Dağıstan Çöreği (Yardım)

Konusu 'Hamur İşleri' forumundadır ve kicboxer tarafından 10 Ekim 2009 başlatılmıştır.

    10 Ekim 2009
    Konu Sahibi : kicboxer
  1. kicboxer

    kicboxer Guest

    Arkadaşlar ne yazııki kos koca internette dağıstan çöreği adında ki tatlı ekmeğin herhangi bir tarifine ulaşamadım. Eskiden mahallemizde küçük bi fırında yaşlı bi amca yapardı bu ekmeği, tek bildiğim içersinde safran yada sarı kök denilen baharatın olduğudur. Eğer bu tarifi bilen arkadaşlar yardımcı olurlarsa çok sevinirim. şimdiden teşekkürler
     
  2. 12 Ekim 2009
    Konu Sahibi : kicboxer
  3. sekercik

    sekercik oğlumun kardeşi gel gel:) Üye

    Katılım:
    28 Eylül 2007
    Mesajlar:
    6.142
    Beğenildi:
    24
    Ödül Puanları:
    148
    canım benm de bi tanıdğım yapıyordu ama çok zahmetlidir yapımı
    biz ona şora diyoruz bi de bu adla arasana belki bulursun tarifini.
    içinde sarı kök yani zerdeçal var
    bikaç kez hamur yoğuruluyor baya uzun bi iş yani
    ben bilmiyorum ulaşabilirsem tanıdığa sorarım ama sanırım internetten bi de şora adıyla ararsan bulabilirsin.
     
  4. 12 Ekim 2009
    Konu Sahibi : kicboxer
  5. kicboxer

    kicboxer Guest

    tamam bakayım şor adiye; çok teşekkür ederim :)
     
  6. 12 Ekim 2009
    Konu Sahibi : kicboxer
  7. kicboxer

    kicboxer Guest

    malesef şora da yok :KK43:
     
  8. 13 Ekim 2009
    Konu Sahibi : kicboxer
  9. sekercik

    sekercik oğlumun kardeşi gel gel:) Üye

    Katılım:
    28 Eylül 2007
    Mesajlar:
    6.142
    Beğenildi:
    24
    Ödül Puanları:
    148
    hadi yaaaa
    üzüldüm
     
  10. 20 Ekim 2009
    Konu Sahibi : kicboxer
  11. Libyana

    Libyana Allah var, Allah yâr... Pro Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2008
    Mesajlar:
    6.009
    Beğenildi:
    18
    Ödül Puanları:
    148
    Merhaba.
    Dağıstan mutfağında ismi mutlaka daha farklıdır bahsettiğiniz ekmeğin..
    O yüzden size naçizane önerim; dağıstan mutfağını anlatan blog veya sitelere bir göz atmanız .
    Ben birkaç tanesini inceledim lakin çörek tarzında bir tarife rastlamadım..

    Sarı kök / safran demektir..
    Benim de çok sevdiğim ve inanılmaz faydaları olan bir baharat
    Ben size tatlı safranlı ekmek tarifi vereyim;bilemiyorum aynı tat mı ama en azından aklınızda bulunsun..
    Safranlı Ekmek:

    hazırlama: 30 dakika
    dinlenme: 40+20 dakika
    pişirme: 8-9 dakika

    1 kg. un
    50 gr. taze ekmek mayası
    150 gr. tereyağı
    1/2 litre süt
    1 su bardağı toz şeker
    1/2 tatlı kaşığı safran
    1/2 su bardağı kuş üzümü
    1 yumurta
    1/2 çay kaşığı tuz

    Küçük bir tencerede sütü ısıtın. Tereyağını içine atın ve erimeye bırakın. Mayayı çatalla hafifçe ezin, üzerine bir parça ılık su koyarak bir kenara bırakın. 10-15 dakika sonra maya kabarınca içine tereyağlı sütü ilave edin. Biraz karıştırıp, şekeri, tuzu, üzümleri ve safranı ekleyin, tekrar karıştırın. Karışım homojen bir hal alınca, içine bir seferde unu atın ve birlikte önce kaşıkla karıştırın, sonra elle yoğurun. Üstünü temiz bir mutfak bezi ile örterek bir kenara 40 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Ekmek hamurunuz kabarınca, hamurdan iri parçalar kopartarak, avucunuzda yuvarlayarak kalın şeritler haline getirin ve iki şeridi örgü gibi birleştirerek yağlanmış tepsiye biraz aralıklı olarak dizin. Arzu ederseniz Saffronbun'lara kendi istediğiniz şekilleri verebilirsiniz.

    Bu şekilde tüm hamurdan küçük safranlı ekmeklerinizi elde ettikten sonra, tepsinin üzerini temiz bir mutfak bezi ile kapatarak, yine hemen hemen 15-20 dakika kadar dinlenmeye bırakın.

    Daha sonra bir yumurtayı çırpın, küçük ekmeklerinizin üzerine bir yağlama fırçası yardımı ile sürün. Birkaç kuş üzümünü tekrar ekmeklerinizin üzerine elinizle batırın.

    Önceden sıcak olarak 200 derecede kızdırılmış fırında 8-9 dakika kadar pişirin.

    Fırından çıkarınca bir tabağa alarak çay saatinizde yanında reçelle servis yapın.



    Umarım yardımcı olabilmişimdir..


    Sevgiler..