Bodrum Mutfagi

Konusu 'Yöresel Yemekler II' forumundadır ve gerbera tarafından 5 Ağustos 2006 başlatılmıştır.

    5 Ağustos 2006
    Konu Sahibi : gerbera
  1. gerbera

    gerbera Derinle Hayat Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    88
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    276
    Bodrum Mutfağı

    Ege'nin şirin illerinden Muğla'nın yine aynı şirinlikteki ilçesi Bodrum,bildiğiniz gibi her yıl turist akınına uğruyor. Ama biz bu sefer, bölgenin,turizm ile ilgili artılarından bahsetmek yerine mutfağına şöyle bir göz atacağız.

    Bölge Mutfağı özellikleri

    • Bodrum Mutfağı'nda en sık rastlanılan yemekler, baklagiller ve sebze çeşitleri ile yapılanlardır.
    • Sebze, yabanıl bitkiler, deniz ürünleri ve zeytinyağlılar mutfakta önemli bir yeri vardır.
    • Kızartma, salata ve tatlılarda patlıcanı sık kullandıkları görülür.

    Çökertme kebabı
    [​IMG]Malzemeler:
    500 gr dana bonfile, 5 adet patates, 50 gr tereyağı, 150 gr yoğurt, 1 demet roka, 4 diş sarmısak, sıvıyağ, karabiber, kimyon, kırmızı pul biber, nane, tuz, kızartmak için sıvıyağ

    Yapılışı:

    Patatesleri soyup rendeleyin ve bol suda nişastaları gidene kadar yıkayın.Suyunu süzün. Bir tavada bol sıvıyağ kızdırın ve patatesleri içinde kızartın.Kağıt havlu üzerine çıkartıp yağını süzün. Bonfileyi ince uzun kesin. Yağsız teflon tavada kavurun. Ateşten alın ve zaman geçirmeden tereyağını etlere katıp karıştırın. Karabiber, kırmızı pul biber, kimyon ve nane ile tatlandırın.Sarmısağı soyup havanda ezin. Yoğurda ekleyin. Kızarmış patatesleri servis tabağına alın.Üzerine eti koyup, yoğurt gezdirin. Roka ile servis yapın.

    Ege patlıcanı
    [​IMG]Malzemeler:2 adet bostan patlıcanı, 150 gr tulum peyniri, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz

    Yapılışı: Bostan patlıcanını yıkayıp kuruladıktan sonra fırında közleyin. Fırından çıkarır çıkarmaz uzunlamasına ortadan ikiye yarıp, tuzla tatlandırın.Tulum peynirini çatalla iyice ezin. Peyniri sıcak patlıcanların içine doldurun. Üzerlerine zeytinyağını gezdirip, bekletmeden servis yapın.

    Lokma

    [​IMG]Malzemeler:2 su bardağı un, 3 adet yumurta, 1 su bardağı yoğurt, 2 su bardağı toz şeker, 1 tatlı kaşığı karbonat, 1 tatlı kaşığı limon suyu, 1 adet limon kabuğu rendesi, kızartmak için sıvıyağ

    Yapılışı:

    Şerbet için şeker, limon suyu ve 2 su bardağı suyu bir tencereye koyup 10 dakika kaynatın. Ateşten alıp soğumaya bırakın. Bir kapta yoğurdu pürüzsüz bir yüzey elde edene kadar çırpın. Unu derin bir kaba boşaltın, ortasını çukurlaştırıp yoğurdu katın. Yumurta, limon kabuğu rendesi karbonatı ekleyip
    karıştırın. Sıvı yağı kızdırın. Hamurdan kaşıkla bilye büyüklüğünde parçalar
    alıp kızgın yağda kızartın. Kızaran lokmaları delikli bir kepçe yardımı ile yağdan çıkarın ve bekletmeden şerbete koyun. İsteğinize göre sıcak ya da soğuk servis yapın.
     
  2. 8 Eylül 2010
    Konu Sahibi : gerbera
  3. sevda cicegi

    sevda cicegi Aktif Üye Üye

    Katılım:
    24 Haziran 2008
    Mesajlar:
    487
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    cokertme kebabini okurken bile bittim.nerde yenir en guzel acaba
     
  4. 24 Aralık 2010
    Konu Sahibi : gerbera
  5. aalev

    aalev Aktif Üye Üye

    Katılım:
    25 Ekim 2010
    Mesajlar:
    100
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    41
    Ankara'da Bodrum mutfağı olan bir yer var mı arkadaşlar?
     
  6. 24 Ocak 2012
    Konu Sahibi : gerbera
  7. hayattanazicik

    hayattanazicik Şimdi Hayat bumu yani? Üye

    Katılım:
    29 Kasım 2010
    Mesajlar:
    1.329
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    61
    Enginar dolması, otlu börek, keşkek, kenker dolması başlıca yemekleri aslında...Çökertme kebabı Egeye özel sayılır Lokmada öyle...
     
  8. 12 Mart 2013
    Konu Sahibi : gerbera
  9. melkana

    melkana Yeni Üye Üye

    Katılım:
    27 Şubat 2013
    Mesajlar:
    214
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Bodrum mutfağında daha otlu yemekler veya zeytinyağlılar yokmudur. Nede olsa ege mutfağı.