bebekler için ek gıda tarifleri

Konusu 'Bebeklerimiz için Ek Besin Öneri ve Tarifleriniz' forumundadır ve rida tarafından 10 Kasım 2008 başlatılmıştır.

    10 Kasım 2008
    Konu Sahibi : rida
  1. rida

    rida بسم الله Üye

    Katılım:
    26 Kasım 2007
    Mesajlar:
    2.214
    Beğenildi:
    3
    Beğendikleri:
    0
    Ödül Puanları:
    38
    En İyi Başlangıç Sebzeleri Nelerdir?

    Havuç, balkabağı, mevsiminde kabak, kırmızı pancar, patates. Bu sebzelerle başlıyabilirsiniz. Daha öncede önerdiğim gibi buharda pişirip az bir su ilave ederek koyu bir püre kıvamına getirip bebeğinize yedirebilirsiniz. İlk başta sadece tek bir sebze ile başlamalısınız. Daha sonra bu sebzeleri ikili, üçlü kombinasyonlarla karıştırarak basit bir bebek menüsü hazırlıyabilirsiniz. Yada basit sebze çorbaları yapabilirsiniz. Patates kabızlık yapabilir. Bu nedenle onu diğer sebzelerle karıştırarak verin.

    Bebek İçin En İyi Başlangıç Meyveleri Nelerdir?

    Sebzelerle aynı zamanda yada bir kaç gün sonra meyvelerede başlıyabilirsiniz. Meyveyi akşam üzeri yada öğleye doğru verebilirsiniz. Meyveleri cam rende ile rendeleyip suyunu süzün ve o sudan bir kaç kaşık verin. Bir kaç gün sonra püre kısmını yedirmeye başlayın. Elma, armut gibi sert meyveleri ilk başlarda buharda pişirip yumuşatarak yedirebilirsiniz. Meyvelerin bir kaç tanesini karıştırarakta yedirebilirsiniz.

    En iyi başlangıç meyveleri; elma, şeftali, muz, avakado, armut. Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta meyveleri mevsiminde vermek. Muz kabızlık yapabilir. Bu nedenle çok sık vermeyin.

    Yoğurt ve Et Ne Zaman Verilmeli?

    Yoğurt bebekler için ilk başlanan ek gıda olmamalı. Özellikle bebeğimiz emiyorsa gerekli sütü alıyordur. Yoğurdu ilk başlarda günlük olarak mayalamalısınız. Hazır yoğurtları kullanmayın. Kendiniz evde yapmaya çalışın ve yoğurdu sade yedirin. Et ve et ürünlerine 8 ci aydan itibaren başlıyabilirsiniz. Yemeklerine kavrulmuş kıyma katarak azar azar bebeğinizi ete alıştırabilirsiniz.

    Bebeğime Kahvaltı Ne Zaman Vermeli?
    Bebekler için kahvaltıya başlama zamanı en iyi 7 ci ay civarıdır. Bu ayda çeyrek yumurta sarısınada başlıyabilirsiniz. Kahvaltıda kullanacağınız peynir tuzsuz olmalı, en iyisi lor peyniri yada keçi peyniridir. Peyniri suda bekleterek tuzunu alabilirsiniz. Açık süt bulabilirseniz kendi lor peynirinizi yapmak çok kolay.

    Kahvaltı için genelde hazır bebe bisküvileri kullanılır, bunun yerine kendiniz evde yapmaya çalışın. Yada tam buğday ekmeğinin içini ufalayabilirsiniz. Bisküvi yada ekmeği haşlanmış kuru meyve suları ile ıslatıp içine dilediğiniz meyveleri katın.

    Nasıl İyi Bir Bebek Menüsü Hazırlarım?

    Bebeğiniz için gün içinde hazırladığınız yemeklerde renklerle oynayın, bu işinizi kolaylaştırır. Mantık çok basit, yiyecekleri renklere ayırın ve her renkten vermeye çalışın, böylece kafanız karışmaz.

    Turuncular; havuç, balkabağı
    Yeşiller; ıspanak, pazı, brokoli, taze fasulye gibi.
    Kırmızılar; mercimek, pancar, et
    Beyazlar; soğan, pırasa, karnıbahar
    Sarılar; patates, sarı mercimek, bulgur
    Ayrıca kuru meyveleride demir açısından zengin oldukları için bebeğinizin menüsüne ilave edin. Tuzsuz kabak çekirdeği iyi bir çinko kaynağıdır. Tohum öğütücüsü ile iyice ezip meyve pürelerine yada çorbasına bir çay kaşığı haftada iki kere katın.

    TARİFLER

    Balkabaklı Bebek Muhallebisi

    Bebek beslenmesinde muhallebi önemli bir yer tutar ve her bebek ek gıdaya geçtiği andan itibaren muhallebi yemeye başlar.Genelde bebeklere muhallebi hazırlamak için pirinç unu kullanılır.

