Brokoli ve Brüksel Lahanasını Haşlamadan Yiyin

Konusu 'Sağlıklı Beslenme' forumundadır ve EU3 tarafından 22 Mayıs 2007 başlatılmıştır.

    22 Mayıs 2007
    Konu Sahibi : EU3
  1. EU3

    EU3 Guest

    Brokoli ve brüksel lahanasının kansere karşı faydalı olduğu biliniyor. Ancak uzmanlar, bu sebzelerin kaynatılarak pişirilmesi durumunda içindeki kanserle savaşan maddelerin büyük bölümünün yok olduğunu belirtiyorlar.
    Kansere karşı faydalı olduğu bilinen “glucosinolates” adlı maddeleri içeren brokoli ve brüksel lahanasının kaynatılarak pişirilmeleri halinde, bu sebzelerde bulunan kansere karşı savaşan maddelerin yaklaşık yüzde 80’i suya geçerek heba oluyor.
    Daily Mail’in internet sitesinde yer alan habere göre, Warwick üniversitesi'nden bir grup bilimadamı, pişirme yöntemlerinin bu sebzelerdeki glucosinolates seviyelerini nasıl etkilediğini araştırdılar. Araştırma sonucunda, brokolinin 30 dakika haşlanması halinde glucosinolates miktarının yüzde 77, 10 dakika haşlanması durumunda ise yarısının azaldığını tespit ettiler.
    Yarım saat haşlanan karnabaharda yararlı maddelerin yüzde 75’inin, lahanada yüzde 65’inin, brüksel lahanasında yüzde 58’inin kaybolduğu belirlendi. Bu sonuçlar doğrultusunda sebze tüketiminden azami faydayı sağlanabilmesi için kaynatmaktan vazgeçilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, sebzelerin buharda, mikrodalgada veya kızgın yağda pişirilmesini öneriyorlar. Uzmanlar, bu sebzeleri dondurmanın da yararlı maddelerin seviyesinin azalmasına yol açtığını vurguluyorlar.
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 27 Mayıs 2009
  2. 1 Mayıs 2009
    Konu Sahibi : EU3
  3. Gxuxnexsx

    Gxuxnexsx Yeni Üye Üye

    Katılım:
    11 Ağustos 2006
    Mesajlar:
    3.446
    Beğenildi:
    5
    Ödül Puanları:
    0
    bilgi için teşekkür ederim canım :) brokoliyi bazen haşlardım bazen de çiğ olarak yerdim..
    bundan sonra hiç haşlamıycam artık....zaten çiğken de çok lezzetli :)
     
  4. 13 Nisan 2010
    Konu Sahibi : EU3
  5. peacock

    peacock tavuskuşu Üye

    Katılım:
    23 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    639
    Beğenildi:
    382
    Ödül Puanları:
    148
    Ben haşlarken de çok severdim tatlarını ama bir gün teyzemde salatalarını yedim, sonra evde de yapmaya başladım.Artık haşlanmış hallerinin tatları hiç hoşuma gitmiyor,hep çiğ yiyorum.Ayrıca çok tok tutuyorlar.