bebegıme ek gıda

Konusu 'Bebek Bakımı ve Beslenmesi' forumundadır ve hzenbil tarafından 15 Nisan 2008 başlatılmıştır.

Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.
    15 Nisan 2008
    Konu Sahibi : hzenbil
  1. hzenbil

    hzenbil Popüler Üye Üye

    Katılım:
    3 Nisan 2008
    Mesajlar:
    587
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    106
    kızlar banada yardımcı olun bebısım 6.ayına gırdı ve ek gıdalara baslamam gerekıyo bu konuda cok acemıyım ılk bebegım yogurt meyve suyu verıyom artık sebze corbalarına baslamam gerektıgını soyledı doktor ve ben hıcbırsey bılmıyorum. banada yardımcı olurmsunuz:KK43:
     
  2. 15 Nisan 2008
    Konu Sahibi : hzenbil
  3. HeartLess

    HeartLess HUZUR MELEĞİMSİN SEN.. Pro Üye

    Katılım:
    20 Ekim 2007
    Mesajlar:
    12.846
    Beğenildi:
    29
    Ödül Puanları:
    198
    öncelikle aramıza hoşgeldin daha çok yenisin...sebze çorbalrına,tarhana çorbasına biraz biraz yemeklerin suyuna ekmek batırıp,salataların suyuna ekmek batırıp verebilirsin annesi...ben sebze çorbasını şöyle yapardım..düdüklüye biraz pirinç,biraz yeşil mercimek,kırmızı mercimek,1 adet kuru soğan tüm atatrdım,bir domates,kemikli et bunları pişirir rondodan rondodan geçirirdim biraz da tuz harika birşey olur ve çok besleyici..günlük yoğur yap annesi ve suyu unutma..allah kolaylık versin...
     
  4. 15 Nisan 2008
    Konu Sahibi : hzenbil
  5. hzenbil

    hzenbil Popüler Üye Üye

    Katılım:
    3 Nisan 2008
    Mesajlar:
    587
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    106
    canım benım cok tesekkur edıyorum yogurdu gunluk yapıyorum yemek konusunda zorlanıcam bıraz bu tarıfını hemen denıcem acemlılık ıstee:)
     
  6. 15 Nisan 2008
    Konu Sahibi : hzenbil
  7. DreamLover

    DreamLover Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    22 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    4.751
    Beğenildi:
    107
    Ödül Puanları:
    113
    cnm benim kızımda 7 aylık olucak bikaç gün sonra
    ben sabahları bebe bisküvisi,labne peynir,1/4 yumurta sarısı yediriyorum
    öğlen meyve püresi yapıyorum, elma,armut,muz,portakal vs..
    öğlenden sonra çorba yapıyorum mercimek ,pirinç, soğan,patates, havuç mutlaka koyuyorum, ama her gün değişik bi sebze ekliyorum ıspanak,brokoli,bezelye,kereviz vs..
    akşamüstüde kendi yaptığım günlük yoğurttan veriyorum
    gece boyunca da anne sütüne devam, gündüzleri de emiyo ama

    cnm bebeklerimiz ve biz topiğine gel istersen orda bebklerimizle ilgili paylaşımda bulunuyoruz, seni de beklerim
     
  8. 16 Nisan 2008
    Konu Sahibi : hzenbil
  9. hzenbil

    hzenbil Popüler Üye Üye

    Katılım:
    3 Nisan 2008
    Mesajlar:
    587
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    106
    canım cok sagol yaa acemilik cok kötü yaa etrafımdan herkes herseyı dıyo kıme ınanacagımı sasırmıs durumdayım bende sızden yardım ıstedım en azından benden daha tecrubelısınız ıyıkı bu sıteye rastlamısım ayrıca bebısın cok tatlıı.
     
  10. 16 Nisan 2008
    Konu Sahibi : hzenbil
  11. zeybennep

    zeybennep HAYAT sensin Bebeğim Üye

    Katılım:
    14 Haziran 2007
    Mesajlar:
    1.397
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    106
    cnm öncelikle bebişini Allah bağışlasın.
    dediğin gibi her kafadan bir ses çıkar tatlım.
    Ama sen doğru bildiğine inandığını yap.
    bende de aynı sorun oldu halen daha oluyor.
    ben netten araştırarak hareket ettim tatlım.
    besinleri ayına göre yedirmek gerek öle değilmi.
    bebişini sağlıkla büyüt.
     
