Besinleri Saklama İlkeleri

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve Elif tarafından 26 Temmuz 2006 başlatılmıştır.

    26 Temmuz 2006
    Konu Sahibi : Elif
  1. Elif

    Elif Onur Üyesi Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    24.624
    Beğenildi:
    5.154
    Ödül Puanları:
    438
    Yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamak için her gün çeşitli besinlerden yeteri kadar alınmalıdır. Ancak bazı besinlerin hasat edildikten sonra kısa zamanda kullanılması olanaksızdır. Ayrıca her mevsimde, her çeşit besine ulaşılamamaktadır. Bu nedenle; bazı besinleri çeşitli işlemlere tabi tutarak uzun süre değerinden ve lezzetinden kaybettirmeden saklamak zorunlu olmuştur.


    Taze besinler , hasat edilmelerinden itibaren mikroorganizma ve enzimlerin etkisine maruz kalırlar. Besini mikroorganizmaların etkisinden koruyabilmek ve enzim faaliyetlerini durdurabilecek bir ortam oluşturmak zorunluluğu vardır. Mikroorganizma ve enzimler belirli bir sıcaklık derecesinde faaliyet gösterdiklerine göre besinler soğuk yerde saklanırsa, tazeliklerini koruyabilirler. Besinlerin saklanabileceği buzdolapları, soğuk hava depoları ve dondurma araçları veya yerleri yapılmıştır. Bu gibi yerlerde besinlerin bozulmadan saklanma süresi dolabın veya deponun ısı derecesine bağlıdır. Buzdolabının buzluk kısmı sıfır derece civarındadır. Aşağıdaki tablo buzdolabında besinlerin taze olarak saklanabilme sürelerini göstermektedir
     
  2. 26 Temmuz 2006
    Konu Sahibi : Elif
  3. EU1

    EU1 Guest

    Elifcim, çoook sağooolasııın.
     
  4. 27 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : Elif
  5. nilus

    nilus Aktif Üye Üye

    Katılım:
    27 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    4
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    Elif merhaba ,
    ben daha yeni uyeyim , çok güzel bilgiler vermişsin ama acemiliğimden midir nedir , saklama süreleri ile ilgili tabloyu göremiyorum ? :KK43: