Bunları mutfakta yapın

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve vicdan tarafından 17 Mayıs 2008 başlatılmıştır.

    17 Mayıs 2008
    Konu Sahibi : vicdan
  1. vicdan

    vicdan ~ справе&#1076 Üye

    Katılım:
    20 Kasım 2006
    Mesajlar:
    1.101
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    106
    Mutfakta ayrıntı önemlidir ve çok zaman alır. İşte bayanların işihi kolaylaştıracak pratik mutfak önerileri.

    Pazardan aldığınız sebzelerin ömrünü uzatmak için; yeşil sebzeleri yıkadıktan sonra havlu kağıda sarıp buzdolabına koyun.

    Çorbaların üzerine her defasında yeni yağ kızdırmamak için; küçük bir kavanoza önceden kırmızı toz biberli kızarttığınız yağı koyup saklayın. Bulaşıktan da tasarruf edin.

    Kaşarın küflenmemesi için; önce kağıt mutfak havlusuna sarın, sonra poşete koyun.

    Meyve yemeyi unutanlar için; boş zamanlarınızda tek kişilik meyve salataları hazırlayıp hava almayan kaplarda saklayın.

    Salata yapmaya üşenen kadınlar için; maydanoz, taze nane, kıvırcıkları salata kurutucusunda kuruttuktan sonra saklama kaplarında dolaba koyun. Her akşam yıkamakla uğraşmayın.

    Bakliyatlara vakit ayıramıyorum diyenler için; bakliyatların pişme süresi uzun. Fasulye, nohut, yeşil mercimek vs. haşladıktan sonra bir kullanımlık olarak poşetlere bölüp buzluğa koyun. Ancak tam pişirmemeniz gerekiyor. İkinci pişirmede dağılabilir.

    Dolapta çürüyen maydanozlar için; maydanoz, dereotu, nane gibi çok çabuk bozulan yeşillikleri hiç zayi etmeden kullanmanın yolu; yıkadıktan sonra kesip buzlukta saklamak. Kesmeden cam kavanoza koyup alt katta da saklayabilirsiniz.

    Domates rendelemekten bıkanlar için; domatesleri topluca rendeledikten sonra buz kalıplarında dondurun. Sonra hepsini bir poşete koyarak saklayın.

    Hazır et ve tavuksuları kullanmak istemeyenler için; haşladığınız tavuğun suyunu buz kalıplarına koyup dondurun, pilav ve çorbalarda kullanabilirsiniz.

    Kıymanın ömrünü uzatmak için; kıymayı soğanla kavurup yemek harcı olarak saklama kabına ya da poşetlere koyun. Elinizin altında kavrulmuş kıyma olunca işleriniz hızlanır, hem de kıyma uzun ömürlü olur.

    Soslara bulaşmak istemeyenler için; tavuk kanadını soslayıp buzluğa atın, istediğinizde fırına verin.

    Sarımsak soymayı sevmeyenler için; sarımsakları topluca soyduktan sonra sirkeli suya koyup dolapta saklayın ya da sarımsakların üzerini geçecek kadar zeytinyağı koyup, ağzını iyice kapatıp saklayın.

    Elinin altında hazır dolma olmasını isteyenler için; yaprak sarma, kuru patlıcan ve biber dolması, mantı gibi yiyecekleri hazırlayıp dondurucuya koyun, acil zamanlarda kurtarıcınız olur.

    Tavuk didiklemekten kurtulmak için; tavuğu haşlayın, didikleyin, tek kullanımlık kaplarda saklayın.

    Eti yumuşacık ve erkenden pişirmek için; eti alır almaz kuşbaşı şeklinde yağ koymadan bir tencereye koyun, önce kızgın ateşte 1-2 dakika, sonra kısık ateşte suyunu tamamen salıp çekene kadar pişirin. Yumuşacık olduğunu göreceksiniz. Birer yemeklik poşetlere doldurup buzluğa kaldırın. İstediğinizde çıkarıp kullanın.

    Lezzetli çorba yapamıyorum diyenler için; makarnanın suyunu çorbalarda değerlendirebilirsiniz.

    Her sabah tost hazırlamaya üşenenler için; önceden hazırladığınız tostları pişirmeden buzluğa atın, gerektiğinde hemen tost makinesine sıralayın.

    Yapılmaması gerekenler

    Kuru soğanı önceden doğrayıp buzlukta saklamayın. Tadı acılaşıyor ve sulanıyor.

    Çiğken dondurulan sebzeler besin değerini kaybediyor. Pişirdikten sonra iyice soğutun, hatta birkaç saat buzdolabında soğuttuktan sonra buzluğa atın.

    Saklama kaplarının dondurmaya uygun olmasına dikkat edin. Hava almamalı. Buzluk poşetlerinin havasını iyice alıp ağzını sıkı bağlamak gerekiyor. Özellikle etlerde soğuktan yanık izleri olabiliyor. Sağlık için zararlı.

    Plastik kapları kullanmak istemiyorsanız, aldığınız sebze, meyve vs. her şeyi yıkayıp doğrayıp annelerinizin pirinç, bulgur vs. saklamak için kullandığı beyaz bez torbalara koyun. Sonra da naylon poşetlere koyup öyle saklayın. Bir hafta bozulmuyor.

    Yazın hazırlanan kışlıklar

    Kırmızı erikleri buzluk poşetine koyarsanız kışın komposto yapabilirsiniz.

    Taze fasulyeyi ayıklayıp domates ve soğanla kavurun. Soğuduktan sonra buzluğa atın. Kışın ister etli, ister zeytinyağlı fasulyeniz hazır.