  12. 16 Nisan 2008
    Konu Sahibi : hzenbil
  13. zeybennep

    zeybennep HAYAT sensin Bebeğim Üye

    Katılım:
    14 Haziran 2007
    Mesajlar:
    1.397
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    106
    tatlım bebişine özel çorba tarifleri yarasın bebişine..:))

    DOMATESLİ İRMİK ÇORBASI- 5 AY VE SONRASI İÇİN
    2 domatesi rendeleyin, tencerenin içine koyun,
    1 tatlı kaşığı irmik, 1 tatlı kaşığı un, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 2 su bardağı etsuyu koyup kaynayıncaya kadar karıştırın ve çorbamız hazır.
    MALZEMELER:
    2 porsiyon
    1 küçük havuç
    1 orta boy patates
    1 orta boy domates
    1 yemek kaşığı(mercimek,bulgur,pirinç)
    1 yemek kaşığı sıvı yağ
    Az tuz

    Bir tencereye sebzeler küçük olarak doğranıp,1 yemek kaşığı herhangi bir tahıl unu,1 yemek kaşığı sıvı yağ, az tuz koyarak pişirilir. Tel süzgeçten veya robottan geçirilir ve çocuğa verilir. Evde kıyma bulunduğunda 1 tatlı kaşığı kıyma katıla bilir,ancak olmadığı durumda tahıl unları yeterlidir.


    MALZEMELER:
    1 kepçe yoğurt(125gr.)
    1 patates
    1 yemek kaşığı buğday veya pirinç
    1 tatlı kaşığı sıvı yağ
    Az tuz

    Bir tencereye yoğurt konur,az su ile sulandırılır,evde olan hertürlü sebze doğranır, tahıl grubundan birisi ve sıvı yağ ilave edilerek pişirilir.

    PİrİnÇ-mercİmek ÇorbasI

    İçindekiler
    1/2 yemek kaşığı kırmızı mercimek
    1/2 yemek kaşığı pirinç
    1, 1/4 su bardağı su
    1 çay kaşığı sıvı yağ

    Yapılışı
    Mercimek, pirinç ayıklanır, yıkanır ve kaynamakta olan suya salınır. Yumuşayıncaya kadar pişirilir, yağ eklenir. Çorba, pirinç yerine bulgur konarak da yapılabilir.
     
  14. 16 Nisan 2008
    Konu Sahibi : hzenbil
  15. zeybennep

    zeybennep HAYAT sensin Bebeğim Üye

    Katılım:
    14 Haziran 2007
    Mesajlar:
    1.397
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    106
    Meyve Suyu:
    Elma ve şeftali gibi meyvelerin suları taze olarak 1-2 tatlı kaşığı miktarından başlanarak verilir ve yavaş yavaş arttırılır. Portakal ve mandalina suyunun daha ileri aylarda verilmesi uygun olur.Meyveler iyice yıkanır, kabukları soyulur ve cam rendede rendelenir. Temiz bir tel süzgeç veya tülbentle süzülerek suyu elde edilir. Meyve suyuna başlandıktan bir iki hafta sonra püre halinde verilebilir. Meyve sularına şeker eklenmemelidir!
    Sebze Çorbası:
    Meyve suyuna başlandıktan iki hafta kadar sonra öğle öğününde verilmek üzere patates, havuç, pirinç ve taze sebzelerden günlük olarak hazırlanır. Bir iki tatlı kaşığından başlanarak yavaş yavaş arttırılır. Dört haftalık bir süre içinde tam sebze püresine geçilir.
    1. Hafta (sebze çorbası): 3-4 su bardağı su, bir tutam tuz, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates 45 dakika kapaklı kapta pişirilir. Tel süzgeçle hiç ezmeden suyu bir başka kaba alınır. Bir çay kaşığı irmik ilavesiyle tekrar 5-10 dakika pişirilir. Sıvı miktarı 200 gram olacak şekilde ayarlanır.
    2. Hafta (basit sebze püresi): Aynı şekilde pişirilir. Havuç ve patatesler tel süzgeçten tamamen ezilerek püre olarak geçirilir. Bu pürenin içine yine irmik katılarak mamanın hazırlanması tamamlanır.
    3. Hafta (karışık sebze püresi): Havuç ve patatesin yanına 1 çay kaşığı pirinç ve her gün bir yenisi ilave edilmek üzere mevsimlik sebzeler eklenir. Örneğin ilk gün 3-4 yaprak maydanoz, ertesi gün maydanoz ve bir kaç yaprak ıspanak, sonraki gün ilaveten dörtte bir enginar, daha sonra dörtte bir domates gibi .. Tel süzgeçten ya da blenderden geçirilerek elde edilen püreye yine bir çay kaşığı irmik eklenerek 5 dakika daha pişirilir.
    4. Hafta (tam sebze püresi): Ayrıntılarıyla anlattığımız şekilde hazırlanan püreye 1 çay kaşığı zeytin yağı veya pastörize tereyağı katılır.Altıncı aydan itibaren sebze çorbası ya da püresine 1 yemek kaşığı kıyma (3 kez çekilmiş yağsız sinirsiz dana) eklenmelidir. Daha erken dönemde sebze çorbasına başlanmış olan bebekler için kuzu ciğeri tercih edilir.
    Muhallebi:
    Sebze püresinden 1-2 hafta kadar sonra genellikle 5. aydan itibaren akşam (gece değil) öğünü olarak verilir. 1 su bardağı süt, bir tatlı kaşığı pirinç unu, 1 tatlı kaşığı toz şekerle yapılır. Soğuk sütün bir kısmıyla pirinç unu iyice ezilir, kalan süt eklenir karıştırılarak pişirilir. Ateşten indirmeye yakın şeker eklenir. İlk günlerde süt sulandırılabilir.Muhallebi, kutu mamalarla da hazırlanabilir. Özellikle inek sütü proteinlerine duyarlı olan bebeklerde bu durum tercih edilir. Bir su bardağı su 1 tatlı kaşığı pirinç unu karıştırılarak pişirilir. Ateşten indirildikten sonra içine 5-6 ölçek hazır mama toz halinde katılır. Topaklanma durumunda tel süzgeçten geçirilir. Son yıllarda süt çocukluğu döneminde inek sütünün hiç kullanılmaması yönünde olan görüşler giderek ağırlık kazanmaktadır.
    Yoğurt:
    Süt kaynatılır, elin dayanabileceği sıcaklığa kadar soğutulur. 1 litre süt içine bir çorba kaşığı yoğurt 1-2 kaşık sütle sulandırılarak eklenir, yavaşça karıştırılır. Hareket ettirmeksizin sıcaklığını koruyabilecek şekilde 3-4 saat bekletilir. Bir kase kadar ikindi öğünü olarak verilir.
    Kahvaltı:
    Çocuk altı ya da yedi ayını bitirdikten, sebze püresi, muhallebi, yoğurt gibi gıdalara iyice alıştıktan sonra kahvaltılara başlanır. Süt, beyaz peynir, reçel, pekmez, ekmek veya bebe bisküvisi başlıca malzemelerdir. Tuzu alınmış bir parça beyaz peynir ve reçel sütle ezilir. Karışıma ekmek içi katılır. Bu amaçla 3-4 bebe bisküvisi kullanılabilir. Kahvaltıya önce 1-2 tatlı kaşığı olarak başlanır, miktarı giderek arttırılır. Bal allerji yapma olasılığı nedeniyle bir yaşından önce tercih edilmez. İstenirse 1 çay kaşığı yağ eklenebilir. Bir süre sonra peynir, reçel, yağ ve ekmek sütten ayrı olarak verilebilir.
    Yumurta:
    Katı olarak pişirilmiş yumurtanın sarısı 1 çay kaşığı miktarından başlanıp giderek arttırılmak suretiyle kahvaltıya ilave olarak verilir. Bir haftanın sonunda bebeğiniz bir tam yumurta sarısı yiyebilir. İyice alışmış olan çocuklara yumurta kayısı kıvamında verilebilir. Yumurtanın beyazının bir yaşında önce verilmesi genellikle tercih edilmez.
    Tahıllı Çorbalar:
    Mercimek, yoğurtlu yayla, acısız tarhana çorbası gibi gıdalar, taze sebze çorbalarına alıştırılmış olan bebeklere 7. aydan sonra değişik tatları öğretmek amacıyla verilebilir.
    Köfte:
    Sebze çorbasıyla birlikte, yağsız sinirsiz üç kez çekilmiş dana kıymasından baharatsız olarak hazırlanmış 1-2 köfte 6. Aydan itibaren verilebilir.
    Balık ve Tavuk:
    Bebeğiniz yedi sekiz aylık olduğunda kıymaya alternatif olarak püre halinde öğle öğününde tavuk ve kılçıksız balık eti verebilirsiniz.
    Karaciğer:
    Kuzu ciğeri tercih edilir. Az tuzlu suda haşlanır, zarı çıkarılır, rendelenerek balık ve tavuk etleriyle dönüşümlü olarak sebze çorbalarıyla birlikte verilir.
    Çay:
    Çayın besleyici hiç bir değeri yoktur. Aksine diğer gıdaların besleyici değerini düşürür, bağırsaklardan demir emilimini bozarak kansızlığa yol açabilir. Bu bakımdan süt çocuğu beslenmesinde yeri yoktur.
    XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 18 Nisan 2008
  16. 16 Nisan 2008
    Konu Sahibi : hzenbil
  17. zeybennep

    zeybennep HAYAT sensin Bebeğim Üye

    Katılım:
    14 Haziran 2007
    Mesajlar:
    1.397
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    106
    Meyve suyu veya püresi
    Elma,armut,şeftali,,kayısı gibi meyvelerin başlangıçta sularını,bir iki hafta sonra da pürelerini bebeğinize rahatlıkla verebilirsiniz.
    Muz kabızlığa neden olabilir.Haşlanmış elma veya kayısı kabızlığı giderebilir.
    Portakal veya mandalina gibi turunçgiller gaz yapabilir.İleriki aylarda verilmesi daha uygundur.
    Hazırlanışı: Meyveler iyice yıkandıktan sonra soyulur.Cam rendeyle rendelenir.Eğer suyu çıkartılacaksa temiz bir tülbentten geçirilir.Şeker katılmaması tavsiye edilir.
    Sebze püresi
    Domates ve patlıcan hariç tüm sebzeler verilebilir.(Kabak,havuç,patates,taze fasulye,semiz otu,ıspanak,kereviz...)
    Hazırlanışı: Sebzeler iyice yıkandıktan sonra soyulur ve haşlanır.Cam rendede rendelenir.Püre haline getirilir.İçine bir kaşık zeytinyağı ve damak tadı için çok az miktarda tuz konulabilir. Hazırlanan sebze püresi ya da çorbası en fazla 2 gün yedirilmelidir.Diğer öğünler günlük hazırlanmalıdır.
    Yoğurt
    Kendiniz evde yapabilirseniz daha sağlıklıdır.Meyvelerle karıştırılabilir.
    Peynir
    Bir gece önceden suya konulup tuzu çıkartılmalıdır.

    Ek gıdalara geçişte ikinci ay:
    Kahvaltı
    Birinci aydakilere ek olarak:
    Yumurta sarısı(1/8 ölçekten başlanır.Bir ay sonunda bütünü verilebilir.Beyazı bir yaşına kadar verilmez.)
    Bir çay kaşığı tereyağı
    Öğle ve akşam öğünlerinde:
    Tüm çorba çeşitleri,baharatsız hazırlanmış ızgara köfte,ekşili köfte,dolma,kıymalı patates ve diğer sebze yemekleri verilebilir.

    Ek gıdalara geçişte üçüncü ay:
    Balık başlanır.
    Bebeğiniz artık sizin yediğiniz herşeyi yiyebilir.
     
  18. 16 Nisan 2008
    Konu Sahibi : hzenbil
  19. zeybennep

    zeybennep HAYAT sensin Bebeğim Üye

    Katılım:
    14 Haziran 2007
    Mesajlar:
    1.397
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    106
    Ek gıdalara geçişin ilk ayında uygulanabilir.

    1 havuç yarım litre suda pişirildikten sonra püre haline getirilir. İçine kızarmış ekmek, 1 kaşık ufalanmış peynir ve bir tatlı kaşığı zeytinyağı eklenir.

    Sebze püresi
    Domates ve patlıcan hariç tüm sebzeler verilebilir.(Kabak,havuç,patates,taze fasulye,semiz otu,ıspanak,kereviz...)
    Hazırlanışı: Sebzeler iyice yıkandıktan sonra soyulur ve haşlanır.Cam rendede rendelenir.Püre haline getirilir.İçine bir kaşık zeytinyağı ve damak tadı için çok az miktarda tuz konulabilir. Hazırlanan sebze püresi ya da çorbası en fazla 2 gün yedirilmelidir.Diğer öğünler günlük hazırlanmalıdır.
    Yoğurt
    Kendiniz evde yapabilirseniz daha sağlıklıdır.Meyvelerle karıştırılabilir.
    Peynir
    Bir gece önceden suya konulup tuzu çıkartılmalıdır.

    Ek gıdalara geçişte ikinci ay:
    Kahvaltı
    Birinci aydakilere ek olarak:
    Yumurta sarısı(1/8 ölçekten başlanır.Bir ay sonunda bütünü verilebilir.Beyazı bir yaşına kadar verilmez.)
    Bir çay kaşığı tereyağı
    Öğle ve akşam öğünlerinde:
    Tüm çorba çeşitleri,baharatsız hazırlanmış ızgara köfte,ekşili köfte,dolma,kıymalı patates ve diğer sebze yemekleri verilebilir.

    Ek gıdalara geçişte üçüncü ay:
    Balık başlanır.
    Bebeğiniz artık sizin yediğiniz herşeyi yiyebilir.
     
Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.