Çikolata hakkinda hersey

Konusu 'Sağlıklı Beslenme' forumundadır ve ask_gulu tarafından 31 Temmuz 2006 başlatılmıştır.

    31 Temmuz 2006
    Konu Sahibi : ask_gulu
  1. ask_gulu

    ask_gulu Guest

    Çikolata insanı güzelleştiriyor. Eğer çikolatayı yemez, ondan teninize sürerek faydalanırsanız, sizi kısa zamanda güzelleştirebilir. Çikolatada bulunan polifenoller cildi besliyor, pembemsi güzel bir renk almasını sağlıyor. Son zamanlarda çikolatalı bakım ürünlerine çokça rastlıyoruz. Bu ürünlerde çikolatanın faydalı etkisi soya ve badem gibi bitkisel yağlarla birleştiriliyor ve etkisi artırılıyor. Sıcak çikolatayla yapılan vücut maskelerini deneyenler bunun son derece iyi geldiğini söylüyorlar. Cilt güzelliği için çikolata iyi bir yöntem.
     
  2. 8 Şubat 2007
    Konu Sahibi : ask_gulu
  3. yaren_76

    yaren_76 mareşal Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    2.069
    Beğenildi:
    22
    Ödül Puanları:
    148
    Çikolata aspirine rakip oldu

    Günde iki çorba kaşığı siyah çikolata yemek, kandaki pıhtılaşmanın önüne geçilmesine yardımcı oluyor. Johns Hopkins Üniversitesi araştırmacıları; aspirinin kandaki pıhtılaşmaya etkisi üzerine bir araştırma yaptı. Araştırma sırasında çıkan sonuca göre; çikolata, aspirinle benzeri bir etki yaratıyor ve kandaki pıhtılaşmayı azaltıyor. Araştırma ekibinden Prof. Daine Becker; kakao çekirdeğindeki kimyasalın, kandaki pıhtı hücrelerinin azaltılmasında aspirinle aynı biyokimyasal etkiyi yarattığını tespit ettiklerini söyledi. Siyah çikolatanın tansiyonu düşürdüğü ve kan dolaşımına farklı faydaları olduğu ise bilim adamlarınca yaklaşık yirmi yıldır biliniyor.
     
  4. 11 Şubat 2007
    Konu Sahibi : ask_gulu
  5. siyah papatya

    siyah papatya Popüler Üye Üye

    Katılım:
    6 Şubat 2007
    Mesajlar:
    429
    Beğenildi:
    17
    Ödül Puanları:
    108
    Çikolata, her derde deva

    --------------------------------------------------------------------------------

    Evrensel bir tat olan çikolatanın, her derde deva olduğu bildirildi. Araştırmalara göre, çikolata beyni rahatlatıp gevşetiyor, mutluluk veriyor. İnsan bedeni, çikolata yendiğinde aşık olunduğu zamanlardaki gibi hoş reaksiyonlar veriyor.


    Middlesex Üniversitesi uzmanlarından Dr. Neil Martin'in yaptığı araştırma sonuçlarına göre, çikolatanın kokusu bile insanı baştan çıkarıyor. Çikolata, beyni rahatlatıp gevşetiyor, mutluluk veriyor. Çikolata, beynin "endorfin" salgılamasına neden oluyor. Bu salgı, mutluluk duygusu duymamızı sağlıyor. Çikolata, beyin gibi bedeni de gevşetip rahatlatıyor. Çikolatanın içindeki "phenylethylamine" adlı bileşim, endorfin gibi fiziğimize mutluluk veriyor. Yani insan bedeni, çikolata yendiğinde, aşık olunduğu zamanlardaki gibi hoş reaksiyonlar veriyor. Çikolatanın aynı zamanda çok besleyici olduğu, içinde büyük oranlarda magnezyum, demir ve kalsiyum bulunduğu söyleniyor. Küçük bir parça çikolata, almamız gereken minerallerin en az beşte birini içeriyor.


