Çig köfte toksoplazma hastaligina yol acabiliyor

Konusu 'Sağlıklı Beslenme' forumundadır ve mondschein2 tarafından 11 Şubat 2008 başlatılmıştır.

    11 Şubat 2008
    Konu Sahibi : mondschein2
  1. mondschein2

    mondschein2 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    8 Kasım 2007
    Mesajlar:
    957
    Beğenildi:
    7
    Ödül Puanları:
    86
    Çiğ köfte "toksoplazma" hastalığına yol açabiliyor

    Uzmanlar, çiğ köftenin, çiğ etle bulaşabilen 'toksoplazma' hastalığına yol açabileceğini belirterek, çiğ köftedeki etin nasıl kullanılması gerektiğini şöyle izah etti.
    Harran Üniversitesi (HRÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Süda Tekin Koruk, çiğ et yoluyla bulaşabilen ''Toksoplazma hastalığı''ndan korunmak için, çiğ köftede kullanılan etin dondurulduktan sonra kullanılması gerektiğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Koruk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şanlıurfa'nın yöresel yemeklerinden çiğ köftenin, bölgede her yaş grubunca çokça tüketildiğini belirtti.

    Çiğ köftenin yapılışı sırasında hijyenik koşulların çok önemli olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Koruk, yemeği yapan kişinin elinin temiz olması, köfte malzemelerinin sağlıklı koşullarda hazırlanması gerektiğini vurguladı. Ancak bölgede üretilen isotun (kırmızı biber) yol kenarlarında veya evlerin damlarında sağlıklı olmayan koşullarda, nemli poşetlerde bırakılarak kurutulmasının küf oluşmasına neden olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Koruk, söz konusu koşullarda yapılan isotun çok fazla tüketildiğini aktardı. Bunun dışında köftede kullanılan yeşilliğin temiz suyla iyice yıkanması, bulgurun sağlıklı olmasına dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Koruk, çiğ köfte denilince akla gelen ilk unsurun çiğ et olduğunu belirtti. Bölgede çokça tüketilen çiğ köftede kullanılan etin vücutta parazitlere neden olabildiğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Koruk, bundan ötürü bölgedeki çocuklara bakıldığında yeterince gelişemediğini, kansızlık ve bağırsak parazitlerine sık rastlanılabildiğini söyledi.

    Yrd. Doç. Dr. Koruk, ''Etin içindeki parazitler, ancak etin pişirilmesiyle ortadan kalkabilir. Bunun dışında hiçbir yöntem paraziti yok etmez. Bölgedeki vatandaşlara etin pişilerek köfteye konulması konusunda önerilerimiz oldu. Ancak, vatandaşlar (köftenin özelliğinin bozulacağı) endişesiyle önerimize sıcak bakmıyorlar'' dedi.

    -TOKSOPLAZMA HASTALIĞI-

    Etin ancak pişirilmesiyle parazitlerden arınacağını, çiğ etin parazit yapmasının yanı sıra ''toksoplazma'' denilen, kedi, köpek ve çiğ et yoluyla insana bulaşan enfeksiyon hastalığına neden olduğunu anlatan Koruk, şunları kaydetti: ''Hastalık, hafif kas ve eklem ağrıları, halsizlik, yorgunluk, lenf düğümlerinde şişlik gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Bazı kişiler kendiliğinden bu hastalığı atlatabilir. Bazen hastalar lenf bezlerindeki şişlik nedeniyle bize geldiklerinde toksoplazma olduğunu ortaya çıkarabiliyoruz. Bu hastalık hamileler için büyük bir risk. Toksoplazma hastası hamile birinin doğacak çocuğunda görme, sarılık ve zeka geriliği gibi sorunlar yaşanabilir. Bölgede de çiğ etle yapılan çiğ köfte yeme alışkanlığı çok fazla, bundan ötürü hastalığa yakalanma oranı da fazla olabilir. Çiğ köfte etini, eksi 20 derecede dondurduktan sonra kullanmak, çiğ etle bulaşabilen toksoplazma hastalığından korunmamazı sağlayabilir. Çünkü bu şekilde etin içindeki parazitlerin ölmesini sağlayabiliriz. Ancak en güvenli ve sağlıklı yöntem etin pişirilerek tüketilmesidir.'' alinti(haber)
     
