Beslenme Şeklimizi Değiştirelim

Konusu 'Güncel Diyet Haberleri' forumundadır ve kate_34 tarafından 8 Mayıs 2010 başlatılmıştır.

    8 Mayıs 2010
    Konu Sahibi : kate_34
  1. kate_34

    kate_34 Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    22 Ocak 2009
    Mesajlar:
    4.878
    Beğenildi:
    891
    Ödül Puanları:
    238
    Havaların ısınmasıyla birlikte dışarıda daha uzun vakit geçirmeye başladık. Bu da vücuttan fazla miktarda sıvı kaybı demek.

    Susuzluk bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi problemlere neden olabilir. Karpuz gibi sulu meyveleri tüketerek sağlığınıza özen gösterebilirsiniz.

    Yaz mevsiminin etkisini iyice göstermeye başladığı şu günlerde hava sıcaklığının artmasıyla birlikte bol sıvı alınması yönündeki öneriler sıklıkla gündeme geliyor. Vücuttan fazla miktarda su kaybedilmesi sonucu; bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri görülebilir. Sıvı ihtiyacını karşılamak için süt, ayran, soda, taze sıkılmış meyve suları, bitki ve meyve çayları tercih edilebilir. Öte yandan en iyi çözücü, saf, doğal ve katkısız olan içecek sudur. Dünya Sağlık Örgütü, kadınların günde 10, erkeklerin 14 bardak su içmesi gerektiğini belirtmektedir. Bebek ve çocuklar sıvı kayıplarını ifade edemeyecekleri için, ebeveynlerin bu konuda daha dikkatli olmaları gerekmektedir.

    Yüzde 90'ı su olan karpuz, tüketildiğinde tokluk hissi verir. İyi bir lif kaynağı olduğu için de bağırsak hareketlerini düzenler. Ayrıca karpuz protein, yağ, karbonhidrat ve fosforun yanı sıra A ve C vitamini de içeriyor. Karpuz gibi diğer yaz meyveleri de vitamin ve mineraller açısından çok zengin bir içeriğe sahip. Bu nedenle tüketilmesini önerdiğimiz yaz meyveleri, sıcaklığın sebep olduğu sıvı kaybını önlemesinin yanı sıra vücuda vitamin ve mineral desteği de sağlar.

    3 ana 3 ara, toplam 6 öğün yiyin

    Havaların ısınması ile birlikte ev dışında daha uzun süre kalınmaktadır. Özellikle hipertansiyon, diyabet, kalp-damar hastalığı gibi kronik rahatsızlığı olan bireylerin güneş ışınlarının çok dik geldiği 11.00-17.00 saatleri arasında gerekmedikçe dışarı çıkmamaları gerekmektedir. Özellikle bu tür rahatsızlığı olan bireylerin öğün atlamamaları, 3 ana öğünün yanı sıra 3 küçük ara öğün almaları önerilmektedir. Böylelikle bir sonraki öğünde hem yavaş hem de az yemek yenilmesi söz konusu olmaktadır.

    Nasılsa zeytinyağlı diye abartmayın

    Yaz mevsiminde günlerin uzun olması nedeniyle daha çok yemek yenilmekte, özellikle geç saatlere kadar süren akşam yemeği sırasında yağlı ve ağır yemekler yenmesi vücut dengesini zorlayabilmektedir. Katı yağların kalp krizi riskini artırdığını artık herkes biliyor. Kalp krizi yaz döneminde daha fazla görülmektedir. Bu nedenle yemeklerde sıvı yağlar tercih edilmelidir. Et, süt, yoğurt, peynir, yumurta ve yağlı tohumların içerisinde de yağ bulunmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ekmeğe yağ sürmemek, zeytinyağı bile olsa aşırı miktarda kullanmamaktır. Kızartma ve kavurma işlemlerinden kaçınmalı, haşlama, ızgara, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Sonuçta 1 gram yağ 9 kkal. enerji vermektedir. Yaz aylarında tüketilen yağlı ve hamurlu yiyeceklerin ise aşırı sıcaklarda vücutta yorgunluğa, baş ağrısı ve tansiyona sebep olacağından özellikle sıcakların fazla olduğu yaz aylarında hamurlu, yağlı yiyeceklerden kaçınılması gerekiyor.

    'İlle de tatlı diyorsanız' dondurma, sütlaç ya da puding

    Bazı şekerler besinlerde doğal olarak bulunur. Meyvelerdeki fruktoz, sütteki laktoz, tahıllardaki nişasta gibi. Bazıları ise sonradan ilave edilir. Çay şekeri ve şeker içeren yiyecekler gibi. Yani şeker ihtiyacı besinlerden doğal olarak karşılanır. O halde tatlı tüketiminden kaçınmak, yenildiği takdirde de tüketim sıklığına ve miktarına dikkat etmek, lokma ve tulumba gibi ağır tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmek daha sağlıklıdır. Örnek: Dondurma, puding, sütlaç, komposto, meyve jölesi.

    Alıntıdır