    Harvard Üniversitesi'nde 8 bin erkek üzerinde yapılan araştırma, çikolatanın ömrü uzattığını da ortaya çıkarıyor. Çikolata yiyenlerin ömürlerinin en az 1 yıl uzadığını belirten uzmanlar, bunu içindeki antidiyoksidan maddelere bağlıyorlar. Çikolatanın içindeki yağ, 3 kaynaktan geliyor. Kakao yağı, bitki yağları ve süt içindeki yağlar. Kakaonun içindeki "stearic asit" içeren yağ, bir çeşit doymamış yağ. Doymamış yağların da sağlığa ve özellikle kalbe zararlı olduğu biliniyor. Ancak kakao içindeki stearic asit vücuda girince "oleic asite" dönüşüyor. Aynen zeytinyağı içindeki oleic asit gibi. Bu yağ türü de kalp için çok faydalı. Çikolatanın dişleri çürüttüğü ön yargısı olmasına rağmen, araştırmalar tam tersini gösteriyor. Kakao içinde bulunan bir bileşim, diş çürümelerini engelliyor. Kakao yağı içindeki bu bileşim dişi kaplıyor ve dışarıdan gelecek bakterileri engelliyor. Çikolata aynı zamanda uyarıcı bir madde olan kafeini de içeriyor
     
  6. 21 Mayıs 2007
    Konu Sahibi : ask_gulu
  7. cemrem

    cemrem Guest

    Cikolatanin sagliga faydalari

    Mutlu kalp: Harvard Üniversitesinden halk sağlığı uzmanları 136 kişide yaptıkları deneyde, çikolatanın temel maddesi kokoyu inceliyor. Buldukları sonuç kokonun antioksidan kimyasallar taşıdığı.

    Kan basıncında denge: Aynı araştırmaya göre, eğer kan basıncınız yüksekse, yiyeceğiniz bir iki parça siyah çikolata dengesizliği gideriyor.

    Kaslara sihirli dokunuş: Biskletçiler yarış sonrası yorgunluğundan sonra çikolatalı süt içiyorlar. Kasların aşırı yorgunluktan sonra kendine gelmesine yardımcı oluyor.

    Cilde kıvam: Alman araştırmacılar 24 kadına her gün yarım kap kakao içirdiler.3 ay sonra bu kadınların ciltleri daha sağlıklı ve narin hale geldi. Bilim adamları kakao içindeki maddelerin Ultra Viole ışınlarını absorbe ettiğinden cilde olumlu etki yaptığını söylüyor.

    Beyne Destek: Batı Virginia Wheeling Jesuit Üniversitesi'nin araştırmasına göre çikolata beyne pompolanan kanı artırarak dikkati yoğunlaştırıyor, hafızayı güçlendiriyor, reaksiyonları hızlandırıyor.
     
  8. 25 Mayıs 2007
    Konu Sahibi : ask_gulu
  9. angelike

    angelike Aktif Üye Üye

    Katılım:
    24 Nisan 2007
    Mesajlar:
    172
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    86
    Bugüne dek yapılmış tüm araştırmaların sonucuna göre derlenen çikolata dosyası, 'Çikolata yararlı mı, zararlı mı' tartışmasına da noktayı koyuyor. Guardian gazetesi çikolataya ilişkin bilinmeyenleri açıkladı...


    * Kolesterolü artırmıyor:

    Çikolatada yer alan yağ, doymuş yağ yani 'iyi yağ' olarak biliniyor. Bu yağ vücuda girdiğinde kötü kolesterol artışına sebep olmuyor hatta düşmesine yardımcı oluyor. Ancak bu günde bir gofret yiyerek kolesterolünüzü düşürebilirsiniz anlamına gelmiyor. Çünkü bu tür çikolata barları sadece yüzde 20 oranında kakao yağı içeriyor. Çikolata ne kadar siyah olursa içerdiği kakao yağı miktarı da yüksek oluyor. Bu da kolesterolü düşürmesi anlamına geliyor.

    * Kalbi koruyor:

    Çikolata, kırmızı şarap ve yeşil çayda bulunan ve kalbi koruduğu tespit edilen Flavonoid maddesini içeriyor. Bu maddenin antioksidan etkisinin de kalbi koruduğu Amerikan Kalp Vakfı tarafından kanıtlanan bir gerçek. Ancak çikolatada yer alan antioksidan miktarı sebze ve meyvelerde bulunanlara göre çok daha az.

    * Vitamin deposu:

    Çikolata, E ve B vitaminleri, demir, magnezyum, potasyum yönünden zengin bir gıda. Bu nedenle vücudun ihtiyaçlarının karşılanması açısından da zengin bir kaynak.

    *Aşk etkisi yaratıyor:

    Çikolatanın afrodizyak etkisi de bilinen bir gerçek. Ayrıca çikolata içerdiği phenylethyamine maddesiyle 'aşk etkisi' yaratıyor. Yani yiyen insan daha kolay aşık oluyor.
     
  10. 13 Ekim 2007
    Konu Sahibi : ask_gulu
  11. Ocean

    Ocean Rabbime Emanetsin Efe'm Pro Üye

    Katılım:
    10 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    7.285
    Beğenildi:
    334
    Ödül Puanları:
    188
    Çikolata... Diyet yapmak isteyip de yapamayanların tek özrü... Sizin de çikolataya zaafınız var mı?
    Çikolataya karşı olan bu zayıflığınız sizi bir çikolatakolik yapıyor mu? Aslında çikolatanın bağımlılık yaptığına dair bazı bilimsel bulgular yok değil. Beynin kimyası üzerine yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, insanlar besinlere bağımlı hale gelebiliyorlar ama bu konuda sağlam veri henüz yok. Zevk veren herhangi bir deneyim, o tarz beyin kimyaları yaratabiliyor.

    Bağımlılığı yenmede en önemli şeyse, kendi kendinize bağımlı olduğunuzu söyleyebilmek; çünkü ancak bu şekilde kilo probleminizin üstesinden gelebilirsiniz.

    Canımızın bir şeyler çekmesinin sebebi nedir?
    Bağımlılıktan bahsettik ama insanın canının, özellikle de kadınların, çikolata çekmesi hayali bir durum değil. Öte yandan bunun nedeni henüz tam olarak bilinemiyor. Ancak bu konuda birkaç teori var:

    Mahrumiyet: Eğer çikolatanın tadını seviyor ama onu yemeyi kendinize yasaklıyorsanız, canınız daha fazla çikolata çekebilir.

    Stresi azaltması: Stres hali belirdiğinde, vücut buna adrenalin üreterek cevap verir. Karbonhidratlar anında belli dozda enerji üretirler ve pek çoğumuzun karbonhidrat tercihi de çikolata olur.

    Hormonal değişiklikler: Hormonlarda adet dönemlerine göre dalgalanmalar yaşanır. Östrojen yükseldiğinde, progesteron ve serotonin düşer. Bu durumda da kadınlar depresyon ve asabiyet hissedebilirler ki, bu da karbonhidrat yeme arzusu uyandırır.

    Beyin kimyasalları: Nöropeptit (NPY), sabahları ve diyet yaparken karbonhidrat arzusunu arttıran bir beyin kimyasalıdır. Bunun gibi bir başka kimyasal da galanindir. O da geceleri en üst seviyesine çıkar ve yağ alma arzusu uyandırır.

    Çikolatanın içeriği: Çikolatada fenletylamin ve yağ bulunur. Bunların her ikisi de vücudun, kişinin kendisini iyi hissetmesini sağlayan endorfin üretimini arttırır. Çikolatada aynı zamanda uyarıcı maddeler teobromin ve kafein de bulunur. Ayrıca çikolatada bulunan şeker, kişide gevşeme hissi uyandıran beyin kimyasalı serotonin salgılanmasını da sağlar.

    İçinizi yiyen ne?

    Günümüzde modern obezite tedavilerinde, öncelikle hastaların belli besinlere duydukları arzuların nedenleri anlaşılmaya çalışıyor. Buna da hastanın yiyeceklere dair en eski anılarıyla başlanıyor. Örneğin bir kadın limonlu şekerleri çok seviyor. Çocukken, zor bir annesi ama sevgi dolu bir babası olmuş. Babası işten geldiğinde, elini paltosunun cebine sokup bir paket limonlu şeker bulmasını sağlarmış. Bu nedenle kadın ne zaman aynı güven verici duyguyu yaşamak istese, limonlu şeker yiyor. Yani yiyecek aslında bir araç oluyor. Peki bu duyguya bir şeyler yemeden nasıl ulaşabilir? O kişiye dair anılar düşünülerek olabilir, ama bu arada kendini eğitmek ve çikolatadan (ya da kadının durumunda limonlu şekerden) uzak durmak gerekiyor. Hayatınızı düzene koymanız bu anlamda önemli.

    Yeme arzunuzu terbiye edin

    Sürekli bir şeyler yemenizin sorumlusunun kendiniz olduğunu kabul ediyorsunuz, yani problemin farkındasınız. Ayrıca istediğiniz şeyin çikolata olduğundan da eminsiniz. Peki bununla nasıl başa çıkacaksınız?

    "Çikolata kamburundan kurtulmanın en iyi yolu nedir?" sorusunun cevabını uzmanlar da veremiyor. Size en uygun stratejinin ne olduğunu gene kendinizin belirlemesi gerekiyor. İşte başka kişilerde işe yarayan bazı yöntemler...

    Kurtçuk hayal edin. Çikolataya teslim olacağınızı hissettiğiniz anda, gözünüzün önüne bir parça çikolata getirip, içinden kurtçuklar çıktığını gözünüzde canlandırın.

    Çikolatayı tamamen kesin. En azından canınızın bir şeyler çekmesi durumunu kontrol altına alıncaya değin. Örneğin bir süre hiçbir şekilde çikolatayı ağzınıza koymayıp, zaman içinde ölçülü yemeyi öğrenebilirsiniz. Öte yandan çikolata ile olan ilişkiniz sağlıklı değilse, o zaman bu ilişkiyi tamamen kesmelisiniz.

    Yavaş yavaş kesin. Beslenme şeklinizi bir anda değiştirmek sizi zorlayabilir. Vücutlarımız ani ve kesin değişiklikler yapmaya hazırlıklı değildir. Bu nedenle çikolatayı bir anda kesmek yerine yavaş yavaş kesmeniz işe yarayabilir. Örneğin normalde büyük bir paket çikolata yiyorsanız, bu kez bir küçüğünü satın alın ve daha sonra daha da küçüğünü. Sonunda bir draje yeterli gelebilir. Çikolatayı bir anda tamamen kesmenin şöyle bir riski olabilir: Buna takıp, normalde yiyeceğinizden çok daha fazlasını yiyene kadar rahatlamayabilirsiniz. Oysa yavaş yavaş azaltarak daha iyi bir sonuç elde edebilirsiniz.

    Öğünlerinizi önceden planlayın ve bunları yazın. Bu planlama işine bir kez alıştınız mı, sonrasını düşünmek otomatik hale gelecektir. Bir yere giderken asla "Acaba yiyecek olacak mı?" diye düşünmeyin, mutlaka önceden hazırlıklı olun.

    Kendinizi aşırı acıkacak kadar uzun süre aç bırakmayın. 3 ana öğün ve 2 ila 3 ara öğün yiyin. Ayrıca bir öğün fazla kalori bir şeyler yerseniz, sonraki öğünlerde , ya da ertesi gün bunu dengeleyecek şekilde yemeye gayret edin.

    Besleyici ve lif açısından zengin besinler seçin. Bunlar tahıllar, meyvalar, sebzeler, baklagillerdir. Ayrıca küçük porsiyonlarda yiyeceğiniz fıstık ezmesi ve yemişlerle (fındık, ceviz gibi) yağsız sade yoğurt da iyi atıştırma seçenekleridir.

    Tatlıyı azaltın. Çikolata ve diğerlerinden bahsediyorum. Tatlı yemek, daha fazla tatlı yeme arzusu uyandırır. Eğer tatlıyı azaltabilirseniz, yeme arzunuzu da azaltabilirsiniz.

    Zayıf anlarınızı öğrenin. Tüm organlarımızın kendilerine özel bir saatleri vardır. Örneğin her gün yaklaşık aynı saatlerde çikolata yiyorsanız, vücudunuz o saatte çikolataya ihtiyacınız olduğunu düşünebilir ve çikolata arzusu ortaya çıkabilir. Bu saatleri öğrenin ve bu alışkanlıkları değiştirin. Bu başlarda sizi zorlasa da bir iki hafta içinde değişebildiğini göreceksiniz.

    Su için. Vücudunuz sıvıyı besinle karıştırabilir. Kalorisiz içeceklerdense su için ki, vücudunuz nem kazansın.

    Uykunuzu alın. Suda olduğu gibi vücut uyku ihtiyacını besin ihtiyacıyla karıştırabilir. Gece atıştırmalarının sebebi budur.

    Egzersiz yapın. Fiziksel aktivite canınızın bir şeyler çekmesini engellemeye yardımcı olur. Canınız ne zaman çikolata çekse, 20-30 dakikalık egzersiz yapmaya çalışın.



    alıntıdır...
     
  12. 16 Ekim 2007
    Konu Sahibi : ask_gulu
  13. dids

    dids f & d Üye

    Katılım:
    26 Eylül 2007
    Mesajlar:
    6.543
    Beğenildi:
    14
    Ödül Puanları:
    148
    Tadına doyum olmaz, bu nedenle de yemekten asla vazgeçmeyiz. Ama hep bir sıkıntı duyarız: Çünkü bize “Çikolata sağlığa zararlıdır” diye öğretmişlerdir. Oysa

    Çikolata hakkında bilmediklerimiz
    · Bir dilim çikolata kalsiyum ihtiyacını karşılıyor.
    · Çikolata da sigara veya alkol gibi alışkanlık yapıyor, ancak bu alışkanlığın kalori dışında bir zararı yok.
    · İçinde bulunan kakao, beyinde bulunan bazı kimyasal maddeleri harekete geçiriyor.
    · Bazı çalışmalar çikolatanın, cildi güzelleştirdiğini göstermiştir.
    · Çikolata, vücudun bağışıklık sistemini harekete geçirir. Vücudu sakinleştirici özelliğinden dolayı hormonların ve enzimlerin düzgün çalışması, bağışıklık sistemine de yararlı olmaktadır. İşe gitmeden önce çikolata koklayın. Bu sizi rahatlatacak miktarda mutluluk hormonu, seratonin ve noradrenalin salgılamanızı sağlayacaktır.

    (Tüketici Raporu Dergisi)
     
  14. 25 Ekim 2007
    Konu Sahibi : ask_gulu
  15. Gulpare

    Gulpare Aktif Üye Üye

    Katılım:
    17 Ekim 2007
    Mesajlar:
    805
    Beğenildi:
    7
    Ödül Puanları:
    86
    [​IMG][​IMG][​IMG]
    Bitterde sağlık var



    SİYAH çikolata kan damarlarını açıyor. Damar tıkanıklığı ve kalp krizi riskini azaltıyor.

    ***​

    Siyah ve tatlı mucize

    ABD'deki Yale Üniversitesi uzmanları, bitter yani siyah çikolatanın faydasını ispatladı. Araştırmada, bitter çikolatanın, damarların tam çalışmasına yardımcı olduğu belirlendi. 6 hafta süren ve 45 denekle yapılan araştırmada, siyah çikolata tüketenlerin damarlarında büyük iyileşme belirlendi. Yüzde 70 kakao içeren çikolatanın kalp krizi riskini de azalttığı kaydeden uzmanlar, "Haftada en az 2-3 kez siyah çikolata yenilmeli" dedi.
     
  16. 11 Aralık 2007
    Konu Sahibi : ask_gulu
  17. ferday

    ferday Aktif Üye Üye

    Katılım:
    17 Ekim 2007
    Mesajlar:
    497
    Beğenildi:
    2
    Ödül Puanları:
    86
    Seks, çikolata ve etler beynin genç kalmasını sağlıyor.

    İngiltere'de Terry Home ve Simon Wootton adlı kişilerin yazdığı kitaba göre, sağlıklı bir beynin en büyük düşmanı dizi izlemek ve sigara içmek.

    Kitaba göre seks yapmak, çikolata yemek, ve özellikle kahvaltıda yenecek soğuk etler beynin genç kalmasını sağlıyor.
     
  18. 9 Şubat 2008
    Konu Sahibi : ask_gulu
  19. celibon

    celibon Guest

    [​IMG]Sütlüsü var, fındıklısı var, Antep fıstıklısı var, müzesi de var yararı da zararı da. Bahsettiğimiz şey dünyada hiç kimsenin hayır diyemeyeceği çikolata. Uluslararası pek çok araştırmaya konu olan çikolatayla ilgili her zaman yeni bir bilgi bulunuyor.


    Tarihi 3 bin yıl öncesine dayanan çikolata yapılan araştırmalara göre kalp ve damar hastalıkları riskine karşı damarları genişletip kan akışını düzenliyor. Ülkemizdeki çikolata tüketimine bakarsak... Geçen yıl Türkiye’deki hanelerin yüzde 78.8’i herhangi bir çikolatayı en az bir defa satın aldı. Bir yılda bir eve giren çikolata gramı ortalama 801’di. İşte çikolatayla ilgili bilinmeyenler...


    1 Türkler en çok hangi çikolataları yiyor?


    Pazar araştırması yapan Nielsen’in verilerine göre Türkiye’de en çok bireysel tüketime yönelik kare, baton ve tablet formatında çikolatalar tüketiliyor. İkramlık çikolatalar ise en çok tüketilen ikinci çikolata. Türkler en çok sütlü ve Antep fıstıklı çeşidini tercih ediyor. Fındık ve bitter çikolatalar onları takip ediyor.

    2 Çikolata nasıl saklanmalı?

    Ülker yetkilileri bu sorunun yanıtını şöyle veriyor: ‘Çikolatada bulunan kakao yağı çok özel ve hassas bir kristal yapıya sahip. Bu yapıyı korumak için çikolata ve çikolatalı ürünlerin 18-22 derece arasında muhafaza edilmesi gerekiyor. Işık ve sıcaklık çikolatanın düşmanı. Direkt suni ışık ve güneş ışığı çikolataların eriyerek bozulmasına ve acılaşmalarına yol açıyor. Çikolatayı saklamakla ilgili yaygın bir yanlış da buzdolabında saklanması. Buzdolabının sıcaklığı 10 derecenin altında olduğu için kristal yapıyı bozarak çikolatanın fiziksel kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Çikolatayı buzdolabında saklamayın!

    3 En sağlıklı çikolata hangisi?


    Beslenme ve Diyet uzmanı Nükhet Aksakal Bağışgil bu soruya ‘Bitter çikolata’ yanıtını vererek bunun nedenini şöyle açıklıyor: ‘Şeker oranı düşük, kakao oranı yüksek, katkı maddesi az.’

    4 Çikolatanın zararı mı çok, faydası mı?

    Beslenme ve Diyet uzmanı Nükhet Aksakal Bağışgil’e bu soruyu sorduğumuzda ‘Bir gıdanın zarar ve faydasından bahsederken tüketilen miktarı çok önemli’ diyerek şöyle devam ediyor: ‘Çikolata bir ihtiyaç. Beyinde serotonin salgılanmasına yardımcı olur. Özellikle bitter çikolata yeşil çay ve üzüm kadar bağışıklığı güçlendiriyor, antioksidan etkisi var. Yapılan araştırmalara göre günde 50 ila 70 gram bitter çikolata yemenin bir zararı yok.’

    5 Ya zararları?
    Bağışgil ‘Çikolatayı şişmanlatır diyerek bir kenara koyamayız’ diyerek çikolatanın fındık, fıstık gibi yemişlerle birleştiğinde kalorisinin arttığını ve özellikle kilo sorunu olan kişilerde obeziteye neden olduğunu söylüyor. Bağışgil ‘Günde 150 gram çikolata yemek tabii ki zararlı. Eğer bitter dışında çikolata yeniliyorsa 50 yerine 25, 70 yerine 35 gram yani yarı yarıya tüketilmeli’ diyor.

    6 Mutluluk veriyor mu?


    Çikolata mutluluk verici, endorfin hormonlarının seviyesini artırıyor, tadı da güzel... Nükhet Bağışgil çikolatanın kadınları daha mutlu ettiğini söylüyor.

    7 Migreni tetikler mi?
    Nükhet Aksakal Bağışgil migren hastalarında Phenolsuphotransferase adı verilen enzimin yetersiz olduğu bilimsel araştırmalar sonucu saptandığını söylüyor. Çikolata ise damarları açarak bu enzimin daha çok harcanmasına neden oluyor. Bağışgil ‘Aşırıya kaçmamak kaydıyla migren hastaları da çikolata yiyebilir’ diyor.

    8 Çikolata bağımlılık yapar mı?

    Mutluluk sağladığı ve lezzetinden dolayı bağımlılık yapıyor. Uzmanlar bu bağımlılığın psikolojik olduğunu söylüyor.

    9 Dünyanın en pahalı çikolata hangisi?

    Danimarkalı Knipschildt tarafından üretilen Chocopologie’nin dünyanın en pahalı çikolatası olduğu belirtiliyor. 1999 yılında üretilmeye başlanan el yapımı çikolatada Fransız siyah truffle dünyanın ünlü çikolata markası Valrhona’nın kakaosuyla kaplandı. Tanesi 250, yarım kilosu ise 2 bin 600 dolar!

    10 Evde çikolata yapılabilir mi?


    Ülker yetkilileri bunun pek mümkün olmadığını söylüyor. Çünkü çikolata yapımının her aşamasında belli sıcaklık değerleri gerekiyor. Ülker’de çalışan uzmanlar ‘Evde bunu sağlama imkanı yoktur. Çikolata üretim aşamasında yüksek sıcaklıkta şiddetli karıştırma ve dövme işlemi için endüstriyel makinelere ihtiyaç var. Bu aşamada çikolata karışımı karıştırılıp dövülerek hem havalandırılır hem de lezzet ve aroma gelişimi sağlanmış homojen çikolata hamuru elde edilir’ diyor.