Bol bol balık yiyin!

Konusu 'Gebelik' forumundadır ve dids tarafından 28 Mart 2008 başlatılmıştır.

    28 Mart 2008
    Konu Sahibi : dids
  1. dids

    dids f & d Üye

    Katılım:
    26 Eylül 2007
    Mesajlar:
    6.543
    Beğenildi:
    14
    Ödül Puanları:
    148
    Hamilelik ve emziklilik dönemindeki kadınların gerek kendi sağlıkları gerekse bebeğin normal gelişimi açısından haftada en az 3-4 kez balık tüketmeleri gerektiği bildirildi.

    Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'de yılda kişi başına tüketilen balık miktarının ortalama 3 kilogram kadar olduğu, bunun yüzde 65'inin taze, yüzde 35'inin kurutulmuş ve konserve edilmiş olarak kullanıldığı belirtildi. Açıklamada, balığın protein içeriği bakımından oldukça zengin bir besin olduğu, balık etinin yumurta, et, süt gibi iyi kaliteli protein kaynaklarından olduğu ve yüzde 18-20 oranında protein içerdiği kaydedildi.

    Balık eti proteinlerinin, sindirim enzimleri tarafından kolayca parçalandığı, bu nedenle vücudun bu proteinlerden faydalanma oranının yüksek olduğu ifade edilerek, “Balık eti, kemik gelişimi, gözün değişik ışık durumlarında görebilmesinde ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli rolü olan A vitamini, kalsiyumun kemiklere yerleşmesi, kemik sağlığı ve gelişiminde görevli olan D vitamini ve özellikle kanın akışkanlığında görevli K vitamini ve B grubu vitaminleri (B1, B2, B6, B12) açısından zengindir” denildi.

    Balık etindeki yağ içeriğinin, temel olarak uzun zincirli çoklu doymamış yağ asitlerini oluşturduğu kaydedilen açıklamada, göz sağlığı, kanın akışkanlığı, beyin fonksiyonları, bilişsel gelişim, sinir iletiminde önemli görevleri olan EPA ve DHA adı verilen bu asitlerin en önemli kaynağının balıklar olduğu bildirildi.

    Açıklamada, sağlık üzerinde bu olumlu etkilerin sağlanabilmesi için haftada en az 300 gram yağlı balık tüketilmesi gerektiği belirtilerek, “Hamilelik ve emziklilik döneminde olan kadınlarda gerek anne sağlığı gerekse de bebeğin normal gelişimi açısından haftada en az 3-4 kez balık tüketimi önerilmektedir” denildi.

    “BALIK VE YOĞURT TAZE OLURSA BİRLİKTE TÜKETİLEBİLİR”

    Açıklamada, balık satın alınırken, hazırlanırken ve pişirilirken şunlara dikkat edilmesi gerektiği bildirildi:

    “-Balığın kalitesi tazeliğiyle ölçülür. Balık satın alırken, gözlerinin parlak ve lekesiz, solungaçlarının kırmızı pembe, pulları ve yüzgeçlerinin diri, derisinin gergin ve sert, anüs kısmının sıkı şekilde kapalı, karın kısmının sert ve esnek, lekesiz, yırtıksız ve kabarıksız olmasına, etli kısmına parmakla basıldığında parmağın bıraktığı izin hemen düzelmesine özen gösterilmelidir.

    -Bol bulunduğu mevsiminde balıkları satın almak önemlidir. Kış aylarında bulunduğumuz bu aylarda hamsi, kalkan, karagöz, mezgit, uskumru, istavrit, dil balığı ve zargana cinsi balıklar bol bulunmaktadır.

    -Konserve balık satın alırken mutlaka etiket bilgisi okunmalı, son kullanma tarihi, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'ndan üretim/ithalat izni bulunmasına, kutuda delik, hasar veya bombeleşme olmamasına dikkat edilmelidir.

    -Taze balıklar satın alındıktan sonra 2 saatten fazla oda sıcaklığında bekletilmemeli, pişirilinceye kadar pulları ve içi hemen temizlendikten, yıkanıp, iyice kurulandıktan sonra uygun bir kapta buzdolabı ısısında muhafaza edilmelidir. Balıkların buzdolabı ısısında 1-2 gün, derin dondurucuda ise 3-6 ay saklanması uygundur.

    -Balık pişirmede en uygun ve sağlıklı yöntemler buğulama, haşlama veya yağsız tavada pişirmedir. Kızartma yöntemi balığın besin değerinin azalmasına ve kanserojen maddelerin oluşumuna neden olduğundan tercih edilmemelidir. Pişirirken çeşni verici olarak defne yaprağı, zencefil, nane, maydanoz,karabiber, biberiye, kekik kullanılabilir.

