Diyette sakın bunları yapmayın!!

Konusu 'Güncel Diyet Haberleri' forumundadır ve ASLI59 tarafından 6 Ocak 2009 başlatılmıştır.

    6 Ocak 2009
    Konu Sahibi : ASLI59
  1. ASLI59

    ASLI59 Aktif Üye Üye

    Katılım:
    28 Aralık 2008
    Mesajlar:
    100
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    86
    Ne zaman birkaç kilo aldığımızı düşünsek hemen ilk yaptığımız ekmeği kesmek olur!! Aslında doğru şekilde tüketildiğinde en masum besindir ekmek... Ekmeğin şişmanlatıcı olduğuna dair kanıtlanmış herhangi bir bilgi yoktur. Yağ oranının düşük olması ve insanı tok tutması nedeniyle ekmek diyetlerde rahatlıkla tüketilebilir; ancak tam tahıl veya kepekli olup ihtiyaçtan fazla yememek kaydıyla. Diyette yapılan diğer yanlışlar ise
    Öğün atlamak
    Aç kalmak
    Tek besin içeren diyetler
    Popüler diyetler
    Ekmeği kaldırılmayın ama tam tahıl ürünleri tüketin: Rafine edilmemiş tam tahıl ürünleri, kepekli pirinç, bulgur, tam buğday ekmeği, kurubaklagiller gibi lifli besinlerle beslenenlerin kilolarını korumaları daha kolay oluyor ve bu kişilerin bel ölçüleri diğerlerinden daha ince oluyor, ayrıca bu tip besinlerin, uzun süre tok tutma, kansere karşı koruyuculuk, bağırsakları çalıştırma, vitamin, mineral yönünden zengin olmaları da çok önemli. Beslenmemizde ekmeğe yer vermeliyiz. Çünkü;
    Ekmek doyurucudur. Çoğumuz ekmek yemeden doymadığımızı söylemez miyiz?
    İçeriğindeki kompleks karbonhidratlar ile kan şekerini dengede tutar, özellikle rafine edilmemiş olan undan yapılan ekmekler bu konuda iyi kaynaklardır
    Ekmek, meyve sebze gibi vitamin kaynağıdır. (B1, B6 ve niasin kaynağı)
    Yağ oranı çok düşüktür.
    Kepek ekmeği: Dış kepeği ayrılmış, ancak embriyo ve iç kepeği ayrılmamış undan elde edilen mayalı ekmek, beyaz ekmeğe göre daha besleyicidir. Önemli bir B1 vitamini (tiamin) kaynağıdır. Kepek ekmeğini diyabet, kostipasyon (kabızlık) spastik kolon hastalıkları ve kullananlar tercih edebilirler.
    Çavdar Ekmeği: düşük tansiyonu olanlarda ve kalsiyum ihtiyacı fazla olan kişilerde kullanılabilir. İyi bir niasin kaynağı olması sebebiyle de diyabet (şeker hastalığı), hipertroidizm ve sporcularda tercih edilebilir.
    Tam Buğday Ekmeği: E ve B grubu vitaminleri diğer ekmeklere göre daha zengindir. Kalsiyum, demir ve çinko gibi pek çok elzem mineralleri içerir. Alınan kalori ile orantılı protein sağlar. Kurubaklagillerle yenildiği taktirde kolesterol ve doymuş (katı) yağ almaksızın protein kalitesini yükseltir. Tokluk hissi verir ve tokluğun süresini uzatır. Kan şekerini hızlı yükseltmez. Şeker hastalığını kontrol altında tutmaya, kan basıncı, kolesterolün yükselmesini önlemeye, bağırsakları rahatlatıp kabızlığı gidermede, kalın bağırsak kanseri riskini azaltmada, bedenin bağışıklık sistemini güçlendirmesinde yardımcı olur. Antioksidan değeri yüksektir..

