Bir dolu Püffff

Konusu 'Püf Noktaları' forumundadır ve matahari_ tarafından 7 Kasım 2010 başlatılmıştır.

    7 Kasım 2010
    Konu Sahibi : matahari_
  1. matahari_

    matahari_ Popüler Üye Üye

    Katılım:
    30 Haziran 2010
    Mesajlar:
    1.438
    Beğenildi:
    6
    Ödül Puanları:
    106
    PRATİK BİLGİLER
    �Yemeklerin yağı fazla ise, birkaç marul yaprağı tencereye atılır. Bu yapraklar yağın fazlasını alır.
    � Beyaz top lahanadan atılacak bir-iki yaprak ile, bakır kaplar parlatılabilir.
    �Yumurtanın yalnız beyazını kullanmak istiyorsanız, dıştan iğneyle bir kaç delik açıp beyazını alabilirsiniz. Bu beyazlar çırptığınızda kar hâlini almıyorsa, bir kaç damla limon sıkılır.
    � Sütü ateşe koymadan önce, biraz karbonat atılır. Hem hazmı kolaylaştırır, hem de kesilmesini önler.
    � Yemeği daha çabuk soğutmak için, suyun içine iki kaşık tuz atıp, tencere bu tuzlu suyun içine oturtulur.

    PRATİK BİLGİLER

    - Bavuldaki eşyaların arasına naylon konursa buruşmaz.

    - Çayın hilesini anlamak için bir bardak suya bir çay kaşığı çay atılır. Suyun rengi yavaş yavaş değişirse, çayınız hilesiz, hemen değişirse, boyanmış çaydır.

    - Kuru sabun yaş sabundan daha dayanıklıdır.

    - Akvaryumdaki balığın canlılığını kaybettiği görülürse, iki damla oksijenli su ilâve edilir.

    - Su kaynayan kaplardaki kireci yok etmek için, içine patates kabuğu koyup yarım saat kaynatılır.

    - Çatlayan ellere sürülmek için, yarım limon suyuna 5-10 gr. gliserin damlatılarak bir karışım yapılabilir.

    - Mutfakta kokuların giderilmesi için, bir tutam kahve veya şekeri ocak demirinde yakmalıdır.

    - Kızartma yaparken, 3 bardak suya 2 kaşık sirke koyarak ocağın öbür gözünde kaynatırsanız mutfaktaki kokuyu alır.

    - Yoğurt, kaşık vurulunca karıştırılırsa, sulanmaz.


    PRATİK BİLGİLER

    - Kabarık bir omlet için, bir çorba kaşığı suyun içine bir çay kaşığı mısır unu karıştırılır. Hazırlanan karışım yumurtaya ilâve edilir.
    - Sarmısak doğrarken bıçağa yapışmaması için, kesme tahtasına biraz tuz serpiştirilir.
    - Yemek kitabı şeffaf bir torbanın içine geçirilirse, kirlenmekten korunur.
    - Hazırlanan soslarda, harika tatlar elde etmek için soya ve susam yağı kullanılır. Ancak bunlar yüksek ısıda pişirilmemelidir.
    - Sarmısak her zaman el altında bulundurulmak isteniyorsa, kabukları soyulduktan sonra bir kavanoza doldurulup üzerine zeytinyağı koyarak muhafaza edilebilir. Ayrıca bu yağ yemeklere ve salatalara ayrı bir lezzet katar.


    PRATİK BİLGİLER

    *
    Buzdolabının nemini almak için, içi tuz dolu bir kap konur.
    *
    Balık ve etlere limon suyu sürülürse, hem lezzetleri artar, hem de zehirlenme önlenir.
    *
    Tutkal lekeleri için, leke sirke ile ıslatılıp, bol su ile durulanır.
    *
    Yemek pişirirken alev alırsa, ateşin üzerine hemen ıslak bir bez atıp, alev söndürülür.
    *
    Soğan-sarmısak kokusunu gidermek için, maydanoz çiğnenir.
    *
    Kesme şekerler nemden tek parça hâline geldiyse, birkaç dakika sıcak fırında tutulur.
    *
    Evde örümcekler yuva yaptıysa, o köşeler çamaşır suyu ile silinir.
    *
    Evde karınca varsa, dâima kesilmiş yarım limon bulundurmalıdır. Limon bozulup çevresine küf kokusu yaydığında, karıncaları uzaklaştıracaktır.
    *
    Soba isi lekelerini çıkarmak için, lekenin üzerine limon sıkıp tuz ekilir ve ovalanarak yıkanır.
    *
    Toz bezlerinin, toz bırakmaması için, her kullanıştan sonra yıkanır.
    *
    Ocak ve fayanslar çamaşır suyu ile silinirse, balık kokusu yok olur.


    PRATİK BİLGİLER

    - Buzdolabındaki nemi almak için, içine tuz dolu bir kap konur.

    - Çelik tencereler yıkandıktan sonra hemen kurulanmalıdır.

    - Çatlayan eller, yatmadan evvel 10 dakika ılık suda tutulur. Sonra, krem ile ovularak bir eldiven giyilip yatılır.

    - Beyaz çamaşır kaynatılan suya, birkaç yumurta kabuğu atılırsa kar gibi beyaz olmaları sağlanır.

    - Soba isi lekelerini çıkarmak için, lekenin üzerine limon sıkılır ve tuz ekilip, sonra ovalanarak yıkanır.

    - Kapılardaki parmak izi lekeleri, önce ılık, sabunlu, sonra da temiz suyla silinip kurulanır.

    - Tabloların, zamanla duvarda iz bırakmaması için, tablo ile duvar arasına ince bir keçe bant konur.

    - Mikseri temizlemek için; kap yarıya kadar deterjanlı suyla doldurulup 5-10 saniye çalıştırılır. Suyu döküp sonra temiz suyla iyice durulanıp kurulanır.

    - Fırın ızgarasının altına alüminyum kâğıt konursa dökülen kırıntılar rahatça temizlenir.

    - Bakır eşyaları temizlemek için, limon ve karbonat veya tuzla ovulur. Kül de bu eşyaları pırıl pırıl yapar.

    - Camları temizlemek için, sirkeli su ile silinir. Leke kalırsa, suyun içine bir miktar amonyak katılır.

    - Pişirilecek yeşil sebzelerin rengini az kaybetmeleri için, önce bol buzlu suda bekletilir.

    - Soğanlar, üzerlerine biraz un serpilirse, kavururken kararmaz.

    - Patlıcanın acısını almak için, soyunca tuzlu suda bekletilir.

    - Böreğin üzerinin daha çok kırmızı olması için, hamur üstüne yumurta veya yoğurt sürülür.

    - Yoğurdun bütün vitamin ve mineralleri suyundadır.



    HAYATTA KÜÇÜK İP UÇLARI
    # Para hakkında fazla konuşma!
    # Her gün 30 dakika yürüyüş yap!
    # Her yemekten önce ve sonra şükret!
    # Sağlık kuralları ve ilk yardımı öğren!
    # Her gün 6 bardak su içmeyi unutma!
    # Seni seven ve sevdiğin insanları koru!
    # Kendini ve başkalarını affetmesini bil!
    # İyilik etmenin etkisini asla küçümseme!
    # Sırrını açıklamadan önce iki defa düşün!
    # Keyifsizliklerini ve sinirliliğini açığa vurma!
    # Maaş çekini imzalayan kişileri asla eleştirme!
    # Kalem ve not defterini her zaman yanında taşı!
    # Kaybedecek şeyleri olmayan insanlardan kork!
    # Çocuklarını anlamaya çalış, yargılamaya değil!
    # Başarıya, huzura, sağlığa kavuşunca iyi değerlendir!
    # Evliliğini güzelleştirmek için her gün bir şeyler yap!
    # Kendine yapılmasını istemediğini hiç kimseye yapma!
    # Evliliğin başarısı: Doğru eş bulmak, doğru insan olmaktır.
    # Cesaretli ol, geçmişine baktığında yapmadıkların için üzül!
    # Anne - babanı ve eşini eleştirmek istediğin zaman dilini ısır!



