Çayınızı Doğru Demliyor musunuz?

Konusu 'Faydalı Bilgiler' forumundadır ve canayakxixn tarafından 21 Nisan 2009 başlatılmıştır.

    21 Nisan 2009
    Konu Sahibi : canayakxixn
  1. canayakxixn

    canayakxixn Bir Nefes&Düş Gibi Pro Üye

    Katılım:
    7 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    4.945
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    106
    Bu uyarıya dikkat!


    Bitkiler konusunda araştırma yapan Nusaybin Devlet Hastanesi'nde görevli Dâhiliye Uzmanı Dr.Rıfat Bozalan, çayın kaynamış su ile hemen demlenmemesi gerektiğini ifade etti. 95 derecede flavonların özeliklerini yitirebildiğine dikkat çeken Dr. Bozalan, bu nedenle çayın 95 derece altındaki su ile demletilmesini ve demin asla kaynatılmaması gerektiğini söyledi.

    Çayın, içinde bol miktarda flavon içeren yararlı bir bitki olduğunu aktaran Dr. Bozalan, doğru demlenmiş çayın içindeki flavonu muhafaza ettiğini hatırlattı. Flavonların atar damar ve toplardamar yüzeylerinin pürüzsüz kalmasını sağladığını dile getiren Uzman Dr. Bozalan, "Yani bir anlamda damar tıkanmasını önler. Flavonlar ayrıca böbrekte idrarın süzüldüğü tüpçüklerin sağlığının korunmasında ve kan kolesterolünün düşürülmesinde önemli role sahiptirler. Flavonların çoğu pişirme ya da kaynatma sırasında (95 derece ve üzerinde) özeliklerini kaybederler. Bu yüzden meyve ve sebzeler mümkün ise taze ve çiğ olarak tüketilmelidir. Çay ise yeni kaynamış bir su ile değil de birkaç dakika bekletildikten sonra sıcaklığı derece 95 derecenin altına düşürülmüş sıcak su ile demlenmeli ve demletildikten sonra asla kaynatılmamalıdır." şeklinde konuştu.
    :içelim:
     
  2. 23 Nisan 2009
    Konu Sahibi : canayakxixn
  3. Selen_Ay

    Selen_Ay Popüler Üye Üye

    Katılım:
    26 Haziran 2007
    Mesajlar:
    3.209
    Beğenildi:
    1.871
    Ödül Puanları:
    163
    bunu dikkate alıcam :) teşekkür ederim
     
  4. 23 Nisan 2009
    Konu Sahibi : canayakxixn
  5. Molia

    Molia Faded color of dreams ... Üye

    Katılım:
    15 Mart 2009
    Mesajlar:
    2.539
    Beğenildi:
    748
    Ödül Puanları:
    153

    Çay hastası oLan ßiri oLarak ßunu dikkate aLacam da 2 sorum oLacekk......

    1- ÇaydanLıkta 95 derece oLacagını nerden anLıycaz Allah a$kına, kaynıyor i$te
    2- Demletildikten sonra asLa kaynatıLmamaLı derken, çayımı yoksa posayı mı anLayamadım?..Souk Souk icemeyiz dimi...


    :roflol:
     
  6. 26 Ekim 2009
    Konu Sahibi : canayakxixn
  7. Kbramm

    Kbramm Aktif Üye Üye

    Katılım:
    25 Ekim 2009
    Mesajlar:
    13
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    76
    çayı böyle demlerseniz hem vitamini ölmüyo hemde rengi harika olyo karamıyo
    çaydanlıga suyu koun kaynadıktan sonra üst demliğe suyu dökün çayı sonra koyun böyle demleyin farkı gürüceksiniz
     
  8. 1 Kasım 2009
    Konu Sahibi : canayakxixn
  9. PapiBJK

    PapiBJK Popüler Üye Üye

    Katılım:
    27 Aralık 2008
    Mesajlar:
    2.759
    Beğenildi:
    15
    Ödül Puanları:
    148
    alla alla bizde çayın altına suyu koyarız, demliğede çayı yıkayıp koyarız, o sulu kalır suyu kaynayana kadar iyice şişer, üstüne kaynamış suyu ekleriz..

    kettle da kaynak suyla direk çayı demlersek aynı tatı vermiyo :uhm: