Çölyak Hastalığı

Konusu 'Gastroenteroloji - Sindirim Sistemi Hastalıkları' forumundadır ve Elif tarafından 9 Kasım 2010 başlatılmıştır.

    9 Kasım 2010
    Konu Sahibi : Elif
  1. Elif

    Elif Onur Üyesi Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    24.663
    Beğenildi:
    5.193
    Ödül Puanları:
    438

    Çölyak hastalığı “Glutein” proteinine karşı vücudun geliştirdiği tepkiden dolayı oluşur. Glutein proteini arpa, buğday, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda bulunur. Çölyak hastalığı da bu tahılların alınmasıyla gelişir. İnce bağırsaklarda ortaya çıkan bu hastalık nedeniyle bağırsak duvarları düzleşir ve besin emilimini tam anlamıyla yapamaz. Normalde bağırsak duvarları bir havlunun yüzeyi gibi pütürlüdür. Bu pütürler sayesinde ince bağırsak sindirilmiş besinleri emerek kana karıştırır. Çölyak hastalığı nedeniyle pütürlü yapısını kaybeden ince bağırsak hızla düzleşir ve insanda hastalık etkileri görülmeye başlar.

    Çölyak hastalığı ve etkileri
    Karın şişliği ve gelişim bozuklukları en büyük etkilerdendir. Kaslarda güçsüzlüğe bağlı olarak titreyen eller ve kollar, ciltte solma, dışkıda parlak ve yağlı görünüm çölyak hastalığının diğer belirtilerindendir. Bütün bu belirtilerin yanında kusma ve vücudun şişmesi ile birlikte görülen iştahsızlık, bir kişide çölyak hastalığından şüphelenilmesi için yeterlidir.

    Kesin teşhis.
    Çölyak hastalığının kesin teşhisi ince bağırsaktan alınan parçaya bakılarak yapılır bunun yanında kan değerleride çölyak hastalığının teşhisinde yardımcı faktörlerdendir. Aslına bakarsanız bütün bu bilinenlere rağmen çölyak hastalığı kolayca teşhis edilebilecek bir hastalık değildir.

    Çölyak hastalığının tedavisi.
    Bu hastalık hakkında kötü bir durum tam olarak bir tedavi şeklinin geliştirilememiş olmasıdır. Buna rağmen iyi bir perhiz ve sıkı diyet bu hastalıkla savaşta bizlere destek olan durumlardır. Bir kişiye çölyak teşhisi konduğunda hiç vakit kaybetmeden tahıl ve tahıl ürünleriyle beslenmenin kesilmesi ve bu besinlerin yaşam boyunca alınmaması gerekir.

    Sorular ve cevaplar.
    Soru: Mesela haftada bir kere diyeti bozsam ve gluteinli yiyeceklerden yesem olur mu?
    Cevap: Bu diyeti ömrünüz boyunca uygulamalısınız. Bir kere dahi bozmanız oldukça sakıncalı durumlar ortaya çıkartabilir.

    Soru: Diyetimde tam olarak nelere dikkat etmeliyim?
    Cevap: Öncelikle buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllar ve bunlardan yapılan makarna, pasta, börek, ekmek gibi hamur işlerinden uzak durmalısınız. Bütün bunlara ilaveten yeşil çekirdeklerden de uzak durmalısınız. Çok yağlı, yağda kızartmalar, hayvansal yağlar, alkollü içecekler, baharatlar, et, sebze konservesi ve salça yenmesi kesinlikle yasaktır.

    Soru: çölyak hastasıyım. Hangi tür besinlerle beslenmeliyim?
    Cevap: Mesela mısır, pirinç, patates ve bunların unundan yapılmış ürünler yenilebilir. Bunların yanı sıra; taze meyve, sebze, yağsız et av eti, deniz ürünlerinden balık çeşitleri, yağsız kümes hayvanı, yumurta, süt, şeker, bal ve taze olmak kaydıyla baharatlar yenilebilir.

    Çölyak hastalığı ve şifalı bitkiler.
    Kestane bu hastalar için çok değerli bir besindir çünkü çölyak hastaları ekmek yiyemediği için alamadıkları B grubu vitaminleri kestaneden alabilirler. Diğer yandan bağırsakları kuvvetlendiren fakat glutein içermeyen gıdalarda sıkca tüketilmelidir. Çölyak hastalarının vazgeçmemesi gereken kuru besinler den bazıları ceviz, fındık, kuru incir ve kuru üzüm şeklinde sıralanabilir.



     
  2. 9 Kasım 2010
    Konu Sahibi : Elif
  3. skopca

    skopca Elma yanak:) Pro Üye

    Katılım:
    21 Ekim 2010
    Mesajlar:
    29.309
    Beğenildi:
    21
    Ödül Puanları:
    198
    benım amcamın torunu colyak hastası daha cok kucuk yasta yakalandı hep ızlenım altında
     
  4. 27 Kasım 2010
    Konu Sahibi : Elif
  5. Fiyuce

    Fiyuce 02.04.2016 Üye

    Katılım:
    31 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    825
    Beğenildi:
    20
    Ödül Puanları:
    108
    Soru: Diyetimde tam olarak nelere dikkat etmeliyim?
    Cevap: Öncelikle buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllar ve bunlardan yapılan makarna, pasta, börek, ekmek gibi hamur işlerinden uzak durmalısınız. Bütün bunlara ilaveten yeşil çekirdeklerden de uzak durmalısınız. Çok yağlı, yağda kızartmalar, hayvansal yağlar, alkollü içecekler, baharatlar, et, sebze konservesi ve salça yenmesi kesinlikle yasaktır.



    Bende bi çölyaklıyım.. ama drum bana salca veya konserve sebze yasaklamadı... sadece bulyon vs gibi ürünlerde ürün içerigine bakmam gerekiyor diye biliyorum... bugday gulteni olmayanlar kullanılıyor..
    ben mi yanlıs biliyorum yoksa bu yazıyı aldıgın yerde mi bi yanlıslık var... hayır boyleyse herbisi yasak bize:KK37:
     
  6. 30 Kasım 2010
    Konu Sahibi : Elif
  7. dogan_75

    dogan_75 Popüler Üye Üye

    Katılım:
    7 Haziran 2009
    Mesajlar:
    260
    Beğenildi:
    7
    Ödül Puanları:
    108
    tat ve tamek marka salçalarda gluten yok.. et sebze tüketebiliriz. konservelerde tehlike olabilir. hazır gıdalardan bahsedilmiş sanırım. alkollü içecekelrden bira yasak.. ürünlerin içeriğini iyi okumak gerekiyor güvenmememk lazım.. allah yardımcımız olsun..