Dikey Katli pasta ( resimli)

Konusu 'Kekler - Pastalar' forumundadır ve hasretim34 tarafından 25 Nisan 2009 başlatılmıştır.

    25 Nisan 2009
    Konu Sahibi : hasretim34
  1. hasretim34

    hasretim34 Yeni Üye Üye

    Katılım:
    13 Ekim 2007
    Mesajlar:
    7.041
    Beğenildi:
    12
    Ödül Puanları:
    0
    tarif acemi sefe ait ama resim bana ait

    krem santiyi hazirlayip dolaba alin

    pandispanya
    4 yumurta-oda ısısında
    1 su bardağı toz şeker
    1.5 su bardağı un
    2 çorba kaşığı kakao
    Yarım çay bardağı sıvı yağ
    Yarım çay bardağı yoğurt
    Yarım çay bardağı portakal suyu
    1 portakalın kabuk rendesi
    1 paket hamur kabartma tozu
    1 paket şekerli vanilin
    süsleme
    2 paket toz krem şanti-1,5 su bardağı soğuk süt
    2 çorba kaşığı kakao
    Süslemek için arzu edilen herhangi malzemeler

    Fırın 180 dereceye ısıtılır. 4 yumurta ve toz şeker bir kapta iyice çırpılır. (Karışımdaki şeker erimiş olmalı ve karışım köpük köpük olmalı.) İçine yağ ve yoğurt eklenir, tekrar çırpılır. Un ve kabartma tozu, kakao ve şekerli vanilin birlikte elenerek hamura eklenir. Tekrar çırpılır. En son portakal suyu ve kabuk rendeleri eklenip çırpılır. Yağlı kağıt serilmiş büyük fırın tepsisine dökülür, hamurun tepsinin her köşesine eşit dağılması sağlanır. Isınmış fırında pişirilir.
    Bir başka yağlı kağıt fırın tepsisi kadar kesilerek tezgaha konur, her tarafına pudra şekeri serpilir. Pişen kek sıcakken ters olarak diğer yağlı kağıda kapanır. Yaklaşık 45 dakika kadar bu şekilde soğuması beklenir, daha sonra kekin üzerindeki yağlı yağıt sıyırılır.
    Pastayı yapabilmek için ya çembere ya da kelepçeli kalıba ihiyacımız var. Bu pandispanyadan 20-22 cm'lik kalıp kullanarak pasta yapabilirsiniz. Ben 20 cm'lik olanı kullandım, geriye biraz pandispanyam arttı. Pastayı şekillendireceğimiz kalıbı seçtikten sonra yüksekliği bir mezura yardımı ile ölçülür. Çıkan sonucun yarım cm. eksiği eninde, pandispanyadan uzunlamasına parçalar kesilir. Örneğin benim kalıbımın yüksekliği 6 cm'di, kestiğim parçaların eni ise 5,5 cm.di. Kelepçeli kalıbın altına yağlı kağıt konulup, kalıpla beraber taşınabilir düz bir karton, tabak vs. üzerine konur. Çıkan parçaların ilki kalıba döşenir. Tek parça iç çevresini kaplamaya yetmiyorsa uygun büyüklükte bir başkası ile devamı getirilir.
    Bir spatula yardımı ile kekin iç çevresine bir kat krema döşenir. Diğer kestiğimiz keklerden bir parça tekrar kremanın üzerine döşenir. Tekrar krema ile sıvanır. Bu işlem kalıbın içi bu şekilde dolana dek devam ettirilir. Gerekirse kekleri biraz iterek yeni bir parçaya yer açmaya çalışabilirsiniz.
    Kalıp tamamen krema ve kek ile dolunca en üste kalan kremadan dökülür ve bir spatula yardımıyla düzgünce sıvanır. Üzeri için bir çay süzgecine kakao doldurulur, kremanın yüzeyinde yer kalmayıncaya dek serpilir. Bu şekilde hazırlanmış kek buzdolabında 2-3 saat bekletilir.
    Güzelce donup katları birbirine yapışmış kek kalıbından dikkatlice ayrılır. Kalan krema ile kenarları güzelce sıvanır.
    . Ben kekimi süslemek için çikolata traşlayıp dağınık bir kaplama yaptım. Siz de isterseniz aynını isterseniz hindistan cevizi rendesi, pasta süsü(küçük uzun çubuklar satılır bağdat marka-pasta süsü olarak), ya da yine kakao ile kaplayabilirsiniz. Pastanızın üzerini de dilediğiniz gibi süsleyebirsiniz.
     