  2. 20 Haziran 2010
    Konu Sahibi : mondschein2
  3. MucaHide

    MucaHide Aktif Üye Üye

    Katılım:
    17 Haziran 2010
    Mesajlar:
    75
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    86
    Kışın her hafta mutlaka çiğ köfte yeriz biz :)
    Fakat etlerde 'e.coli' diye bilinen bir bakteri de var.Pişirmeyince mümkünatı yok gitmez.Bizde çiğköfteyle bir çok bakteriyi hoop midemize alıyoruz..e-coli, salmonella bu bakterilen dışkıda bulunan bakteriler..Fakat vücutta bunların çğköfte ile oluşacağını bilmek kötü bir duygu olsada yinede vazgeçemiyorum çiğköfteden:)
     
  4. 20 Haziran 2010
    Konu Sahibi : mondschein2
  5. olivia

    olivia bazen gitmek en dogrusu, elveda KK ve sevdiklerm ÜZGÜN Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    5.097
    Beğenildi:
    5.651
    Ödül Puanları:
    238
    Elazigliyim, kücüklükten beri yemisim cigköfteyi.
    Bu hastaligi sonradan ünv. ögrendim bir ara korktum ama yinede vazgecemedim.
    Cünkü cigköfteyi sadece yemek icin degil yapilan o tüm seremoni hosuma gidiyor. Yani ailecek toplaniliyor, hossohbet vs. arasinda yenildigi icin , cigköfteyi yemek olarak degilde yapilan bir sölen gibi gecer, özel günlerdir onlar.
     
  6. 4 Temmuz 2010
    Konu Sahibi : mondschein2
  7. misspotter

    misspotter RengaRengarenk =) Üye

    Katılım:
    3 Temmuz 2010
    Mesajlar:
    166
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    41
    Bir çiğ köfte hastası olarak bunu hiç bilmiyordum. Gerçekten teşekkürler. Ama yine de vazgeçebileceğimi sanmıyorum :KK1:
     
  8. 5 Temmuz 2010
    Konu Sahibi : mondschein2
  9. Deryacik

    Deryacik ...KUAFÖR OLDUM BEN... Üye

    Katılım:
    18 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    7.811
    Beğenildi:
    4
    Ödül Puanları:
    146
    Bizde bayılarak yiyoruz ama etsizinden
    Oda çiğ köftemi diceksiniz :roflol:
    Pişmiş eti zor yiyen ben onun içinde çiğ olduğunu bile bile hayatta yememmmmmm
    Dikkat etmek lazım....
     
  10. 6 Temmuz 2010
    Konu Sahibi : mondschein2
  11. ayyil44

    ayyil44 Popüler Üye Üye

    Katılım:
    18 Aralık 2009
    Mesajlar:
    676
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    106
    etsiz çiğ köftede çok güzel oluyor
    ben etli sevmem
     
  12. 6 Temmuz 2010
    Konu Sahibi : mondschein2
  13. ArmutTatlisi

    ArmutTatlisi Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    18 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    4.070
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    106
    Etsizi varken etlisini asla yemem çiğ çiğakannehir etlisinin tadını bile bilmiyorum bakamadım tadına ama etsiz olan harika ve daha sağlıklıcokacimcoook
     
  14. 6 Temmuz 2010
    Konu Sahibi : mondschein2
  15. tacsizprenses

    tacsizprenses Bir DiLeK TutTuMmm (: ÜZGÜN Üye

    Katılım:
    10 Kasım 2006
    Mesajlar:
    6.736
    Beğenildi:
    237
    Ödül Puanları:
    353



    Valla bende vazgeçemiyorum..Bence etlisinin de tadına bakmalısınız :KK66:)) Sene de 1 ve ya 2 defa abim yapar ise yiyorum..Ama etsiz çiğ köfte de çok lezzettili temiz yapan yerler de var yani hangisini bulursam ondan yiyorum :KK70:
     
  16. 6 Temmuz 2010
    Konu Sahibi : mondschein2
  17. ema1

    ema1 Hayat, sen plan yaparken başına gelenlerdlr Pro Üye

    Katılım:
    10 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    19.436
    Beğenildi:
    7.369
    Ödül Puanları:
    238
    adanalı olmama rağmen asla sevmedim bu yiyeceği birde geri zekalı çocuk doğurma ihtimalı varmış hamile kişi eğer bunu yediği vakit ne kadar tehlikeli !!!ohaoldumsmile
     
  18. 7 Temmuz 2010
    Konu Sahibi : mondschein2
  19. ArmutTatlisi

    ArmutTatlisi Popüler Üye Pro Üye

    Katılım:
    18 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    4.070
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    106
    Aileden biri yapsa belki ben de yerdim ama yapan olmadığı için dışardan alıp yiyemiyorum:sinifsinif: