her mevsimde yemeye uygundur çıkıyor
    Kılıç ağustos-ocak arası ve nisan çıkıyor
    Kırlangıç nisan-eylül arası çıkıyor
    Kofana eylül,ekim,kasım,aralık,ocak çıkıyor
    kolyoz temmuz,ağustos,eylül çıkıyor
    Levrek mart,nisan,mayıs,haziran çıkıyor
    Lüfer eylül,ekim,kasım,aralık,ocak çıkıyor
    Mercan eylül,ekim,kasım,aralık çıkıyor
    mezgit Her mevsimde yemeye uygundur çıkıyor
    orkinos konserve için kullanılır çıkıyor
    palamut ağustos,eylül,ekim,kasım,aralık,ocak çıkıyor
    sardalya temmuz,ağustos,eylül,ekim çıkıyor
    tekir şubat,mart,nisan,mayıs,haziran,temmuz çıkıyor
    torik eylül,ekim,kasım çıkıyor
    uskumru kasım,aralık,ocak artık az çıkıyor
    zargana mart,nisan çıkıyor

    BALIĞIN TEMİZLENMESİ

    Balığın teizlenmesi, pişirilmesi kadar önemlidir. Formunu bozmadan, gerekli temizliği yapmak, iyi bir balık yemeğinin ilk aşamasıdır.

    1- Öncelikle işe pulları temizlemekle başlayabilirsiniz. Balığın yüzeyini pulların tersi yönünde bıçakla kazıyarak ve sık sık yıkayarak, balığı pullarından kurtarmış olursunuz. Bu işlemi, balığı tuzlu suda beklettikten sonra daha kolay yapabilirsiniz fakat tuzlu su balığın,suyunu bırakmasına, dolayısıyla canlılığını yitirmesine neden olur.

    2- İkinci aşama, balığın kuyruk, solungaç ve yüzgeçlerinin kesilmesidir. Solungaç ya da yüzgecin ucundan tutarak kaldırıp, köklerinden keskin bir bıçakla kesebilirsiniz. Kesimi zor olan bu organları keserken dikkat etmeniz gereken, balığın etine zarar vermemek.

    3- Balığın dış yüzeyini temizledikten sonra iç organlarını temizlemeye geçebilirsiniz. Tabi öncelikle baş kısmını kesmeniz gerekir. Bazı balıkları, başını kesmeden de pişirebilirsiniz. Sonra kuyruk kısmından başa doğru keserek karnını yarın ve iç organlarını dışarı çıkarıp atın.

    4- Son aşama olarak balığı bol suyun altında iyice yıkayın. Yıkarken dikkat etmeniz gereken nokta, kılçık kısmının üzerine yapışık olan siyah zarı da parmağınızla sıyırarak almak. Aksi takdirde balığınız tam olarak temizlenmiş sayılmaz.

    " Küçük balıkları temizlerken elinizden kaymamaları için, balıkları geniş bir kabın içine koyun ve üzerine bir miktar mısır unu serpip balıkları una bulayın. Böylece hem balıkları daha kolay temizlemiş hem de elllerinizde kalacak olan balık kokusunu azaltmış olursunuz. Balık pişirirken

    1- Balığın yağlı olduğu zamanlarda ızgarası yapılırsa daha lezzetli olur.

    2- Hamsi,istavrit ve mezgit gibi küçük balıkları kızartırken, tavaya yağ koyup kızdırdıktan sonra, unladığınız balıkları tavaya aralıksız olarak, düzgünce dizin. Balıkları tek tek çevirmek yerine tıpkı mücver yapıyormuşsunuz gibi, tavanınüzerine bir tabak kapatarak, tek bir hamlede tüm balıkların pişen ve pişmeyen tarafını ters yüz edin. Böylece balıkları dağıtmadan pişirmiş olursunuz ve hepsini aynı sıcaklık seviyesinde servis yapabilirsiniz.

    3- Buğulama yapmak için balığı tavaya koyduktan sonra tereyağ ya da sıvı yağ koyup çok az suyla harlı ateşte pişirin. Böylece tüm balıkları asıl lezzetlerini kaybetmeden, en sağlıklı biçimde yemiş olursunuz.

    Kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucudur....
    Balığın sindirimi kolaydır...
    Balık çok az karbonhidrat içerdiğinden, şeker hastaları için de iyi bir besin kaynağıdır.
    Çocukların zeka ve vücut bakımından çabuk gelişmesine yardımcı olur, kemikleri güçlendirir.
     
  2. 18 Nisan 2013
    Konu Sahibi : ngs2007
  3. de_niz

    de_niz Yol arkadaşım Üye

    Katılım:
    28 Ocak 2013
    Mesajlar:
    5.483
    Beğenildi:
    85
    Ödül Puanları:
    93
    4 mevsim denizden babam çıksa yerim misali hiç farketmez