Bu 7 gıda kışın kalkanınız olacak!

Konusu 'Vitaminler' forumundadır ve DagCicegi tarafından 11 Ekim 2009 başlatılmıştır.

    11 Ekim 2009
    Konu Sahibi : DagCicegi
  1. DagCicegi

    DagCicegi Bir Kızım Olana Kadar... Üye

    Katılım:
    6 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    8.212
    Beğenildi:
    14
    Ödül Puanları:
    148
    Bu 7 gıda kışın kalkanınız olacak!

    --------------------------------------------------------------------------------

    İşte kış hastalıklarına ve kansere karşı koruyucu aynı zamanda da vitamin deposu olan 7 gıda...
    Kimi A C B vitamini deposu kimi kansere karşı koruyucu etkili... Kış mevsiminde kolayca bulabileceğiniz meyve ve sebzeler size sağlık vaat ediyor.
    arına ve kansere karşı koruyucu aynı

    KİVİ

    Kış meyvelerinden olup soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmamız için bize yardımcı olacak çok iyi bir vitamin deposudur. Bileşimindeki vitaminlerden en önemlileri A ve C vitaminleridir. Ayrıca kansere karşı koruyuculuk gösteren lutein`i de bol miktarda içerir. Bir porsiyonda (100 gr.) yaklaşık 30 kalori vardır.

    NAR

    Antioksidan kapasitesi oldukça zengin olan nar önemli miktarda da potasyum lif C ve A vitamini ve niasin içerir. Zengin vitamin mineral içeriği ile de kış mevsiminin vazgeçilmezleri arasından yer almaktadır. Ayrıca nar kış aylarında bağışıklık sistemini de güçlendirdiği için gribe karşı koruyucu olarak tüketilmesi gerekli olan bir meyvedir. İçeriğinde bulunan besin öğeleri ile kolesterolü düşürür kalp sağlığını korur ve antioksidan içeriğinin gücü ile de kansere karşı koruyucu etki yaratır. 100 mL nar suyu 100 mL kırmızı şaraba veya 100 mL yeşil çaya göre 2 - 3 kat daha fazla antioksidan kapasite gösterir. Narın aynı zamanda kan yapıcı idrar söktürücü enerji verici ve tansiyon düşürücü etkisi bulunmaktadır. 1 porsiyon meyve karşılığı olarak; yarım küçük boy tüketebilirsiniz.

    PORTAKAL

    Kış mevsiminin vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan portakal özellikle içerdiği zengin C vitamini ile hastalıklara karşı vücudun savunma mekanizmasını kuvvetlendirir. Portakal C vitamininin yanı sıra B vitamini potasyum kalsiyum magnezyum da içermektedir. İçerdiği yüksek potasyum tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur. Bunların dışında da damarları ve kılcal damarları güçlendirerek kalbin zarar görmesini engeller. Ayrıca içerdiği vitaminler ve antioksidanlar sayesinde de kanın pıhtılaşmasını engeller mide ve pankreas kanserine karşı koruyucudur ve yaraların daha çabuk iyileşmesini sağlar. Portakalda bulunan en önemli flavon olan herperidin kandaki kolesterol seviyesini azaltmaktadır. 1 porsiyon meyve karşılığı olarak; 1 orta boy tüketebilirsiniz.

    MANDALİNA

    Mandalina içerdiği C vitami-niyle bedenimizin hastalıklara karşı direnme gücünü artırır. Yüksek orandaki potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Kalp hastalıklarına karşı iyi bir ilaç olma özelliği taşır çünkü kötü kolesterol düzeyini düşürür. Kılcal damarlardaki kan dolaşımını hızlandırır. Damar hastalıklarına karşı bedeni korur. 1 porsiyon meyve karşılığı olarak; 2 küçük boy mandaline tüketebilirsiniz.

    BROKOLİ

    Kansere karşı koruyucu bir etkisi vardır. A vitamini ve birçok antioksidan için zengin bir kaynaktır. Brokoli ve domates ayrı ayrı kansere karşı etkinliği tanınmış iki sebze ancak yeni bir araştırma ikisinin günlük diyette beraber tüketiminin prostat kanserine karşı daha da etkin olduğunu ortaya koydu. Brokoliyi bol domatesle pişirin. Brokoli ayrıca mide sağlığını da destekliyor.

    Yapılan bir çalışmanın sonucunda araştırmacılar sulforapan açısından zengin brokoli tüketiminin ülserin birincil nedeni olan H. Pilori enfeksiyonunu önleyebileceği sonucuna vardılar. Sulforapan ayrıca güneşten zarar görmüş cildin onarılmasında da yardımcı oluyor. Bu da brokoli tüketiminin cilt kanseri riskini azaltabileceği anlamına geliyor. Pişmiş 250 gram brokoli içerdiği 74 mg kalsiyum ve 123 miligram C vitamini nedeniyle kemikleri güçlendirmek açısından da faydalı.

    KARNABAHAR

    C vitaminin çok iyi bir kaynağı olan karnabahar aynı zamanda folat B5 B6 vitamini ve potasyum manganez ve omega-3 yağ asidi içinde iyi bir kaynaktır. Lif içeriği yüksek ve düşük kalorilidir. 100 gramında; 27 kalori içermektedir. Prostat kolorektal ve akciğer kanseri risklerini azaltmaktadır.