    BAZI İSRAFLAR
    # Gıdaları iyi muhafaza etmeyip çürütmek,
    # İhtiyaçtan fazla mal almak,
    # Enerjiyi boşa harcamak,
    # Artan yemekleri dökmek,
    # Eşyayı hor kullanmak,
    # Zamanı boşa geçirmek,
    # Lüzumsuz su kullanmak,
    # Evinde varken, eskimeden bir malın yenisini almak,
    # Parayı gereksiz harcamak,
    # İşgücünü tam kapasiteyle değerlendirmemek.


    TAZE BALIK NASIL ANLAŞILIR
    # Taze balık deniz yosunu kokusunda olur.
    # Taze balığın eti sıkı ve elâstiki olup, parmakla bastırıldığında meydana gelen çukurluk anında düzelir.
    # Pullu balıkların pulları tazeyken vücuda sıkıca yapışıktır ve ele gelmemesi gerekir.
    # Ağzı zor açılıyorsa taze olduğu anlaşlır.
    # Taze balığın solungaçları parlak ve canlı kırmızı olur.
    # Küçük balıklar avuç içine düz olarak yatırıldığında baş ve kuyruk kısımları sarkıyorsa balığın bayat olduğu anlaşılır.
    # Balık taze ise gözleri parlak, şeffaf ve dışa bombeli olur.
    # Taze balığın derisi nemli, berrak ve parlak olur.
    # Balık tazeliğini yitirdikçe kılçıklar kolayca etten ayrılır.


    PRATİK BİLGİLER
    # Pantolonların oturulan yerlerinde ve dizlerindeki parlaklığı gidermek için, tüy bırakmayan bir kumaş bol sirkeli suya batırılarak parlak kısımlar silinir. Fırçaladıktan sonra yaş bez ile ütülenir.
    # Örümcekler evde yuva yapıyorsa, o köşeler çamaşır suyu ile silinir.
    # Evde karınca varsa, küflenmiş limonun kokusu, karıncaları uzaklaştırır.
    # Camlardaki yağlı boya lekelerini çıkarmak için, bol sirkeyle ıslatılmış bir bezle silinir.
    # Kilit ve sürgülerin paslarını gidermek için, paslı yerler karbonatlı su ile ovulur.
    # Bisküvilerin taze kalması için, kutularının içine birkaç adet kesme şeker atılır.


    PRATİK BİLGİLER
    # Açılan konserve kutusunda, artan yiyecekleri bekletmek bozulmalarına sebep olabilir.
    # Islanan şeker, fırında bir-iki dakika bırakılırsa, kurur.
    # Tebeşir tozu sirkeyi emerse sirkenin hilesiz olduğu anlaşılır.
    # Sigara kokusunu gidermek için, bir kenara sirkeli bez konur.
    # Unla yapılan tatlılara az bir tuz katılırsa daha lezzetli olur.
    # Elbise, tabiî süngerle nemli olarak silinirse, fırçanın almadığı tozlardan kurtulur.
    # Yağlı yemek dökülen elbise üzerine biraz pudra veya tuz dökülürse, elbisenin yağı emmesi önlenir.
    # Omlet yaparken, yumurta içine az süt veya su katıp az çırpılırsa daha lezzetli olur.
    # Reçel yaparken taşmaması ve şekerlenmemesi için yarım kahve kaşığı tereyağı katılır.
    # Mutfaktaki kokudan kurtulmak için, bir tutam kahve veya şeker ocak demiri üzerinde yakılır.
    # Madenî eşyaları parlatmak için, sıcak sodalı suda birkaç dakika bekletilir.


