domates nasıl kurutulur..

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve askvesen tarafından 3 Ağustos 2010 başlatılmıştır.

    3 Ağustos 2010
    Konu Sahibi : askvesen
  1. askvesen

    askvesen Popüler Üye Üye

    Katılım:
    12 Kasım 2009
    Mesajlar:
    333
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    108
    merhaba hanımlar bu yıl ilk kez domates kurutmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilemedim diğer sebzeler gibi kolay kurumaz herhalde,bir yöntemi varmıdır bilenler banada tarif edebilirlermi.
     
  2. 3 Ağustos 2010
    Konu Sahibi : askvesen
  3. HuzunApla

    HuzunApla Aktif Üye Üye

    Katılım:
    14 Mart 2010
    Mesajlar:
    529
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    86
    kabuğunu soymadan halka şeklinde dilimleyip bolca tuzlayarak güneşe koyarak kuruturdu babaannem. pis kokuyor bir de sinek olayını da çözmek için üstüne tül falan örtmek lazım.
     
  4. 3 Ağustos 2010
    Konu Sahibi : askvesen
  5. Mxixsra

    Mxixsra Paşa nın annesi Üye

    Katılım:
    7 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    12.060
    Beğenildi:
    9
    Ödül Puanları:
    196
    Ben de bir yemek bloğunda evde 200 derece fırında 4-5 saat gibi bir sürede kurutulduğunu okumuştum ama hiç denemedim
     
  6. 3 Ağustos 2010
    Konu Sahibi : askvesen
  7. askvesen

    askvesen Popüler Üye Üye

    Katılım:
    12 Kasım 2009
    Mesajlar:
    333
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    108
    verdiğiniz cevaplar için teşekkürler.pis kokuyor dediğiniz kurusumu yoksa kururken geçen zamandaki kokumu acaba.
     
  8. 3 Ağustos 2010
    Konu Sahibi : askvesen
  9. lalehan

    lalehan yoLcuyuM yoLuNdA Üye

    Katılım:
    10 Haziran 2009
    Mesajlar:
    1.020
    Beğenildi:
    76
    Ödül Puanları:
    113
    geçen sene aktardan almıştım bursa domatesi
    tuz falan katılmamıştı...mis gibi domates kokuyordu
     
  10. 3 Ağustos 2010
    Konu Sahibi : askvesen
  11. HuzunApla

    HuzunApla Aktif Üye Üye

    Katılım:
    14 Mart 2010
    Mesajlar:
    529
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    86
    yani babaannem öyle sıraladığında pis kokardı. tam kurumamış hali galiba. ama bana göre pis koku size normal gelebilir. ben böyle açıkta kurutmayı çok sağlıklı bulmuyorum. tuz yüzünden mikroorganizma yetişmese bile sinek konuyor toz uçuyor bir şeyler oluyor.

    arkadaş fırın deyince aklıma geldi. ben de ekmek kurutuyorum fırında düşük ayarda. şimdi bi arattım google dan domates kurutmayı. hem güneşte hem de fırında tarifi var. site ingilizce ama.

    Sun Dried Tomatoes

    güneş için oradaki resimdeki gibi ikiye bölüp üzerini örtüp kurutmuşlar. fırın içinse 6-12 saat sürede
    200F yani 93 derece fırın sıcaklığı demişler. yukarıda yazan arkadaşın dediği 200 başka ülkelerde kullanılan bir sıcaklık birimi. onların fırınları ona göre. bizde 93 dereceye karşılık geliyor. ama bence 105-110 derecenin üstü olmalı. bu kadar süre fırında kurutmak yerine 110 derecede 1 saat fırında tutup sonra güneşe almanızı tavsiye ederim.
     
  12. 3 Ağustos 2010
    Konu Sahibi : askvesen
  13. askvesen

    askvesen Popüler Üye Üye

    Katılım:
    12 Kasım 2009
    Mesajlar:
    333
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    108
    fırında kurutma yöntemini bende okudum ama sanki fırında tutunca kurumak yerine pişer gibi geldi bana.acaba tat olarak güneşte kurutmayla aynımıdır.
     
  14. 3 Ağustos 2010
    Konu Sahibi : askvesen
  15. HuzunApla

    HuzunApla Aktif Üye Üye

    Katılım:
    14 Mart 2010
    Mesajlar:
    529
    Beğenildi:
    3
    Ödül Puanları:
    86
    düşük sıcaklıkta uzun sürede fırında tutulursa kurur. yani pişmeden suyu uzaklaştırılır. endüstride de bu şekilde kurutuluyor bazı sebzeler. tabi onların fırınları farklı ama mantık aynı. ama tadını bilemem. ayrıca böyle evde fırınlamak çok maliyetli olacak. ya güneşe koyun ya da hazır alın bence.
     
  16. 3 Ağustos 2010
    Konu Sahibi : askvesen
  17. askvesen

    askvesen Popüler Üye Üye

    Katılım:
    12 Kasım 2009
    Mesajlar:
    333
    Beğenildi:
    1
    Ödül Puanları:
    108
    teşekkürler,yarın güneşe serip kurutacağım bakalım nasıl olacak.inşallah becerebilirim kurutmayı.
     
  18. 4 Ağustos 2010
    Konu Sahibi : askvesen
  19. nazz81

    nazz81 artık mutluyum Üye

    Katılım:
    9 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    2.650
    Beğenildi:
    110
    Ödül Puanları:
    153
    annem her sene kurutur ve çok lezzetlidir bayılırım
    annem yarım ay şeklinde doğrar ve tuzlayıp güneşe koyar
    ist. kurutmak çok zor ankarayı bilemeyeceğim ama inş.başarırsın