    -Çiğ balık ve deniz ürünleri parazitler, bazı bakteri ve virüsler açısından risk teşkil eder. Ayrıca çiğ balık tüketiminin B1 vitamin yetersizliğine yol açması nedeniyle balığın çiğ veya az pişmiş şekliyle tüketimi sakıncalıdır.

    -Halk arasında balık ile yoğurdun bir arada tüketiminin zehirlenmeye neden olacağına dair yanlış bir kanı bulunmaktadır. Oysa ki, balık ve yoğurdun her ikisinin de taze olması durumunda bir arada tüketiminin herhangi bir sakıncası yoktur.”



    (alıntıdır)
     
  2. 28 Mart 2008
    Konu Sahibi : dids
  3. hxuxrrem 2000

    hxuxrrem 2000 SEN BU SEVGİYİ HAKETMEDİN Pro Üye

    Katılım:
    14 Aralık 2007
    Mesajlar:
    5.422
    Beğenildi:
    10
    Ödül Puanları:
    146
    ayyy maşallah nilcim yaaa. ............
     
  4. 28 Mart 2008
    Konu Sahibi : dids
  5. kirmizisilgi

    kirmizisilgi Yeni Üye Üye

    Katılım:
    28 Aralık 2007
    Mesajlar:
    1.257
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    hamilelikte balik zararli diye duymustum bende? emin degilim ama..
     
  6. 29 Mart 2008
    Konu Sahibi : dids
  7. zynp.ZEYNEP

    zynp.ZEYNEP KOKOŞ BERRA 'M Üye

    Katılım:
    16 Ekim 2007
    Mesajlar:
    4.987
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    106
    canım yanlış duymuşsun.. doktorum ben hamileyken bol bol balık ye demişti..yaza geldiği için balık pek bulamıyoduk ama bulamazsan ton balığı alıp ye diyordu...yani bebeğe gerçekten çok faydalı..
     
  8. 29 Mart 2008
    Konu Sahibi : dids
  9. Kires

    Kires Popüler Üye Üye

    Katılım:
    16 Eylül 2006
    Mesajlar:
    1.637
    Beğenildi:
    1.221
    Ödül Puanları:
    148
    Faydası var fakat şuan da denizden çıkan balıkların bazılarında civa varmış bu yüzden zararlı tabiki bebeğe...ben de korkuyorum fazla yiyemiyorum.
     
  10. 29 Mart 2008
    Konu Sahibi : dids
  11. sevhan

    sevhan Popüler Üye Üye

    Katılım:
    20 Ekim 2007
    Mesajlar:
    1.458
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    106
    Omega 3 hamilelikte çok faydalı hem anneyi depresyondan uzak tutar hemde erken doğumu önlermiş.Bebeğinde daha zeki ve mutlu olmasını sağlarmış.Bazı balıklar zararlı olabiliyormuş ağır metal falan oluyormuş onları seçip yiye bilirsiniz.Ben hiç balık yiyemiyorum doktorumda bana solgarın balık yağı tabletlerinden kullandırıyor.Bir de ceviz yiyerek bu eksiği tamamlamaya çalışıyorum.
     
  12. 29 Mart 2008
    Konu Sahibi : dids
  13. ayxsxe&serkan

    ayxsxe&serkan BİRİCİKLERİMMMMM.. :)) Üye

    Katılım:
    28 Aralık 2007
    Mesajlar:
    4.723
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    106
    Ben Yiyorumm Hafta 1 Kezz Ama Nerdeyse 1 Haftadir Yemiyomm.... Peki Hangi Tür Baliği önerirsinizz .
    Ben Hamsi Seviyordum Fakat Artikk Hoşuma Gitmiyo
    Bunun Dişinda Ital Somon Ve çipura Yiyom
    Bazel Dil Baliği Hoşuma Gidiyoooo
     
  14. 29 Mart 2008
    Konu Sahibi : dids
  15. gelincik_01

    gelincik_01 Popüler Üye Üye

    Katılım:
    14 Mart 2008
    Mesajlar:
    1.898
    Beğenildi:
    5
    Ödül Puanları:
    106
    Ben Sevmiyorum Balikkkkkkkkkk Ve Yemiyorummmm
     
  16. 29 Mart 2008
    Konu Sahibi : dids
  17. asel06

    asel06 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    18 Şubat 2008
    Mesajlar:
    358
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    86
    bencede maşşallah canım a.s.
     
  18. 29 Mart 2008
    Konu Sahibi : dids
  19. asel06

    asel06 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    18 Şubat 2008
    Mesajlar:
    358
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    86
    dids sgl canım paylaşımın içina.s.