Bolu'dan tarifler

Konusu 'Yemek Tarifleri' forumundadır ve miracle tarafından 5 Eylül 2008 başlatılmıştır.

    5 Eylül 2008
    Konu Sahibi : miracle
  1. miracle

    miracle Guest

    Çoban Kavurma



    Malzemeler:



    1/2 Kg. kuzu eti

    250 gr. domates

    100 gr. yeşil biber

    1 kaşık margarin

    Tuz ve kekik



    Hazırlanışı: Küçük parçalar halinde doğranan et, margarinle kavrulur. Domatesler doğranarak ilave edilir tekrar kavrulur. Daha sonra doğranan biberler etin üzerine konur. Biraz daha kavrulduktan sonra üzerine kekik serpilir ve servis yapılır.



    Mengen Pilavı



    Malzemeler:



    1/2 kg. pirinç

    250 gr. kuşbaşı kuzu eti

    1 bardak tereyağı

    1 bardak ince kıyılmış mantar

    2 baş soğan

    3 adet domates

    8 bardak et suyu

    1 kaşık şeker

    1 tatlı kaşığı kekik

    1 demet dereotu

    1 bardak ceviz içi

    tuz ve karabiber



    Hazırlanışı: Haşlanan pirinçler tuzlu ılık suda bir saat kadar bekletilir. Soğuk su ile iyice yıkanıp süzgece alınır. Tencere ateşe konur,yağın bir kısmı kızdırılır, çentilmiş soğanlar ve et eklenir karıştırılır. Birkaç dakika kavrulduktan sonra et suyu eklenir üzerinde biriken köpük alınarak yarım saat kaynatılır. Sonra pirinç, şeker, tuz ve biber eklenerek 15 dakika ağır ateşte pişirilir. Kalan yağ bir tavada kızdırılarak üzerine dökülür. Tencerenin kapağı sıkıca kapatılır bir süre sonra kekik, dereotu ve ceviz üzerine serpilir ve servis yapılır.



    Mantar sote



    Malzemeler:



    1 kg. mantar (Kanlıca)

    2 adet olgun domates

    Birkaç tane sivri biber

    2 baş soğan

    birkaç diş sarımsak

    1/2 bardak su

    tuz, karabiber



    Hazırlanışı: Mantarlar temizlendikten ve bol su ile yıkandıktan sonra küçük küçük doğranır. Sote yapılacak tavaya bir miktar sıvı yağ konur. Önce doğranmış soğanlar ve küçük doğranmış biberler pembeleştirilir. Küp şeklinde doğranmış ve kabuğu soyulmuş domatesler ilave edilir, önceden hazırlanmış olan mantarlar da ilave edilerek yarım bardak su, tuz, karabiber ve sarımsak katılarak pişirilir.


    BAKLA ÇORBASI

    MALZEME:

    Taze bakla 250 gr.

    Dereotu Yarım demet

    Un 2 çorba kaşığı

    Limon Yarım adet

    Yumurta 1 adet

    Kırmızıbiber

    Yoğurt 1 su bardağı

    Tuz

    Tereyağı 2 çorba kaşığı

    YAPILIŞI:
    Baklalar ayıklanıp yıkanır. Yarım santim eninde kıyıldıktan sonra limonlu suya konur. Yarım saat sonra süzgeçle süzülür. Tencereye konur, üzerine 1 çorba kaşığı tereyağı konup hafifçe kavrulur. Kaseye yumurta, yoğurt ve un konur. Çatalla iyice çırpılır. Sonra baklaların üzerine ilave edilir. Üzerine 10 bardak su konur. Karıştırılarak kaynatılır. Koyulaşınca, yeterince tuz konup, ateşten alınır. Tavaya 1 çorba kaşığı tereyağı konur. Arzu edildiği kadar kırmızıbiber kızdırılır. Sonra çorbanın üzerine dökülür. Kıyılmış dereotu serpildikten sonra servis yapılır.


    ERİK MARMELATI

    MALZEME:

    Erik 1 kg.

    Limon suyu 1 adet

    Toz şeker 1 kg.

    YAPILIŞI:
    Erikler yıkandıktan sonra çekirdekleriyle birlikte ezilir. Ezme bir tencereye konarak şeker ilave edilir ve orta hararetli ısıda kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Kıvamına geldiğinde limon suyu katılır. Üç dört taşım daha kaynadıktan sonra kavanozlara konur, soğuyunca ağzı kapatılır.


    ORMAN KEBABI

    MALZEME:

    Kemiksiz kuzu eti 1 kg

    Su 1 kg.

    Yağ 1 çorba kaşığı

    Soğan 1 baş

    Tuz 1 tatlı kaşığı

    Kekik 1 tatlı kaşığı

    Kaplıca mantarı 1 kg.

    Karabiber

    Soğan 1 küçük soğan

    Tuz

    Tereyağı 1 çorba kaşığı

    Maydanoz

    YAPILIŞI:
    Yağ tencerede kızdırılır ve etler ilave edilir, bıraktığı suyu çekinceye kadar kavrulup soğan eklenir. 2 dakika daha kavurduktan sonra un ilave edilir. Bir yandan karıştırarak tuzu, suyu konur. Kaynarken üzerinde toplanan köpüğü alınmalıdır. Kekik de ilave edildikten sonra bir saat ağır ateşte pişirilir. Bir cam tepsiye boşaltılıp hazırlanan mantarlar üzerine ilave edilir. Maydanoz serpilerek servis yapılır. Mantarın hazırlanışı: Mantarların sapları kesilir, bol suda yıkanıp süzdürülür. Sonra kaynayan tuzlu suya atılıp 5 dakika haşlandıktan sonra gene süzdürülür. Mantarlar dörde bölünür. Bir tencereye konan tereyağına hafif kızartarak ilave edilir. Bir dakika sote yapılır. Tuz ve biber ilave edilir ve 5 dakika karıştırarak kavrulur.


    PAŞA PİLAVI

    MALZEME:

    Sarı patates 5 adet

    Taze soğan 1 demet

    Yeşil sivri biber 4 adet

    Yumurta 2 adet

    Limon 1 adet

    Maydanoz 1/2 demet

    Tuz Yeteri kadar

    Zeytinyağı Yeteri kadar

    YAPILIŞI:
    Bolu kaplıcalarının orijinal bir yemeğidir. Pilav deyince akla bulgur ya da pirinç gelir. Fakat bu doyurucu yemek bir tür patates salatasıdır. Kaynatılmış patatesler soyulur. Kuşbaşı doğranır. Dibi yuvarlak genişce bir kaba konur. Diğer yandan limon sıkılır. Suyu bir kapta tuz ve zeytinyağıyla çırpılır. Sıcak haldeki patateslerin üzerine gezdirilir. Bir iki sefer karıştırılır. Zeytinyağını iyice emen patatesler bir kayık tabağına yayılır. Üzerine piyazlık doğranmış soğanlar serilir. Daha sonra lop yumurtalar, halka halka kesilerek üstüne konur. Hepsinin üstüne çok ince kıyılmış maydanozlar serpiştirilir. Çok ince kıyılmış yeşil sivri biberlerle süslenir. Artan zeytinyağı üzerine dökülür. Sıcakdan çıkınca ferahlatıcı lezzetli bir yemektir.cokacimcoookcokacimcoookcokacimcoookcokacimcoook

    Alıntı