    PRATİK BİLGİLER
    # Portakalın suyunu iyice çıkarmak için sıkmadan önce bir süre soğuk suda bekletin.
    # Dondurulmuş gıdaları çözerken buzdolabına bırakmak daha doğru olur.
    # Bayatlamış ekmekleri su serperek, folyo kağıt içinde 5-10 dakika fırına koymalıdır.
    # Lahananın pişme suyuna elma kabuğu katılırsa, kötü koku hemen yok olur.
    # Hamurlar dinlendirilirken üzerine nemli bir bez örtülür.
    # Etler, aynı miktarda; süt, soğan suyu ve zeytinyağı karışımı ile ovulup, 10-12 saat buzdolabında bekletilirse daha lezzetli olur.
    # Alınan balık, soğuk su dolu bir kaba koyunca, hemen dibe çöküyorsa taze demektir.
    # Fazla miktarda sarımsak bir seferde soyulup, zeytinyağı dolu bir kavanoza atılarak uzun zaman saklanabilir.
    # Makarna ve hamur işlerine konacak peynir, kolay rendelenmek için, buzlukta 15 dakika bekletilir.
    # Mantarlar, tuzlu ve limonlu suda 5 dakika bekletilirse, kararması önlenir.
    # Mantarlar, kese kağıdına konularak buzdolabında muhafaza edilir.
    # Kızartma yapılacak sıvı yağın içine bir tutam tuz katılırsa, yağın sıçraması önlenmiş olur.
    # Domatesi kaynar suya daldırıp, bıçağın tersi, üstünde ağır ağır gezdirilirse kabuğu kolayca soyulur.


    PRATİK BİLGİLER
    # Metal levha üzerine bırakılan çalar saat daha fazla ses çıkarır.
    # Altın takıları parlatmak için, ağzı kapalı kap içine deterjanlı su koyup, içine atılır. Sonra diş fırçası ile fırçalayarak parlatılır.
    # Fayansları silerken, kullanılan deterjana biraz sirke ilâve edilir.
    # Kırılan bir cam eşyanın kırıntılarını toplamak için, ıslatılmış bir pamukla silinir.
    # Ütü yaparken sararan kumaşlar, tuza batırılmış limon ile ovulup güneşte kurutulur.


    PRATİK BİLGİLER
    # Lavabolar suyu bitmiş limon kabuğu ile ovulursa tertemiz olur.
    # Kirlenen marleyler, gaza batırılan bezle silinirse, pırıl pırıl olur.
    # Alüminyum tencereleri parlatmak için, alüminyum tel ve mayi sabun ile ovulur.
    # Fırının camı ve diğer yerleri sirkeli bezle silinirse, tertemiz olur.
    # Çekmeceler zor açılıyorsa, patates unu sürülür.
     
  2. 7 Kasım 2010
    Konu Sahibi : matahari_
  3. Beren

    Beren <3 Üye

    Katılım:
    18 Eylül 2010
    Mesajlar:
    11.067
    Beğenildi:
    61
    Ödül Puanları:
    203
    çok güzel bilgiler bunlar ya çok teşekkürler:)
     
  4. 7 Kasım 2010
    Konu Sahibi : matahari_
  5. SUTASAYRAN

    SUTASAYRAN Geçici Olarak Hesap Pasiftir ! ÜZGÜN Üye

    Katılım:
    5 Ocak 2008
    Mesajlar:
    2.973
    Beğenildi:
    8
    Ödül Puanları:
    0
    tşk edriz cnm çok işimize yaricak
     
  6. 7 Kasım 2010
    Konu Sahibi : matahari_
  7. matahari_

    matahari_ Popüler Üye Üye

    Katılım:
    30 Haziran 2010
    Mesajlar:
    1.438
    Beğenildi:
    6
    Ödül Puanları:
    106
    Beğendiğine sevindim kızlar :KK42:
     
  8. 6 Aralık 2010
    Konu Sahibi : matahari_
  9. melisnaz

    melisnaz ömrümün sahibi... Üye

    Katılım:
    5 Ekim 2010
    Mesajlar:
    689
    Beğenildi:
    103
    Ödül Puanları:
    113
    kahve tiryakisiyim ya benim de o dikkatimi çekti ama kötü kokuyu gidermek için ocakta kahve yakmak yerine hergün evde 1defa türk kahvesi pişse bütün eve kokusu yayılıp kötü kokuyu alıyor
     
  10. 19 Eylül 2011
    Konu Sahibi : matahari_
  11. kestane_sekeri

    kestane_sekeri Popüler Üye Üye

    Katılım:
    6 Mayıs 2011
    Mesajlar:
    2.286
    Beğenildi:
    62
    Ödül Puanları:
    148
    çok güzel bilgiler bunlar...teşekkürler.