    Bal kabaklı bebek muhallebisi sade muhallebiye göre daha besleyici ve sade pirinç unlu muhallebinin bir alternatifi olarak verilebilir.

    Balkabaklı Bebek Muhallebisinin Malzemeleri:
    150ml süt
    yarım dilim balkabağı
    1 tatlı kaşığı tepeleme pirinç unu
    Balkabaklı Bebek Muhallebisinin Yapılışı:

    Balkabaklarını ince tatlı dilimi şeklinde doğrayıp tencereye koyun.Kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin,buharda da pişirebilirsiniz,kabağınız susuzsa biraz su ilave etmeniz gerekebilir.Pişen balkabaklarını iyice ezin.

    Süte piriç ununu katarak muhallebiyi pişirin ve pişen muhallebiye balkabaklarını ilave edin.

    bebeğiniz 9 aydan küçükse sütü yarıyarıya sulandırın ya da sade su ile yapabilirsiniz.Afiyet olsun.

    Sebzeli Bebek Maması

    Bebek maması yapılışıda bebek çorbalarının yapılışına benziyor sadece kıvamı daha koyu.

    Sebzeli Bebek Mamasının Malzemeleri:

    1 çorba kaşığı buğday
    1 tatlı kaşığı yulaf ezmesi
    Çeyrek kabak
    Çeyrek havuç
    1 küçük brokoli
    1tatlı kaşığı zeytinyağ
    su

    Bebek Mamamızın Yapılışı

    Buğdayı yıkayıp geceden 300 ml su ile ıslatın,aynı suda ertesi gün pişirin.Buğdaylar çatlayıp pişince yulaf ezmesini ilave edin ve 5 dakika daha pişirin.Pişirdiğiniz bu tahıllı karışımı blendırla ezin.Diğer tarafta sebzeleri buharda ya da az su ile pişirerek iyice ezin.Sebzeleri tel bir süzgeçten geçirebilirsiniz daha küçük parçalara ayırmış olursunuz. Sebzeleri hazırladığınız tahıllı karışıma ilave edin ve yağı katın,bebek mamanız hazır.

    Meyveli Yulaf Ezmesi

    Meyveli yulaf ezmesi tarifi 6 aylık bebek yemeği olarak hazırlanmıştır.içinde süt olması nedeniyle 9 aylık bebeklerden daha küçüklerde sade su ile yapılması önerilir.Bebek büyüyünce su ve süt karışımı ile bu tarifi hazırlamak daha iyi olur.

    Meyveli Yulaf Emesinin malzemeleri:

    1 büyük elma
    1 büyük armut
    4-5 adet doğranmış kuru kayısı
    4 yemek kaşığı su
    150 ml süt
    15 gr yulaf ezmesi

    Meyveli Yulaf Ezmesinin yapılışı:

    4 yemek kaşığı su ile meyveleri bir tencerede 5 dakika haşlayın.Su(ya da süt )ile yulaf ezmesini kaynatıp 3 dakika demlendirin,son olarak meyvelerle yulaf ezmesini karıştırın.

    İrmikli Bebek Bisküvisi

    İrmikli Bebek Bisküvisinin Malzemeleri

    2 çorba kaşığı tam un
    5 çorba kaşığı beyaz un
    4 çorba kaşığı irmik
    100 gram oda sıcaklığında tereyağ
    pekmez,akçaağaç şurubu ya da agave
    yarım çay kaşığı tarçın

    Bebek bisküvisini yapılışı

    Bütün malzemeyi karıştırın,pekmez kullanıyorsanız önce 3-4 yemek kaşığı koyun tadı az gelirse ilave edersiniz.Hamuru 1cm kalınlığında açıp kalıpla kesin.180 derece fırında pembeleşene kadar pişirin.(yaklaşık 15-20 dakika)

    YOĞURT

    1 çay kaşığı yoğurt
    Devam Maması

    3 ölçek Devam Maması ve
    90 ml suyla hazırladığınız ılık mamaya
    1 çay kaşığı yoğurdu ilave ederek mayalayın.
    Üstünü örtün ve kımıldatmadan
    3-4 saat mayalanmasını bekleyin.
     
    Son düzenleme: 10 Kasım 2008
    stanki bunu beğendi.
  2. 10 Kasım 2008
    Konu Sahibi : rida
  3. rida

    rida بسم الله Üye

    Katılım:
    26 Kasım 2007
    Mesajlar:
    2.214
    Beğenildi:
    3
    Beğendikleri:
    0
    Ödül Puanları:
    38
    arkadaşlar size alternatif bir kahvaltı örneği,
    devam mamasının içine 8/1 kadar yumurta sarısı, 1 çay kaşığı tuzu alınmış beyaz peynir, 1 çay kaşığı reçel ilave ederek verebilirsiniz..
     