  2. 25 Nisan 2009
    Konu Sahibi : hasretim34
  3. hasretim34

    hasretim34 Yeni Üye Üye

    Katılım:
    13 Ekim 2007
    Mesajlar:
    7.041
    Beğenildi:
    12
    Ödül Puanları:
    0
  4. 25 Nisan 2009
    Konu Sahibi : hasretim34
  5. hasretim34

    hasretim34 Yeni Üye Üye

    Katılım:
    13 Ekim 2007
    Mesajlar:
    7.041
    Beğenildi:
    12
    Ödül Puanları:
    0
    aslinda kenarlarina siyah cikolata daha cok yakisiyor ben siyah cikolatayi rulo pastaya kullanmistim bunu yaptigim zaman ikisi ayni olmasin diye bunuda beyaz cikolatayla yaptim size siyah cikolatayi tavsiye ederim
     
  6. 25 Nisan 2009
    Konu Sahibi : hasretim34
  7. Alsebe

    Alsebe Rutbesiz :-) Pro Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    1.322
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    148
    Yapim asalamarindanda resim koysaydiniz cok iyi olurdu pek anlayamadim ben valla..kafamçokkarıştı kafamçokkarıştı
     
  8. 25 Nisan 2009
    Konu Sahibi : hasretim34
  9. hasretim34

    hasretim34 Yeni Üye Üye

    Katılım:
    13 Ekim 2007
    Mesajlar:
    7.041
    Beğenildi:
    12
    Ödül Puanları:
    0
    tamam koyayim ozaman ama suan pek müsait degilim genis bir zamanda koyarim ins
     
  10. 26 Nisan 2009
    Konu Sahibi : hasretim34
  11. hasretim34

    hasretim34 Yeni Üye Üye

    Katılım:
    13 Ekim 2007
    Mesajlar:
    7.041
    Beğenildi:
    12
    Ödül Puanları:
    0
    [​IMG] [​IMG]
     
    Son düzenleme: 26 Nisan 2009
  12. 26 Nisan 2009
    Konu Sahibi : hasretim34
  13. hasretim34

    hasretim34 Yeni Üye Üye

    Katılım:
    13 Ekim 2007
    Mesajlar:
    7.041
    Beğenildi:
    12
    Ödül Puanları:
    0
    [​IMG] URL=http://www.yukle.tc][​IMG][/URL]
     
  14. 26 Nisan 2009
    Konu Sahibi : hasretim34
  15. hasretim34

    hasretim34 Yeni Üye Üye

    Katılım:
    13 Ekim 2007
    Mesajlar:
    7.041
    Beğenildi:
    12
    Ödül Puanları:
    0
  16. 26 Nisan 2009
    Konu Sahibi : hasretim34
  17. hasretim34

    hasretim34 Yeni Üye Üye

    Katılım:
    13 Ekim 2007
    Mesajlar:
    7.041
    Beğenildi:
    12
    Ödül Puanları:
    0
  18. 26 Nisan 2009
    Konu Sahibi : hasretim34
  19. hasretim34

    hasretim34 Yeni Üye Üye

    Katılım:
    13 Ekim 2007
    Mesajlar:
    7.041
    Beğenildi:
    12
    Ödül Puanları:
    0