    Pişirme iler birlikte folatın yüzde 20`si kaybolmaktadır. Uzun süre pişirilmesi lapalaşmasına neden olur ayrıca kükürtlü bileşenlerini dışarıya bıraktığı için istenmeyen koku ve acı bir tat oluşur. Buharda veya az suda pişirme tercih edilmelidir. Tüm lahana grubundaki besinler gibi enzimlerin aktivitelerini artırarak karsinojen maddeleri yok eder. Özellikle içerdiği sulforapan ve izotiyosiyanat ile karaciğer aktivitesini arttırıp toksik maddelerin vücuttan atılmasını sağlar.

    LAHANA

    Diyet lifinin manganez folat B6 vitamini potasyum ve omega-3 yağ asitlerinin çok iyi bir kaynağı olan lahana aynı zamanda B1 (tiamin) B2(riboflavin) kalsiyum A vitamini ve proteinin de iyi bir kaynağıdır. 100 gramında 24 kalori içerir. 150 gram beyaz lahana günlük K vitamini ihtiyacının yüzde 917`sini C vitamini ihtiyacının ise yüzde 503`ünü karşılar. Lahana C vitamininde iyi bir kaynağı olmasının yanı sıra içeriğindeki indol bioflavanid monoterpenler ve diğer maddelerle tümörlerin büyümesini engeller ve hücreleri serbest radikallere karşı korur. Özellikle akciğer mide ve kolon kanserine karşı koruyucu etki gösterir.
     
    jullyet bunu beğendi.
  2. 11 Ekim 2009
    Konu Sahibi : DagCicegi
  3. HanimKelesimiGetir

    HanimKelesimiGetir TEK DİL TEK VATAN Pro Üye

    Katılım:
    20 Mart 2008
    Mesajlar:
    83.136
    Beğenildi:
    33.663
    Ödül Puanları:
    563
    Hepside çok vitaminli meyvelar...
    Bizde en çok kivi mandalina ve portakal tüketiyoruz kışları...
    Çok faydalı bilgiler canım sağol ....kaydirigubbakcemile3
     
  4. 11 Ekim 2009
    Konu Sahibi : DagCicegi
  5. yasmin45

    yasmin45 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    26 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    500
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    hepsine bayılırımmmmmm zemuszemus
     
  6. 13 Ekim 2009
    Konu Sahibi : DagCicegi
  7. gullerdiyari

    gullerdiyari hayat beni nden yoruyosun Pro Üye

    Katılım:
    30 Mart 2009
    Mesajlar:
    3.334
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    146
    kisin portakal mandalina kivi gibi meyveler vaugecilmezimizdirzemuszemus
    hele kizim mandalina hastasi oh oh faydali seyler yiyormusuzzemuszemus
    faydali biligler icin tesekkürler canimopuyorumnanaktan
     
  8. 13 Ekim 2009
    Konu Sahibi : DagCicegi
  9. EU3

    EU3 Guest

    butun sebzeleri severim ayirt etmem kisin bol bol mandalina tuketiyorum soguk alginligina birebir.
     
  10. 13 Ekim 2009
    Konu Sahibi : DagCicegi
  11. incitanemtuana

    incitanemtuana EVLI MUTLU IKI COCUKLU :) Pro Üye

    Katılım:
    10 Aralık 2007
    Mesajlar:
    25.557
    Beğenildi:
    21
    Ödül Puanları:
    198
    faydali bilgiler icin cok tskler dag cicegim
    emegine ve paylasimina saglikopuyorumnanaktan
     
  12. 14 Ekim 2009
    Konu Sahibi : DagCicegi
  13. cileklipuding

    cileklipuding Geçici Olarak Hesap Pasiftir ! ÜZGÜN Üye

    Katılım:
    15 Nisan 2009
    Mesajlar:
    2.749
    Beğenildi:
    10
    Ödül Puanları:
    106
    Brokoliyi çok seviyoruzzz ailecek, haşlayıp, nar ekşisi , limon tuz, ooooooh yemede yanında yat cokacimcoook, çok güzel bir salata oluyor, mısırda yakışıyor yanına hani yerimseniben
     
  14. 2 Kasım 2014
    Konu Sahibi : DagCicegi
  15. kurklu_maria

    kurklu_maria Aktif Üye Üye

    Katılım:
    10 Eylül 2014
    Mesajlar:
    687
    Beğenildi:
    84
    Ödül Puanları:
    38
    hepsini de çok şükür yiyoruz
     
  16. 26 Kasım 2014
    Konu Sahibi : DagCicegi
  17. jullyet

    jullyet Aktif Üye Üye

    Katılım:
    8 Ağustos 2014
    Mesajlar:
    1.807
    Beğenildi:
    219
    Ödül Puanları:
    88
    teşekkürler
     
  18. 15 Aralık 2014
    Konu Sahibi : DagCicegi
  19. morkelebek34

    morkelebek34 Mor Kelebekli Papatya Üye

    Katılım:
    3 Mayıs 2014
    Mesajlar:
    91
    Beğenildi:
    35
    Ödül Puanları:
    18
    Ben brokoliyi biraz buhar makinesinde, sonra biraz fırında bekletip, üstüne kocaman tereyağı ve kaşar peyniri rendesi atıyorum, efsane oluyor :)))