  4. 10 Kasım 2008
    Konu Sahibi : rida
  5. Eylul Ecrin

    Eylul Ecrin Guest

    Merhaba kızlar

    uzun zamandır katılamıyordum sizlere umarım sizler ve bebişleriniz iyidir kocaman olmuşlardır şimdi
    Ricacım verdiğin bilgiler içinde teşekkür ederim... benim balböceğim çok iştahlı ben başladım bile ek gıda vermeye tabiki anne sütünede devam
    sağlıcakla kalın...sevgiler
     
  6. 10 Kasım 2008
    Konu Sahibi : rida
  7. rida

    rida بسم الله Üye

    Katılım:
    26 Kasım 2007
    Mesajlar:
    2.214
    Beğenildi:
    3
    Beğendikleri:
    0
    Ödül Puanları:
    38
    canım hoşgeldin..nelerelerdesin gerçekten özlettin kendini..uzun zamandır yoktun..irtibatı koparmayalım lütfen..balböceğini öp bizim için..sevgiyle kal...
     
  8. 10 Kasım 2008
    Konu Sahibi : rida
  9. yaseemin

    yaseemin Yeni Üye Üye

    Katılım:
    23 Ocak 2007
    Mesajlar:
    1.461
    Beğenildi:
    0
    Beğendikleri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    ridacım kahvaltıda reçel yerine pekmezde iyi bir seçim olur hatta bulabilirsen evde yapılmış pekmez daha iyi olur.ben dut pekmezi koyuyorum babannesi yapmıştı ,mertin kahvaltısına 1 tatlı kaşığı ekliyorum
     
  10. 10 Kasım 2008
    Konu Sahibi : rida
  11. rida

    rida بسم الله Üye

    Katılım:
    26 Kasım 2007
    Mesajlar:
    2.214
    Beğenildi:
    3
    Beğendikleri:
    0
    Ödül Puanları:
    38
    Evet, pekmez daha iyi olur yasemincim..ben dut reçeli katmıştım içine ev yapımı..pekmezim yoktu..ama annemlerde oluyor..olmadı eve alacaz artık oğluş için..eşim de ben de pek sevmiyoruz ama bilirsin bizim oraların pekmezi meşhurdur..hatta kırşehirlilere pekmez akıllı denir..yangından ilk pekmezlerini kurtardığı içinmiş sanırım..hehehehhe
     
  12. 10 Kasım 2008
    Konu Sahibi : rida
  13. yaseemin

    yaseemin Yeni Üye Üye

    Katılım:
    23 Ocak 2007
    Mesajlar:
    1.461
    Beğenildi:
    0
    Beğendikleri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    hehehehhe senden duydum kızz .)) kırşehirde üzüm pekmezi vardır ama dut pekmezi pek bilinmez en azından ben bilmiyorum erzurumlular yapıyo koyu kıvamlı oluyo.hatta çocuk bölümü varya orda da okumuştum iştah açıyomuş diye
     
  14. 10 Kasım 2008
    Konu Sahibi : rida
  15. yaseemin

    yaseemin Yeni Üye Üye

    Katılım:
    23 Ocak 2007
    Mesajlar:
    1.461
    Beğenildi:
    0
    Beğendikleri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    hehehehhe senden duydum kızz sırnaşık şey.)) kırşehirde üzüm pekmezi vardır ama dut pekmezi pek bilinmez en azından ben bilmiyorum erzurumlular yapıyo koyu kıvamlı oluyo.hatta çocuk bölümü varya orda da okumuştum iştah açıyomuş diye
     
  16. 11 Kasım 2008
    Konu Sahibi : rida
  17. rida

    rida بسم الله Üye

    Katılım:
    26 Kasım 2007
    Mesajlar:
    2.214
    Beğenildi:
    3
    Beğendikleri:
    0
    Ödül Puanları:
    38
    yasemincim, dut reçelini yapmazlar doğru biliyorsun, üzüm pekmezi meşhurdur kırşehir'in ama annem dut reçeli yapabiliyor.. :))

    Dut'ta bulunan 'resveratrol' isimli molokülün pek çok ürünün bozulmasına yol açan mantarlara karşı savaştığı hatta bu madde vücuttaki kanser hücrelerini hedef alarak onları tahrip ettiği biliniyor.. beyaz dut yapraklarının extrelerinde hücre paslanmasını önleyici, antioksidan ve damar sertleşmesini engelleyici ve damarlarda kolesterolden zengin plakların oluşumunu baskılayıcı etkiye sahip oldukları ortaya çıktı.
    gerçekten çok faydalı..annem dut'un ağız sağlığı için çok yararlı olduğunu söylerdi..uçuklara, ağız, dil yaralarına iyi geldiğini bizzat kendim test ettim.. şiddetle öneririm..
     
  18. 11 Kasım 2008
    Konu Sahibi : rida
  19. yaseemin

    yaseemin Yeni Üye Üye

    Katılım:
    23 Ocak 2007
    Mesajlar:
    1.461
    Beğenildi:
    0
    Beğendikleri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    dutu ben çok severim yaaaaa bol bol da kilo yapar hemde :)))