Domatesi Kışa Saklamak

Konusu 'Mutfak Püf Noktaları' forumundadır ve EU1 tarafından 12 Ağustos 2008 başlatılmıştır.

Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.
    12 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : EU1
  1. kızlar ben kabuklarını soyuyorum robotta parçalatıp tencereye koyuyorum bikaç dk kaynıyor sonra sıcak sıcak kavanozlara dolduruyorum ters çeviriyorum. bi tencerenin altına bez koyuyorum. ters çevirdiğim kavanozları tencereye diziyorum su koyuyorum 15 dk kadar kaynatıyorum tüm kış kullanıyorum.

    sizin yönteminiz nasıl daha basiti var mı? salça tarifi de sos tarifi de verebilirsiniz. hem bilmeyenler öğrenmiş olur hem fikir alışverişi olur. :1hug:
  2. 12 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : EU1
  3. bazı arkadaşlarda küçk küçük doğrayıp deepfreeze atıyormuş benim dolap normal o yüzden konserve yapıyorum mecbur.
  4. 12 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : EU1
  5. KarKralicesi

    KarKralicesi Sığınamıyorum Hiçbiyere:( Pro Üye

    Katılım:
    16 Eylül 2006
    Mesajlar:
    12.818
    Beğenileri:
    616
    Ödül Puanları:
    113
    Özel Mesaj At

    bizde doğrayıp.Özel dolap sebzesi poşetlerine koyup derin dondurucuya koyuyruz...
    Yada doğranmış domatesi yağda pişirip soğuduktan sonra aynı şekilde yine dondurucuya koyuyoruz-tatlicadiarzu-
  6. 12 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : EU1
  7. ozlemoz

    ozlemoz Yeni Üye Üye

    Katılım:
    22 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    67
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Özel Mesaj At
    kızlar ya ben biraz önce menemenlik konserve yapıyım dedim. dometesleri soydum doğradım biberlerle beraber kavanozlara koydum sonra sıkıca kapatıp ters çevirip 20 şer dakika kaynattım. ama sonradan öğrendimki domatesleri biraz pişirmek gerekiyormuş.. ben napıyım şimdi ya.. bozulurmu acaba böyle kalsa.. açıp pişirmemmi gerekiyor..lütfen yardımcı oolun emeğime acıyorum:çok üzgünüm:
  8. 12 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : EU1
  9. ozlem ben biyerden okudum böyle soğuk saklama deniyormuş böyle yapanda varmış. ama ben yapmadım bilmiyrum tabi. ben kaynattım ocakta sıcaktı da kavanoza kepçeyle boşalltım. senin kinde bozulma olmazsa öyle çiğden koymak daha iyi bende. sıcak şeyi boşaltmak zor oluyor . elim yandı biraz.
  10. 12 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : EU1
  11. Şeftali konservesi

    1. Bol etli, yarma şeftalilerden, sağlam, eziksiz ve aynı boyda olanları seçilerek iyice yıkanır.

    2. Kabukları soyulur. (Kaynar suya batırılıp derhal çıkarılarak soğuk suya atılan şeftalilerin kabukları kolayca soyulur.)

    3. İkiye ayrılarak çekirdekleri çıkarılır. Çekirdek evleri koyu renk ise, bir kaşıkla kazıyarak temizlemek, sonradan konservenin renginin bozulmaması açısından yararlıdır. Bütün şeftaliler hazırlanıncaya kadar soyulan şeftaliler renklerinin kararmaması için, limonlu su, litreye bir tatlı kaşığı hesabıyla şekerli su veya limontuzlu suda bekletilmelidir.

    4. Bu arada şeker şurubu da istenen Resimde koyu, orta veya hafif kıvamda hazırlanarak, ocağın altı kısılır ve, şurubun kaynar halde durması sağlanır.



    . Soğuk usulle doldurulacaksa; şeftalilerin kesilen yüzleri kavanozların alt yüzüne gelecek şekilde hemen çiğ yerleştirilir.

    . Şeftalileri tamamen örtecek biçimde, kaynar şeker şurubu ilave edilir. Kavanozların üst yüzünde, kapakla meyve arasında 1,5-2 cm. boşluk bırakılır.

    . Kapatma işleminin başarılı olması için temiz bezi kaynar suya batırarak kavanoz ağzındaki şurup kalıntıları temizlenir ve derhal kapaklar sıkıca kapatılır.

    . Kavanozları kaynatmak için kullanacağımız tencerenin dibine ızgara veya tahta parçaları koyulur ve kavanozlar birbirine değmeyecek biçimde yerleştirilir.

    . Kavanozların boyunu üç parmak geçecek şekilde sıcak kaynatma suyu konarak, ocağın altı açılır.

    . Su kaynamaya başladıktan sonra tencerenin kapağını örterek yarım kiloluk kavanozlar için 25 dakika, bir kiloluk kavanozlar için 30 dakika süreyle pastörize edilir. Bu işlemde suyun sürekli olarak kaynamasına dikkat edilmelidir.



    . Sıcak usulle doldurulacaksa; önceden hazırlanan ve kaynamakta olan şeker şurubunun içine dilimlenmiş şeftaliler atılır. Şurup tekrar kaynamaya başladığı anda delikli bir kepçeyle çıkarılarak kavanozlara yerleştirilir. Kaynar haldeki bu şurup da tepede 1,5 cm. boşluk kalacak ve şeftalileri tamamen kapatacak şekilde üzerine ilave edilip, kavanozların ağzı ıslak ve temiz bir bezle silinir, sonra kapakları sıkıca kapatılır.

    Yukarıda anlatıldığı biçimde kavanozlar pastörize edilmek üzere, kaynatma tenceresine yerleştirilir. Suyun kaynamaya başlamasıyla birlikte saat tutarak, yarım kiloluk kavanozlar 20 dakika, bir kiloluk kavanozlar 25 dakika, süreyle pastörize edilir. Bu süre içinde su devamlı olarak kaynamalıdır.

    . Bütün bu işlemlerde kullanılacak cam kavanoz ve kapaklar, kullanılmadan önce iyice yıkanmış ve kullanılıncaya kadar kaynar suda bekletilmiş olmalıdır.

    . Pastörizasyon işlemi bitiminde ateş söndürülür. Kaynatma tenceresi kendi kendine soğumaya bırakılarak içindeki su ılındıktan sonra, kavanozlar tencereden çıkarılır. Bir tahta veya bez üzerine seyrekçe sıralanarak hava cereyansız bir yerde kendi kendine iyice soğuması beklenir.

    . Kavanozlar, temiz bir bez üzerine yatırılmış olarak, bir gece bekletilerek, sızdırıp sızdırmadığı kontrol edilir, serin, loş ve rutubetsiz bir yerde kullanılıncaya kadar saklanır.
  12. 12 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : EU1
  13. Vişne konservesi



    . Sağlam ve iri vişneler bol suda iyice yıkanarak sapları ayıklanır.İstenirse çekirdekleri çıkarılır. Şeker şurubu hazırlanır



    . Soğuk usulle doldurulacaksa; vişneler kavanozlara çiğ olarak

    doldurulur. Kavanozlar hafifçe sallanarak vişnelerin iyice yerleşmesi sağlanır.

    . Vişneleri tamamen örtecek ve tepede 1,5 cm. boşluk kalacak şekilde kaynar şeker şurubu doldurulur.



    . Kavanozlar kapatılarak yarım kiloluk kavanozlar 20 dakika, bir kiloluk kavanozlar 25 dakika süreyle pastörize edilir.



    . Sıcak usulle doldurulacaksa; vişneler, üzerine isteğe bağlı oranda şeker serpilerek bir tencereye konur. 3-4 saat beklenerek sulanması sağlanır.

    . Önce hafif, sonra kuvvetli ateşte ısıtılarak şeker eritilir. Kaynama başladığı anda bu karışım ateşten indirilerek, tepede 1,5 cm. boşluk kalacak şekilde kavanozlara doldurulur.