    Yaz sonunda patlıcanları mangalda ya da fırında közleyip bir yemeklik poşetlerde saklayın. Patlıcanları karnıyarıklık kızartıp da saklayabilirsiniz. Kırmızı biberleri de aynı işlemden geçirip salatası için birer kullanımlık poşetlere koyun.

    Bamyaları bol limon suyu ile rengi sarıya dönene dek kısık ateşte kavurup saklayabilirsiniz.

    Yazın sonuna doğru rondodan geçirilen domatesleri kaynatıp sıcakken kavanozlara doldurun.

    500 gr’lık poşetlere çilek, vişne, böğürtlenleri koyun, kışın pastalarda kullanın.

    Yazın mısır haşladığınızda tanelerini çıkarıp kışın salatalarda ve çorbalarda kullanmak üzere buzluğa koymayı unutmayın.




    Sevinç Özarslan
     
  2. 17 Mayıs 2008
    Konu Sahibi : vicdan
  3. Eylul

    Eylul Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    1 Ekim 2007
    Mesajlar:
    6.223
    Beğenildi:
    11
    Ödül Puanları:
    146
    Ço faydalı bilgler bir çoğunu biliyorum ama bilmedileimde varmış bilgi için sağol yerimseniben
     
  4. 17 Mayıs 2008
    Konu Sahibi : vicdan
  5. Elis

    Elis Guest

    Kaşarın küflenmemesi için; önce kağıt mutfak havlusuna sarın, sonra poşete koyun.

    bak bu cok iyi oldu arkadasim ne yaptiysam ne aldiysam engelliyemedim kasarin kuflenmesini bunu deniyicem...tesekkurler
     
  6. 17 Mayıs 2008
    Konu Sahibi : vicdan
  7. zeyno07

    zeyno07 Guest

    çok tşkler aydınlatığın için sağol yine bekleriz
     
  8. 17 Mayıs 2008
    Konu Sahibi : vicdan
  9. vicdan

    vicdan ~ справе&#1076 Üye

    Katılım:
    20 Kasım 2006
    Mesajlar:
    1.101
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    106
    Patates pişirirken…
    Patates pişirirken pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur


    Soğan soyarken…
    Soğan soyarken gözleriniz mi yaşarıyor? Soğanı, içi su dolu bir tasın içinde soyun. Sıkıntıdan kurtulursunuz


    Balık kızartırken…
    Balık kızartma yağının içine kırmızı biber serperseniz bu balığa değişik bir lezzet verir ve ayrıca balığın rengi çok güzel ve parlak olur.


    Portakal sıkarken…
    Portakalları sıkmadan önce bir süre soğuk suda bekletirseniz daha fazla su verirler.


    Lahana pişirirken…
    Bir elmanın kabuğunu lahananın pişme suyuna katarsanız hem hazmı kolay olur hem de koku çabuk yok olur.


    Meyveler taze kalsın!
    Meyvelerin arasına herhangi bir tür yapraklardan yerleştirirseniz meyveler uzun süre taze kalır.

    Bayat ekmekleri tazeleyin!
    Bayat ekmekleri kare kare kesip kızarttıktan sonra kapaklı bir kavanoza koyup buzdolabında çorbalarınızda kullanmak üzere saklayabilirsiniz veya robotta öğütüp galeta unu niyetine de kullanabilirsiniz.

    Daha leziz etler için
    Etlerin daha lezzetli olması için bir kahve fincanı süt, bir kahve fincan zeytinyağı ve bir kahve fincanı soğan suyu karışımı ile ovun. 12 saat kadar buzdolabında bekletin.


    Buzdolabı kokusu
    Buzdolabınızdaki kokuları gidermenin en iyi yolu bir kaba biraz süt koyup dolabın bir köşesine yerleştirmektir.

    Teflon tavadaki lekeler…
    Teflon tavalardaki lekeleri çıkarmak için, bir bardak suya 2 çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın. Tavanın içinde bu suyu 10 dakika kaynatın.


    Çelik tencerede sirke mucizesi
    Paslanmaz çelik tencereniz matlaşırsa, biraz sirkeyi ateşe koyup ısıtın. Sonra yumuşak bir bezi ılık sirkeye batırarak iyice ovun. Sonra iyice durulayın.


    Nar gibi tavuk!
    Tavuğun üzerine limon suyu sürer ve tuz serperseniz tavuğun nar gibi kızardığını görebilirsiniz.


    Salçanız küflenmesin!
    Salçanın kutusunu açtıktan sonra hemen küflenmemesi için üzerine sıvı yağ dökebilirsiniz.



    Bitkilerinize doğal ilaç
    Kuru fasulyeyi haşladığınız suyu dökmeyin, soğuduktan sonra bitkilerinizi sulayın. Bu bitkileriniz için çok yararlı ve sağlıklıdır.


    Tane tane pilav…
    Pilavın tane tane ve beyaz olmasını istiyorsanız içine 3-4 damla limon suyu koyun.


    Kahveniz taze kalsın…
    Satın aldığınız kahveyi taze saklamak istiyorsanız cam kavanoza boşaltıp içine iki adet kesme şeker atın. Ağzını sıkıca kapatın. Kahvenizin taze kaldığını göreceksiniz.


    Bayat ekmekler için…
    Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın. Böylece taptaze olacaktır.

    Patlıcanları pişirirken…
    Patlıcanları pişirmeden önce tuzlayın ve bir süre bekletin. Daha sonra soğuk sütten geçirin ve kurulayın. Patlıcanlar daha lezzetli olacaktır.
     
  10. 18 Nisan 2013
    Konu Sahibi : vicdan
  11. de_niz

    de_niz Yol arkadaşım Üye

    Katılım:
    28 Ocak 2013
    Mesajlar:
    5.483
    Beğenildi:
    85
    Ödül Puanları:
    93
    Hem pratik hem de gerekli bilgiler var içinde :)