begendili kebap

Konusu 'Kebaplar' forumundadır ve EU1 tarafından 27 Mayıs 2008 başlatılmıştır.

    27 Mayıs 2008
    Konu Sahibi : EU1
  1. EU1

    EU1 Guest

    Patlıcanları su dolu bir kabın içi*ne koyarak iyice yıkayın. Sonra fırı*nınız varsa ızgara bölümüne, elektrik*li kapaklı ızgaranız varsa onun içi*ne, hiçbiri yoksa kapaklı, dibi tut*maz büyük bir tavanın içine pat*lıcanları koyarak ateşe oturtun. Fı*rın ızgarasını önceden yakarak 5 da*kika kadar ısıttıktan sonra patlıcan*ları ızgaranın altındaki kabın içine yerleştirin. Elektrikli ızgarayı önce e-lektriğe bağlayın sonra patlıcanları ızgaranın üzerine koyqrak kapağını kapatın. Patlıcanlar yavaş yavaş piş*meğe başlarlar, piştikçe kabuklan ka*rarır ve sertleşir, sonunda yer yer çat-lamağa başlar. Ateşe dönük kısım ka*rarınca derhal tersyüz edin. Patlıcan iyice pişince (içi iyice yumuşamıştır, yer yer su sızdırır) hemen ızgara ya da tavadan çekerek içi tuzlu; limon*lu su dolu bir kabın içine yerleştirin. Biraz soğuyunca elinizle ya da bir bı*çakla sapının dibinden sertleşmiş ka*buğu kaldırarak soyun. Bu arada eti*ni bozmamağa, koparmamağa dikkat edin. Patlıcanın kabuğu güneşte yan*mış bir insanın kuru derisi gibi rahat*lıkla soyulmalıdır. Soyulmuş patlıca*nın sapını koparın, patlıcanı bol li*mon suyu sıkılmış su dolu bir kabın içine yerleştirin (bir kilo suya bir li*mon suyu ve yarım çorba kaşığı tuz).
    3ütün patlıcanları böylece ■ pişirdikten sonra kullanıncaya kadar onları tuz-lu-limonlu suda tutun.’ Sudan çıkar*tınca, bir süzgeçten sularını iyice akı*tın, bir kabın içine koyarak önce bir çatalla .’Sonra bir tahta kaşıkla iyice ezin: Biraz sert kalmış bölümleri var*sa, bir bıçakla ince kıyın ve tahta ka*şıkla bastıra bastıra ezin. Büyükçe bir tencereye yağı koyun, düşük ateş*te eritin, sonra unu ekleyin, bir tahta kaşıkla çevire çevire unu yağa iyice yedirin. Yağla un iyice birbirine karı*şınca, ezmiş olduğunuz patlıcanları tencereye koyun. Çatalla bastıra bas*tıra ve hızla çevirerek hepsini iyice bir-leştirin. 6u sefer 2 tatlı kaşığı tuz ile sıcak 2 su bardağı sütü de azar azar ekleyin, bu parada yine hepsini iyice karışt’rarak bir bulamaç yapın. Düşük ateşte pişirmekte olduğunuz patlıcan beğenaı iyice karışarak koyu bir bulamaç haline gelince 2 kahve fincanı rendelenmiş kaşer peynirini de içine dökün, iyice karıştırın ve tencereyi a-teşten çekin, Beğendiniz hazırdır ar*tık.
    Beğendili kebap için gerekli kuş*başı eti daha önce ya da daha son*ra hazırlayabilirsiniz. Bunun için eti kıyılmış soğan ile tencereye koyarak küçük ateşte kendi suyu ile pişirin; su*yunu emince birlikte piştiği soğanla kavurun, yeniden sıcak su ekleyin, ay*rıca salça ya da taze domates, ysşil biber, karabiber, tuz, kekik, ya da na*ne ekleyin. Et iyice yumuşayıncaya ka*dar pişirin.
    Sofraya götürmeden önce patlıcan beğendiyi ısıtın, sıcak kuşbaşını da sosu ile ayrı bir kabın içinde getirin. Tabakların içine önce beğendiyi ko*yun, ortasına da domates soslu ya da salçalı kuşbaşını yerleştirin