    Metabolizmayı hızlandırmak için az ve sık beslenin
    Öğün atlamak; Az ve sık yemek metabolizmayı hızlandırır, yediğimiz her besin vücutta mekanik parçalanma ve sindirim ile hücrelere taşınma gibi metabolize olduğu her aşamada enerji yakılmasını sağlar ayrıca yiyeceğin yanma enerjisi de vardır. Bu sebeple metabolizmayı hızlandırmak için az ve sık yemek önemlidir. Böylece bir sonraki öğünde daha az acıkırsınız ve yediklerinizi kontrol etmeniz kolaylaşır, kan şekeri dengenizi sağlamış olursunuz. Seçtiğiniz ufak öğünlerde protein bulundurmaya özen gösterin 2-3 saat ara ile beslenin.
    Aç kalmak; Kilo vermek için en ilkel ve en yanlış olan yoldur. Açlık halinde vücut yağ ve kas dokusunu kullanır. Kas dokusu kaybı metabolik hızı düşürür. Kas dokusu kaybı ile su kaybı da çok fazla olur bu şekilde kilo verdiğinizde yüzünüz çöker, cildiniz kuru saçlarınız güçsüzleşir tırnaklarınız kırılır bağışıklık sistemi zayıflar. Vücut kıtlık metabolizmasını devreye sokar. Az enerjiyle iş yapar. Daha sonra normal beslenmeye geçildiğinde ise depoları dolu tutmak için yağlanma eğiliminde olur üstelik metabolik hızı da yavaşlamış olduğundan aç kalarak verdiğiniz tüm kiloları hızla geri alırsınız.
    Tek besin içeren diyetler: Vücudumuzun her gün 50’ye yakın besin öğesine ihtiyacı vardır. Saç telimizden tırnak ucuna kadar tüm dokuların sağlıklı beslenmesi için her gün 5 temel besin grubunu tüketmek gerekir. Besin öğesinin dengesizliği bağışıklık sistemini zayıflatır, hormon ve enzimlerin sağlıklı çalışmasını engeller özellikle büyüme çağı çocuklar ve genç kızlarda boy uzaması ve normal gelişimi engeller, âdet düzensizlikleri, unutkanlık, derste başarısızlık gibi önemli sonuçlar doğurur. Diyette aşağıda yer alan tüm besin gruplarını her gün aldığınızı mutlaka kontrol edin ve emin olun ayrıca hergün yeterli miktarda su için.
    1- Süt grubu ( peynir, ayran, cacık, yoğurt, kefir)
    2- Et grubu( balık, tavuk, köfte, hindi ve ürünleri)
    3- Ekmek ve tahıllar ( tam tahıl ekmeği, pirinç, makarna, pilav, bulgur gibi)
    4- Sebze ve meyve
    5- Yağ ve şeker (şekeri sınırlandırıp yağ tüketiminizi bitkisel kaynaklar ve yağlı tohumlar ile dengeleyin.)
    Popüler diyetler: Moda diyet, mucize diyet, sihirli reçete, şok diyet gibi kavramlardan uzak durun. Bu tür diyetler kısa sürede yüz güldürücü olsa da genel sağlığınız için kalıcı zarar verir. Uyguladığınız diyet mutlaka bir uzman tarafından yazılmış olmalı ve sizin metabolik hızınız alışkanlıklarınız, sağlık durumunuz ile uyumlu olmalı. Diyet yerine ömür boyu uygulayacağınız dengeli beslenme programlarını seçim hiçbir besini hayatınızdan tamamen çıkarmayın miktar kısıtlaması ve yeme sıklığı konusunda düzenleme yapmak hem mutlu hem de, ideal kiloda olmanızı sağlar.



    UZMAN DİYETİSYEN DİLARA KOÇAK
     
  2. 3 Şubat 2009
    Konu Sahibi : ASLI59
  3. alocum

    alocum seviyorummm Üye

    Katılım:
    26 Aralık 2008
    Mesajlar:
    642
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    86
    teşekkürler
     
  4. 17 Şubat 2009
    Konu Sahibi : ASLI59
  5. cabik

    cabik hayatımda sɹǝʇ nq ʞǝ&#647 Üye

    Katılım:
    16 Ekim 2008
    Mesajlar:
    647
    Beğenildi:
    0
    Ödül Puanları:
    106
    teşekkürler.faydalı bilgiler
     
  6. 16 Haziran 2009
    Konu Sahibi : ASLI59
  7. Tiptoniq

    Tiptoniq Aktif Üye Üye

    Katılım:
    10 Haziran 2009
    Mesajlar:
    254
    Beğenildi:
    16
    Ödül Puanları:
    86
    Emeğine sağLık canım.
     
  8. 26 Haziran 2009
    Konu Sahibi : ASLI59
  9. mor_siyah

    mor_siyah Aktif Üye Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2007
    Mesajlar:
    30
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    76
    saoll