Brokoli: Mucize sebze ...

Konusu 'Bitki Sözlüğü' forumundadır ve aylacım tarafından 28 Şubat 2007 başlatılmıştır.

    28 Şubat 2007
    Konu Sahibi : aylacım
  1. aylacım

    aylacım Guest

    Mucize sebze Brokoli

    Harran Ünv. Ziraat Fak. Gıda Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Hayoğlu, zengin B ve C vitaminleri, folik asit ve antioksidana sahip brokolinin, vücut direncini arttırmanın yanında antikanserojenik özelliğe sahip olduğunu söyledi.

    Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Gıda Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Hayoğlu, zengin B ve C vitaminleri, folik asit ve antioksidana sahip brokolinin, vücut direncini arttırmanın yanında antikanserojenik özelliğe sahip olduğunu söyledi.

    Doç. Dr. Hayoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa ülkelerinde genellikle et yemeklerinin yanında garnitür olarak tüketilen, ancak Türkiye'de halen bazı vatandaşlarca ''karnabaharın olmamışı'' şeklinde nitelendirilen brokolinin, aslında önemli bir besin maddesi olduğunu ifade etti.

    Türkiye'de de son yıllarda bazı marketlerin raflarında yerini alan brokoliyi, her yaştan insanın haftada en az birkaç kez tüketmesi gerektiğini aktaran Hayoğlu, ''Folik asit ve protein içeriği yüksek olduğu için brokoliyi özellikle hamile kadınların tüketmesi gerekiyor. Çünkü folik asit, anne karnındaki bebeğin gelişiminde önemli rol oynuyor'' dedi.

    Hayoğlu, doğanın insana sunduğu önemli bir besin maddesi olan brokolinin bazı bölgelerde, prostat ve idrar yolları hastalıklarının tedavisinde de kullanıldığına işaret etti. Hayoğlu, bünyesindeki beta karoten nedeniyle, A vitamininin bütün fonksiyonlarını yerine getiren brokolinin vücuttaki serbest radikalleri etkisizleştirerek, yaşlanma etkilerini geciktirdiğini kaydetti.

    Brokolinin, koroner kalp rahatsızlığı ve ülsere de iyi geldiğini belirten Hayoğlu, şunları söyledi:
    ''Zengin B ve C vitaminleri, folik asit ve antioksidana sahip brokoli, vücut direncini arttırmanın yanında antikanserojenik özelliğe sahiptir. Bu özelliğiyle bağırsak kanserine iyi geldiği bilinir. Ayrıca içeriğindeki B ve C vitaminleri özellikle vücut direncini arttırır. Hafif haşlayarak tüketildiğinde, içeriğindeki kalsiyum, potasyum ve selenyum gibi maddeler diri kalır ve böylece vücudun hastalıklara karşı korunmasına yardımcı olur.''
     
  2. 19 Haziran 2011
    Konu Sahibi : aylacım
  3. Elif

    Elif Onur Üyesi Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    24.632
    Beğenildi:
    5.166
    Ödül Puanları:
    438
    Kansere karşı bizi koruyan ve ömrümüzü uzatan müthiş bir sebze. Çok miktarda kalsiyum içerdiği için kemik erimesine birebir. Mineral ve demir eksikliğini gideren brokoli, vitamin deposudur.



    Brokoli tutkunlarında ender olarak bağırsak ve akciğer kanseri görülür, kalp dolaşım hastalıklarına da pek fazla rastlanmaz. Kadınlarda göğüs kanserini önler. Göğüs kanserine ve spinabifida hastalığına karşı etkili.

    Brokoli bol miktarda, göğüs kanseri riskini azaltan 'indole' adlı bir madde içeriyor. İndole, göğüs kanserine neden olan östrojen bozukluklarını engelliyor. Ayrıca brokolinin diğer bir özelliği de, spinabifida hastalığını (doğuştan belkemiğinde son omurun kapanmamış olması) önlemesi.