    . Kavanozlar kapatılır ve yarım kiloluk kavanozlar 10 dakika, bir kiloluk kavanozlar 15 dakika süreyle pastörize edilir.
  14. 12 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : EU1
  15. ozlemoz bak soğuk usul sıcak usul var . konserve iki çeşit yapılıyor demek ki. şeftali ve vişneyi de yapıcam inşallah kışlık. geçen yıl şeftaliyi yapmıştık. ve kışın yemiştik. ama yarım kiloluk kavanoz olsa daha iyi bitiremiyorduk bir kiloluğu.
  16. 12 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : EU1
  17. Domates konservesi

    . Bunun için armut biçiminde, ya da yuvarlak, koyu kırmızı renkli,sert, sağlam, içi dolgun ve az çekirdekli domatesler seçilmelidir.

    . Seçilen domateslerin kabukları soyulur. Domatesleri kaynamakta olan suyun içine daldırıp çıkarmak ve derhal soğuk suya batırmak, kabukların soyulmasını çok kolaylaştırır.

    . Aynen meyve konservelerindeki gibi sıcak veya soğuk usulle doldurulurlar.



    . Soğuk usulle doldurulacaksa; domatesler bütün halde, ya da ikiye veya dörde bölünerek, önceden yıkanmış, temizlenmiş ve kaynar suda bekletilen kavanozlara, tepede 1 ,5 cm. boşluk kalacak şekilde sıkıca doldurulur.

    . Bir kiloluk kavanozlara bir tatlı kaşığı, yarım kiloluk kavanozlara yarım tatlı kaşığı tuz konarak ağızları sıkıca kapatılır.

    . Domates konservesine su konmaz. Ancak, istenirse, sıcak halde domates suyu konabilir.

    . Kaynatma tenceresinin dibine, kavanozları direkt ateşten korumak için ızgara veya tahta parçaları konur ve üzerine birbirine değmeyecek şekilde kavanozlar dizilir.

    . Kavanozları üç-dört parmak geçecek, fakat taşmayacak şekilde sıcak su konarak, tencerenin ağzı kapatılır ve kaynatmaya geçilir.

    . Tenceredeki su kaynamaya başladıktan itibaren, yarım kiloluk kavanozlar için 30 dakika, bir kiloluk kavanozlar için 40 dakika süreyle pastörize edilir.

    Şayet kavanozlara domates suyu konmuşsa, pastörizasyon süresi biraz kısalarak, yarım kiloluk kavanozlar için 20 dakika, bir kiloluk kavanozlar için 25 dakika yeterli olur.



    . Sıcak usulle doldurulacaksa;
    domatesler dilimlenerek, bir tencerede yavaş yavaş karıştırmak suretiyle kaynayıncaya kadar tutulur.

    . Kaynayan domatesler hemen indirilerek yine kaynar halde kavanozlara doldurulur.

    . Üzerlerine bir kiloluk kavanozlar için bir tatlı kaşığı, yarım kiloluk kavanozlar için yarım tatlı kaşığı tuz konur.

    . Tepede 1,5 cm. boşluk bırakılarak kapaklar kapatılır.

    . Kavanozlar kaynatma tenceresine konur ve yarım kiloluk kavanozlar için 10 dakika, bir kiloluk kavanozlar için 15 dakika süreyle pastörize edilir.
  18. 13 Ağustos 2008
    Konu Sahibi : EU1
  19. *papatya*

    *papatya* yine yeni yeniden :) Üye

    Katılım:
    18 Ekim 2007
    Mesajlar:
    999
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Özel Mesaj At
    bende kabuğunu soyup yemeklik doğruyorum poşetlere koyup dondurucuya atıyorum kışın çıkarıp kullanıyorum çok pratik oluyor .
    annemde yağ ve biberle pişirip kavanozlara koyar kavanozları sıcak suda kaynatır soğuyuncaya kadar yere ters çevirip bekletir.
Benzer Konular: Domatesi Kışa
Forum Başlık Tarih
Mutfak Püf Noktaları Çok kısa sürede kurtlanan pirinçlerden gına geldi 31 Ağustos 2012
Mutfak Püf Noktaları kabak kışalık olarak nasıl saklanır 28 Ağustos 2010
Mutfak Püf Noktaları Arkadaşlar kışa domateslerinizi böyle saklayabilirsiniz! 1 Ekim 2009
Mutfak Püf Noktaları Hanımlar Kışa Ne Hazırlaklar Yapıyorsunuz? 19 Ağustos 2008

Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.