Çıban Otu, Yavşan Otu

Konusu 'Bitki Sözlüğü' forumundadır ve EU1 tarafından 11 Ağustos 2007 başlatılmıştır.

    11 Ağustos 2007
    Konu Sahibi : EU1
  1. EU1

    EU1 Guest

    ÇIBAN OTU, YAVŞAN OTU



    (veronika officinalis)

    Kuru toprakları sever, çalılıklarda, fundalıklarda, yol kenarlarında hatta ormanlarda yetişir. Yerde uzanan tüylü ince bir bedeni, gümüş renginde parlayan tırtıl kenarlı yaprakları yukarı doğru yükselen sapı üstünde duran, açık mordan koyu mora kadar değişen güzel çiçekleri vardır. Yaprakları çok naziktir. Elleyince hemen düşerler. Mayıstan ağustos ayına kadar çiçek açarlar.

    KULLANIM TABLOSU

    Çay: 250 gr.1 dolu çay kaşığı, haşla ve kısa demle.

    Taze su: çiçekli sapı yıkayın. Islakken sıkacaktan geçirin, ufak şişelerde buzdolabında saklayın.

    Hülasa: iki avuç dolusu yeni açmış olan otu ufak ufak doğrayarak bir litrelik şişenin içine boğazına kadar doldurun. Sonra üzerine iyi bir tahıl şarabı ilave edin. On dört gün güneşte veya sıcakta bırakın.

    Karışık çay: 250 gr. Su.1 dolu çay kaşığı haşla ve az demle.

    HASTALIKLAR

    Kan temizleme, kronik egzama, hafızayı dinlendirir, sarılık, karaciğer ve dalak rahatsızlıkları, romatizma, gut hastalığı, kireçlenmeler.